Ροκ , τζαζ , κλασσική - γιατί διαφέρουν τα κριτήρια αξιολόγησης ;

H ροκ μουσική έχει αφυδατωθεί. Τα μηνύματα που έχει τη δυνατότητα να περάσει τείνουν στο άπειρο, αλλά πες μου ποιός θα είναι αυτός στη σημερινή εποχή που θα σηκώσει τέτοιο βάρος? Οι Franz Ferdinand?:flipout:

Έχω υπόψιν μερικούς σύγχρονους που ακόμα καταγγέλουν και καυτηριάζουν στον ίδιο τόνο με τους παλιούς που έβγαιναν μπροστά. Ποιός όμως ασχολείται μαζί τους? Έχει αλλάξει και το ακροατήριο ταυτόχρονα με τη μεταστροφή του ροκ σε γκαλερί για celebrities. Πας σε συναυλία να δεις κάτι που στα αλήθεια αξίζει, κάθεσαι μπροστά να θαυμάσεις και να παρασυρθείς, αλλά οι συζητήσεις του όχλου πίσω σου δεν σε αφήνουν να αφεθείς ποτέ. Χώρια το ξύλο που τρως από τους ενθουσιώδεις μπροστινούς... Ποιός λοιπόν στήνει τα αυτιά του σήμερα να ακούσει?. Μάλλον ελάχιστοι...
Κοιτάς το κοινό σε συναυλίες παλιότερων δεκαετιών μέσα από οπτικό υλικό (dvds κτλ.) και απορείς. Από τις πρώτες σειρές μέχρι τέρμα πίσω κάθονται κι ακούνε, άλλωστε για αυτό πήγαν εκεί.
Οι ιδέες πια δεν πουλάνε τόσο. Πουλάει η εικόνα, μια αλλαγή στο κούρδισμα της κιθάρας, μια πρωτότυπη παραγωγή.

Από την άλλη, μιλάμε για ροκ πάντα. Όπως σωστά αναφέρθηκε από συνφορουμίτη προηγουμένως, ροκ σημαίνει να μην βολεύεσαι και να επιζητάς να φέρεις τα πάνω κάτω. Τι να το κάνω λοιπόν που μια χαρά τα λέει ο Παπακωνσταντίνου στους στίχους του, αλλά ροκ δεν θα γίνει ποτέ....

Δεν θα μπορουσα να συμφωνησω περισσοτερο με αυτα που λες, δυστυχως...
Αλλα αυτο ειναι γενικοτερο κοινωνικο φαινομενο, και ειναι μια αλλη πολυ μεγαλη κουβεντα.

Οι Franz Ferdinand και λοιποί είναι ένα μεγάλο ανέκδοτο και το μόνο που μπορούν να σώσουν είναι η ύπαρξη των playlist του κάθε "ροκ" σταθμού στα χαρτιά...
στην πράξη όμως όλοι αυτοί παίζουν μόνο για την τσέπη τους και για την τσέπη των εταιριών που στήνουν ολόκληρο σύμπαν γύρω τους που τις περισσότερες φορές είναι πλασματικό...
αλλά για πείτε μου...τα μηνύματα είναι τελικά το ζητούμενο στην ροκ η η ίδια
η μουσική...μήπως αυτά τα μηνύματα που της ρουφάνε το μεδούλι τόσα χρόνια την κρατούν και πίσω σαν είδος??
Κώστα το παράδειγμα με τον Παπακωνσταντινου ήταν πολύ εύστοχο...
τώρα αν στην Ελλάδα της νέο γκλαμουριας και της πείνας ταυτόχρονα,,πληρώνουν εισιτήριο για να ακούσουν τον καλλιτέχνη η την
εκάστοτε μπάντα που πάνε να δουν είναι άλλου παπά ευαγγέλιο...
είχα πάει με την σύζυγο πριν από καιρό στον Μιλτιάδη Πασχαλιδη όταν εμφανιζόταν στο ¨Κάτω Απ Το ποτάμι (συζυγικές υποχρεώσεις:flipout:)
ο άνθρωπος είναι σοβαρός μουσικός και ερμηνευτής (άσχετα αν δεν με
καλύπτουν οι συνθέσεις του)...
όλη την βραδιά υπήρχε μια τεράστια παρέα μπροστά μας η οποία με τις φωνές
της και τα τσιλιμπουρδισματα κάλυπτε τα πάντα στον χώρο....
τα κινητά έδιναν και έπαιρναν (άλλη μάστιγα) και παρόλο που τους έκαναν
δεκάδες παρατηρήσεις,αυτοί συνέχιζαν το καταστροφικό έργο τους για όλο
το βράδυ...
ε όσο και καλή διάθεση να έχεις δεν γίνεται να ευχαριστηθείς κάτι όταν είσαι
υποχρεωμένος να υποστείς όλο αυτό το σκηνικό...

Σπύρο συμφωνούμε απόλυτα.
Με τα γραφόμενά μου πριν εννοούσα να ξεχάσουμε τα μηνύματα και τα ιδεολογικά και ας ρουφήξουμε τη μουσική. Αλλιώς ας το ρίξουμε στις ποιητικές ανθολογίες.
Για μένα, μια συγχορδία και μόνο είναι ικανή να μεταβάλλει το σύμπαν. Ένα ανοιγοκλείσιμο στο hi-hat σε ανυποψίαστο χρονικό σημείο μπορεί να διώξει τους αμερικανούς από το Ιρακ δια παντός (λέμε τώρα). Μια μπάντα που βάζει σκοπό να ισοπεδώσει πεποιθήσεις για το πως παίζεται το ροκ (υπάρχουν ακόμα τέτοιες) αξίζει να προσεχτεί. Ο Zappa έστειλε για χόρτα κόσμο αλλάζοντας τις δομές στο ροκ και όχι μόνο. Οι big bussiness ανατρέπουν το hardcore.
Πιθανώς στο μέλλον να εμφανιστούν κάποιοι που με μια μπασσογραμή να μας απαλλάξουν από το βαρετό πρωινό ξύρισμα. Έτσι είναι, τα πάντα ρει και θα ρει παντοτινά.

υ.γ. με μεγάλη καθυστέρηση είδα κάποιες από τις φωτογραφίες σου που έχεις ανεβάσει στο flickr...
υπάρχει πολύ ταλέντο εκεί,
great respect:worshippy:

Last edited:
Με τα γραφόμενά μου πριν εννοούσα να ξεχάσουμε τα μηνύματα και τα ιδεολογικά και ας ρουφήξουμε τη μουσική. Αλλιώς ας το ρίξουμε στις ποιητικές ανθολογίες.
Για μένα, μια συγχορδία και μόνο είναι ικανή να μεταβάλλει το σύμπαν. Ένα ανοιγοκλείσιμο στο hi-hat σε ανυποψίαστο χρονικό σημείο μπορεί να διώξει τους αμερικανούς από το Ιρακ δια παντός (λέμε τώρα). Μια μπάντα που βάζει σκοπό να ισοπεδώσει πεποιθήσεις για το πως παίζεται το ροκ (υπάρχουν ακόμα τέτοιες) αξίζει να προσεχτεί. Ο Zappa έστειλε για χόρτα κόσμο αλλάζοντας τις δομές στο ροκ και όχι μόνο. Οι big bussiness ανατρέπουν το hardcore.
Πιθανώς στο μέλλον να εμφανιστούν κάποιοι που με μια μπασσογραμή να μας απαλλάξουν από το βαρετό πρωινό ξύρισμα. Έτσι είναι, τα πάντα ρει και θα ρει παντοτινά.

έτσι έτσι:grinning-smiley-043

Απάντηση: Re: Ροκ , τζαζ , κλασσική - γιατί διαφέρουν τα κριτήρια αξιολόγησης ;

ΠΑΡ'ΟΛΟ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΊΝΑΙ ΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ :grinning-smiley-043

-bye-

Re: Απάντηση: Re: Ροκ , τζαζ , κλασσική - γιατί διαφέρουν τα κριτήρια αξιολόγησης ;

ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ -bye-

for sure:BDGBGDB55:
but there's a little sentence connected straight to reality...

..that which begins with ''big...'':grinning-smiley-043

Σήμερα το πρωί , κατεβαίνοντας γραφείο άκουγα το "Sex Machine" . Οταν λέμε τάκουγα το είχα βάλει στο repeat μέχρι να φτάσω στον προορισμό μου . Για πόσα σημερινά κομμάτια μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο ;

Re: Απάντηση: Ροκ , τζαζ , κλασσική - γιατί διαφέρουν τα κριτήρια αξιολόγησης ;

Σήμερα το πρωί , κατεβαίνοντας γραφείο άκουγα το "Sex Machine" . Οταν λέμε τάκουγα το είχα βάλει στο repeat μέχρι να φτάσω στον προορισμό μου . Για πόσα σημερινά κομμάτια μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο ;

το παθαίνω συχνότατα, αλλά όχι με βαριές κληρονομιές..:antlers:

τελευταία φορά χθες,
το λένε ''party'' και το τραγουδούν οι el perro del mar...

μπορείς να λες ''τσιγκολελέτα τσιγκολελέτα, δυο δραχμές κάνει η βιολέτα'' και ο άλλος που σ'ακούει να σπαράζει χωρίς εσύ καν να είσαι μονόχειρ? ακατόρθωτο...

το ''party'' μπορεί.

για το rooks ίσως?:stupido2:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ροκ , τζαζ , κλασσική - γιατί διαφέρουν τα κριτήρια αξιολ

rooks ?
Give me a clue here , mate . -bye-

προσωπικά όταν το πρωτοαγορασα του έκανα λακκούβα από το repeat

Μια χαρά συνεχίζει να δουλεύει το κολπάκι της πολιτικοποιημένης ροκ και σήμερα.
Πουλάμε φούμαρα για δήθεν επαναστάσεις στην οργισμένη νεολαία που θεωρεί ότι χτυπάει το κατεστημένο ακούγοντας rage against the machine και χιπ χοπ.

Όλα αυτά με τα χρόνια αρχίζουν να ξεθωριάζουν και αυτό που μένει είναι μόνο η μουσική.

Εντάξει, μην αποπαίρνουμε και το "εμπορικό ροκ" του σήμερα.
Τι θα έπαιζα εγώ στα μπαράκια μετά; :D

Βλέπω ότι με τα χρόνια, από τότε που ξεκίνησα τα DJλίκια, έχω διαχωρίσει τις μουσικές μου σε δυο κατηγορίες: "του σπιτιού" και "της δουλειάς"...

Btw, δισκάρα το Rook!

Κάπου αναφέρθηκε σσε άλλο νήμα (μάλλον σε πολλά) γι αυτό και το γράφω εδώ
.
The_Velvet_Underground_-_Andy_Warhol_-_front-745043.jpg

Πήγα χτες στην Νέα Μητρόπολη και το τσίμπησα σε βινύλιο 180 gr.
Limited Edition , High-Definition Premium Virgin Vinyl Pressing for Super Fidelity, etc..
Είναι μάλλον απ την αρχική Μίτρα ?( στα τρία παίρνεις δώρο και την Τιάρα !:BDGBGDB55:)

Και μόνον 15.90
Αντε να ξεσκονίζω σιγά σιγά το πικάπι..:operator:

εχεις δικιο .... κι εγω τωρα ακουω το turning point του mayall ειναι δυσκολο να ακουσεις τετοια μουσικη σημερα , λες και τοτε ειχαν περισσοτερο φως:SFGSFGS5:

.
Limited Edition , High-Definition Premium Virgin Vinyl Pressing for Super Fidelity, etc..
Είναι μάλλον απ την αρχική Μίτρα ?( στα τρία παίρνεις δώρο και την Τιάρα !:BDGBGDB55:)

Και μόνον 15.90

νομιζω οι μητρες βινυλιου ειναι για συγκεκριμενο αριθμο εκτυπωσων.

Βλέπω ότι με τα χρόνια, από τότε που ξεκίνησα τα DJλίκια, έχω διαχωρίσει τις μουσικές μου σε δυο κατηγορίες: "του σπιτιού" και "της δουλειάς"...

Η πιο ενδιαφέρουσα κατηγορία όμως είναι αυτή που έχει τα κοινά μεταξύ των δύο -bye-
Για λέγε...

.
The_Velvet_Underground_-_Andy_Warhol_-_front-745043.jpg

Και μόνον 15.90

ε τότε πάρε κι αυτό
200px-Whitelightwhiteheat.jpg

"consiously anti-beauty" που έλεγε κι ο Cale. Κυκλοφορεί και σε βινύλιο και σε cardboard sleeve SHM-cd ( jp) .
Α-ρι-στούρ-γη-μα

Last edited:

Κυκλοφορεί και σε βινύλιο και σε cardboard sleeve SHM-cd ( jp) .
Α-ρι-στούρ-γη-μα

το SHM-CD 'White Light/White Heat' το έχουν "καθαρίσει" οι σχιστομάτηδες με τα remasters τους.
Του άλλαξαν τα φώτα και το έκαναν fake, μπασταρδάκι: είναι πιά μιά χαρά για να το ακούς στο σαλόνι σου, βλέπε δεν έχει σχέση με αυτό που αρχικά ήθελαν να βγάλουν οι Velvets, που έπρεπε ν ακούγεται θολό και βραχνιασμένο.
Το κρατάω το SHM-CD φυσικά: είναι περίπτωση φαλκίδευσης, του έχουν παραμορφώσει τα βασικά του χαρακτηριστικά, σαν να αγοράζεις έργο του Μαρκήσιου Ντε Σαντ απ όπου έχουν αφαιρέσει όλες τις κακές λέξεις. Απόκτημα. :grandpa:
Εσένα όμως, οποιαδήποτε άλλη φτηνή εκδοχή σε CD σου κάνει: θα το ακούς καλύτερο απ ότι ακούγαμε εμείς το original LP. Και πάλι πρόκειται για καραμπινάτη νοθεία φυσικά...αλλά σε μικρότερη κλίμακα. :rolleyes:

Απάντηση: Re: Ροκ , τζαζ , κλασσική - γιατί διαφέρουν τα κριτήρια αξιολόγησης ;

Εχω πεί κι άλλη φορά ότι δεν συμφωνώ με αυτή την άποψη . Για μένα είναι πάρα πολύ εύκολο από ακροατής "ροκ" , να πας στον Stravinsky , στον Schoenberg , στον Berg ή στον Lutosławski ή στον Wagner. Είναι πολύ δύσκολο όμως να πας στον Σοπέν , στον Μότσαρτ , στον Μάλερ κ.ο.κ. But then again who am I to say what' s easy and what' s not .:grandpa:

Η άνοιξη και το πουλί της φωτιάς είναι ροκ? Όχι!, γιατί δεν έχουν τα δομικά αδρανή υλικά του στοιχεία. Έχουν όμως την αρχιτεκτονική του. Και αυτή η ανατροπή στην εξέλιξή του είναι που το κάνει αρεστό σε ρόκερς.
Με γνώμονα όμως αυτό, το Liebestraum (Λίστ) που είναι ευαίσθητο δλδ ρομαντικό άρα έξω από την εποχή του και την σκληρή καθημερινότητα του πεζοδρομίου αν και στερείται λαμπαδιάσματος, είναι και ανενεργό? Ή, το ότι λείπουν ο κρότος της αρβύλας (τύμπανα) και η απεγνωσμένη κραυγή (πνευστά) από τις εκθέσεις του Ρίχτερ, μήπως τις ακυρώνουν σαν ρόκ? Θα μπορούσαμε να πούμε πως του λείπει η φόρα?, πως πλέον χορταριάζει?, πως είναι πιο κούλ από τον Foetus?
Εγώ προσωπικά τις καταλαβαίνω σαν πάνκ.
Μήπως το να χαρακτηρίζουμε τις Μουσικές έχει να κάνει με τον αυτοχαρακτηρισμό μας?