Ρώσικοι Φωτογραφικοί Φακοί

Απάντηση: Re: Ρώσικοι Φωτογραφικοί Φακοί

paulmarinis "εγω θα σου ελεγα να τον ανοιξεις μονος σου να δεις τι παιζει, και αν δεν το φτιαχνεις παιρνεις αλλο , τα ιδια λεφτα με τον μαστορα θα σου βγουν μαλλον"

Ναι, μάλλον θα κάνω μια προσπάθεια....

Re: Απάντηση: Re: Ρώσικοι Φωτογραφικοί Φακοί

paulmarinis "εγω θα σου ελεγα να τον ανοιξεις μονος σου να δεις τι παιζει, και αν δεν το φτιαχνεις παιρνεις αλλο , τα ιδια λεφτα με τον μαστορα θα σου βγουν μαλλον"

Ναι, μάλλον θα κάνω μια προσπάθεια....

Είναι πολύ ωραίο το σπορ του ξεβιδώματος...
Τώρα αν τον ανοίξεις λίγο και φαίνεται το πάσο αλλά φοβάσαι για περισσότερα, ρίξε 2-3 σταγόνες υγρό αναπτήρα και θα πάρει μπρος. Αυτά για γρήγορα και "βρόμικα" :)

Νομίζω πως ο Βλάσης στο μήνυμά του το έθεσε σωστά. Έγραψε για όχι εξωφρενικές τιμές. Οι τιμές των φακών που βγαζει στο link δεν είναι όντως εξωφρενικές. Βέβαια δεν είναι και χαμηλές. Αλλά αναφέρει εξαιρετικά δείγματα φακών. Την στιγμή μάλιστα που το γυαλί στους φακούς μπαίνει σε ακριβές υλοποιήσεις και προμοτάρεται. Μπορεί να λείπουν ευκολίες όπως autofocus, chip, CPU και άλλα σύγχρονα καλούδια που έχουν κάνει την ζωή του σύγχρονου φωτογράφου point and shoot through variationg parameters αλλά έχουν άλλα θετικά στοιχεία που αποτυπώνονται στον αισθητήρα.

Με αρκετό ψάξιμο μάλιστα έχω συναντήσει περιπτώσεις CZJ σε πολύ καλές τιμές αλλά και ρώσικους φακούς. Πχ ο mr 20m που πει βάλει στο link παίζει από 160 ευρώ μέχρι 360. Τωρα αν σκεφτεί κανείς ότι με 180 ευρώ ή με 120 παίρνεις έναν ζουμάκο κιτ που θέλεις μαζί και το DXO για να του μαζέψεις τα κουσούρια, όσα μαζεύονται τότε τα 160!και τα 200 γα έναν prime 20άρη ίσως να είναι νομάλ. Βέβαια υπάρχουν και οι third party φακοί που σε μτχ μπορεί να βρεθούν σε εξίσου καλες τιμές. Είναι τι θέλει και τι αναζητά ο καθένας.

Εμένα μου αρέσουν πολύ οι ρώσικοι φακοί ίσως λόγο και εμπειρίας από το παρελθόν. Με γοητεύει πιο πολύ να ψάξω έναν γερμανικό CZJ ή έναν ρώσικο Mir, Jupiter, κλπ από ένα ζουμ σε προσιτή τιμή. Ίσως να είναι και το hype των ρώσικων φακών που με έχει επιρεάσει ίσως και όχι.... Είναι πάντως κάτι υποκειμενικό για τον καθένα μας. Μπορεί όντως να μην έχει νόημα να δώσεις 200 η παραπάνω ευρώ για κρύσταλλα και μέταλλα του παρελθόντος αλλά τα ρημάδια με γοητεύουν! Κι ας μην έχουν VR και autofocus. Μου αρέσει όπως γράφουν.

Last edited:
Czj 135 3.5 mm 55 euros
Czj 180 2.8 120 euros
Contax 180 2.8 mm 120 euros
Αλλά και
Nikon 180 2.8 ais 180 euros
Nikon 200 4.0 ai 60 euros

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Αλλά καλές τιμές μπορείς να βρεις και στους pentax. Δεν μπορώ ναπω τίποτε γι αυτούς. Όμως έχω δει πρόσφατα Nikon 20 3.5 ai στα 150 ευρώ και αν έδειχνα ενδιαφέρον θα το κατέβαζα και πριν 4 χρόνια πήρα μτχ. από τον Σταυρινάκη nikon 24 2.8 afd στα 100 ευρώ σε άριστη κατάσταση. Και nikon 28 2.8 ais στα 98 ευρώ.

Λιγακι αισιοδοξες τιμουλες... και μαλλον χωρις μεταφορικα. Υποψιν οι περισσοτεροι Γερμανοι ζητουν 17 ευρω για την υπηρεσια πακετ (μεχρι 5 κιλα)... αντι του paeckhen (8-9 ευρω, ως 2 κιλα)

Έχει στραφεί πολύς κόσμος σε manual φακούς. Στο Flickr και σε ξένα φόρα υπάρχουν groups νήματα κατηγορίες και να σωρό συζητήσεις. Ειδικά σε Sony και Canon χρήστες υπάρχουν πολλές συζητήσεις. Για Pentax δεν συζητάω. Εκπαίδευση γίνεται χαμό. Γι αυτο και έχουν ανέβει οι τιμές ινδικά στους ρώσικους τα τελευταία χρόνια. Τα γραφήματα τιμών στο pentaxforum λένε πολλά...

Κυρίως οι τιμες ανέβηκαν εδώ και 5 χρόνια πού έγινε ευρεία διάδοση των ακάθρεπτων όπου με ένα ανταπτορα μπορείς να φορέσεις σχεδόν ότι φακό θέλεις, εκεί με τα βοηθήματα εστιάζεις εϋκολα και με τηλεφακό και μάλιστα αν τα σωμα υποστηρίζει σταθεροποίηση όπως των Olympus , Panasonic , SONY (mirrorless) και PENTAX (DSLR) το πλεονέκτημα είναι μεγαλο, η μεγάλη χρήση όμως δεν αφορά την φωτογραφία αλλά το βίντεο όπου πάρα πολλοί χρήστες ακόμα και με φακούς AF έχουν μάθει να δουλεϋουν σε ΜF, εκεί είναι ο παράδεισος των legacy φακών. Υπάρχει ηδη και ειδικό νήμα στα sticky που είχε ανοίξει ο Alex για την χρήση αυτών των φακών με review αλλά το νήμα πήρε στην πορεία άλλη τροπή.

Οι ρώσικοι φακοί στο eBay κινούνται σε καλές τιμές μέσα στην ακρίβια τους. Έχω βρει Ρώσικα και μη καταστήματα που πουλάνε ακόμα πιο ακριβά. Πχ Kremlin optics. Ο knock έχει δίκιο για τους φακούς legacy για βίντεο.

Θέλω να ασχοληθώ παραπάνω με αυτούς τους φακούς. Έχουν πολύ ενδιαφέρον όσον αφορά το γράψιμο, το βάθος πεδίου, το bokeh και το τελικό αποτέλεσμα σε συνδυασμό των παραπάνω. Οι φωτογραφίες που τράβηξα το Σάββατο με τον 50άρη ήταν πολύ ενδιαφέρουσες.

Άτιμο ipad... Άλλα γράφω άλλα βγάζει...

Συγχωρήστε τα λάθη μου. Τον kbouk τον έγραψε knock. Sorry για το off topic.

Άλλος εξαίρετος φακός με καλή τιμή αγοράς είναι ο Mir 24n 35mm f/2.0 με μοντούρα Nikon. Το βρίσκουμε με 110 ευρώ και γίνεται ένας άριστος 50άρης σε μια apsc/ dx μηχανή.

Czj 135 3.5 mm 55 euros
Czj 180 2.8 120 euros
Contax 180 2.8 mm 120 euros
Αλλά και
Nikon 180 2.8 ais 180 euros
Nikon 200 4.0 ai 60 euros

Αλλά καλές τιμές μπορείς να βρεις και στους pentax. Δεν μπορώ ναπω τίποτε γι αυτούς. Όμως έχω δει πρόσφατα Nikon 20 3.5 ai στα 150 ευρώ και αν έδειχνα ενδιαφέρον θα το κατέβαζα και πριν 4 χρόνια πήρα μτχ. από τον Σταυρινάκη nikon 24 2.8 afd στα 100 ευρώ σε άριστη κατάσταση. Και nikon 28 2.8 ais στα 98 ευρώ.

Βλαση, ο Σταυρινακης ειναι φωτια!
... και σου εδωσε 24αρι 2.8 100 ευρω???:ADFADF1:

να μην ειμαι και οφ τοπικ...
γενικα οι τιμες πηραν επανω αλλα με λιγο ψαξιμo βρισκεις καλες ευκαιριες (nikon 200mm 4.0 παντος δεν εχω δει ποτε μου)

dateposted-public

dateposted-public

dateposted-public

To παλιό "γράψιμο" είναι λατρεία και το συναίσθημα που δίνουν αυτοί οι φακοί δεν πλησιάζεται απο τους συγχρονους....Οι πρωτες δοκιμες με τον jupiter 11 που απεκτησα απο τον Κωστα (kbouk) , τον οποιο και ευχαριστω για την υπομονη του στον ...καταιγισμο των αποριών μου, επαληθεύουν την εμμονή μου σε αυτούς !!
31612850706_d957fe0f68_c.jpg
[/URL]PC130012-1 by dimitris leventis, on Flickr[/IMG]
31649556555_5c860edddb_c.jpg
[/URL]PC130009-1 by dimitris leventis, on Flickr[/IMG]
31649575595_bd0b2f9533_c.jpg
[/URL]PC100256-2 by dimitris leventis, on Flickr[/IMG]

Δημήτρη όμορφα δείγματα, στο είπα ότι είναι διαμαντάκι και χαίρομαι που σου άρεσε, είμαι σίγουρος μιας και έχεις την φλόγα και την όρεξη ότι θα τον χαρείς περισσότερο απο την βιβλιοθήκη μου που καθόταν...

Δημήτρη καλημέρα!

Πολύ όμορφες φωτογραφίες! Θα συμφωνήσω μαζί σου αναφορικά με το γράψιμο και το συναίσθημα που δημιουργούν εκ του οπτικού αποτυπομένου αποτελέσματος. Εμένα μου δίνουν την αίσθηση της έντονης ατμοσφαιρικότητας σε κάθε εικόνα. Στις εικόνες που έβαλες η πρώτη και η τελευτάια έιναι πιο ατμοσφαιρικές. Κάτι το απαλό flare κάτι ο χρωματισμός και η αποτύπωση στην τελευταία, δημιουργούν ένα ωραίο συναίσθημα.

Αυτό μου άρεσε και στον 50άρη μου Helios 81N.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ρώσικοι Φωτογραφικοί Φακοί

Είναι πολύ ωραίο το σπορ του ξεβιδώματος...
Τώρα αν τον ανοίξεις λίγο και φαίνεται το πάσο αλλά φοβάσαι για περισσότερα, ρίξε 2-3 σταγόνες υγρό αναπτήρα και θα πάρει μπρος. Αυτά για γρήγορα και "βρόμικα" :)

Καλημέρα ! Αυτό έκανα πριν δω την πρόταση σου. Τον άνοιξα, έχασα την μπίλια (την βρήκα μετά έρπειν ) είδα και τις πολλές μικρές βιδούλες και τρόμαξα. Επειδή όμως έβλεπα λίγο τα πάσα του έριξα λίγο (3 σταγόνες) WD-40 με σύριγγα και βελτιώθηκε. Τον έκλεισα ,τον άφησα κοντά στο τζάκι και βελτιώθηκε κατά 80%. Ελπίζω να δουλεύεται πάνω στην μηχανή (περιμένω τον αντάπτορα).
Σ' ευχαριστώ για την πρόταση σου, στο μυαλό μου ήσουν !

Last edited:
you're welcome!
Αν σε πιάσει η φαγούρα το πρώτο εργαλείο που πρέπει να έχεις είναι υγρό αναπτήρα.
Το w-40 που πάει με όλα σαν την κοκα κολα είναι λάδι που δεν χρειάζεται να το προσθέσεις εκεί μέσα μην αρχίσει μετά να περνάει και σε άλλα εξαρτήματα, να εισχωρεί στα ενδότερα και πιθανό να θαμπώσει με τον χρόνο τους φακούς.

Το γράσο που έχουν οι φακοί με τα χρόνια και τις συνθήκες σκληραίνει και "διαχωρίζεται" αφήνοντας στο τέλος ένα πράγμα σαν κερί που μαζί με λίγη σκόνη κάνει τους φακούς να φρακάρουν ακόμη και τόσο που μπορεί να χαλάσεις όλη την έλικα αν τους ζορίσεις. (καλά τώρα αυτά συνήθως συμβαίνουν σε αρχαιότερες κατασκευές και ειδικά της Agfa)

To υγρό αναπτήρα σε ελάχιστες ποσότητες θα διαλύσει λίγο "κερί" και σκόνη δίνοντας της δυνατότητα να ξεκολήσουν λίγο τα πράγματα. Ίσως όχι για πάντα ίσως και για λίγο μόνο καμιά φορά, αλλά σίγουρα κακό δεν κάνει.

*Οφ τοπικ: σας παρακαλώ συνεχίστε το hype με τους μεταπολεμικούς μέχρι να συμπληρώσω αυτά που θέλω από προπολεμικούς γιατί βλέπω να παίρνουν σειρά στην ακρίβεια...-bye-