ROTEL RMB 1075 αλλαγη.....

Απάντηση: Re: ROTEL RMB 1075 αλλαγη.....

Εννοείται ότι πρέπει νά'ναι ανάλογης ποιότητας οι πυκνωτές
Γιατί θα κάνει κακό η αύξηση χωρητικότητας;
Εμένα η εμπειραί ,άλλα μου έχει δείξει!

Γιατί οι σχετικά μικροί πυκνωτές τροφοδοσίας είναι ασφάλεια ζωής για το στάδιο εξόδου.Τα έχουμε ξαναπεί, αλλά μια επανάληψη δεν βλάπτει:
Με τις μικρές σχετικά ψύκτρες όλων των εμπορικών αυτής της κατηγορίας, αυτό που ουσιαστικά τους σώζει από θάνατο λόγω ζέστης αν παίξουν καμιά ώρα σε μεγάλες εντάσεις, είναι η τροφοδοσία τους που "τσακίζει" όταν πρέπει να δώσει μεγάλα ρεύματα. Έτσι μένουν εν ζωή τα τρανζίστορ εξόδου. Κακό για τον ήχο βέβαια, καλό για το πορτοφόλι..
Ουκ ολίγες οι περιπτώσεις 'βελτιωμένων' ενισχυτών με βαρβάτα τροφοδοτικά που παρέδωσαν πνεύμα στο πρώτο πάρτι.
Άσε το μηχάνημα στην ησυχία του, να συμφωνήσω κι εγώ με τους προλαλήσαντες...

Και για να προλάβω, ούτε bypass πλαστικούς δεν χρειάζεται να βάλεις παράλληλα. Αυτά τα έκαναν τη δεκαετία του '50, όταν οι ηλεκτρολυτικοί είχαν μεγάλες παρασιτικές επαγωγές /μεγάλο ESR. Οι σύγχρονοι αντεπεξέρχονται άνετα στο bandwidth των audio ενισχυτών. Δεν είναι dac όπου έχουμε να κάνουμε με MHZ.
Αν ο κατασκευαστής έχει βάλει από μόνος του, έχει καλώς, πιθανώς χρειάζονται για τους συγκεκριμένους ηλεκ/τικούς, ή θέλει να έχει το κεφάλι του ήσυχο με τους reviewers και τις εκάστοτε μόδες που μας ξεφουρνίζουν.

Re: Απάντηση: Re: ROTEL RMB 1075 αλλαγη.....

Εννοείται ότι πρέπει νά'ναι ανάλογης ποιότητας οι πυκνωτές
Γιατί θα κάνει κακό η αύξηση χωρητικότητας;
Εμένα η εμπειραί ,άλλα μου έχει δείξει!

οταν παραλληλισεις εναν πυκνωτη 10.000uf με εναν 5.000uf η σχεδιαση της πλακετας του τροφοδοτικου παη περιπατο.προσθετες καλωδιωσεις που αυξανουν τις πραμορφωσεις ο μικροτερος πυκνωτης αδειαζη γρηγοροτερα και μετα ο μεγαλος εκφορτιζη μεσα στον μικρο το star ground και ολα αυτα επιδορουν διαφορετικα σε διαφορετικες συχνοτητες.

καλυτερα να αλλαχτουν ολοι και με ιδια διαμετρο ωστε να κατσουν στην ιδια θεση.φυσικα ο κινδυνος για τη γεφυρα παραμενη και αν αλλαχτη και αυτη τα σταδια εξοδου καθως δεν μου φαινονται και σοβαρες ψυκτρες για
20 εξοδου.αν αυξηθη και το bias ακομα χειροτερα.

λυπαμαι αλλα θα πρεπει να διαφωνησω κυριε Τυροβολα
2χ8200 χωρητικοτητα για εναν ενσιχυτη κορυφης 120 βατ δεν ειναι πολλα θα μπορουσε ανετα να εχει τα διπλα . ομως αυτο πολυ λιγα θα του προσφερει Οσο για την ασφαλεια την εχει αναλαβει αλλο κομματι του ενισχυτη καθως και ο περιορισμος του bandwidth και ο φτωχος μετασχηματιστης

Οσο για τα πλαστικα bypass η χρηση τους δεν ειναι μονο στην θεση που τα αναφερεις και για το σκοπο που τα αναφερεις μονο ...Μην ξεχνας οτι το μηχανημα δεν ειναι δικαναλο και μετα τους πυκνωτες ακολουθει το χαος απο καλωδια οπου στην ουσια decoupling +bypass βοηθαει και στην μια πλευρα αλλα και στην αλλη .

Οσο για την ψυξη και εκει δαφωνω διοτι το μηχανημα ειναι 5εντακαναλο και αρα εχει αλλο καθηκον σε σχεση με ενα στερεο μηχανημα συν οτι για την δουλεια αυτη οι ψυκτρες ειναι παραπανω απο αρκετες

Σε οτι αφορα την πολωση αγαπητε κυριε Μπακουση καλο θα ηταν να γνωριζες ποσο ειναι αυτη κανονικα στο μηχανημα και ειμαι σιγουρος οτι θα αλλαζες γνωμη με την πρωτη ματια

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Ο μετασχηματιστής του για 8 ωμ φορτία μόνο μικρός δεν είναι: 1500 VA για συνολικά 600 Wrms. Πυκνωτές βλέπω 40.000 ανα rail. Όντως για 5κάναλο 120 βαττ δεν σκοτώνει κιόλας.
Οι ψύκτρες είναι αναιμικές. Αν παίξει μια ώρα σε κανένα πάρτι - ακόμα χειρότερα έξω- θα ψήνεις αυγό.Τα έχουμε ξανακούσει αυτά για τη χρήση κλπ, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι δεν είναι για πολλά θερμικά ζόρια. Για ταινίες στο σπίτι, πιθανόν να αρκούν.

Το decoupling πάνω στους ηλεκτρολυτικούς είναι η συνηθισμένη "μετατροπή" που έχουμε όλοι βαρεθεί να βλέπουμε από διάφορους "βελτιωτές". Προειδοποιητικά μίλησα. Να μη με μασήσει σε περίπτωση που του το προτείνουν. Αν παρακάτω το κύκλωμα θέλει decoupling, αυτό είναι άλλη ιστορία και γίνεται κοντά στα στάδια τα οποία αφορά,όχι στο τροφοδοτικό.

Γραφωντας το αρθρο του κορυφαιου Sansui AU717 , παραλληλα κανωντας μια μικρη αναδρομη σε καποια παλαιοτερα αλλα και συχρονα μηχανηματα και δημοσιευσεις , που εχουν περασει απο τα χερια μου , με ονοματα μαλλον τρανταχτα οπως adcom , krell , accuphase , perreaux ,yamaha, marantz , rotel αλλα και πολλα επαγγελματικα μεγαλων κατασκευαστων ακολουθουν την standard πρακτικη decoupling πανω στους πυκνωτες ( περα απο το τοπικο πανω στις πλακετες ) το οποιο κατα την αποψη μου παιζει αρκετα μεγαλο ρολο χωρις να εχει καμμια σοβαρη σημασια η κατασκευη του πυκνωτη οπως αναφερθηκε παραπανω .

Εαν υπαρχει καποια διαφορετικη αποψη εχω την προθεση να τεκμηριωσω τα λεγομενα μου με μετρησεις πριν και μετα σε οποιοδηποτε μηχανημα χρειαστει .

Πριν γραψω τα παραπανω και κανωντας την σχετικη αναδρομη στα γραφωμενα της κατηγοριας αλλα και στα μηχανηματα ανακαλυπτω οτι στην κατηγορια αυτη αγαπητε κυριε Τυροβολα ειναι μαλλον απιθανο να εχει καποιος διαφορετικη αποψη απο εσας και να εχει και δικιο ...

Φιλικα

Σακης Πετροπουλος

PS 1
Στην ηλικα των 47 εχω το μυαλο μου ανοιχτο, φροντιζω να διαβαζω ,να ενημερωνομαι, να προσεχω, να μαθαινω τα οργανα ,να τα εμπιστευομαι περισσοτερο απο τις αποψεις και γενικα να εχω τα options μου ανοιχτα σε καθε αποψη ...Το μονο που δεν κανω ειναι να δογματιζομαι σε κανενα θεμα ...παραμενω ανοιχτος ...

PS 2

εξ ορισμου οποιος παει να κανει παρτυ με 5εντακαναλο μηχανημα ειχει ξεκινησει να κανει λαθος χρηση , οι ψυκτρες για ενα τετοιο μηχανημα ειναι αρκετες αλλα οχι για 100% ισχυ σε ολα τα καναλια επι πολλη ωρα .

Καλά. Εγώ πάλι γιατί έχω την αντίθετη εντύπωση? Δεν έχουν περάσει από τα χέρια μου,αλλά έχω δει κι εγώ σχέδια και μηχανήματα ανοιχτά. Και "ιερά τέρατα".
Δεν μπορώ να ξέρω τους λόγους της sansui, αλλά πολύ θα ήθελα να μάθω γιατί χρειάζεται απόζευξη σε audio μηχάνημα ένας πυκνωτής με σύνθετη αντίσταση 10-20 μιλιώμ στα 100kHz!!
Τα περί δίκαιου,δογματισμού κλπ, δεν χρήζουν σχολιασμού..

Μπορουμε να συζηταμε για ωρες για την εντυπωση αλλα παραληλα καλο ειναι να ακολουθουμε και την πεπατημενη Για να το βαζουν αυτο κατι ξερουν παραπανω απο εμας .

Χθες εξηγουσα τα πλεονεκτηματα των συστρεμενων καλωδιων στις τροφοδοσιες των ενισχυτων σε εναν φοιτητη που ειναι κοντα μας αυτες τις μερες επισης τι ρολο παιζει το να ειναι η γειωση εξω απο την πλεξη θετικης και αρνητικης τροφοδοσιας, και για παραδειγμα ο AU717που ετυχε να ειναι στον παγκο εκεινη την ωρα το καλωδιο που παει απο τους πυκνωτες μεχρι τον ενισχυτη ειναι μολις εξι εκατοστα κι ομως αυτα τα εξι εκατοστα ειναι πλεγμενα Για να μπει στην διαδικασια να το κανει αυτο ο Ιαπωνας δεν βρισκεις οτι θα εχει τους λογους του ?

Ενω μια στανταρ τιμη ειναι 0,1mfd εταιριες σαν την rotel , sansui , adcom, perreaux κλπ ανεβαινουν συχνα μεχρι και 3,3mfd

Τελος εαν βοηθαει μπορω να κανω μια λεπτομερη αναφορα στους λογους και τι κερδιζουμε απο αυτο , αλλα για να αρχισουμε απο καπου πρεπει να ξεπερδεψουμε κατι .

Η συνθετη αντισταση , και γενικα η αντισταση σε τρανσιστορικα μηχανηματα ( θυμιζω την συζητηση που ειχαμε με τον Νικο Πετραλια για το θεμα της ασφαλειας τροφοδοσιας ) και οπου σε καποια φαση αναφερθηκε οτι ""δεν θελω μια ασφαλεια με αντισταση 14 Ω στην γραμμη μου "" και η σωστη απαντηση ειναι οτι αν εχεις ασφαλεια με 14 αντισταση μαζι με την ασφαλειοθηκη αυτο ειναι βλαβη και πρεπει να την αλλαξεις μαζι με την ασφαλειοθηκη ...κατα τα αλλα ομως σε εναν προενισχυτη με σταθεροποιημενο τροφοδοτικο στα 15 βολτ ακομα και 14 Ωμ να ειναι η ασφαλεια δεν θα παιξει απολυτως κανεναν ρολο .

Παραλληλα οι συζητησεις περι αγωγιμοτητας των ιντερκονεκτ επι του μηκους του ενος μετρου που εχουν τα καλωδια συνηθως, επισης δεν παιζουν κανεναν απολυτως ρολο στον ηχο ...ρολο παιζει η συνολικη συμπεριφορα του καλωδιου αλλα η αντισταση που παρουσιαζει σαν αγωγος ειναι τοσο μικρη που ειναι αδιαφορη ... η αλλιως μη ακροασιμη και πολλες φορες μη μετρησιμη .

Ειναι προφανες οτι νοοτροπιες τετοιου τυπου προερχονται απο λαμπατα πραγματα τα οποια πραγματι εχουν τελειως διαφορετικη αντιληψη ...Σωστοτερη τοποθετηση θα ηταν οτι γενικα δεν ειναι ""τα λαμπατα"' το θεμα , το κυριως προβλημα και οι συμπεριφορες γινονται πιο εντονες γενικα σε οτι εχει μεγαλη συνθετη αντισταση προσαρμογης .

Αυτο ειναι απο τα αγαπημενα μου αρθρα μια και ειναι απλο και κατανοητο χωρις να εμπλεκει δυο πανεπιστημια μαθηματικα για να το καταλαβεις ριξε μια ματια αν θες και θα παρατηρησεις οτι ενω αναφερει ρητα γαι τον διαχωρισμο και την χρηση μεταξυ decoupling και bypass , οπου παραληλα θα παρατηρησεις οτι ενω γινονται διαφορες αναφορες για διαφορες εφαρμογες δεν υπαρχει σχεδον πουθενα η λεξη audio οπου καποιος ευκολα καταλαβαινει οτι εκει αυτα τα πραγματα εχουν τουλαχιστον δεκαπλασια σημασια μια και τα ακουμε με τα αυτια μας . εαν ενα TTL μπορει να λετουργησει με κακο decoupling η bypass τοτε το αφηνουμε να λειτουργει με τα αυτια μας δεν θα καταλαβουμε κατι ...προφανως η δουλεια του θα ειναι να ρυθμιζει σε ποση ωρα κλεινουν τα φωτα στον κηπο μετα την γκαραζοπορτα ...

Στον ηχο ομως τα πραγματα δεν ειναι ετσι ...οι διαφορες ειναι ακροασιμες η ακουσιμες οπως αρεσκομαι να λεω και σαφως αντιληπτες απο το ανθρωπινο αυτι και τον ανθρωπινο εγκεφαλο .

http://www.designers-guide.org/Design/bypassing.pdf

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Σε οτι αφορα την πολωση αγαπητε κυριε Μπακουση καλο θα ηταν να γνωριζες ποσο ειναι αυτη κανονικα στο μηχανημα και ειμαι σιγουρος οτι θα αλλαζες γνωμη με την πρωτη ματια

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

δεν εχει σημασια ποσο ειναι αλλα ποσο θελεις να παη.γιατι ανα ειναι 10ma και τη κανης 20ma δεν ειναι θεμα αλλα αμα ξεπερασουμε τα 40-50ma που δεν ειναι και πολλα θα αρχιση να υπαρχη θεμα.

Οταν η πολωση ειναι 10 μα και την πας στα 20 ειναι πρακτικα αδυνατον να σου προσφερει τιποτα ουσιωδες ....Αλλαγη θα δεις οταν η πολωση φυγει απο τα 7 ma και παει στα 100...Ομως υπαρχουν δυο παραμετροι η πρωτη ειναι οτι αναλογα το κυκλωμα τον τροπο οδηγησης και αναδρασης υπαρχει μεγαλη πιθανοτητα να εμφανιστει αυξημενη παραμορφωση σε καποιο σημειο αλλα το δευτερο και βασικοτερο ειναι οτι σαφως και θα ανεβει η θερμοκρασια .

Οποτε στην περιπτωση που δεν υπαρχει παραμορφωση για κανεναν λογο τοτε το επομενο βημα ειναι θεμα επιλογης και χρησης .Δλδ απο την στιγμη που ο χρηστης κανει ελαφρια 5εντακαναλη χρηση ειναι ενημερωμενος και προσεκτικος ( με μετριες οικολογικες ανησυχιες ) τοτε μπορεις και να προβεις σε τετοια αλλαγη .

Ειναι προφανες οτι αν πας να κανεις παρτυ με αυτο το μηχανημα θα το παρεις στα χερια εκτος βεβαια εαν προλαβει η θερμικη προστασια να το κλεισει.

Ποτε τετοιες αλλαγες δεν γινονται παρα μονο εαν ο ακροατης ειναι απολυτα ενημερωμενος και εχει συγκεκριμενο στοχο ...

Αν θα αναζητησεις λιγο στα περισσοτερα απο τα αρθρα μου αναφερω ρητα οτι οι οποιες αλλαγες και overdesign γινονται στα μηχανηματα συνηθως εχουν και αμεσο αντικτυπο στα ορια ασφαλειας του μηχανηματος ...

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Last edited:
Οταν η πολωση ειναι 10 μα και την πας στα 20 ειναι πρακτικα αδυνατον να σου προσφερει τιποτα ουσιωδες ....Αλλαγη θα δεις οταν η πολωση φυγει απο τα 7 ma και παει στα 100...Ομως υπαρχουν δυο παραμετροι η πρωτη ειναι οτι αναλογα το κυκλωμα τον τροπο οδηγησης και αναδρασης υπαρχει μεγαλη πιθανοτητα να εμφανιστει αυξημενη παραμορφωση σε καποιο σημειο αλλα το δευτερο και βασικοτερο ειναι οτι σαφως και θα ανεβει η θερμοκρασια .

Οποτε στην περιπτωση που δεν υπαρχει παραμορφωση για κανεναν λογο τοτε το επομενο βημα ειναι θεμα επιλογης και χρησης .Δλδ απο την στιγμη που ο χρηστης κανει ελαφρια 5εντακαναλη χρηση ειναι ενημερωμενος και προσεκτικος ( με μετριες οικολογικες ανησυχιες ) τοτε μπορεις και να προβεις σε τετοια αλλαγη .

Ειναι προφανες οτι αν πας να κανεις παρτυ με αυτο το μηχανημα θα το παρεις στα χερια εκτος βεβαια εαν προλαβει η θερμικη προστασια να το κλεισει.

Ποτε τετοιες αλλαγες δεν γινονται παρα μονο εαν ο ακροατης ειναι απολυτα ενημερωμενος και εχει συγκεκριμενο στοχο ...

Αν θα αναζητησεις λιγο στα περισσοτερα απο τα αρθρα μου αναφερω ρητα οτι οι οποιες αλλαγες και overdesign γινονται στα μηχανηματα συνηθως εχουν και αμεσο αντικτυπο στα ορια ασφαλειας του μηχανηματος ...

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

μα δεν διαφωνουμε καπου τοτε. το ιδιο νομιζω και εγω αλλα αν το ανεβασης στα 100ma με αυτες τις ψυκτρες που βλεπω μαλλον θα ψηνεις αυγα ακομα και idle.