Σαβράκι ! Sabre9023 & WM8804

To βαθυπερατό που αναφέρεις takis μάλλον αφορά στον πυκνωτή 4n7 στην έξοδο του 9023 που σε συνδυασμό με την 200 Ω σε σειρά (εντός του 9023) αποκόπτουν στα 200 KHz (?) περίπου. Σωστά Vasilis? Είμαι περίεργος γιατί υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση στο perception του ήχου. Υψίσυχνος θόρυβος?


Πολύ χαμηλότερα κόβει .. αλλά στην προκειμένη όπως λέει και lemon η αποκοπή παίζει κατα βούληση με την αντίσταση του επόμενου σταδίου εάν δεν βάλεις το δικό του on , *σε κάποια συστήματα ερχεται και δένει ,, σε κάποια δεν ...

αλλα υπάρχει επιλογή ..

και ναι υπάρχει υψισυχνος ασφαλώς ..
 
δεν ξέρω γιατί μιλάμε για υψισυχνο εγώ δεν είπα κάτι τέτοιο απλά βγάζοντας τα jumper του βαθυπερατου το μηχάνημα έχασε το χαρακτήρα του

κάποια στιγμή θα γίνει και ένα τεστ και με τα τρία dac
 
Απάντηση: Re: Σαβράκι ! Sabre9023 & WM8804

δεν ξέρω γιατί μιλάμε για υψισυχνο εγώ δεν είπα κάτι τέτοιο απλά βγάζοντας τα jumper του βαθυπερατου το μηχάνημα έχασε το χαρακτήρα του

κάποια στιγμή θα γίνει και ένα τεστ και με τα τρία dac
Είχα κάνει την ίδια διαπίστωση μήνες πριν και το έγραψα.
Φυσικά καμία σχέση με θορύβους,θέμα γεύσης καθαρά.


*post #32 παρακαλώ!
 
Last edited:
Απάντηση: Re: Σαβράκι ! Sabre9023 & WM8804

Εγώ πάλι,δεν μπόρεσα να ακούσω διαφορές με φίλτρο η χωρίς,όσο και να προσπάθησα,τώρα το γιατί δεν το ξέρω.
Μπορεί να φταίει το σύστημα μου η μπορεί να φταίνε και τα αυτιά μου.
Αν γίνει κάποια ακρόαση και με κάποιους άλλους φίλους,ίσως λυθεί το μυστήριο.:flipout:
 
Κανονικά δεν θα έπρεπε να γίνεται αντιληπτή η διαφορά στον ήχο. Ομως, το επόμενο ενεργό στάδιο που ακολουθεί, αυτό της προενίσχυσης, μπορεί να ταλαντώνει λόγω της ύπαρξης πολύ υψηλών συχνοτήτων στην έξοδο του DAC.
 
Δεν ξέρω,όσο το κοίταξα,στα ξένα φόρουμς μιλάνε πως αντιληπτές διαφορές σε αυτό το σημείο, ακούει κανείς σε μηχανάκια με πολύ μεγάλο εύρος.Και φυσικά αυτό καταλογίζεται ως αδυναμία.
Κι αν σκεφτούμε πως ο προ μου πάει 2-500.000 (ναι,πεντακόσιες χιλιάδες) Hz +0 -3 db και οι τελικοί 2-300.000Hz +0 -3 db,(έτσι λένε τα specs του,αν θέλουμε τα πιστεύουμε...),είναι θαύμα που δεν ακούω δαιμόνια και ξωτικά.
 
Eμένα πάλι (με ίδιο πάνω κάτω εύρος απόκρισης, μέχρι 400ΚHz ) στο v1 μου άρεσε περισσότερο χωρίς φίλτρο!
Στη δεύτερη φάση πλέον δεν μπορώ να το ξεχωρίσω.
Μάλιστα σήμερα κάναμε κοινή ακρόαση με τον Μάνο (lemon) και δεν μπόρεσε κανείς μας να το ξεχωρίσει!

Κατα τα άλλα σύντομα θα ανέβουν μετρήσεις (thd και απόκρισης) απο το mambo (πολύ καλές, για να μην έχετε αγωνία λολ)

ps1 @Τσίκης, επιστρέφουμε και επισήμως στην προηγούμενη βερσιόν...
ps2 @μαύρος, σιγά μην τα κατάφερνα να έρθω.......
 
Κατα τα άλλα σύντομα θα ανέβουν μετρήσεις (thd και απόκρισης) απο το mambo (πολύ καλές, για να μην έχετε αγωνία λολ)

ps1 @Τσίκης, επιστρέφουμε και επισήμως στην προηγούμενη βερσιόν...
ps2 @μαύρος, σιγά μην τα κατάφερνα να έρθω.......

:SFGSFGSF:
PS:Κρίμα,κι είχα πεθυμήσει γκιούλμπασι,θα περιμένω,τι να σας κάνω...
(Τις μετρήσεις παρακαλώ,έχω να βουλώσω μερικά στόματα απίστων...)
 
Rightmark Report
file:///C:/Documents%20and%20Settings/admin/Desktop/Mambo/LowPass%20On/Mambo%20filter%20on.htm


ARTA
Frequency
Frequency.png

THD
thd.png

Jitter
Jitter.png

Nα ευχαριστήσω τον Μάνο για την φιλοξενία, τον κόπο του και το κυριότερο την καλή παρέα!
(Λεπτομέρειες για τον τρόπο μέτρησης απο τον ίδιο μόλις βρει χρόνο).
 
Έφθασες στο σπίτι κιόλας, θηρίο!
Πολύ χάρηκα για τη συνάντησή μας...ξεχαρμανιάσαμε για λίγες ώρες σε αυτό που αγαπάμε...ξεφύγαμε από τις μ....ς της καθημερινότητας.

Σχετικά με το φίλτρο σε θέση on/off, όπως σωστά επισημαίνει ο Internet King (γεια σου Γιώργο...) μη μπερδευόμαστε στο εάν ο θόρυβος που δημιουργείται είναι πολύ υψίσυχνος και έξω από το ακουστικό φάσμα. Το θέμα είναι εάν αυτός ο υψίσχυνος θόρυβος φθάσει σε σημείο να ταλαντώσει το κύκλωμα, το σίγουρο είναι ότι θα το επηρρεάσει και στο ακουστικό φάσμα.
Με το Νίκο κάναμε και κάποιες μετρήσεις με το φίλτρο On/Off, αλλά δεδομένου ότι ο χρόνος έπρεπε να μοιραστεί και στην ακρόαση, οι μετρήσεις είναι τυπικές και όχι διεξοδικές, εντούτοις κάποια συμπεράσματα βγαίνουν.
 
Καλά που το είπες Μάνο!
Οι μετρήσεις που ανέβασα είναι αυτές που έκανες με το φίλτρο "On"

Aντίστοιχες (excellent) είναι και με το φίλτρο "off", αν και υπήρξε μια δυσκολία με τις ρυθμίσεις της emu.
 
Να γράψω κάποια πράγματα για το πως έγιναν οι μετρήσεις, με τι συνθήκες και εάν έχουμε κάποιο συμπέρασμα.

Δοκιμάστηκε μέσω του Arta Software & RightMark Audio Analyser Pro. H ανάλυση σε όλες τις περιπτώσεις επιλέχτηκε η 24/48KHz.
H εκτίμηση της αναλογικής εξόδου του dac έγινε μέσω της EMU-0404 (usb), η ίδια κάρτα έδινε και το ψηφιοποιημένο σήμα στην είσοδο spdif
Ως εκτούτου δοκιμάσαμε τη ροή s/pdif->i2S->analogue output.

Μέχρι στιγμής δεν έχω καταφέρει να σταθμίσω μετρητικά μόνο το i2s->analogue output, υπάρχει αδυναμία του λογισμικού να το υποστηρίξει.

Η έξοδος του dac, δεχόταν εξασθένηση μέσω ενός ladder attenuator στα 10Κ, πριν οδηγηθεί στην είσοδο της emu.

Στο μήνυμα #790 του Dalanik, τα γραφήματα που προέρχονται μέσω του Arta παρουσιάζουν την απόκριση συχνότητας, τη THD+N και το jitter αντίστοιχα σε θέση on στο φίλτρο.

Η απόκριση συχνότητας με το αυστηρό ±0.1dB μας πάει DC στο κάτω φάσμα (λογικό εφόσον δεν υπάρχει πυκνωτής διέλευσης στην έξοδο) και μέχρι περίπου στους 18KHz στο άνω όριο.
Αποδεκτά τα αποτελέσμα και πάρα πολύ καλά.

Η παραμόρφωση, βλέπουμε ότι είναι καθαρή μέχρι και τα 24KHz, οι αρμονικές είναι όμορφα κατανεμημένες. Στην αρχή μας έδινε 2η & 3η αρμονική ισόποσες αλλά μετά από λίγο παραπάνω ζέσταμα, φάνηκε ότι σταθεροποιήθηκε με επικρατούσα τη 2η αρμονική έναντι της 3ης.

Το jitter είναι καθαρό με ελάχιστες παράπλευρες συνιστώσες (τιμή 12KHz).

Συμπληρωματικά, με το βουβάλι που το έχουμε στο αρχείο μας, το 9023 δίνει σαφώς χειρότερες μετρήσεις σε θέματα θορύβου, THD, αλλά έχει πιο αποδεκτή καμπύλη απόκρισης συχνότητας και καθαρότερο γράφημα στο jitter - εδώ η Sambre έχει κάνει πολύ καλή δουλειά...από τα καθαρότερα γραφήματα jitter που έχω δει.
 
Να προσθέσω επίσης ότι προσθέσαμε στο dac του Βασίλη και εξωτερικό μπάφερ (Joachim Gerhard Filter Buffer), επί αυτού θα γραφούν από το Νίκο περισσότερα.
 
Last edited:
Eίναι δύσκολο να περιγράψω Μάνο τη προσθήκη του buffer, απλά γιατί το δικό μου mambo τράβηξε λίγο παράξενο δρόμο στη προσπάθεια να δώσει κάποια παραπάνω πράγματα στο δικό μου / δεδομένο σύστημα και οι κάτοχοι mambo ίσως να αποπροσανατολιστούν. Βέβαια με δεδομένο ότι το δικό σου dac παίζει με αυτό το buffer ίσως να ήταν ασφαλές να πει κανείς ότι τα ίδια χαρακτηριστικά θα προσδώσει και σε άλλα dac

Να πω λοιπόν ότι στα προβλήματα που έχει το δικό μου (πιο μικρά σώματα στα όργανα και περισσότερη σκληράδα στις υψηλές απο τα "κανονικά" mambo) το μπαφεράκι έδεσε πολύ καλά/συμπληρωματικά, αυξάνοντας μάλιστα το εύρος της σκηνής κυρίως στο πλάτος.

Ο μοναδικός λόγος που δεν το πήρα σπίτι για δοκιμή, είναι ότι η βελτίωση που άκουσα έμοιαζε πολύ με το πρώτο version του mambo (πλην της σκηνής) οπότε στην αναζήτησή μου θα έβαζα κι άλλο ένα παράγοντα... μπλέκει το πράγμα επικίνδυνα.

Στα αρνητικά του (αν προσπαθήσεις αρκετά να βρεις και τέτοια) παρατήρησα λίγο πλατίασμα στις χαμηλές, τόσο όμως που "λασπώνει" ελαφρώς και τις μεσοχαμηλές.
Σε λεπτόηχα συστήματα θα ήταν ταμαμ η προσθήκη του, αλλά τα δικά μας ηχεία έχουν μάλλον περίσσευμα μεσοχαμηλά και σε υψηλές εντάσεις είναι πιθανό να βγάλει πρόβλημα (αλλοιώσει την πολύ καλή ατάκα του mambo στα χαμηλά).

Αυτό που επίσης διέκρινα (και ήταν κοινό και στο δικό σου 9023 based dac) ήταν πως δίνει ένα "γλυκό" και αβίαστο χαρακτήρα στις μεσουψηλές που θα εκτιμούσαν πολλά συστήματα.
Σαφώς μιλάμε για χρωματισμό - οι μονιτοράκηδες απλά προσπεράστε. Όσοι κάνουν όμως γούστο,,, πρόκειται για μια πολύ καλή περίπτωση.

Πρέπει κάποια μέρα να κανονίσουμε και με τον Βασίλη κάποιες ακροάσεις και έχοντας διαθέσιμο ένα κανονικό mambo.
Eπίσης πολύ καλή δουλειά έχεις κάνει στη τροφοδοσία του dac σου..., υπάρχει ζουμί και εκεί..., πιθανώς να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αυτό σε κάποια version του mambo.
 
Νομίζω ότι δεν θα μπορούσα καλύτερα να περιγράψω τις όποιες προσθήκες του μπάφερ.
Να πούμε ότι το εν λόγω μπάφερ έχει σχεδιαστεί από το δημιουργό του ειδικά για το 9023, δίνει μοναδιαίο κέρδος και προσωπικά το υλοποίησα βάση των προδιαγραφών του στην πρωτότυπη πλακέτα του και τροφοδοτώντας το με Salas Ver .1.1 (αλλά ιδιοκατασκευή).
Το μόνο που έχω να προσθέσω, είναι ίσως ότι θα απαιτηθεί κυρίως από όσους συνδέσουν το mambo πάνω σε είσοδο προ πολύ χαμηλή (γύρω στα 10Κ να λέμε). Η προσαρμογή του ρίχνει την αντίσταση εξόδου από τα 240 που είναι περίπου η φυσική αντίσταση εξόδου του mambo ... γύρω στα 22-24ωμ.

Για το δικό μου dac δεν θα αναφερθώ, δεν νομίζω ότι έχει θέση στο νήμα του Βασίλη, ας επικεντρωθούμε Νίκο στα περί του Μάμπο για να βοηθήσουμε και τα λοιπά μέλη. Όπως είπες θα μπουν πολλοί παράμετροι και άκρη δεν θα βγει.
Εν κατακλείδι, για μένα αυτό που έδωσε το μπάφερ πάνω στην έξοδο του μάμπο έτσι όπως έχει υλοποιηθεί στο δικό σου dac είναι μια ελαφρώς αύξηση της εικόνας στο πλάτος και κάποιες άλλες μικρές πολύ μικρές διαφοροποιήσεις που μάλλον τις έπιασες καλύτερα γιατί σε είχα βάλει στην προεδρική θέση...εγώ ήμουν εκεί με τον απλό λαό.
Οι διαφορές ήταν μικρές έως πολύ μικρές για να μην τρελλάνουμε και τα λοιπά μέλη που διαβάζουν.
 
Οσες φορές δοκίμασα να παρεμβάλω οτιδήποτε άλλο, εκτός από καλώδια, μεταξύ mambo dac και του προενισχυτή μου, εισέπραξα μόνο πρόσθετους χρωματισμούς ή ακόμα και φαινόμενα γιγαντισμού στα όργανα και τις φωνές.
Είναι λογικό, αφού το ess sabre 9023 περιλαμβάνει ένα μινιμαλιστικό κύκλωμα ενίσχυσης/ απομόνωσης σήματος στο τελικό αναλογικό στάδιο.
Δεν απαιτείται ούτε προτείνεται άλλωστε η προσθήκη πυκνωτών και λοιπών ενεργών σταδίων.
 
Ευχαριστούμε για τις μετρήσεις.

Μια απλή παρατήρηση.
Αντιλαμβάνομαι ότι ήταν σημαντική η επίδραση του ποτενσιόμετρου των 10ΚΩ, που τοποθετήθηκε μεταξύ της εξόδου του dac και της κάρτας ήχου. Χωρίς την παρεμβολή του ποτενσιόμετρου, δοκιμάσατε να πάρετε τις αντίστοιχες μετρήσεις απόκρισης συχνοτήτων ?

Υ.Γ. Η αντίσταση εξόδου του ποτενσιόμετρου μπορεί να είναι έως και 2.500 Ω, η οποία αντίσταση πρακτικά είναι σε σειρά (δηλαδή προστίθεται) με την αντίσταση εξόδου των 220Ω του mambo dac
 
Last edited:
Γιώργο οι μετρήσεις έγιναν στο συγκεκριμένο χρόνο που μπορούσαμε να διαθέσουμε, δεδομένου ότι κυρίως προείχε να τα ακούσουμε.

Δεν υπήρχε ο χρόνος να επαναληφθεί το ίδιο τεστ με την προσθήκη του μπάφερ, για να δούμε μετρητικά πως η συγκεκριμένη υλοποίηση του μάμπο επηρεάζεται μετρητικά. Οι μετρήσεις είχαν περισσότερο έναν γενικό διαγνωστικό χαρακτήρα για αποφυγή βασικών προβλημάτων πριν την ακρόαση...μάλιστα μετρήθηκε και το επίπεδο του θορύβου στον παλμογράφο του τροφοδοτικού του για να είμαστε καθόλα ΟΚ.

Σωστά παρατηρείς για την επίδραση του εξασθενητή στο επόμενο στάδιο και το τόνισα στον Νίκο, ότι εδώ έχουμε μετρήσεις στη χειρότερη των περιπτώσεων (δεν έχω επιλέξει τυχαία την τιμή των 10Κ).

Υπάρχει χώρος για μεγάλη κουβέντα, δεν είναι μόνο το επόμενο στάδιο αλλά και το πως επιδρά το ίδιο το τροφοδοτικό τόσο στο κατώφλι του θορύβου, όσο και στην ίδια την απόκριση της συχνότητας. Το έχω δει στο παλαιό berresford που θυμάσαι, με μόνη την αλλαγή του τροφοδοτικού που αφορούσε το ψηφιακό μέρος, από ένα murata reg σε ένα salas, έδωσε γύρω στα 5dB βελτίωση στο θόρυβο και επηρρέασε την καμπύλη απόκριση της συχνότητας...

Για να κάνεις σωστή μέτρηση με σκοπό να πληροφορήσεις και σωστά, χρειάζεται να κρατήσεις σταθερές όλες τις παραμέτρους εκτός της μίας της μεταβλητής...

Για τα 2500Κ που αναφέρεις δεν κατάλαβα για πιο ποτενσιόμετρο μιλάς, αν λες για τον εξασθενητή ήταν τύπου ladder οπότε τα 10Κ ήταν σταθερά.
 
Για τα 2500Κ που αναφέρεις δεν κατάλαβα για πιο ποτενσιόμετρο μιλάς, αν λες για τον εξασθενητή ήταν τύπου ladder οπότε τα 10Κ ήταν σταθερά.
Μάνο γεια σου,
Ανέφερα 2.500 Ω κι όχι 2500 Κ.
Ενα κλασικό ποτενσιόμετρο ονομαστικής αντίστασης 10ΚΩ έχει μέγιστη αντίσταση εξόδου 2.500Ω (2,5ΚΩ).