Λοιπόν μόλις τελείωσα το εισαγωγικό πρελούδιο μου στην πρώτη προσπάθεια σύγκρισης.
Σωκράτη, κράτα αυτά που θα γράψω, έστω και σε πρώιμο στάδιο. Υπάρχει και το mambo3 (εδώ) αλλά εσκεμμένα ούτε που το ακουμπάω, όχι για να μην το χαλάσω, αλλά γιατί θέλω πολύ συγκεκριμένα βήματα στην πορεία ... να δω τι θα δω και θα ακούσω! Είναι πορεία μάθησης για μένα και όχι κατά ανάγκη να βγάλω κάποιον νικητή (γιατί στην ουσία αυτός ο νικητής ποτέ δεν θα υπάρξει ... είναι πάντα εξαρτόμενος από το σύστημα-χώρο).
Σύστημα
Πηγή: άυλο μέσο (flac) μέσω usb streaming από Synology NAS
Dac = mambo2 (CMedia6631A usb->i2s) + τροφοδοτικά επί δοκιμής
Προενισχυτής = όχι ενεργός, χτισμένο γύρω από το pga2311 με Salas BiB 1.1 τροφοδοτικά.
Τελικός Ενισχυτής = Aaron No3. Millennium
Ηχεία = Monitor Audio RS6
Χώρος = μακρόστενος 3,20Χ7 με θέση ακρόασης περίπου στο μέση.
Τροφοδοτικά δοκιμής
Το mambo2+CMedia 6631A υπολογίσθηκαν ως φορτίο (μαζί) γύρω στα 230mA σε σταθερή λειτουργία. Το κάθε τροφοδοτικό, έδινε ρεύμα στο σύνολο του φορτίου.
Δύο Salas, ένα BiB 1.1 και ένα Reflektor D και τα δύο σε ιδιόχειρες τυπωμένες πλακέτες (με ότι συνεπάγεται αυτό). Στο BiB μπήκε τελικός πυκνωτής Vishay 10uF+R (φίλτρο zobel), ενώ στο μέσο μετά από δοκιμές επικράτησαν ένας ηλεκτρολυτικός BC 470uF και ένας αντίστοιχος Nichicon ΚS(M) 1000uF. Τελικά επιλέχθηκε ο τελευταίος επειδή χρησιμοποιήθηκε και στο reflektor. Ρυθμίστηκε σε 335mA συνολικού ρεύματος
Το Reflector ρυθμίστηκε στα 450mA περίπου (με R1=1.39ωμ).
Ένα TI LDO Series, πιο συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκε η πλακέτα δοκιμής TPS7A4701EVM-094 της Texas και απλά φτιάχτηκε μια ανόρθωση εξομάλυνση για τις ανάγκες της δοκιμής. Το ρεύμα που μπορεί να δώσει είναι μέχρι 1Α.
Και στα τρία τροφοδοτικά χρησιμοποιήθηκε ένας τοροειδής Μ/Τ από Γιατρά (50VA), με διπλές μονώσεις (εσωτερικές-εξωτερικές) και ένα δευτερεύων στα 10Vac .
Σήμερα αποφάσισα να επικεντρωθώ σε 3 μουσικά κομμάτια, το καθένα με τη σημασία του.
1) You and your friends/Dire Straits = πασίγνωστο πια αναμεσά μας, όπου βρισκόμαστε όλο αυτό βάζουμε. Γνωστό κομμάτι, ηλεκτρική κιθάρα και για μένα πολύ σημαντικό πως θα περάσει στα αυτιά μου, το τελευταίο 1/3 όπου μπαίνει δυναμικά (o Νίκος Dalanik το λέει μικροδυναμικά αυτό το τμήμα), το πως θα ξεκαθαρίσουν τα όργανα και το κυριότερο, να μη μου δημιουργήσει στρες.
2) Georgia in my mind/Marie Nakamoto (Usher, Be There Vol.1) = σημαντικό κομμάτι για το δικό μου σύστημα, όχι γιατί είναι κάτι το ιδιαίτερο με πλούσια όργανα και μεγάλη σκηνική εικόνα, αλλά περισσότερο γιατί έχει πολύ χαμηλό μπάσο που αλληλεπιδρά με το χώρο και μερικές φορές "πνίγει" τη φωνή της. Έχω ένα θεματάκι με το συνδιασμό ηχείων-χώρο που έχω.
3) Αερικό/Αρβανιτάκη = τι να πεις εδώ Θεά, το χρησιμοποιώ συχνά για έλεγχο των συριστικών, του αέρα και του συναισθήματος.
Salas BiB 1.1 = ομοιογενής ήχος, δημιουργεί τη μικρότερη σχετική σκηνική εικόνα σε σχέση με τα άλλα δύο, παρουσιάζει μια ελαφρώς ξηρότητα στα φωνητικά (που σε μερικά συστήματα θα εκτιμηθεί), έχει καλό χαμηλό και ατάκα. Στα "μικροδυναμικά" των D.Straits έδειχνε να συμπιέζει ελαφρώς και να δημιουργεί αίσθημα "κόπωσης". Πέρασε άψογα τα συριστικά της Αρβανιτάκη, αναδυκνείοντας το συναίσθημα, αλλοιώνει ελαφρώς το ηχόχρωμα στα παλαμάκια στην εισαγωγή του τραγουδιού.
Reflector D = ανοιχτός ήχος, δημιουργεί μεγαλύτερη σκηνική εικόνα από το BiB, φωνητικά με ελαφρώς λιγότερη ξηρότητα σε σχέση με BiB, καλό χαμηλό και γρήγορο (ατάκα). Τα "μικροδυναμικά" των D.Straits τα πέρασε όμορφα, μη συμπιεσμένα και άφησε ένα ωραίο μη στρεσογόνο άκουσμα. Συριστικά Αρβανιτάκης άψογα, παλαμάκια πάρα πολύ καλά και ωραίο συναίσθημα. Το χαμηλό μπάσο της Nakamoto το έσφιξε που για το σύστημά μου ήταν δωράκι.
TPS7A4701EVM-094 = ανοιχτός ήχος, δημιουργεί μεγαλύτερη σκηνική εικόνα από το BiB, φωνητικά με ελαφρώς λιγότερη ξηρότητα σε σχέση με BiB, καλό χαμηλό και ατάκα. Τα "μικροδυναμικά" των D.Straits τα πέρασε όμορφα, μη συμπιεσμένα, χωρίς ίχνος "κόπωσης". Συριστικά Αρβανιτάκης άψογα, παλαμάκια άψογα και ωραίο συναίσθημα. Το χαμηλό μπάσο της Nakamoto το παρουσίασε ίσως ένα κλικ πιο γεμάτα από το reflektor D, ίσως σε αντιδιαστολή με το μέτωπο των υψηλών της φωνής της.
Σαν ένα πρώτο γενικό συμπέρασμα, θα έλεγα ότι και τα τρία θα αφήσουν ικανοποιημένο και τον πιο δύσκολο ακροατή. Εάν ψάχνετε την αυξημένη σκηνική εικόνα Reflector D & TPS7A4701EVM-094 οπωσδήποτε εάν το σύστημά σας και ο χώρος ταιριάζει με το δικό μου. Εάν θέλετε την ατάκα και χαμηλό αλλά νιώθετε ότι η σκηνική εικόνα παρα-απλώνει και θέλει λίγο το μαζεμάτάκι της BiB 1.1 τάχυστα.
Θα συνεχίσω και σε άλλα μουσικά κομμάτια, κυρίως jazz και κλασικής.
Μη με "στριμώξετε" στην ορολογία που χρησιμοποίησα για τις ακουστικές περιγραφές...δεν είναι το καλό χαρτί μου!
Μη θεωρήσετε τα πρώτα αποτελέσματα "ιερή βίβλο" σε άλλο σύστημα-χώρο, πιθανόν τα αποτελέσματα να ανατραπούν.