Salas Shunt Reg For TP Buffalo Dac (συζήτηση + υλικά + κατασκευή)

επίσης κάποιος μπορεί να μου αναλύσει τι χρησιμεύει το τρυπιοθέμι στις r105,205,305.
Σίγουρα είναι για διάφορες εναλλακτικές, αλλά τι είδους διάταξη 2-3-2 είναι αυτή ?

στο μανιουαλ λεει
για 2.5-5.5 v vout να βάλουμε bjt ενώ
για τις περιπτώσεις 5v και πάνω βλέπω έχει mosfet

εγω πήρα και για βουβάλι (5.5 v) και για λεγκάτο (15) τα πακετάκια IRF.
θυμάμαι ότι όταν ήταν η φάση της παραγγελίας θεώρησα ότι έπρεπε να προτιμήσω το εύρος 5.5-45 volt αντί του 2.5-5.5

Εκανα καλά?
μήπως έπρεπε να πάω σε bjt (βλέπω ο μπακ δεν είχε πρόβλημα..)

επίσης στο εξελάκι στα πεδία b23 c23 έχει την τιμή 4ma και λεει from your JFET ldss measurement.

εκεί τί βάζουμε?
υπολογίζουμε κάτι?

στο μανιουαλ λεει
για 2.5-5.5 v vout να βάλουμε bjt ενώ
για τις περιπτώσεις 5v και πάνω βλέπω έχει mosfet

εγω πήρα και για βουβάλι (5.5 v) και για λεγκάτο (15) τα πακετάκια IRF.
θυμάμαι ότι όταν ήταν η φάση της παραγγελίας θεώρησα ότι έπρεπε να προτιμήσω το εύρος 5.5-45 volt αντί του 2.5-5.5

Εκανα καλά?
μήπως έπρεπε να πάω σε bjt (βλέπω ο μπακ δεν είχε πρόβλημα..)

Και εγώ αν ήθελα 5.5V αντί για 5.25V σε mosfet θα πήγαινα. Έχει μικρότερη αντίσταση εξόδου σε σχέση με το BJT.

Αλλά το φοβήθηκα για τα 5.25V και πήγα σε BJT για σίγουρα.

Τι λέτε παίδες;
Έχω φτιάξει 3 5άρια με έκδοση 1.0 & 1.1 χωρίς κανένα πρόβλημα, μάλιστα κατέβαινα και κάτω από τα 5 - με mosfet εννοείται.

Άμα κάτσει κανά τεμάχιο μέ μεγάλο Vgs δέν θά κατέβει άν σέ μεγάλο ρεύμα, οί προδιαγραφές καλύπτουν όλες τίς ακραίες περιπτώσεις.

Απάντηση: Re: Salas Shunt Reg For TP Buffalo Dac (συζήτηση + υλικά + κατασκευή)

επίσης στο εξελάκι στα πεδία b23 c23 έχει την τιμή 4ma και λεει from your JFET ldss measurement.

εκεί τί βάζουμε?
υπολογίζουμε κάτι?

Βάζουμε τό IDSS τού φέτ. Άν έχουμε τρίμερ, δέν πειράζει, όποιο φέτ πιάσουμε.

Re: Απάντηση: Re: Salas Shunt Reg For TP Buffalo Dac (συζήτηση + υλικά + κατασκευή)

Βάζουμε τό IDSS τού φέτ. Άν έχουμε τρίμερ, δέν πειράζει, όποιο φέτ πιάσουμε.

which is ?

εννοω:
1. τι σημαίνει το αρκτικόλεξο
2. Σε τι αναφέρεται
3. πως επηρεάζει τις επιλογές μας
4. τι πρέπει να βάλουμε στο κελί του εξελ αν έχουμε bj
5. τι πρέπει να βάλουμε αν έχουμε mosfet
6. τα 4 και 5 αν όντως συσχετίζεται με αυτά.
7. αν είναι κάτι που προϋποθέτει κάποια μέτρηση
7α. πως γίνεται αυτή
7β. πως χρησιμοποιούμε το αποτέλεσμα.
8. και αν δεν κατάλαβε κανείς ρωτάω γιατί δεν γνωρίζω

τα λινκς που μου δίνεις Μήτσο λένε από όσο ελάχιστα κατάλαβα πως ματσάρουμε jfets.

1. προφανώς είναι απαραίτητο υποθέτω....ας μην ρωτήσω γιατί
2. ας το αποδεχτούμε.
3. τα ματσάρουμε, κατανοώ, σημαίνει έχω 2-3 και βάλε και πρέπει να βρώ όλα που είναι περίπου ίδια?
4. Αμα τα βρώ τι κάνω?
5. το Idss που στο καλό πάει
6. αν υποθέσουμε ότι έχουμε διαθέσιμα 3 και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε 3 και τα ματσάρουμε και κάποιο δεν ματσάρεται ΤΙ στο καλό κάνουμε?

το λινκ λέει πώς τα μετράμε, απαραίτητη διαδικασία για ματσάρισμα ή για να ξέρουμε το Idss του φετακίου ...

τώρα για τα υπόλοιπα καλύτερα να απαντήσει κάποιος που το έχει φτιάξει,
εγώ τα έχω ακόμα στη σακούλα και δε βλέπω να ασχολούμαι σύντομα ......

Άσε τό 4mA στό excel βάλε ένα όποιο φέτ στήν τύχη αλλά έχε τρίμερ γιά ρύθμιση τάσης εξόδου. Αλλιώς θέλει μέτρηση καί επιλογή αντίστασης.
IDSS έιναι τό ρεύμα κορεσμού καταβόθρας πού διατρέχει τό φέτ όταν ή τάση πύλης πηγής είναι 0. Αυτό τείνει νά είναι σταθερό, δημιουργει απλή πηγή ρεύματος καί τού κάνουμε I to V. Έτσι προκείπτει ή αναφορά τάσης στό συγκεκριμένο ''ρεγουλάτορα''. Καλό;:music-smiley-005:

Last edited:
Άμα κάτσει κανά τεμάχιο μέ μεγάλο Vgs δέν θά κατέβει άν σέ μεγάλο ρεύμα, οί προδιαγραφές καλύπτουν όλες τίς ακραίες περιπτώσεις.
Nίκο, σπάνιο όμως έτσι; Δηλαδή το πιο σύνηθες είναι με μοσφετ και τρίμερ να μην έχει κανένα πρόβλημα ρύθμισης εκεί γύρω στα 5V.
Δεν είναι προτιμότερο όμως αυτό από το να βάλει bjt με σίγουρη τη μεγαλύτερη αντίσταση εξόδου;

Ναί αρκετά σπάνιο. Ανάλογα, τό μόσφετ έχει πιο χαμηλή αντίσταση, τό τρανζίστορ πιό πλατιά απόκριση. Άμα βρείτε τί αρέσει καλύτερα από τά δύο στίς συγκεκριμένες εφαρμογές, βρίσκεται μπούσουλα. Δέν αλλάζει κάτι στό ρέγκ ούτε ξαναυπολογίζεται κάτι. Απλά αλλάζουμε τόν τύπο ημιαγωγού εξόδου καί τήν τιμή τής αντιπαρασιτικής αντίστασης στήν πηγή/βάση (R106/206/306) 27R γιά τρανζίστορ, 270R γιά μόσφετ πού γράφουν καί οί οδηγίες φυσικά.

Last edited:
Στην παρ 5 των οδηγιών (επανέρχομαι στο θέμα των 4ma κλπ) λέει ότι πρέπει να επιλέξουμε τα δικά μας....
θεωρώντας ότι πήραμε ό,τι μας έστειλε ο teabag τί θα κάνουμε?
πρέπει να ματσάρουμε?
Επίσης αναφέρει να βάλουμε εκείνα των χαμηλώτερων τιμών (χαμηλώτερων = μικρότερου βολτάζ εννοείται?) στα Q102 κλπ, τα άλλα στα 103 και τα μεγαλύτερα στα 105.

Με τα 104 τί γίνεται?
γιατί δεν αναφέρονται?

στο εξελάκι υπάρχου δυό τιμές αμπεράζ
η constant current και η load consumption.

σε περίπτωση μονάδας που τραβάει 300ma τι πρέπει να βάλω σ αυτά ? 450 και 300 αντίστοιχα ?
σε περίπτωση 420ma ? 570 και 420 ?

η constant current σε τι αντιστοιχεί? στο hot rod που λεμε?
η dummy load με βάση ποια τιμή θα διαλεχτεί?

Επίσης
υπάρχουν δυό τιμές τάσης
η dc in και η vout.
εγώ ξέρω απλά για κάθε μονάδα που θα τροφοδοτήσω μια τιμή
για το βουβάλι 5.5v και για το legato 15.
Σε ποιά από τις dc in - vout αντιστοιχούν οι τιμές μου? (και αντίστοιχα οι άλλες σε τι αναφέρονται ?)

Στην παρ 5 των οδηγιών (επανέρχομαι στο θέμα των 4ma κλπ) λέει ότι πρέπει να επιλέξουμε τα δικά μας....
θεωρώντας ότι πήραμε ό,τι μας έστειλε ο teabag τί θα κάνουμε?
πρέπει να ματσάρουμε?
Επίσης αναφέρει να βάλουμε εκείνα των χαμηλώτερων τιμών (χαμηλώτερων = μικρότερου βολτάζ εννοείται?) στα Q102 κλπ, τα άλλα στα 103 και τα μεγαλύτερα στα 105.

Με τα 104 τί γίνεται?
γιατί δεν αναφέρονται?

Τά 104 είναι ΒC550C δέν έχεις νά σκεφτείς κάτι. Άν δέν έχεις πείρα μέ τά θέματα IDSS μήν στεναχωριέσαι, αποτελούν λεπτομέρεια γιά εκείνους πού ξέρουν νά διαχωρίζουν φετάκια καί μπορούν νά υπολογίσουν μία σταθερή αντίσταση γιά τό βολτάζ πού τούς ενδιαφέρει. Εσύ βάλε τά φετάκια στήν τύχη καί βάλε τρίμμερ γιά τό βολτάζ εξόδου. Υπάρχει καί ή υπεροδηγία πού λέει:

Attachments

• GN.jpg
    GN.jpg
    7.9 KB · Views: 72