Salas Shunt Reg For TP Buffalo Dac (συζήτηση + υλικά + κατασκευή)

Απάντηση: Re: Salas Shunt Reg For TP Buffalo Dac (συζήτηση + υλικά + κατασκευή)

στο εξελάκι υπάρχου δυό τιμές αμπεράζ
η constant current και η load consumption.

σε περίπτωση μονάδας που τραβάει 300ma τι πρέπει να βάλω σ αυτά ? 450 και 300 αντίστοιχα ?
σε περίπτωση 420ma ? 570 και 420 ?

η constant current σε τι αντιστοιχεί? στο hot rod που λεμε?
η dummy load με βάση ποια τιμή θα διαλεχτεί?

Επίσης
υπάρχουν δυό τιμές τάσης
η dc in και η vout.
εγώ ξέρω απλά για κάθε μονάδα που θα τροφοδοτήσω μια τιμή
για το βουβάλι 5.5v και για το legato 15.
Σε ποιά από τις dc in - vout αντιστοιχούν οι τιμές μου? (και αντίστοιχα οι άλλες σε τι αναφέρονται ?)

Constant current είναι ή τιμή κεντρικής παροχής σταθερού ρεύματος πού ΕΣΥ αποφασίζεις ώστε τό φορτίο σου νά χορτάσει, καί νά τό υπερακοντίσεις ανάλογα τήν ευχέρια ψύξης σου γιά καλύτερη απόδοση. Hot Rod λέμε όταν παρατραβάμε τό έξτρα. Άς πούμε άν τό έξτρα είναι άλλο τόσο τού φορτίου καί πάνω, θεωρείται Hot Rod (''βρωμόγκαζο'' σέ ελεύθερη μετάφραση). Load consumption βάζεις ότι τραβάει ή εφαρμογή σου.

Τό dummy (ψευδοφορτίο) θά διαλεχτεί τόσο όσο νά δημιουργεί τήν κατανάλωση τού αληθινού φορτίου, ώστε τό τέστ νά είναι ενδεικτικό. Άν έχουμε ένα φορτίο 100mA στά 10V τότε θά βάλουμε dummy 100Ω γιά παράδειγμα. 10V/100Ω=0.1Α. 0.1Α*10V=1W. Τό dummy θά καίει 1W. Βάζουμε 3W νά μήν ζεστένεται πολύ.

+7V γιά Vin από τίς τιμές εξόδου σου σου είναι ασφαλές γιά καλή λειτουργία ακόμα καί όταν ή ΔΕΗ είναι χαμηλά.

Last edited:
όταν λέμε τρίμερ λέμε το R105?

το παράδειγμα λέει 5vout να βάλω 220Ω χωρίς τριμερ
εγώ έχω 5.5 volt. Τί να βάλω?
(έχω και mosfet, άρα δεν μπορώ να βάλω το 1Κ τριμερ που αναφέρεται στο BJt.

τώρα για τα 15 volt θα βάλω 1.8ΚΩ 303 και 5 Κ τρίμερ?

ισχύουν τα παραπάνω?

πάμε παρακάτω
τιμές για τα C101 C102 ?

αναφέρεται μόνο κάτι στο τέλος για ΜΚΤ 4.7-10μF. Τα 10φιλτράρουν καλύτερα.
Ηλεκτρολυτικός 220mf.
Αυτά τι σημαίνουν όπου θα βάλω ΜΚΤ θα βάλω γύρω στο 10 και όπου ηλεκτρολυτικό 220?

Re: Απάντηση: Re: Salas Shunt Reg For TP Buffalo Dac (συζήτηση + υλικά + κατασκευή)

+7V γιά Vin από τίς τιμές εξόδου σου σου είναι ασφαλές γιά καλή λειτουργία ακόμα καί όταν ή ΔΕΗ είναι χαμηλά.

ωραία μέχρι εδώ.
όταν φτιαχτεί η bom θα σκεφτούμε για την νταμυ.
Αρα με στόχο 5.5 στο βουβάλι και 15 στο λεγκάτο αυτό μου λέει ότι θέλω μετασχηματιστές
12-15 και 22-15 volt?

....
πάμε παρακάτω
τιμές για τα C101 C102 ?

αναφέρεται μόνο κάτι στο τέλος για ΜΚΤ 4.7-10μF. Τα 10φιλτράρουν καλύτερα.
Ηλεκτρολυτικός 220mf.
Αυτά τι σημαίνουν όπου θα βάλω ΜΚΤ θα βάλω γύρω στο 10 και όπου ηλεκτρολυτικό 220?

Αυτό είναι ένα φίλτρο ΜΚΤ/MKS + R και φιλτράρει καλύτερα από ότι ένας ηλεκτρολυτικός εκτός και εάν παρουσιαστεί πρόβλημα (ταλάντωσης) που θα πας σε ηλεκτρολυτικό.
Το εύρος είναι από 4.7-10uF δεν είναι ανάγκη να πας κατευθείαν σε 10 (αν και φιλτράρει πιο αποτελεσματικά), βάζεις και βλέπεις, σε μένα ότι 5άρι έφτιαξα τα 4.7 έκατσαν μια χαρά. Και ξέρεις πολύ καλά, άλλη τιμή το 4.7 και άααλλη το 10 (οικονομικά το λέω).

Για το τρίμερ, αν και δεν έχω δει ακριβώς το τι τιμές χρειάζεσαι γενικά - ως μπούσουλα - μπορείς να παίξεις με ένα εύρος γύρω από τη σταθερή τιμή. Για παράδειγμα εάν στο 5άρι χρειάζεσαι (με υπολογισμό) 220 ωμ μπορείς να βάλεις μια μικρότερη αντίσταση κοντινή 180 για παράδειγμα + ένα τρίμερ 100άρι για να μπορέσεις να παίξεις τριγύρω.
Μη σκας ιδιαίτερα για την ακρίβεια, βάλε τα 2/3 της fix τιμής στην αντίσταση και το υπόλοιπο βάλτο σε τριμεράκι, ακόμη και μεγαλύτερο να έχεις πρόβλημα δεν υπάρχει.

ωραία μέχρι εδώ.
όταν φτιαχτεί η bom θα σκεφτούμε για την νταμυ.
Αρα με στόχο 5.5 στο βουβάλι και 15 στο λεγκάτο αυτό μου λέει ότι θέλω μετασχηματιστές
12-15 και 22-15 volt?

Άν είναι παραγγελία βάλε 10VAC καί 17.5VAC νά γλυτώνεις ζέστη στήν ψύκτρα.

λοιπόν
σχεδιασμός για βουβάλι 5.5 volt με 350 ρεύμα και περιθώριο στα 500ma.
ΜΤΣ 12 (ή κάνει και 9?)

με 4 Χ2,1 λεντ
χωρίς ζενερ και 2 Χ1,9 λεντ βγάζει 425 Ω. Οπότε λεω να βάλω μόνο τρίμερ 1Κ.

R101 βγάζει 6.6Ω
λόγω dac ηλεκτρολυτικός C101 220μF

γεφυρα MUR820.
C105 10000μF
C103 47μF

????

σχεδιασμός για legato 15 volt με 420 ρεύμα και περιθώριο στα 570ma.
ΜΤΣ 22 volt

με 4 Χ2,1 λεντ

R101 βγάζει 5.6Ω
ΜΚΤ C102 4.7μF

γεφυρα MUR820.
C105 10000μF
C103 47μF

????

Τι λέτε?

Re: Απάντηση: Re: Salas Shunt Reg For TP Buffalo Dac (συζήτηση + υλικά + κατασκευή)

Άν είναι παραγγελία βάλε 10VAC καί 17.5VAC νά γλυτώνεις ζέστη στήν ψύκτρα.

να τον κάνω κοινό και για τις δυό εφαρμογές?

Ζήτα 2 διαφορετικά δευτερεύοντα από έναν ΜΤ. Γίνεται.

Re: Απάντηση: Salas Shunt Reg For TP Buffalo Dac (συζήτηση + υλικά + κατασκευή)

Ζήτα 2 διαφορετικά δευτερεύοντα από έναν ΜΤ. Γίνεται.

το ξέρω ότι γίνεται.
Αν θα επηρεαστεί το ένα (dac) από το άλλο (τελικά στάδια...) λεω.

βασικά θέλω 3 δευτερεύοντα
ένα 10 και δυό 17/-17

Καί νά γεμίζεις τό κουτί ΜΤ μέ διάφορα μαγνητικά πεδία, πιό καλό είναι; Τά ρέγκ τραβάνε συνεχές ρεύμα κάι είναι δύσκολο νά ''παλέψουν'' τά δευτερεύοντα δυναμικά.

Re: Απάντηση: Salas Shunt Reg For TP Buffalo Dac (συζήτηση + υλικά + κατασκευή)

Καί νά γεμίζεις τό κουτί ΜΤ μέ διάφορα μαγνητικά πεδία, πιό καλό είναι; Τά ρέγκ τραβάνε συνεχές ρεύμα κάι είναι δύσκολο νά ''παλέψουν'' τά δευτερεύοντα δυναμικά.

Οκ
Παιζει να τους βγαλω εξω η να τους θωρακισω

Αν θελεις ομως σχολιασε τις επιλογες μου για τις δυο πριπτωσεις ΒΟΜ

Δέ μπορώ πάω γιά ποτό τώρα. Στά γρήγορα πού ειδα πρίν καλά φαινόντουσαν. Θά δεί καί ό lemon.

Οκ
Πιστευω εντος του ΣΚ να βαλετε ενα χερακι και Δευτερα να ριξω παραγγελια

λοιπόν
σχεδιασμός για βουβάλι 5.5 volt με 350 ρεύμα και περιθώριο στα 500ma.
ΜΤΣ 12 (ή κάνει και 9?)

με 4 Χ2,1 λεντ

R101 βγάζει 6.6Ω
λόγω dac ηλεκτρολυτικός C101 220μF

γεφυρα MUR820.
C105 10000μF
C103 47μF

????

Αν βάλεις 3 x 2.1V LED (αντί για 4) θα έχεις πολύ λιγότερες απώλειες στην R101, άρα λιγότερη θερμότητα. Σημαντικό αν σκοπεύεις να βάλεις για C105 μεγάλο πυκνωτή (π.χ. με διάμετρο 35mm, ο οποίος θα χωράει οριακά και δεν θέλεις να κολλήσεις πάνω του μια καυτή αντίσταση..).

Καλύτερα να προσπαθήσεις να βάλεις 4,7-10μF MKT στην C103 και αντίσταση 1Ω στην R107. Αν έχεις θέμα, πηγαίνεις σε ηλεκτρολυτικό χωρίς αντίσταση..

σχεδιασμός για legato 15 volt με 420 ρεύμα και περιθώριο στα 570ma.
ΜΤΣ 22 volt

με 4 Χ2,1 λεντ

R101 βγάζει 5.6Ω
ΜΚΤ C102 4.7μF

γεφυρα MUR820.
C105 10000μF
C103 47μF

????

Τι λέτε?

Τα ίδια με παραπάνω..

Last edited:
Αν βάλεις 3 x 2.1V LED (αντί για 4) θα έχεις πολύ λιγότερες απώλειες στην R101, άρα λιγότερη θερμότητα. Σημαντικό αν σκοπεύεις να βάλεις για C105 μεγάλο πυκνωτή (π.χ. με διάμετρο 35mm, ο οποίος θα χωράει οριακά και δεν θέλεις να κολλήσεις πάνω του μια καυτή αντίσταση..).

Καλύτερα να προσπαθήσεις να βάλεις 4,7-10μF MKT στην C103 και αντίσταση 1Ω στην R107. Αν έχεις θέμα, πηγαίνεις σε ηλεκτρολυτικό χωρίς αντίσταση..

Τα ίδια με παραπάνω..

Κατανοητα για τα λεντ
Αυτο με τις αντιστασεις και τους μκτ ακομα να το καταλαβω

Για ποιο λόγο αφού (λογικά) χρησιμοποιήθηκε ο πυρήνας των 150VA μπήκε ασφάλεια στο πρωτεύον που επιτρέπει μόνο 0.3Α (69VA)
και τα τυλίγματα του δευτερεύοντος περιορίζονται και αυτά στα μισά αμπέρ!!!???