Salas Shunt Reg For TP Buffalo Dac (συζήτηση + υλικά + κατασκευή)

Απάντηση: Re: Salas Shunt Reg For TP Buffalo Dac (συζήτηση + υλικά + κατασκευή)

Για να πιάσουμε λίγο το ουσιαστικό του θέματος, χτες που έκανα τις δοκιμές μου παρατήρησα κάτι που μου φάνηκε ενδιαφέρον (αν και τελικά μάλλον εξηγείται πολύ απλά..).

Μιλώντας για το τροφοδοτικό των 5.25V, εδώ και μέρες το είχα ρυθμίσει στα 5.25V και το είχα να στρώνει με φορτίο τουβλάκια κολλημένα απ' ευθείας πάνω στην πλακέτα (για την ακρίβεια με ελάχιστα εκατοστά σύρματος):

View attachment 78073

Χτες έβγαλα τα τουβλάκια και συνέδεσα το τελικό καλώδιο στο απαιτούμενο μήκος (~20-25cm). Αντίστοιχα συνέδεσα και ίδιου μήκους sense wire (πολύ ψιλό μονόκλωνο καλώδιο). Πριν το συνδέσω με το βουβάλι είπα να κάνω μια τελευταία δοκιμή με το εικονικό φορτίο, οπότε συνέδεσα στην άκρη των καλωδίων τα τουβλάκια με τη βοήθεια κροκοδειλακίων. Το αποτέλεσμα ήταν να μετράω πλέον πάνω στο τουβλάκι τάση ~4.70V.

Είπα να μην αλλάξω τη ρύθμιση και να το συνδέσω πάνω στο τελικό φορτίο, δηλαδή το βουβάλι. Σε αυτή την περίπτωση μέτρησα ~5V.

Είναι λογικό αυτό; Έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με το μήκος του καλωδίου;

Ναί γιατί ό ενισχυτής λάθους τού κυκλώματος, μετράει βάση τής εμπέδησης στόν απομακρυσμένο κόμβο. Οπότε ότι μόνιμη ρύθμιση κάνουμε τήν κάνουμε στό τελικό σετάρισμα. Άν υπάρχει κίνδυνος γιά πάνω όριο, βάζουμε λίγο μικρότερο στό πρώτο τέστ γιά ασφάλεια καί ανεβάζουμε λίγο στό τελικό τής εγκατάστασης.

Απάντηση: Re: Salas Shunt Reg For TP Buffalo Dac (συζήτηση + υλικά + κατασκευή)

Μιας και μιλάμε για εξαρτήματα, για να σας ρωτήσω.. Ξέρετε κανένα κατάστημα στην Αθήνα που να έχει IRF610? Έχω φάει τον κόσμο.. Οι περισσότεροι ούτε που το έχουν ακουστά.

όποτε χρειαστείς, πές
Υπάρχει 100 μέτρα από το σπίτι μου, κάπου 1ευρώ το είχα πάρει

Να πάρει ο Teabag περιμένει η επόμενη GB να αρχίσει να κλείνει σε 3 μήνες... :(

Μήπως έχεις κανείς καμιά παραπανήσια πλακέτα για + και - να μου πουλήσει? :)

μέχρι να φτιαχτούν αυτά θα περάσουν σίγουρα τρεις μήνες...:Banane0:

τα χτύπησα τα τριμεράκια.
Παραλαβή και πληρωμή επι τόπου.
Αντε να δούμε πότε θα τα έχουν.

Πάντως ψιλοάδειο το μαγαζί.
Φαίνεται αρχίσαν να φορτώνουν με τριμεράκια...

πήρα mail σε λιγότερο από 24 ώρες ότι η παραγγελία είναι έτοιμη να πάω να παραλάβω.
8.30 ευρώ για 10 τριμεράκια...
στον ποντικό θα ήθελα 29.3+20=49.3 για τα 10
και για τα 4 που χρειαζόμουν πραγματικά 11.72+20=31.72....

not bad.
Μόλις παραλάβω θα σας πω...

Το προβλημα με τα μεταφορικα ειναι μεγαλο,επειδη συνηθως οι αγορες γινονται απο 2-3 μαγαζια το λιγοτερο.Το ουσιαστικοτερο προβλημα ειναι οτι δεν υπαρχουν υλικα στην Ελλαδα

Λοιπόν, για να σας κάνω ένα update.

Το τροφοδοτικό για το βουβάλι (5.25V) είναι έτοιμο, δοκιμασμένο με τα τελικά του καλώδια πάνω στο βουβάλι. Όλα πηγαίνουν μια χαρά.

Πριν λίγη ώρα τελείωσα και το +/-15V του IVY III:

IMG_5276_resize.JPG

Εδώ όμως έχουμε θεματάκι.. Το θετικό rail παίζει μια χαρά, αλλά το αρνητικό μου παρουσιάζει αυτό:

-15V salas MKT_resize.jpg

Υψίσυχνη ταλάντωση, σωστά;

Τι κάνουμε; Αντικατάσταση των Evox 10uF MMK με Panasonic 6.8uF MKT (που έχω πρόχειρους) μήπως και συνέλθει; Ή κατευθείαν ηλεκτρολυτικούς Silmic II; Έχω και τέτοιους πρόχειρους..

Υπάρχει πιθανότητα να φταίει ο C202 που προσωρινά (μέχρι να παραλάβω τους 220uF Silmic II) είναι "της σειράς";

H συχνότητα σου είναι υψηλή 2.55MHz, αλλά για πες μου πως είναι συνδεδεμένα πάνω στο βουβάλι γιατί βλέπω το εξής:
Από το θετικό φεύγουν κόκκινο-μαύρο-κόκκινο ψιλό-μαύρο ψιλό και πηγαίνουν, τα μαύρα στο μέσο του 3πλού molex το κόκκινο & κόκκινο ψιλό δεξιά οπως βλέπω τη φώτο.
Από το αρνητικό φεύγουν κίτρινο-μαύρο-κόκκινο ψιλό-μαύρο ψιλό και πηγαίνουν μαύρο-μαύρο ψιλό στο μέσο του molex και το κίτρινο και κόκκινο ψιλό στο αριστερό μέρος όπως βλέπω τη φώτο.
Σωστά τα βλέπω;
Οπότε τo Molex στο βουβάλι ήταν τοπολογίας -15 / 0 / 15, σωστά;
Μετά το molex τι έχει το βουβάλι; Μήπως υπάρχει κανένας μικρός πυκνωτής τιμής εκεί στα 100n?

Για το C202 δεν νομίζω ότι φταίει...ασχέτως το ότι είναι της σειράς.
Κατά τη μικρή μου γνώση και εμπειρία ή κάτι έχει το βουβάλι μετά το molex που το επηρρεάζει ή έξοδος zobel (MKT+R) δεν του κάθεται καλά!

Τη συνδεσμολογία την βλέπεις μια χαρά. Τα ψιλά καλώδια είναι τα sense, τα μαύρα είναι το 0 και τα κόκκινο & κίτρινο είναι τα +15 και -15 αντίστοιχα.

Η πλακέτα (η οποία btw είναι το στάδιο εξόδου του βουβαλιού, όχι το ίδιο το βουβάλι) έχει για decoupling αρκετούς πυκνωτές. Μετράω 2 χ 100nF MKS και 1 χ 100uF low-esr ανά κανάλι και ανά rail, οπότε μάλλον εκεί είναι το θέμα.. Με βλέπω να δοκιμάζω με ηλεκτρολυτικούς στο zobel.

Μάλιστα, τροφοδοτείς το αναλογικό στάδιο εξόδου του βουβαλιού, οπότε η τροφοδοσία δεν περιπλέκεται με περίεργα ψηφιακά που πολλές φορές "μπερδεύουν" και τα καλύτερα τροφοδοτικά.
Κατανοητή και η καλωδίωση.

1) Στην πλακέτα μην κοιτάς για πυκνωτές αποσύζευξης γενικώς, απλά τι ακριβώς είναι αυτή η τετράδα που βλέπω και δεν καταλαβαίνω ακριβώς πίσω από το molex.
2) Όταν στο αρνητικό βάζεις τεχνητό φορτίο, πως είναι η έξοδος;
3) εάν το (1) είναι άνευ σημασίας και το (2) είναι ΟΚ, για βάλε παράλληλα εκεί στο molex μικρές τιμές πλαστικών πυκνωτών και δες πως συμπέριφέρεται ο παλμογράφος, μειώνεται ή αυξάνεται;

IMG_5278_resize.JPG

1) Τα 4 εξαρτήματα κοντά στο molex που είναι σαν αντιστάσεις είναι απλά jumpers. Οι bypass είναι όλοι οι κόκκινοι και οι ηλεκτρολυτικοί.

2) Με εικονικό φορτίο όλα είναι ΟΚ.

3) Θα δοκιμάσω και θα σας πω..

Δοκίμασα στα γρήγορα πριν φύγω απο το σπίτι. Με μκτ 10nF ή silmic ii 100uF δεν είδα σοβαρές διάφορές. Είδα αλλαγή στην κατάστασή όταν κουνουσα τα καλώδια με το χέρι. Θα το ψάξω περισσότερο αργότερα που θα γυρίσω σπίτι..

Μάλλον κάτι δεν πατάει καλά.
Κοίτα μήπως τα sense - επειδή είναι ψιλά - δεν κάνουν σωστή επαφή, εξαιτίας της μεγαλύτερης διατομής των άλλων.
Έλεγξε και από τις δύο μεριές για σίγουρη επαφή, κρίμα είναι να χάσεις κανένα φετ...

Κάνε πολύ καλή συστροφή στά sense σάν από CAT-5 καί τρέχτα άπλεκτα μέ τά force. Δές άν αλλάζει. Στή δύσκολη κάνε τά sense από RG-174.

Μία άλλη απλή & μαζεμένη λύση επίσης:

Attachments

• S&F.jpg
    S&F.jpg
    82 KB · Views: 134
Re: Απάντηση: Salas Shunt Reg For TP Buffalo Dac (συζήτηση + υλικά + κατασκευή)

:hmmmm2: Ι spy with my little eye something weird
στην παραπάνω εικόνα οι κλώνοι CAT5 των sense - / + και force - / +
δεν αποτελούνται από συστρεμμένους κλώνους π.χ. ζευγάρι καφέ και ζευγάρι μπλε

am I missing something ?

Είναι 4 μέ χρώματα καί 4 άσπρα μέ ρίγες από αυτά τά χρώματα.