Salas Shunt Reg For TP Buffalo Dac (συζήτηση + υλικά + κατασκευή)

Re: Απάντηση: Salas Shunt Reg For TP Buffalo Dac (συζήτηση + υλικά + κατασκευή)

06 είναι εξόδου, 01 είναι εισόδου. Όχι γυμνό τό 01, θά βραχυκυκλώσει μέ γή καί θά καεί. Κανένα γυμνό. 50C-60C πάνω στό κέλυφος είναι καλά γιά max όπως έγγραψα πρίν. Λιγότερο δέν είναι πρόβλημα, αλλά εκεί γύρω στά 30-35C+ στό κέλυφος μπουστάρει ή διαγωγιμότητα. Μέ μία κατανάλωση 4W-5W ή επαφή στή σιλικόνη θά έχει τσιμπίσει στούς 60.

εδώ τί βλέπουμε?
στο Ψ διαγωγιμότητα
στο Χ ρεύμα. Αρα πάμε κάπου μετά το 0.48
Οι τρεις καμπύλες ειναι -55 (?), 25, 125...

η θερμοκρασία δεν βλέπω που παίζει εδώ και ΤΙ παίζει...

να σαι καλα.
καλοακουστο το δικο σου, ομορφια

άσε από ομορφιά δεν σου λέω τίποτα.
τώρα είναι προχειράντζα.
Ενα σου λέω: έχει μέσα 4 πιστωτικές...., 1 σβυστήρα σε φέτες και αρκετό bluetak

θα βάλω ίσως μια φωτό το βράδυ.

καλα σε draft τις ιδιες ομορφιες εκανα και εγω. Παντως το οτι και μηχανολογικα βγηκε τανκ το χαρηκα τωρα που το πηρα μαζι μου στην ξενιτια. Αντεξε αεροπορικο ταξιδι και δεν κουνηθηκε ουτε παξιμαδι. Αξιζει ο κοπος

Απάντηση: Re: Απάντηση: Salas Shunt Reg For TP Buffalo Dac (συζήτηση + υλικά + κατασκ

εδώ τί βλέπουμε?
στο Ψ διαγωγιμότητα
στο Χ ρεύμα. Αρα πάμε κάπου μετά το 0.48
Οι τρεις καμπύλες ειναι -55 (?), 25, 125...

η θερμοκρασία δεν βλέπω που παίζει εδώ και ΤΙ παίζει...

Βλέπουμε πιό μεγάλη διαγωγιμότητα όταν ή θερμοκρασία τής εσωτερικής επαφής στό τσιπάκι τού Mosfet είναι 50-60C παρά όταν έιναι ψυχρή ή πολύ ζεστή.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Salas Shunt Reg For TP Buffalo Dac (συζήτηση + υλικά + κα

Βλέπουμε πιό μεγάλη διαγωγιμότητα όταν ή θερμοκρασία τής εσωτερικής επαφής στό τσιπάκι τού Mosfet είναι 50-60C παρά όταν έιναι ψυχρή ή πολύ ζεστή.

Ναι
Αλλα η πανω καμπυλη δε λεει μειον 55?

Ναί τό είδα αλλά φαντάζομαι ότι δέν έχει έννοια καί είναι λάθος. Άν είναι σωστό τότε δέν χρειάζεται νά υπολογίσουμε, τό κρατάμε ~55C max στό κέλυφος καί ότι δείνει γιατί δέν έχουμε καμπύλες νά δούμε μεταξύ 25C & 125C.

Δέν είναι τροφοδοσία αυτά συνήθως. Είναι απόσβεση, πεδία, γειώσεις, παρασιτικές χωρητικότητες κλπ. Κανένα DC τροφοδοτικό δέν είναι ικανό νά δείνει παράξενα πράγματα στά 300kHz άν δέν είναι μία φανερή ταλάντωση. Ή αναφορά του δουλεύει στά 0Hz. Αλλά όσο ποιό ανοιχτός είναι ό ενισχυτής του μπορεί νά τά πιάνει σάν ραδιόφωνο. Κάποτε ένας τύπος μέ ένα 150MHz GW Instek παλμογράφο ψηφιακό έφτιαξε 1.2R γιά ένα oven oscillator γιά τό DAC του, κάτι όχι ζώο δέν θυμάμαι. Άκουγε γαμώ κλπ σέ σχέση μέ τό μαμά όλα καλά. Βάζει πρόμπ...98MHz ημίτονο. Ζόρι έψαχνε τί νάναι, πορώθηκε καί ξαναβάζει άντε πάλι μανούβρα τό μαμά νά δεί τί έπαιξε. Τό βρήσκει ποιό πολύ! Αμάν ζημιά... Έβαζε φίλτρα, πείραζε τήν πλακέτα, πέταγε κάτι άλλα. Τελικά τό κατάλαβε. Ήταν ή 5η αρμονική τού clock του! Έ ξανάβαλε τό 1.2R γιατί τόν είχε ξενερώσει τό μαμά άκουσε πάλι ωραία καί τελείωσε τόν πόλεμο.

Salas, ο παθών τα έχει ποστάρει αυτά; Σε κάποιο φόρουμ, μπλογκ οτιδήποτε; Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μάθουμε λεπτομέρειες...

προσπαθώντας να δω τι θα γίνει με τις θερμοκρασίες, μέτρησα, με ένα θερμομετρο με εξωτερικό σένσορα μέχρι να μου έρθει ένα πιστολάκι, και παρατήρησα ότι στα 400ρια στα 12.5 βολτ έξοδο βασικά μου ζεσταίνεται η αντίσταση πολύ (για μένα) δηλαδή γύρω στους 60 βαθμούς μετρημένη στο πρώτο, γιατί στο θετικό έχω μιά μικρότερη 0.6 πάνω από την 5.6 και δεν μπορώ να μετρήσω την 5.6

Βάζοντας στα Qx01 πάνω στο σώμα για λίγο τον σένσορα πέφτω γύρω στα 50.Βέβαια έχω αφήσει σ αυτά τις μεγάλες ψύκτρες.
Όμως στα Qx06 παραδόξως και ίσως επειδή για να τα ταιριάξω στο χώρο γύρισα τα φτερά των μικρότερων ψυκτρών οριζόντια έχω ψηστιέρες.
Βάζοντας τον σένσορα ανάμεσα στα δυό οριζόντια φτερά μετράει στα γρήγορα γύρω στα 65 με τάση να ανεβάζει (μετά από σχεδόν μιά ώρα παιξίματος).

Θα κοιτάξω να τα γυρίσω να είναι κάθετα (πριν τα βάλω στο κανονικό φορτίο έτσι τα είχα και τα έπιανα άνετα με το χέρι).

Βασικά
α) η αντίσταση που είναι 5W, σε τί θερμοκρασίες είναι καλό να δουλεύει?
β) τα mosfet όταν μετράω κέλυφος 60-65, νομίζω είχαμε πει ότι στα 5W στον πυρήνα άντε να έχει 85 και καλό είναι να το κρατάμε κάτω από 100?
Το άνω όριο ποιό είναι?
Πχ στα διαγράμματα του ρεύματος έχει καμπύλη των 125?
αυτή υπάρχει για θεωρητικούς ή ρεαλιστικούς λόγους?
Πχ έχουν μακροζωία αυτά με τέτοιες θερμοκρασίες?
ρωτάω γιατί δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με τόσο ζεστά πράγματα.

60 στίς αντιστάσεις δέν είναι πρόβλημα. Τά ημιαγωγά αυτά λιώνουν στούς 150 στόν πυρήνα. Μέ 50 στό κέλυφος καί 5W έχουμε 85 εσωτερικά. Μέ 60-65 στό κέλυφος πλησιάζουμε 100. Ρίξε στά 50 κέλυφος μέ λίγο μεγαλύτερες ψύκτρες άν μπορείς σέ κάποια φάση. Ή σχέση μακροχρόνιας αξιοπιστίας/θερμοκρασίας στά ηλεκτρονικά είναι ανάστροφη στό τετράγωνο. Βέβαια δέν είσαι καί αεροναυπηγική εταιρεία νά πληγεί τό πρεστίζ σου, άν αλλάξεις ό ίδιος καί ένα καμμένο Μοσφετ μετά από χρόνια.

ναι δε λεω...
μιά στιγμή όμως
το 5W που λέμε είναι καθαρά για παράδειγμα, τό είχες πεί προχτές το ξαναλέω τώρα.
Η κατανάλωσή μας δεν είναι αυτή από το εξελ?

Σε καμμιά περίπτωση δεν ξεπερνάει (έστω στο εξελ) τα 2 βατ.
άντε λόγω ανοχών να είναι 2.5
άρα?

*Μιλάμε γιά θερμοκρασίες στό κανονικό φορτίο καί μέσα στό κουτί, μήν σέ απασχολούν προσωρινές στά διάφορα τέστ.

**Τά 5W τά είπα γιά 500mA καί 10V in-out γιά τό Q1 παράδειγμα λογικό εκεί πού σέταρες. Ακριβώς βρίσκεις από τά νούμερα πού μετράς. 6.3C ανά 1W ανεβάζει ό πυρήνας πάνω από τό κλελυφος σέ αυτά τά Μosfet, βρές πού είσαι. Άν είσαι ακόμα πιό χαμηλά από τά παραδείγματα πού συζητάγαμε, μήν τά φοβάσαι καθόλου.

*Μιλάμε γιά θερμοκρασίες στό κανονικό φορτίο καί μέσα στό κουτί, μήν σέ απασχολούν προσωρινές στά διάφορα τέστ.

κάτσε γιατί το πρωί έγινε ολόκληρη συζήτηση στον καφέ γι αυτό.
Αυτές οι ψύκτρες αν καταφέρνουν την ψύξη αυτή, αν κλειστούν στο κουτί θα δουλέψουν?

Θά ανεβάσουν έξτρα όση διαφορά έχει από ανοιχτό σέ κλειστό τό περιβάλλον μέσα στό κουτί μέ όλα αναμένα. Κλείστο καμμιά ώρα, παίξε, ξεβίδωσε καπάκι καί μέτρα γρήγορα νά δείς πού φτάνουν τά κελύφη. Υπολόγισε καί ντάλα καλοκαίρι.

**Τά 5W τά είπα γιά 500mA καί 10V in-out γιά τό Q1 παράδειγμα λογικό εκεί πού σέταρες. Ακριβώς βρίσκεις από τά νούμερα πού μετράς. 6.3C ανά 1W ανεβάζει ό πυρήνας πάνω από τό κλελυφος σέ αυτά τά Μosfet, βρές πού είσαι. Άν είσαι ακόμα πιό χαμηλά από τά παραδείγματα πού συζητάγαμε, μήν τά φοβάσαι καθόλου.

500 ψιλοσκάρτα και in-out για την ώρα είμαστε γύρω στο 5 (άλλωστε αυτά μετράει στο εξέλ στο F33)
Αρα είμαι γύρω στα 2 βατ.

Θά ανεβάσουν έξτρα όση διαφορά έχει από ανοιχτό σέ κλειστό τό περιβάλλον μέσα στό κουτί μέ όλα αναμένα. Κλείστο καμμιά ώρα, παίξε, ξεβίδωσε μέτρα γρήγορα νά δείς πού φτάνουν τά κελύφη. Υπολόγισε καί ντάλα καλοκαίρι.

αυτό με στεναχώρεσε τώρα...

Μια ερωτηση:αν για λογους χωροταξιας δεν μπορουμε να εχουμε αμεση επαφη με την ψυκτρα, και αν χρησιμοποιησουμε μια χαλκινη προεκταση που να ενωνει το τρανζιστορ με την ψυκτρα [μια γεφυρα χαλκου αν ειναι δοκιμος ο ορος για την περιπτωση] ,θα εχουμε αποτελεσμα ?