Samsung nx1

Re: samsung nx1

Σας ευχαριστώ όλους!

Πέρασα και το firmware, έκανα μερικές δοκιμές με την κόρη σε βίντεο και φωτογραφίες αλλά θέλω υσυχία που θα την έχω το σ/κ για να ψάξω το AF και όλα τα settings, έχει μπόλικο πράμα...

Είχα συνηθίσει το μικρό σώμα της α5100 και μόλις έβαλα το χέρι μου στο grip ήταν σαν να χουφτώνω γυναικείο ποπό! Το άλλο χέρι όμως έπεφτε κάτω από τον 24f1.8 και με τον PZ είναι απλά σαν να μην υπάρχει φακός όπως λένε όλοι, την δουλειά την κάνει βέβαια αλλά αμέσως ένιωσα ότι υποβαθμίζει την μηχανή ως προς την εμφάνιση/κράτημα αλλά και την ποιότητα εικόνας.

Περισσότερα, το σ/κ!

Eντωμεταξύ, λυπηρό θέαμα η σελίδα με όλα τα προϊόντα Samsung της foto-mundus, που ως επίσημος Samsung dealer, ήταν πάντα γεμάτος από όλους τους συνδυασμούς NX1, μηχανές και φακούς Samsung.
Έχουν μείνει μόνο κάτι υπολείμματα, μια τσαντούλα, ένα φλας, ένας φορτιστής, μια μπαταρία...
http://www.foto-mundus.de/samsung/?p=1&n=48

Kαι η εικόνα του σταντ της Samsung στο Mediamarkt του Βερολίνου:

CT8PXY1WsAI-PKT.jpg

Samsung display being removed at major store in Berlin, remaining stock "€œsent back to Samsung"€

https://twitter.com/EOSHD/status/666268166679605249/photo/1?ref_src=twsrc^tfw

Oh and the cameras are Olympus ones, they are taking the stand.
Then I went and asked the manager - what's going on? "They are leaving the market"
So I went into another major retail store... same thing "They are leaving the market".
It ain't looking good.

Last edited:

... αλλά αμέσως ένιωσα ότι υποβαθμίζει την μηχανή ως προς την εμφάνιση/κράτημα αλλά και την ποιότητα εικόνας

για δοκίμασε με τον S να αφήσεις το αριστερό χέρι από τη μηχανή κατά τη διάρκεια της λήψης για να κάνεις ρυθμίσεις στην οθόνη... μισό κιλό επιπλέον βάρος στο ένα χέρι... (111gram vs. 620 gram.). Για την ποιότητα εικόνας πώς το συμπέρανες χωρίς να έχεις δοκιμάσει τον S?
το ephotozine που δίνει τα 5 αστέρια για πλάκα τον ψιλοθάβει:
https://www.ephotozine.com/article/samsung-s-16-50mm-f-2-2-8-ed-ois-lens-review-25474
"unfortunately there is a noticeable drop off in sharpness at 50mm. Levels of chromatic aberrations are high enough to be a cause of concern for some, especially at 16mm and f/2. The large size of this lens may also be counter intuitive to some, who have invested in the Samsung NX system to save size and weight."

To ίδιο ισχύει αντίστροφα και για σένα όμως, αφού δεν έχεις δοκιμάσει τον S.

Στα 50mm λογικό να πέφτει η οξύτητά του, όπως δικαιολογείται και το CA στο 16 f/2.

Αν ήταν μόνο θέμα οξύτητας και τίποτε άλλο, τότε στα 50mm δεν έχει νόημα κανείς να πάρει κανέναν από τους δύο 'S', παρά μόνο τον ταπεινό 45/1.8 των 200 ευρώ.

eyAMplp0j

ως προς το κράτημα έχω άποψη, γιατί είχα τον 85/1.4 που είναι περίπου ίδιο μέγεθος και βάρος (+70gram) πάνω στην ΝΧ30. Ήταν πολύ βαρύς και δύσχρηστος στο σώμα της NX30, η οποία είχε παρόμοιο σουλούπι με την ΝΧ1. είναι πολύ δύσκολο να κρατήσεις σταθερή τη μηχανή στο βίντεο με τόσο βαρύ φακό.
ως προς την ποιότητα εικόνας, κι εσύ ο ίδιος παραδέχτηκες ότι στα 16mm ο S δεν είναι καλύτερος από τον PZ, όπως δείχνουν και τα charts που είχες ανεβάσει.
Και στα 50mm πέφτει αισθητά η οξύτητά του. Επομένως μιλάμε για ένα φακό που στα 2 άκρα υστερεί, ή μάλλον πιο σωστά... δεν υπερτερεί.
Γιατί είναι λογικό να πέφτει η οξύτητα στα 50mm? μιλάμε για ένα φακό των 1.000+ Ευρώ, δεν δικαιολογείται. Θα έπρεπε να έχει απόδοση prime σε όλα τα εστιακά μήκη (βλέπε Fujinon)

Άλλο NX30 και άλλο NX1, ειδικά με το γκριπ.
Το σύνολο ΝΧ1 + 16-50S + το άριστο εργονομικά battery grip + handstrap προσφέρει άριστο κράτημα, ουσιαστικά προέκταση του χεριού. Καλύτερο από Canon 5D + battery grip που είχα παλιά.
Εσύ ξεκινάς πάντα με κριτήριο την απόλυτη φορητότητα για έξτρα χρήση της NX1 ως βιντεοκάμερα. Λογικό να μη σε ικανοποιεί έτσι.
Και έχω κι εγώ εικόνα πώς είναι το κράτημα της NX1 με ελαφρύ φακό. Με τον 45/1.8 και γυμνή την ΝΧ1 χωρίς battery grip και handstrap, τη νιώθω τη μηχανή ασταθή στο χέρι μου.

Ως προς την ποιότητα εικόνας, μιλάμε για φακό ζουμ που ξεκινάει από το f/2! Περίμενες να είναι CA-free στο f/2; Ή να είναι ξυράφι στα δύο άκρα, ευρυγώνιο και τελέ; Τo f/2 και ειδικά σε ζουμ προϋποθέτει κάποιους συμβιβασμούς. Και το προτιμώ που δόθηκε το f/2 παρά να ήταν f/4 και το ίδιο οξύς σε όλα τα εστιακά μήκη. Η τιμή του δεν είναι υπερβολική γι' αυτά που προσφέρει. Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι είναι ο τέλειος φακός, ειδικά στις μετρήσεις, αλλά είναι πολύ πολύ καλός στην πράξη.

λογικό είναι να διαφωνούμε αφού έχουμε και διαφορετικές ανάγκες. ευτυχώς η μηχανή είναι τόσο καλή που μας καλύπτει και τους δύο.

Σε καταλαβαίνω. 20 χρόνια το κάνω αυτό, να κουβαλάω μόνιμα ξεχωριστή μηχανή ως βιντεοκάμερα παράλληλα με τον αμιγώς φωτογραφικό εξοπλισμό. Λογικό να θέλεις τον απόλυτα μικρότερο όγκο, βάρος και κόστος, δίνοντας βαρύτητα στη φωτογραφική.

Αλλά από αυτό ακριβώς προσπαθώ με τις mirrorless την τελευταία πενταετία να απαλλαγώ. Θέλω να μπορώ να βγω βόλτα ή να πάω σε εκδήλωση/εκδρομή/ταξίδι κουβαλώντας μία και μόνο υβριδική μηχανή και για τα δύο, φωτογραφία και βίντεο. Και η NX1, είναι η μόνη μηχανή που μου το προσφέρει αυτό χωρίς παραχωρήσεις, και ειδικά με τον 'S' f/2-2.8 δεν αναγκάζομαι να κουβαλάω και ξεχωριστό φακό πιο φωτεινό ή/και για πιο ρηχό βάθος πεδίου. Και ο αισθητήρας της Samsung δεν διαπρέπει σε low-light, γι' αυτό και χρειάζεται όσο το δυνατόν περισσότερη βοήθεια από τον φακό.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτόν τον παράγοντα, όπως επίσης και όλα τα άλλα πλεονεκτήματα των δύο 'S' φακών, τους θεωρώ και τους δύο αναπόσπαστα κομμάτια του συστήματος για να έχει κανείς τη μέγιστη εμπειρία χρήσης με την NX1.

χαχαχα, εντάξει είπα να είμαι και εγώ περιγραφικός μια φορά, μην βαράτε!

Αν από nx300, a5100 περνούσατε και εσείς σε άλλο επίπεδο grip πιστεύω θα ήταν το πρώτο που θα σχολιάζατε, είναι σαν να έχεις γκόμενα την Moss και την παρατάς για την Lopez... :flipout:

Φιλακι στο body εδωσες για να δεις οτι ειναι κρυο;

Χαχαχα, αυτό μάλιστα, γνήσιο και ωραίο χιούμορ! :flipout:

Βασίλη, πού να βάλεις και το γκριπ, θα πάθεις πλάκα με το πιάσιμο.

Δεν ξέρω ίσως είναι και η mirrorless-ίτιδα των τελευταίων ετών που ξεχάσαμε το καλό κράτημα των DSLR.
Αλλά και σε σύγκριση με DSLR νομίζω είναι είναι πολύ μελετημένο το πιάσιμο της NX1+Battery grip.

Συνεχίζει ο Reid να εκθειάζει τον 'S':
the 16-50mm F2.0-F2.8 OIS zoom ... is undoubtably superb and one of the best APS-C zooms ever made, if not even THE best ever made. The Sigma 18-35mm F1.8 lacks stabilisation and isn’t as wide or as long. Samsung’s “S” premium lens transforms the NX1 into a phenomenal run & gun 4K cinema camera and when combined with the digital image stabilisation of firmware V1.4 gives the best video stabilisation available on any interchangeable lens Super 35mm camera. It performs better than the Sony 5 axis in-body stabilisation and surpasses the Olympus E-M1’s system thanks to zero keystone distortion on wide angle shots.
http://www.eoshd.com/2015/11/official-statement-samsung-withdraws-from-camera-market-in-germany/

Τελικά τι είναι πιο ωραίο για σένα Μάνο , να φωτογραφίζεις με την "ασχημομούρα " ΝΧ1 ή να την φωτογραφίζεις λες και είναι κάποιο πανέμορφο μοντέλο; Πάντως με τον 35αρι δείχνει κούκλα... όπως πάντα άλλωστε.

απλά ειπα να ανεβάσω μια αισθησιακή φωτογραφία της μηχανής μιας και το γυρίσαμε λίγο στο σεξουαλικό :jester:
νομίζω ότι ο 16-50ς της πάει πιο πολύ.