Samsung nx1

Re: samsung nx1

Καλορίζικη και καλές λήψεις. Δες το παρακάτω αξεσουάρ...

Με battery grip πάντα handstrap χρησιμοποιώ.

Το συγκεκριμένο είναι από γνήσιο δέρμα και το νιώθω καλά στο χέρι, χωρίς να προκαλεί δυσφορία/εφίδρωση σε πολύωρη επαφή με το χέρι.
Είναι λίγο σκληρό το "μαξιλαράκι" του, αλλά το προτιμώ έτσι.

Herringbone handstrap, γύρω στα 30 ευρώ από ebay.com.

s-l1600.jpg
Είναι πολύ καλό, το πήρα μετά από προτροπή του Τζο, τον οποίο ευχαριστώ και πάλι, και του εύχομαι χρόνια πολλά για τη γιορτή του. Το είχα στα Τρίκαλα στο Μύλο των Ξωτικών έχοντας την μηχανή όλη μέρα στο χέρι και δεν με ζόρισε καθόλου. Το μόνο που δεν με ικανοποίησε είναι το plate το οποίο δεν είναι συμβατό με όλες τις κεφαλές Manfrotto, αλλά είναι απαρατήρητο αν δεν έχεις το VG. Εγώ το πέρασα από το VG και έτσι το plate μου είναι περιττό τελικά.

με γειά Kisaha, καλορίζικη! μιας και ασχολείσαι και επαγγελματικά με το βίντεο θα είναι χρήσιμες οι συμβουλές σου για τις ρυθμίσεις της μηχανής

Ευχαριστώ πολύ!
Έχω ένα φθηνό handstrap (καμία σχέση με αυτό), αν χρειαστεί θα το δοκιμάσω για να πάρω μία αίσθηση, αλλά νομίζω είναι χρήσιμο, όντως.
Όσο για τις ρυθμίσεις, θα χρειαστεί να γίνει κάποιο project που θα μπει η κάμερα, ώστε να το δω ποιο σοβαρά, μέχρι αρχές Φεβρουαρίου θα δουλεύω με Canon C100, οπότε δεν θα έχω χρόνο να τη δω καλά,
αλλά εξαρτάται και από τη χρήση του καθενός, αν δεν θέλεις να χαλάσεις πολύ χρόνο στο post production καλύτερα να βάλεις κάποιο προφίλ εικόνας που σου αρέσει (vivid ή standard, ή κάτι άλλο;), με sharpness -10, και βάζω και -4 saturation (σε στάνταρ ή custom, επειδή μου αρέσει), για περισσότερα, θα χρειαστώ λίγο χρόνο!

Πολύ χρήσιμο μπορεί να είναι και το περιβόητο http://sourceforge.net/p/rockymountainsmovieconverter/wiki/Getting Started/
το οποίο πρόσθεσε και "Supports LUT input and process as a video filter. (works with H.264 and ProRes codecs)" οπότε βρίσκεις ένα LUT που σου αρέσει (υπάρχουν πολλά, και free), και , ας πούμε έχεις κάποια γενέθλια το καλοκαίρι στο χωριό, βάζεις ένα λίγο "νοσταλγικό" φιλτράκι κατ'ευθείαν στην έξοδο, και είναι έτοιμα για μοίρασμα στο σόι (λέμε τώρα, φανταστικές ιστορίες!). Δεν ξέρω αν έχει νόημα να κάνεις color correction σε τέτοια βίντεο (ή και φώτο, απλώς το βίντεο είναι ακόμα χειρότερο λόγω υπολογιστικών απαιτήσεων, και πολυπλοκότητας των συνθηκών/πλάνων κ.λ.π).
Εγώ είχα γεμίσει σκληρούς με RAW με φωτογραφίες των ανηψιών μου ας πούμε (συνήθως ξέχναγα να το γυρίσω από RAW), τώρα το αντίθετο, ίσα ίσα που προσπαθώ να μειώσω και άλλο το post..

Η NX1 προσφέρει full sensor readout και downscale από 6,5Κ σε πραγματικό χρόνο στο 4K βίντεο και ταυτόχρονα ηλεκτρονική σταθεροποίηση με όλους τους φακούς.

Η νέα Nikon D500 που υποτίθεται είναι ο ανταγωνισμός προσφέρει με το ζόρι 4K μέσω crop του αισθητήρα και ηλεκτρονική σταθεροποίηση μόνο στο ΗD. Το από crop 4Κ τής πέφτει βαρύ να το σταθεροποιήσει. :flipout:

Κατά πάσα πιθανότητα ισχύει ακριβώς αυτό. Η ΝΙΚΟΝ δεν μπορεί να δώσει καλύτερες δυνατότητες για βίντεο σε σχέση με αυτό που μπορεί η ΝΧ1. Ούτε στη μια ούτε στην άλλη. Όμως οι δυο ΝΙΚΟΝ δείχνουν βαριές μηχανές, που αντέχουν πολλά, με άλλες δυνατότητες από τις μέχρι τώρα γνωστές στο φωτογραφικό κομμάτι. Δείχνουν να είναι μια ολόκληρη γενιά μπροστά από όλους τους άλλους στα δύσκολα.

Ελπίζουμε να μην πάσχουν από παiδικές ασθένειες.

Last edited:

Φαίνεται ότι θα έχουν κάποιες καινοτομίες και διάβασα κάποια ενδιαφέροντα πραγματάκια, σίγουρα η Nikon ξέρει τι κάνει, το γεγονός όμως είναι ότι είναι μία κάμερα με καμιά 350gr παραπάνω από τη ΝΧ1 δεν την κάνει καλύτερη, στη δική μου λίστα αυτό είναι μειονέκτημα. Με το ζόρι κατάφεραν να βάλουν 4K, και δεν το λέω υποτιμητικά, αυτό για όσους δεν είχαν καταλάβει τι μηχανήματα είναι οι τελευταίες ΝΧ. Ας πούμε, αυτό που κάνει DIS h ΝΧ1 εσωτερικά, χρειάζεται απίστευτη υπολογιστική ισχύ. έχουν βάλει τα καλύτερα μέσα οι Κορεάτες! Ευνοούνται, από το γεγονός ότι είναι ίσως η μόνη επαγγελματική κάμερα με τα πάντα προερχόμενα εσωτερικά από μία εταιρία.

Επίσης όλοι "κορόιδευαν" την ΝΧ500 γιατί είχε crop στο 4Κ, και τελικά μία κάμερα που κοστίζει 4 φορές παραπάνω, που θα βγει ενάμιση χρόνο μετά, που ζυγίζει 2 φορές πάνω, έχει παρόμοιο crop, αλλά πουθενά δεν είδα "κράξιμο", σε κάποια αυστηρά βιντείστικα φόρουμ υπήρξε λίγο "αναστάτωση", αλλά τίποτα σπουδαίο.

Από ότι βλέπω, εκτός αν κάνει την έκπληξη η Sony, η Νικον θα είναι ο κυρίαρχος στις APS-C - που μπορείς πραγματικά να αγοράσεις- για το 2016-2017, και αυτό δείχνει πόσο μπροστά ήταν η ΝΧ1 ενάμιση- δύο χρόνια πριν.

Όπως και να έχει, από ότι διαβάζω και στα φόρουμ της Νίκον, κάποιοι είναι σίγουροι ότι θα έχει αυτές τις παιδικές αρρώστειες που αναφέρεις, και υπολογίζουν μετά το Σεπτέμβριο ή πριν τα Χριστούγεννα για αγορά. Πάντως συμφωνώ με την επιλογή μικρού - σχετικά - αισθητήρα, αν δίνει κάποιο πλεονέκτημα σε ISO, αυτά βέβαια θα τα δούμε σε 3-4 μήνες που θα κυκλοφορήσει η κάμερα (1999 body only, να θυμίσω). Μέχρι τότε οι ΝΧ θα έχουν τραβήξει πολλές φωτοζ και βίντεοζ!

Νομίζω η μόνη ελπίδα σωτηρίας για τη Νίκον είναι η συνεργασία με Σάμσουνγκ, σίγουρα θα υπήρξαν συζητήσεις (όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά), αλλά η Νίκον δεν είναι όσο μεγάλη είναι η Canon, ούτε έχει τόση τεχνολογία όσο η Sony, και τα ηλεκτρονικά, το hardware και το software είναι πολύ απαιτητικά πλέον. Διάβαζα τα software updates της ΝΧ1, και σκεφτόμουν πόση δουλειά χρειάζεται πλέον για μία κάμερα. Παλιά έπαιρνες μία FM2 ή ΑΕ1, και δούλευε για πάντα (σχεδόν), και ούτε update, ούτε συμβατές κάρτες, ούτε τίποτα!

Εγώ πιστεύω ότι υπάρχει μέλλον για την ΝΧ1. φανταστείτε τί έχει να γίνει, αν κάποιος βγάλει αντάπτορα Nikon ή Canon EF σε NX-mount με γρήγορο AF... χλωμό βέβαια αλλά ωραία θα ήταν...

Απάντηση: samsung nx1

Το πιο λογικό δεν είναι, όποιος λιγουρεύεται το σύστημα της Νίκον ή της Canon να μεταπηδήσει σε αυτό, αντί να δοκιμάζει αντάπτορες; Εξάλλου, καλό το wishful thinking αλλά δεν έχει υπάρξει προηγούμενο μετατροπέα που να αξιοποιεί στο 100% τις μη οπτικές ικανότητες φακού άλλου συστήματος.
Τέλος, πάντα υπάρχουν η Σίγμα η Ταμρον και η Τοκίνα, και μάλιστα έχουν αναβαθμίσει σοβαρά τις σειρές τους και μαζί με αυτές το επίπεδο του ανταγωνισμού (αρκεί να συνεχίσουν βέβαια να στηρίζουν το σύστημα NX)

δε νομίζω ότι λιγουρεύεται κανείς σύστημα Nikon ή Canon για βίντεο. Το σκεπτικό είναι να έχεις την απόλυτη μηχανή για βίντεο με τους καλύτερους φακούς. Πρόσφατα έπιασα στα χέρια μου μια Α7rII με αντάπτορα techart. Δεν ξέρω τί φακό είχε πάνω, αλλά ο αντάπτορας ήταν μια σταλιά και εστίαζε ταχύτατα.. δεν το περίμενα... Δυνατότητες υπάρχουν, απλά δε συμφέρει κάποιον εμπορικά να βγάλει τέτοιον αντάπτορα για ΝΧ, γιατί είναι πολύ μικρό το κοινό

Απάντηση: samsung nx1

Το λογικό μου φαίνεται, όποιος επαγγελματίας έχει τα χρήματα για να λιγουρεύεται την πολύ ακριβή σειρά φακών της Canon (εξαιρετική μεν, με τιμές φωτιά και λάβρα δε), να μπορεί να αγοράσει και τις επαγγελματικές βιντεομηχανές της εταιρείας (Cxxx, 1Dc κλπ).

Εκτός αν μιλάμε για το ιδιάζον υβρίδιο ερασιτεχνών που θέλει οπωσ-και-δήποτε ο απαυτός τους 4Κ.

Απάντηση: Re: samsung nx1

To πιο λογικό θα ήταν η ίδια η samsung να κατασκεύαζε έναν τέτοιο αντάπτορα και να τον δίνει δωρεάν μαζί με τις ΝΧ1/ΝΧ 500.

Ούτε και τέτοιο προηγούμενο υπάρχει, εταιρεία με δικό της σύστημα να δίνει και μάλιστα ως στάνταρ αξεσουάρ αντάπτορα για φακούς ανταγωνιστή της.

Re: Απάντηση: samsung nx1

Το λογικό μου φαίνεται, όποιος επαγγελματίας έχει τα χρήματα για να λιγουρεύεται την πολύ ακριβή σειρά φακών της Canon (εξαιρετική μεν, με τιμές φωτιά και λάβρα δε), να μπορεί να αγοράσει και τις επαγγελματικές βιντεομηχανές της εταιρείας (Cxxx, 1Dc κλπ).

Εκτός αν μιλάμε για το ιδιάζον υβρίδιο ερασιτεχνών που θέλει οπωσ-και-δήποτε ο απαυτός τους 4Κ.

Στην CES 2016 σχεδόν όλες οι καινούριες μηχανές που παρουσιάστηκαν έχουν 4Κ. Η panasonic τείνει να βάλει 4Κ σε όλες τις μηχανές της, ακόμα και στις κόμπακτ. Η gopro5 που θα παρουσιαστεί λίαν συντόμως θα τραβάει 4Κ/60 και 8Κ/30, ακούγεται. Τα Χριστούγεννα είδα ένα σωρό 4Κ τηλεοράσεις με τιμές γύρω στο 500ρικο. Δεν είμαι επαγγελματίας και δεν ξέρω τί ισχύει στην αγορά, αλλά προσωπικά, αν παντρευόμουνα το καλοκαίρι, θα ήθελα το γάμο μου σε 4Κ

Απάντηση: Re: Απάντηση: samsung nx1

Δεν είμαι επαγγελματίας και δεν ξέρω τί ισχύει στην αγορά, αλλά προσωπικά, αν παντρευόμουνα το καλοκαίρι, θα ήθελα το γάμο μου σε 4Κ

Πάλι όμως αυτό είναι ζήτημα του επαγγελματία, όχι δικό σου. Φαντάζομαι ότι θα απευθυνθείς σε επαγγελματία για την κάλυψη του γάμου σου.

αυτό που θέλω να πώ, είναι ότι μέσα στο 2016 το 4Κ θα γίνει standard και το hype πλέον θα είναι για το 8Κ

Αυτο το hype, και το οτι θελουμε το γαμο σε 4Κ , το λεμε εμεις εδω μεσα η η "αγορα", ο κοσμος, οι πελατες των γαμων ?

Και αν το θελουμε, ειμαστε ετοιμοι να το πληρωσουμε η απλα το ζηταμε?

Το εχεις ψαξει το θεμα?

όχι δεν το έχω ψάξει. Μιλάω καθαρά υποθετικά με την ιδιότητα του "πελάτη" και λέω, χωρίς να θέλω να προσβάλλω οποιονδήποτε επαγγελματία, ότι αν ήθελα βιντεοσκόπηση τελετής εν έτει 2016, θα ήθελα να είναι σε 4Κ χωρίς όμως "καπέλο" λόγω 4Κ, τη στιγμή που το 4Κ έχει περάσει πλέον και σε consumer μηχανές του πεντακοσάρικου.

λογικό είναι να θέλει παραπάνω ώρες στο editing το 4Κ. Οι υπολογιστές έχουν μείνει λίγο πίσω... αλλα´νομίζω ειμαστε εκτός θε´ματος