Samsung nx1

Re: samsung nx1

Χρησιμοποιώ και τα δύο. Στην μηχανή έχω πάντα τη γνήσια μπαταρία και την φορτίζω με το usb και τις άλλες 2 με το φορτιστή, βάζονταστες εναλλάξ.

Το battery grip το έχεις μόνιμα συνδεδεμένο και βαζοβγάζεις την εξωτερική μπαταρία του γκριπ μόνο, ενώ την εσωτερική την έχεις μόνιμα εντός μηχανής;

άχρηστο κατ'εμέ το γκριπ και η έξτρα μπαταρία. αντ'αυτού ένα μικρό powerbank και γεμίζω ότι χρειάζεται, κινητό-rx100-nx1-bluetooth. σήμερα, φοβερός καιρός, όλη μέρα την έλιωσα 1.070 κλικ με τον 50-150/2.8 εκ των οποίων 10 μικρά βίντεο και είχε ακόμα πολύ ζουμί η μπαταρία. βέβαια πολλές λήψεις ήταν σε burst και σχεδόν όλες με το EVF, ίσως καίει λιγότερο μπαταρία έτσι, αλλιώς δε δικαιολογείται... τον έχω ερωτευτεί αυτό το φακό, είναι σα να έχει έρθει από το μέλλον, φοβερή σχεδίαση. όλος μεταλλικός, πολύ κόμπακτ, εσωτερική εστίαση, ταχύτατος, ωραίο bokeh

Έτσι είναι και ο 16-50 2-2,8, ίσως και καλύτερος. Μακάρι να είχα τα οικονομικά περιθώρια για να αποκτήσω τον 50-150mm. Ίσως στο μέλλον...

o 16-50 έχει εσωτερικό ζουμ? νομίζω όχι. το θεωρώ απαράδεκτο για τέτοιο φακό. θα ήταν ενδιαφέρον ένα συγκριτικό των 2 στα 50μμ/2.8

edit : το έχει σκεφτεί κι άλλος
http://www.dpreview.com/forums/thread/3828697

Last edited:

Νομίζω ότι ο 16-50 2-2.8 προηγήθηκε της Nx1, οπότε αν είχε εσωτερικό ζουμ θα ήταν πολύ μεγάλος για την NX30, ίσως γι αυτό δεν έχει.

Απάντηση: Re: samsung nx1

o 16-50 έχει εσωτερικό ζουμ? νομίζω όχι. το θεωρώ απαράδεκτο για τέτοιο φακό.

Όχι δα και απαράδεκτο. Είναι σπάνιο για στάνταρ ζουμ φακό να είναι internal zoom, προσωπικώς δεν μου έρχεται κάποιος πρόχειρα στον νου.

άχρηστο κατ'εμέ το γκριπ και η έξτρα μπαταρία. αντ'αυτού ένα μικρό powerbank και γεμίζω ότι χρειάζεται

Πρακτικό και το powerbank, αλλά το battery grip δεν το παίρνεις για τη δεύτερη μπαταρία μόνο ώστε να ξενοιάσεις από το θέμα ρεύμα, αλλά κυρίως για το ασύγκριτα καλύτερο κράτημα. Και τις δύο NX1 τις έχω μόνιμα με γκριπ. Ακόμη και όταν έχω τον μικρό 45/1.8 επάνω. Με τους δύο 'S' δεν το συζητώ καν. Δεν μπορώ να φανταστώ τη μηχανή με 'S' φακό χωρίς γκριπ. Απορώ πώς τα καταφέρνεις εσύ με τον 50-150/2.8 με τόσο βαριά χρήση κιόλας. Αν δοκιμάσεις το γκριπ δεν θα θέλεις να το βγάλεις.

I0fNkO.jpg

Last edited:

Γενικά όποτε έχω αγοράσει γκριπ για μηχανή, καταλήγει να μένει στο σπίτι. πχ. στην ΕΜ1 και ΧΤ1 ποτέ δεν πήρα μαζί τα battery grips. Το μόνο γκριπ που με βολεύει είναι το γκριπ χωρίς μπαταρία για την ΧΤ1, έχω το large. Σου δίνει καλό πιάσιμο, χωρίς επιπλέον όγκο.
Χθες είχα μαζί σε ένα σακιδιάκι, πέρα από την ΝΧ1 με τον 50-150 και την ΧΤ1 με τον 16-55/2.8 και την RX100iv, ένα manfrotto pixie και το powerbank. O πόνος μέσης ήταν οριακός. Αν είχα και το γκριπ στην ΝΧ1 θα είχα θέμα.
Επιπλέον το γκριπ με δυσκολεύει στην εναλλαγή από οριζόντια σε κάθετα, γιατί χάνω χρόνο να "βρω" τα κουμπιά, κι έτσι μπορεί να χαθούν πολύτιμα δευτερόλεπτα

Καταλαβαίνω αυτό που λες για τις κάθετες για άλλες μηχανές, που ψάχνεις τα κουμπιά.
Στο battery grip της NX1 όλα τα κουμπιά μπρος και πίσω είναι στην ίδια θέση. Απόλυτα ακριβώς στην ίδια θέση!

Παρόλα αυτά κι εγώ πολλές φορές περιστρέφω τον καρπό για κάθετες ενώ έχω το battery grip.
Ο λόγος είναι επειδή φωλιάζει τόσο τέλεια η μηχανή στη χούφτα και με σφιχτό το handstrap στο χέρι που γίνεται προέκταση του χεριού η μηχανή.

Πολύ πρακτικό και το iFN στον φακό επάνω, που εφαρμόζει η Samsung σε όλους τους φακούς της. Με πάτημα του iFN και περιστροφή του δαχτυλιδιού του φακού έχεις άμεση πρόσβαση για αλλαγή όλων των ρυθμίσεων της μηχανής με παραστατική απεικόνιση στο δεξί μέρος του κάδρου στο EVF. Όλα αυτά από τον φακό, χωρίς να πατήσεις τίποτε στη μηχανή!

Για εταιρία μη φωτογραφική με έχει εκπλήξει η Samsung με τόσο μελετημένη και πρακτική υλοποίηση στην NX1. Πού να ήταν και φωτογραφική εταιρία δηλαδή τι θα έκανε!

Last edited:

τώρα που το ανέφερες, θα το δοκιμάσω και το Fn. Χθες έκανα τις ρυθμίσεις με τις 2 ροδέλες, αλλά κάποιες φορές ήθελα να αλλάξω από SAF σε CAF χωρίς να βγάλω το μάτι από το EVF και έψαχνα με την αφή να βρω το κουμπί. ίσως με το Fn να είναι πιο εύκολο.
μπα απότι είδα δεν μπορείς να αναθέσεις το AF στο ιFn.
ερώτηση: το electronic shutter τί ρόλο παίζει? το θέλουμε? έχει κάποιο πλεονέκτημα? είναι για μεγαλύτερες ταχύτητες?

Last edited:

Για αλλαγή από SAF σε CAF χωρίς να απομακρύνεις το μάτι σου από το EVF απλά πατάς "AF" με το αριστερό σου χέρι στο εξωτερικό πολυπλήκτρο στο πάνω αριστερό μέρος της μηχανής.

Δεν έχει πλήρως ηλεκτρονικό κλείστρο (silent mode) η NX1.
Με electronic shutter εννοεί EFCS, ηλεκτρονική πρώτη κουρτίνα. Στο ON εγώ το έχω.

το ξέρω, αλλά δεν το βρίσκω πολύ εύκολα όταν έχω το μάτι κολλημένο στο evf συν του ότι πρέπει να αφήσεις το χέρι από το φακό για να το πατήσεις

Last edited:

Δεν γίνεται να τα κάνεις όλα με το μάτι κολλημένο στο EVF. Το ηλεκτρονικό κλείστρο σε τι εξυπηρετεί; Είναι μόνο για αθόρυβη λειτουργία ή έχει κάποια άλλη χρήση;

To έξω προς την μπροστινή πλευρά είναι, δεν είναι κάτι μεσαίο για να δυσκολεύεσαι.
Γλιστράς τον δείκτη του αριστερού σου χεριού προς τα πάνω από την μπροστινή πλευρά της μηχανής και πατάς το πρώτο κουμπί του πολυπλήκτρου. Αν ξεκινάς από πάνω στον αέρα ψαχουλεύοντας τα μικρά κουμπάκια του πολυπλήκτρου λογικό να μπερδεύεται το χέρι.

Αν δεν το έχεις κάνει ήδη, σου προτείνω και την αλλαγή της λειτουργίας του κουμπιού "Mobile" (για το wi-fi) με τη λειτουργία Rec στο βίντεο.

Βρίσκεται σε εξαιρετικά βολική θέση για τον αντίχειρα το πλήκτρο αυτό. Eιδικά με το battery grip που απελευθερώνεται ο αντίχειρας από το βάρος της μηχανής είναι όνειρο.
Το ξέρει βέβαια αυτό η Samsung, γι' αυτό προσφέρει στο μενού key mapping την αλλαγή του mobile αποκλειστικά με το rec.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Το ηλεκτρονικό κλείστρο σε τι εξυπηρετεί; Είναι μόνο για αθόρυβη λειτουργία ή έχει κάποια άλλη χρήση;
Απάντησα δυο ποστ πιο πίσω στο #1153.

Δεν γίνεται να τα κάνεις όλα με το μάτι κολλημένο στο EVF.
το ξέρω, αλλά δεν το βρίσκω πολύ εύκολα όταν έχω το μάτι κολλημένο στο evf συν του ότι πρέπει να αφήσεις το χέρι από το φακό για να το πατήσεις

Όλα μπορείς να τα κάνεις με το μάτι κολλημένο στο EVF. Ούτε τον φακό χρειάζεται να αφήσεις.
Στο πάνω αριστερό πολυπλήκτρο έχεις πρόσβαση με τον δείκτη του αριστερού χεριού χωρίς να αφήσεις τον φακό, αρκεί να τον υποβαστάζεις με τον αντίχειρα, έχοντας την παλάμη από το πάνω μέρος του.

Last edited:

Μιλώντας για EFCS (electronic first curtain shutter, γιατί αυτό εννοεί η Samsung με το eshutter), ένας γενικός κανόνας είναι να βγαίνει off σε υψηλές ταχύτητες πάνω από 1/1000 και με τέρμα ανοιχτό διάφραγμα για αποφυγή ghosting στο bokeh.

Όλα μπορείς να τα κάνεις με το μάτι κολλημένο στο EVF. Ούτε τον φακό χρειάζεται να αφήσεις.
Στο πάνω αριστερό πολυπλήκτρο έχεις πρόσβαση με τον δείκτη του αριστερού χεριού χωρίς να αφήσεις τον φακό, αρκεί να τον υποβαστάζεις με τον αντίχειρα, έχοντας την παλάμη από το πάνω μέρος του.
Χμμ.. Δεν έχω το φακό μαζί μου τώρα για να δοκιμάσω αυτο που λες αλλά έχω την αίσθηση ότι δε γίνεται με τον 50-150, γιατί θέλει 20 εκατοστά δάχτυλο για να φτάσεις από το δακτύλιο του ζουμ στο αριστερό άκρο της μηχανής

Mήπως εννοείς από τον δακτύλιο της εστίασης; Γιατί από τον δακτύλιο του ζουμ είναι πανεύκολο. Δες τη φωτό που το κάνω χωρίς καν να κρατάω τη μηχανή με το δεξί.

Αν και δεν μπορώ να φανταστώ περίπτωση να μικροεστιάζεις ή να ζουμάρεις και ταυτόχρονα να θέλεις να μεταβείς από SAF σε CAF.
Aν μιλάς για περίπτωση που τραβάς βίντεο, πατάς pause και κάνεις την αλλαγή. Ούτως ή άλλως θα κουνιόταν η μηχανή.

Aν τόσο πολύ πρέπει να γίνει ταυτόχρονα, τότε χωρίς να απομακρύνεις το μάτι σου από το EVF και χωρίς να αλλάξεις θέση στο υποβαστάζον αριστερό χέρι, πατάς FN στο πίσω μέρος της μηχανής με τον αντίχειρα του δεξιού σου χεριού και αλλάζεις CAF-SAF από το γρήγορο μενού. Ό,τι προτιμάς και θεωρείς πιο γρήγορο. Το FN θυμάται πού ήταν την τελευταία φορά η επιλογή, οπότε αν ήσουν πριν στην επιλογή SAF/CAF πατώντας μία φορά FN αρκεί η περιστροφή της μπροστινής ροδέλας της μηχανής για αλλαγή, χωρίς πάνω-κάτω και πάτημα enter για επιλογή.

Εγώ προτιμώ το εξωτερικό πάνω πολυπλήκτρο για αλλαγές SAF/CAF, WB, Metering, γιατί το FN και γρήγορο μενού με αποσπά από το θέμα, αφού καλύπτει όλο το κάδρο.
Αλλά όπως είπα, χρησιμοποιώ το battery grip, μηχανή και φακός κρατιέται άνετα μόνο με το δεξί χέρι με τον φακό στον αέρα χωρίς να χάσω το θέμα.

QZ9eSP.jpg

Το ηλεκτρονικό κλείστρο σε τι εξυπηρετεί; Είναι μόνο για αθόρυβη λειτουργία ή έχει κάποια άλλη χρήση;

Aπενεργοποιεί την πρώτη κουρτίνα του κλέιστρου και κάνει την δουλειά ηλεκτρονικά. Αποτέλεσμα πιο ήσυχη λειτουργία αλλά και λιγότερο θόλωμα απο το shutter shock.

Aλλά ..
- επειδή δεν μπορεί να συγχρονιστεί σωστά με την ταχύτητα της 2ης μηχανικής κουρτίνας συνήθως παρουσιάζονται ανομοιογένειες στην έκθεση οταν η ταχύτητα είναι μεγάλη (>1/500-1/1000). Δηλ το πανω μέρος του κάδρου μπορεί να είναι πιο φωτεινό/σκοτεινό απο το κατω, ή και τοπικά καθώς η μηχανική κουρτίνα δεν κινείται με σταθερή ταχύτητα σε όλο το ύψος του κάδρου και τότε η ηλεκτρονική δουλεύει φρένο-γκάζι για να συγχρονιστεί.

(βέβαια αν τυχαίνει να σκοτεινιάζει βαθμιαία απο κατω προς τα πάνω (το πάνω μερος πιο σκοτεινό) είναι ενα ηλεκτρονικό graduated ND φίλτρο για ηλιβασιλέματα κλπ) ;)

- επειδή ο αιθητήρας δουλεύει υπερωρίες σε αυτο το mode είναι αναμενόμενο λίγος περισσότερος θόρυβος στα υποεκτεθειμένα σημεία. Επίσης για να προλάβει να το κάνει γρήγορα δουλεύει σε 12bit αντι 14

- επειδή δεν είναι κολλητα στον αισθητήρα οι μηχανικές κουρτίνες δημιουργούν μια σκια στα ανοιχτα διαφράγματα. Τα πράγματα είναι μια χαρα οταν δουλεύουν και οι δύο μηχανικές μαζι λόγω συμμετρίας. Αλλα οταν η μια κουρτίνα είναι ηλεκτρονική υπάρχει ασυμμετρία και φαίνεται στο bokeh.