Samsung nx1

Re: samsung nx1

Ναι, η τελευταία έκδοση λογισμικού περιέχει και όλα τα προηγούμενα.

Αν έχει η μηχανή την έκδοση 1.40 εγκατεστημένη και την 1.03 για τον φακό 16-50S, δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι.

A, ωραία θα βάλω τα ίδια και σ αυτήν που δεν τα χει και στον S
Τα χακαρίσματα είναι άλλη ιστορία,ε;
Νομίζω ότι μπορείς να τραβάς slo-mo χωρίς να βγαίνει το DIS
Με δυσκόλεψε πολύ αυτό το βάλε βγάλε (αν και περισσότερο για το glidecam το έκανα) το περασμένο Σαββατοκύριακο και σε κάποια φάση ξεχάστηκα και
πήρα μερικά πλάνα χωρίς τη σταθεροποίηση

Mε ένα και μόνο πάτημα πλήκτρου δίνεις εντολή στη μηχανή να απενεργοποιήσει το DIS, να γυρίσει την ταχύτητα στο 1/200 και να ενεργοποιήσει το 100p.
Kαι με ένα πάτημα άλλου πλήκτρου δίνεις εντολή στη μηχανή να ενεργοποιήσει εκ νέου το DIS, να γυρίσει την ταχύτητα στο 1/50 και να επιστρέψει στα 25p.

Αν θες να γυρίσει η μηχανή σε NTSC ώστε να τραβήξεις 120p και με 1/250 ταχύτητα μπορεί να συμπεριληφθεί και αυτό στην εντολή.

H διαδικασία είναι απλή.
Κατεβάζεις αρχικά το Notepad++.
https://notepad-plus-plus.org/download/

Kατεβάζεις το sd.zip και το κάνεις όπως είναι unzip στην κάρτα, όχι σε φάκελο.
https://github.com/ottokiksmaler/nx500_nx1_modding/blob/master/sd.zip

Aν θέλεις 120p-1/250:
Ανοίγεις με το Notepad++ το αρχείο EV_MOBILE.sh (που βρίσκεται στον φάκελο scripts), σβήνεις αυτά που γράφει μέσα και κάνεις επικόλληση τα παρακάτω και save:
prefman set 0 0x00000260 l 1
prefman set 0 0x00000330 l 1
prefman set 0 0x000006a4 l 1
prefman set 0 0x00000310 l 91
prefman save

Ανοίγεις το αρχείο EV_AEL.sh, σβήνεις το περιεχόμενο και κάνεις επικόλληση τα παρακάτω και save:
prefman set 0 0x00000260 l 0
prefman set 0 0x000006a4 l 0
prefman set 0 0x00000330 l 4
prefman set 0 0x00000310 l 128
prefman save

Bάζεις την κάρτα στη μηχανή, ανάβεις τη μηχανή και πλέον έχεις τις επιλογές διαθέσιμες.
Πατώντας ταυτόχρονα EV+ΜΟBILE έχεις 25p(PAL)-4K-DIS-1/50
Πατώντας ΕV+AEL έχεις 120p(NTSC)-FHD-DIS OFF-1/250

Aν θέλεις 100p(Pal)-1/200 ώστε να μη χρειάζεται να γίνεται εναλλαγή PAL-NTSC:
Ανοίγεις με το Notepad++ το αρχείο EV_MOBILE.sh (που βρίσκεται στον φάκελο scripts), σβήνεις το περιεχόμενο του αρχείου και κάνεις επικόλληση τα παρακάτω και save:
prefman set 0 0x00000330 l 1
prefman set 0 0x000006a4 l 1
prefman set 0 0x00000310 l 91
prefman save

Ανοίγεις το αρχείο EV_AEL.sh, σβήνεις το περιεχόμενο και κάνεις επικόλληση τα παρακάτω και save:
prefman set 0 0x000006a4 l 0
prefman set 0 0x00000330 l 4
prefman set 0 0x00000310 l 121
prefman save

Bάζεις την κάρτα στη μηχανή, ανάβεις τη μηχανή και πλέον έχεις τις επιλογές διαθέσιμες.
Πατώντας ταυτόχρονα EV+ΜΟBILE έχεις 25p(PAL)-4K-DIS-1/50
Πατώντας ΕV+AEL έχεις 100p-FHD-DIS OFF-1/200

Τα παραπάνω ισχύουν εφόσον έχουμε πάντα τα αντίστοιχα αρχεία στην κάρτα. Δεν γίνεται επέμβαση στο firmware της μηχανής.

Θεός.Ευχαριστώ.
Ήρθε εκείνο το ανταπτοράκι που που ήθελες για το beholder;
Το δοκίμασες αν όντως βολεύει να μπαίνει και να βγαίνει χωρίς να χάνεται η ρύθμιση;

Πάντως έτσι για να ξέρεις ότι δεν ποστάρεις κάτι τζάμπα, ότι έβαλες το από μπαταρίες,κάρτες,grip κλπ τα αγόρασα όλα
Με βοήθησες πολύ, να σαι καλά.

Χαίρομαι που σε εξυπηρέτησαν οι προτάσεις μου.
Όχι ακόμη, δεν παρέλαβα τον αντάπτορα. Τον θέλει τον μήνα του η αποστολή από Κίνα.

Υπάρχει και νέος τρόπος εγκατάστασης του mod, που περιλαμβάνει και την εναλλαγή κανονικής-αργής κίνησης, όπως και τα αυξημένα bitrate κ.ά.
Δεν χρειάζεται να έχεις τίποτε στην κάρτα μετά την εγκατάσταση, και η εγκατάσταση γίνεται μέσω της ενεργοποίησης του bluetooth.

Κατεβάζεις το παρακάτω αρχείο και τα περιεχόμενα τα περνάς αυτούσια σε φορμαρισμένη κάρτα.
Βάζεις την κάρτα στη μηχανή, την ανάβεις και δεν κάνεις τίποτε άλλο. Όλα εγκαθίστανται από μόνα τους.
Για να ξέρεις ότι τελείωσε η διαδικασία της εγκατάστασης, θα δεις στην οθόνη να εμφανίζεται η ένδειξη Mod V1.54.
Το περιεχόμενο στην κάρτα διαγράφεται αυτόματα.

https://github.com/ottokiksmaler/nx500_nx1_modding/blob/master/NX-KS.zip?raw=true

Το ReadMe για οδηγίες:
https://github.com/ottokiksmaler/nx500_nx1_modding/blob/master/NX-KS-Readme.md

Last edited:

Tο αυτοματοποιημένο bluetooth mod προσφέρει και GUI.
Eμφανίζονται στην οθόνη όλες οι επιλογές και μπορείς να ορίσεις τις προτιμήσεις σου και να τις σώσεις, χωρίς να χρειάζεται υπολογιστής.

Π.χ. για την εναλλαγή αργής-γρήγορης κίνησης, PAL-NTSC, DIS ON/OFF, ταχύτητα κτλ, όλα μαζί με ένα πάτημα πλήκτρου, αποθηκεύεις σε profile τις προτιμήσεις σου.
Για να το κάνεις αυτό, πατάς ταυτόχρονα
EV+OK, για να εμφανιστεί το GUI με τις επιλογές,
επιλέγεις πατώντας στην οθόνη αφής Profiles,
επιλέγεις πατώντας στην οθονη αφής SAVE EV+UP και τέλος, αποθηκεύτηκαν όλες οι ρυθμίσεις τις μηχανής.

Για να αποθηκεύσεις τις επιθυμητές προτιμήσεις σου για γρήγορη κίνηση, π.χ. NTSC, DIS OFF, 120p, 1/250, κάνεις πρώτα κανονικά στη μηχανή όλες σου τις επιλογές,
μετά κάνεις τα ίδια πιο πάνω, αλλά στο τέλος επιλέγεις SAVE EV+DN.

Αυτό ήταν όλο. Τώρα κάθε φορά που θα πατάς ΕV+UP θα ανακαλείται το προφίλ της κανονικής κίνησης.
Και πατώντας ΕV+DOWN θα ανακαλείται το προφίλ της αργής κίνησης.

Σε 8 δευτερόλεπτα θα μπορείς να πατήσεις rec και να ξεκινήσει η εγγραφή μετά από αλλαγή προφίλ. Εμφανίζεται και επιβεβαίωση στην οθόνη ότι φορτώθηκε κανονικά το mod, στα 10 δευτερόλεπτα αν θες να είσαι τυπικός.

Τα προφίλ αποθηκεύονται στην κάρτα, στον φάκελο Presets. Οπότε αυτός ο φάκελος θα πρέπει να παραμένει πάντα στην κάρτα.

Last edited:

Δοκίμασα αυτό με το bluetooth.Ευχαριστώ.
Παρεμβαίνει στο firmware αυτό;Υπάρχει κάποιος κίνδυνος που πρέπει να χουμε υπόψιν;

Είναι πιο παρεμβατικός τρόπος, αφού τροποποιεί το εσωτερικό σύστημα αρχείων της μηχανής, αλλά είναι ακίνδυνο και αντιστρέψιμο, είτε κάνοντας απεγκατάσταση, είτε εγκαθιστώντας ξανά την τελευταία επίσημη έκδοση λογισμικού.

Mod V1.57 μου έγραψε εμένα, οπότε υπάρχει κάποιο upgrade να υποθέσω

Nαι, εξελίσσεται συνεχώς. Πιο ζωντανή δεν θα μπορούσε να είναι η NX1. :music-smiley-005:

Για να κάνεις αναβάθμιση κάθε φορά, επιλέγεις Settings > Uninstall Mod πρώτα και ακολουθείς την ίδια διαδικασία εγκατάστασης της νέας έκδοσης.

H τελευταία αναβάθμιση προσφέρει και τη λειτουργία Wake Lapse.

Tην έχεις σβηστή τη μηχανή και σε προκαθορισμένο από τον χρήστη χρόνο ξυπνά μόνη της και ξεκινά να τραβάει προγραμματισμένο από πριν time-lapse.

Το έβγαλα προς το παρόν γιατί δεν το ξέρω καλά και έχω γάμο αύριο, μη γίνει τίποτα και την πατήσω.
Όταν το έκανα unistall είχα τσεκαρισμένο το κουτάκι για το σπάσιμο του ορίου εγγραφής και απ ότι είδα παρέμεινε μετά και την απεγκατάσταση.

Κάτι άλλο:
Θυμάσαι την κάρτα που μ έστειλες με την GH4;Την δοκίμασα και δεν είδα κάτι περιέργο.
Πιστεύεις ότι μπορεί να μου δημιουργήσει προβλήματα στην nx1;

Η Transcend Ultra μια χαρά είναι για τα νορμάλ bitrate.
Για τα 180Mbit/s με το mod θα έβαζες την UHS-II.
Με το mod, αν ήθελες φυσιολογικά bitrate θα επέλεγες HQ και θα είχες 90Mbit/s.
Με το GUI που προσφέρει το τελευταίο mod είναι εύκολο να ξέρεις ακριβώς με τι bitrate τραβάς.
Για επαλήθευση πατάς Current και σου λέει το τρέχον bitrate.
Τα 180Mbit/s δημιουργούν διπλάσιο όγκο αρχείων, αλλά προσφέρουν και εικόνα που αντέχει περισσότερο πείραγμα στο post. Σηκώνεις π.χ. τα σκοτεινά και προκύπτει λεπτομέρεια χαμένη.

Στη συνεχόμενη εγγραφή πρόσεχε να μην υπερβαίνει τα 70 λεπτά, γιατί κάπου στα 74 λεπτά κρασάρει το αρχείο.
Εγώ ορίζω 110Mbit/s αν θέλω συνεχόμενη εγγραφή, ώστε ο όγκος του αρχείου να αντιστοιχεί σε 70 λεπτά.

Έκπληξη η παρουσίαση νέας αναβάθμισης λογισμικού από τη Samsung.

v1.41
http://www.samsung.com/us/support/owners/product/EV-NX1ZZZBMBUS
Προστέθηκε το GPS geotagging στα settings και διορθώθηκε η σύνδεση Βluetooth με Android 6.0 κινητά.

Προσοχή με τα mods, που πρέπει να απεγκατασταθούν πριν την αναβάθμιση λογισμικού και αναμονή να βγουν τα ανανεωμένα mods για το νέο λογισμικό.

Όντως έκπληξη.Πώς και;
Εγώ όπως είπα πιο πάνω έκανα απεγκατάσταση στα hacks αλλά, το σπάσιμο του ορίου παρέμεινε.
Πρέπει να το το ξαναβάλω τώρα για να κάνω unistall χωρίς να έχω τσεκαρισμένο το κουτάκι για το όριο και μετά να προχωρήσω
στη νέα αναβάθμιση λογισμικού της samsung;

Χρησιμοποιείς τα αυξημένα bitrates;

Αν ναι, μην κάνεις αναβάθμιση λογισμικού, γιατί δεν έχει βγει mod που να περιλαμβάνει τα αυξημένα bitrates για τη νέα έκδοση λογισμικού.

Όχι δεν χρησιμοποιώ τίποτα από τα mods, μόνο το όριο έμεινε μετά την απεγκατάσταση.
Βασικά στη παρούσα φάση και επειδή έκανα διάφορα στη μηχανή κι εγώ και ο προηγούμενος κάτοχος θα ήθελα μια εντολή reset να έρθει
στην αρχική κατάσταση.Υπάρχει κάτι τέτοιο;

Αν βάλεις το firmware 1.40 σε μια κάρτα και τη βάλεις στη μηχανή, μπορείς να κάνεις εκ νέου εγκατάσταση του λογισμικού και θα έρθει στην αρχική της κατάσταση η μηχανή.

Λέω 1.40 και όχι 1.41, ώστε να περάσεις το τρέχον ολοκληρωμένο mod 1.70, που περιλαμβάνει και τα αυξημένα bitrates.
https://github.com/ottokiksmaler/nx500_nx1_modding/blob/master/NX-KS.zip?raw=true

Ένα ωραίο χαρακτηριστικό της νέας έκδοσης mod είναι που σου επιτρέπει να ορίσεις τα λεπτά της εγγραφής βίντεο. Ξεκίνησε από τα σταθερά 14λεπτα λόγω περιορισμού της NX500, και τώρα σου επιτρέπει να ορίζεις εσύ τη διάρκεια με ακρίβεια λεπτού.

Α ωραία, αυτό θα κάνω, θα βάλω ξανά το 1.40
Τώρα αυτές οι λειτουργίες να ορίζεις χρόνους διάρκειας λήψης ή έναρξης wake lapse καλές είναι, όμως στην πραγματικότητα δεν θα με χρησιμεύσουν προσωπικά σε κάτι όπως δουλεύω

Θα ήθελα πολύ να μπορώ να τραβήξω 50p σε 4k, αλλά δεν ξέρω αν μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο:)

Οι λειτουργίες του focus μ ενδιαφέρουν περισσότερο, να βρω ποιες είναι οι καλύτερες ρυθμίσεις σε MF. Είδα ότι zoom για MF κάνει μόνο όταν είσαι σε photo mode και μ ενοχλεί αυτό.
Και το peaking αν δεν έχεις ζουμάρει και είσαι σε wide angle δεν βοηθάει πολύ
Επίσης κάποιες φορές όταν είχα AF η εικόνα πάθαινε την πλάκα της στα φλάς των φωτογράφων, έκανε ένα απότομο και βίαιο ψάρεμα- δεν ξέρω αν φταίει το fast και +2 που το έχω ρυθμίσει.

Για επαγγελματική χρήση βίντεο, ειδικά σε run and gun καταστάσεις τα πάντα θα πρέπει είναι manual για να αποφεύγονται εκπλήξεις.

Πρόσφατα ΝΧ1 με τον 16-50pz στο Ronin και C-ΑF έβαλα μέτριες ρυθμίσεις και όλοι στο συνεργείο εντυπωσιάστηκαν. Με αργές ήταν πολύ αργό, με γρήγορες (προφανώς) ήταν πολύ γρήγορο.

Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς "zoom για MF", το manual focus τι ρυθμίσεις να έχει; απλώς εστιάζεις.