Samsung NX500

Από ποιον θα ανοίξει πόλεμος;

Τρία διαφορετικά μοντέλα α7 έχω, και τα τρία σώματα μαζί μια NX1 δεν τη φτάνουν.
Σε επιμέρους τομείς μπορεί να την ξεπερνούν, αλλά ως σύνολο παραμένει η ΝΧ1, για μένα τουλάχιστον, η απόλυτη υβριδική μηχανή χωρίς αντίπαλο.

Και εγώ έχω κάποια εμπειρία με Α7, από version III ή ακόμα και ΙV θα λογίζονται σαν σοβαρές κάμερες, ακόμα έχουν πολλά θέματα για τα λεφτά που ζητάνε, καλύτερα να δώσω ένα χιλιάρικο παραπάνω να πάρω βιντεοκάμερα.

Καλύτερα να δίναν τον αισθητήρα σε ένα κουτί, και να έκανες μετά ότι ήθελες, από την εργονομία/αυτονομία/μενού το κουτί θα ήταν καλύτερο!

Θα συμφωνήσω, η ΝΧ1 είναι η απόλυτη υβριδική, μη σου πω η μόνη πραγματικά υβριδική (GH4 μόνο για βίντεο, Fuji καθόλου βίντεο, Α7 για τα προηγούμενα που προανέφερα ούτε καν, πήγαινε βγάλε μεροκάματο να αλλάζεις μπαταρία κάθε 20λεπτά, Canon αστεία, ακόμα και η 70 είναι αρκετά πίσω, καλύτερα πάρε μία 5Dii με magic lantern, Nikon 1 ίντσα και D500, ο αντίπαλος της ΝΧ500 στο cropped 4K!)

Περίμενα ότι θα βλέπαμε ΝΧ με IBIS (+lens image stabilizer + DIS=τσιμέντο!) και καλύτερη low light performance αλλά φευ..

Για αυτό πουλάς την a7s; Σε καλύπτει ή samsung στο video φαντάζομαι.

Την α7r έχω σε αγγελία, όχι την "s".
Αν έβγαζε και η Samsung μια NX1s για lowlight, θα ήταν αχτύπητο το δίδυμο NX1-NX1s.
Η "r" ξεπερνά ξεκάθαρα την ΝΧ1 στη φωτογραφία στα τεστ που έχω κάνει.
Η "s" αντίστοιχα κερδίζει ξεκάθαρα στο low-light, όπως και η α7ΙΙ στο IBIS.
Όλες μαζί αγωνίζονται όμως να φτάσουν την εμπειρία χρήσης της NX1, χωρίς να τα καταφέρνουν.

Όχι μόνο στο βίντεο, αλλά και στη φωτογραφία με καλύπτει η ΝΧ1. Αυτό εξάλλου σημαίνει υβριδική. Να παίρνεις έξω τη μηχανή και να είσαι καλυμμένος σε όλες τις χρήσεις, φωτό υψηλής ανάλυσης, βίντεο 4Κ κρύσταλλο, και 4K grabs καθαρά σαν φωτογραφίες.

Την NX500 αποφάσισα εδώ και καιρό να την προσπεράσω, και να προτιμήσω δεύτερη ΝΧ1 (+ 45/1.8) για "πάντα μαζί", λαμβάνοντας υπόψη τα ακόλουθα στοιχεία της NX500:
1) η τιμή δεν απέχει πολύ από μια (δεύτερη) NX1 σε προσφορά
2) έλλειψη DIS
3) crop στο 4Κ
4) έλλειψη EVF
5) έλλειψη αργής κίνησης
6) εργονομία/αυτονομία κτλ.

Για μηχανή τσέπης έχω τώρα την GF7+12-32, και δεν αμφιβάλλω καθόλου ότι η NX500 θα κέρδιζε σε πολλούς τομείς.
Από βδομάδα που παραλαμβάνω τη Sony RX100IV, θα μπορώ να κρίνω αν έκανα καλά που απέφυγα την NX500 σε σύγκριση με δυνατή μηχανή τσέπης.

Last edited:
Γιάννη κατ'αρχήν χρόνια πολλά για τη γιορτή σου! θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω σε ορισμένα σημεία ως προς την ΝΧ500.
Κατ'αρχήν στο θέμα κόστους: η ΝΧ500 που πήρα πρόσφατα μου κόστισε 194 ευρώ μετά από την πώληση του κιτ φακού (amazon.it warehouse deals like new). Η τιμή απέχει ΠΟΛΥ από την ΝΧ1
Προχτές των Φώτων ήθελα μια μηχανούλα να τραβήξω έξω από την εκκλησία, αλλά δεν είχα περιθώριο για τσάντα. έτσι πέταξα την ΝΧ500 με τον 16-50pz στην τσέπη του φούτερ.
Γιατί προτίμησα να πάρω μαζί την ΝΧ500 αντί της ΝΧ1 ή της Rx100iv στη συγκεκριμένη περίπτωση? Η ΝΧ1 δε χώραγε στην τσέπη και δεν είναι τόσο διακριτική όταν τραβάς μέσα στον κόσμο. επίσης ήθελα το επιπλέον κροπ της ΝΧ500, γιατί ήξερα ότι θα κάθομαι σχετικά μακριά... Σημειωτέον ότι ο ταπεινός κιτ φακός στα 16μμ ξυρίζει. Η rx100iv απορρίφθηκε γιατί η σταθεροποίηση στο 4Κ είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη και αν ζουμάρεις πάνω από τα 24μμ δεν υπάρχει περίπτωση να κρατήσεις σταθερή τη μηχανή στο χέρι. Επιπλέον δεν έχει τη λειτουργία pause στο βίντεο που είναι πολύ χρήσιμη σε τέτοιες περιπτώσεις, για να μην μαζεύεις πολλά μικρά αρχεία και πονοκεφαλιάζεις μετά, συν του ότι θα υπερθερμαινόταν μετά από λίγη ώρα και θα έπρεπε να την κλείσω.
Η ΝΧ500 με τον 50-150 μου δίνει ένα ωραίο 120-360mm f2.8 στο 4Κ και με mini τριποδάκι (βιδωμένο στο φακό) τη στήνω στα 30-40μ απόσταση, τη γυρίζω στο MF για να μην ψαρεύει, και τραβάει με τρομερό DOF.

Εγώ πιστεύω ότι σαν δεύτερο σώμα η ΝΧ500 έχει τα εξής πλεονεκτήματα:
- φτηνη, δε φοβάμαι μή μου πέσει
- μικρό μέγεθος, μπαίνει στην τσέπη του μπουφάν, δε θέλει τσάντα
- έλλειψη DIS αδιάφορη, γιατί ο κιτ φακός έχει μια χαρά σταθεροποίηση και είναι εξαιρετικός, ειδικά στα 16mm (38mm UHD). Εναλλακτικά αν την έχω πχ. με τον Samyang 14/2.8 τη στήνω σε μινι τριποδάκι
- έχοντας το επιπλέον κροπ είναι σα να έχεις τους διπλάσιους φακούς, χωρίς επιπλέον κόστος !
Μεταξύ ΝΧ500 και ΝΧ1 για να είμαι ειλικρινής δε βλέπω διαφορά στην ποιότητα εικόνας. Ούτε η εστίαση της ΝΧ500 μου φαίνεται αργή σε σχέση με την ΝΧ1. Η ΝΧ1 κερδίζει σαφώς στα burst και συνολικά είναι φυσικά καλύτερη μηχανή λόγω εργονομίας, EVF και DIS. Χθες το βράδυ τράβηξα με τον Samyang 35/1.4 στο f1.4. Είναι απόλαυση να έχεις ταυτόχρονα σταθεροποίηση σε manual φακούς και τόσο καλή ποιότητα εικόνας

Eυχαριστώ για τα χρόνια πολλά.

Για 194 ευρώ το σώμα δεν τίθεται θέμα, εννοείται ότι έκανες καλά που την ξαναγόρασες.
Αν όμως μιλάμε για 400 ευρώ+μεταφορικά το σώμα που είναι η τρέχουσα τιμή, προτιμώ να δώσω 800+μεταφορικά και να πάρω τη μηχανάρα την NX1 για δεύτερο σώμα και τρίτο για backup, όπως κι έκανα. Τη διαφορά από 400 σε 800 την κρίνω μικρή σε σχέση με τα σημαντικά οφέλη σε όλους τους τομείς. Για μένα δεν τίθεται καν θέμα σύγκρισης. Μόνο αν έκανε 1200 το σώμα η NX1 θα εξέταζα τη λύση της NX500 στα 400 για τρίτο σώμα.

Η σύγκριση ΝΧ500-RX100IV έχει περισσότερο ενδιαφέρον. Τουλάχιστον η RX100IV έχει κάτι παραπάνω να προσφέρει με τα υψηλά fps.

Εγώ από την άλλη έχω για καθημερινή χρήση ΝΧ500 (την πήρα 600ευρώ) και το crop έχει μεγάλο ενδιαφέρον (αν δεν έχεις την ΝΧ1, μπορεί να είναι μειονέκτημα, αλλά αν τη χρησιμοποιείς μαζί με τη μεγαλύτερη, τότε μπορεί να γίνει πλεονέκτημα). Εικόνα είναι ίδια, αλλά σε όλα μου φαίνεται γρηγορότερη η ΝΧ1 (και στο AF, αλλά δεν έχω κάνει πολλά ακόμα για να είμαι απόλυτος), απλώς ο form factor της ΝΧ500 είναι must για μένα, αφού πραγματικά με τον 30mm είναι σαν compact, και έτσι μπήκα στη Samsung με την NX300. EVF δεν χρησιμοποιώ σχεδόν ποτέ, μου φαίνεται προιστορική κίνηση να σηκώσω τη κάμερα στο μάτι μου, άλλωστε τραβάω σχεδόν πάντα από περίεργες γωνίες(!), το μόνο που μου λείπει στην 500 είναι το DIS γιατί χρησιμοποιώ πολλούς legacy φακούς, αλλά καταλαβαίνω ότι θα προσθέτει τεράστια υπολογιστική καταπόνηση (και θερμοκρασία) στη μικρούλα ΝΧ500.
Τώρα αν πήρες με λιγότερα από 200 τη ΝΧ500...τι να πω...Ουσιαστικά κάποιος στη έδωσε σχεδόν τσάμπα!
Στον Τζο θα πω επίσης (γενικά συμφωνώ με οτιδήποτε λέει), ότι μερικοί προτιμούμε το form factor καμερών σαν τη ΝΧ500 (ή τις Panasonic ή Fuji), σκέψου ότι η GX8 κάνει πάνω από τη ΝΧ1, αλλά πουλάει αρκετά καλά, δεν είναι αυστηρά μόνο θέμα δυνατοτήτων, που προφανώς η ΝΧ1 είναι πολύ ποιο πλήρης κάμερα.

Επίσης δεν μπορώ να συγκρίνω ΝΧ500 με RX100, αρκετά διαφορετικές, καλή αγορά πιστεύω, και η LX100 είναι πολύ καλή επίσης, αλλά από φίλους μου με τέτοιες κάμερες, καταλαβαίνω ότι καλύτερα να είχαν πάρει μία ΝΧ500!! Εσύ βέβαια είσαι ποιο καταρτισμένος ώστε να αποφασίζεις σοφά για τον εξοπλισμό σου, καθώς ξέρεις τι ακριβώς θέλεις. Φίλος μου με LX100 τώρα παίρνει μεταχειρισμένη Pentax για να αλλάζει κάνα φακό, ενώ άνετα θα μπορούσε να το κάνει με την 500 (ή κάποια άλλη) ή ακόμα και με άλλες Panasonic (θα είχε ένα μικρό σώμα αντί της LX100 που τότε πήγε στο χιλιάρικο) και τώρα θα έπαιρνε κάποιο ποιο advanced body για περισσότερο χομπίστικη χρήση.

χθες το βράδυ έβγαλα την ΝΧ500 για να δω κάτι, την ανάβω... και... η οθόνη είχε χαλάσει. ειχε μαυρίσει ολόκληρη, εκτός από ένα μικρό σημείο πάνω δεξιά. Το ίδιο ακριβώς είχα πάθει παλιότερα με το samsung S4.
Φαίνεται ότι η οθόνη είναι ίδιας τεχνολογίας και με λίγη παραπάνω πίεση σπάει η εσωτερική μεμβράνη και σκορπάει το υγρό της οθόνης, αν και δεν την είχα στριμώξει όσο θυμάμαι. προσοχή λοιπόν να μην στριμώγνετε τις ΝΧ σας, γιατί η οθόνη είναι πολύ ευαίσθητη...
https://www.dropbox.com/s/gqof2r4e6x3uq4m/nx500 screen problem.jpg?dl=0

Μήπως την παραζόρισες, περισσότερο από όσο νομίζεις; Δεν χαλάνε έτσι εύκολα οι οθόνες των φωτογραφικών, καμία σχέση με τις ευπαθείς οθόνες των κινητών, και λόγω πολύ μικρότερου μεγέθους αν θέλεις.

για να δούμε. αρχικά μου πρότειναν μείωση τιμής 15% ή επιστροφή χρημάτων. το πρώτο δεν παίζει φυσικά, γιατί η μηχανή είναι άχρηστη χωρίς οθόνη. Προσπαθώ αντί επιστροφής χρημάτων να τους πείσω να μου στείλουν καινούρια (σφραγισμένη). Απ'ότι βλέπω όμως είναι δύσκολο, γιατί ηταν αγορασμένη από warehouse deals και δεν τους βλέπω πολύ πρόθυμους να μου στείλουν καινούρια. υπάρχει βέβαια διαθέσιμη και σε warehouse deals. για να δούμε τί θα μου απαντήσουν..
Δεν την ζόρισα καθόλου. Σε τσάντα ήταν μαζί με άλλα φωτογραφικά. είχε το δικό της χώρο και δεν πιέστηκε καθόλου. Βέβαια μπορεί να έγινε και να μην το πηρα χαμπάρι. Τί σε κάνει να λες ότι είναι διαφορετική από την οθόνη του κινητού samsung? μόνο στο μέγεθος διαφέρει, αλλά τεχνολογία πρέπει να έιναι η ίδια.. Τα παλιότερα Samsung κινητά είχαν ιδιάιτερη ευαισθησία στις οθόνες. αν πιεζόταν ή λύγιζε ελαφρώς το κινητό, μαύριζε όλη η οθόνη, το έχουν πάθει αρκετοί

Last edited:
Δεν ξέρω, γενικώς οι οθόνες των φωτογραφικών μηχανών είναι ανθεκτικές πάντως, δεν γνωρίζω ειδικά για την NX500.

Re: Απάντηση: Samsung NX500

Λαμβάνοντας υπόψη την εποχή που αγοράστηκε ως warehouse deal, δεν αποκλείεται ο προηγούμενος κάτοχος να την είχε ψοφήσει την οθόνη σε τίποτα διακοπές σε υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες, δεν μπορούμε να ξέρουμε το ιστορικό της χρήσης της.

Πολύ ανησυχητικό αυτό, για κάποιο λόγο, η ΝΧ300 μου φάνηκε ότι ήταν καλύτερα κατασκευασμένη από την ΝΧ500, και προτιμούσα την μεγαλύτερη οθόνη, από την καλύτερη μικρότερη της 500.
Καλή τύχη με το amazon, ευτυχώς που έχουν καλές πολιτικές τουλάχιστον.

δε δέχονται με τίποτα αντικατάσταση ή επισκευή. μόνο επιστροφή χρημάτων. κριμα, γιατί την είχα πάρει σε καλή τιμούλα. μπαι μπαι ΝΧ500

γιατί δεν την πηγαίνεις στην αντιπροσωπεία? αν δεν δέχονται επισκευή ή αντικατάσταση, ζήτα συγκεκριμένο part, ψάξε ποιός κωδικός σου δίνει την οθόνη, και ζήτα συγκεκριμένα τον κωδικό αυτό, επίσης, δεν μπορείς να βάλεις εξωτερικό μόνιτορ τουλάχιστον; δεν λέω ότι είναι το καλύτερο, αλλά η πλειονότητα των επιλογών ρυθμίζεται από αλλού στην κάμερα. Επίσης πουλούνται ebay σαν spare parts διάφορες.. Από ποιό amazon την πήρες; έχω καλή εμπειρία με το service εδώ (Ραφήνα), και μπορεί να σε βοηθήσουν. Το οτι την εχεις αγοράσει από αλλού δεν σημαίνει ότι δεν έχεις δικαιώματα σαν καταναλωτής, ειδικά αν είναι από Ευρωπαικό amazon.

Απάντηση: Re: Samsung NX500

δε δέχονται με τίποτα αντικατάσταση ή επισκευή. μόνο επιστροφή χρημάτων. κριμα, γιατί την είχα πάρει σε καλή τιμούλα. μπαι μπαι ΝΧ500

Μανο δεν την πηρες με φακο τον 16-50 και αν θυμαμαι καλα τον πούλησες ? απο περιέργεια δέχονται πισω μονο το σωμα?

Θα βαλω τον 16-50 απο την ΝΧ1. Ελπιζω να μην μου πουνε τιποτα

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Δεν επιχειρω καν να ρωτησω περι επισκευης στην ελληνικη αντιπροσωπεια