Samsung NX500

Μάνο, σε σύγκριση με την α5100 πως σου φαίνεται;
Αν μπορέσεις κάποια στιγμή ανέβασε κι ένα uhd βιντεάκι, να δούμε τι γίνεται.
Thanks

Δεν έχω προλάβει να σχηματίσω ολοκληρωμένη γνώμη. Η Α5100 είναι πιο εύκολη μηχανή, αλλά πιστεύω ότι και η ΝΧ έχει μεγάλη προοπτική αν τη μάθεις. Με τον manual φακό είδα πολύ καλά αποτελέσματα.

Τα θετικά της ΝΧ500 είναι
- καλύτερη οθόνη. Ακόμα και με δυνατό ήλιο βλέπεις καλά, ενώ στην Α5100 ζορίζεσαι πολύ. Πολύ περισσότερες λειτουργίες touch και όχι μόνο touch focus όπως η Α5100. Επίσης η οθόνη έχει περισσότερες γωνίες θέασης, πχ. μπορείς να τη βάλεις πάνω στη μηχανή
- κάπως πιο γρήγορη απόκριση και λειτουργία (startup, πλοήγηση στα μενού). Στο AF δεν έχω δει σημαντικές διαφορές. μου φαίνονται εξίσου γρήγορες, αλλά δεν την έχω δοκιμάσει καλά ακόμα.
- το 4Κ βίντεο. Αν και πιστεύω ότι σε low light δεν βλέπεις τόσο το πλεονέκτημα του 4Κ. Εκεί που φαίνεται έντονα η διαφορά είναι στο καλό φως. Το κακό όμως είναι ότι το 4Κ είναι μέχρι 25 (ή 30)p. Αν έχεις γρήγορη κίνηση χρειάζεσαι 50/60p.
- ποιότητα κατασκευής. βρίσκω ότι είναι πιο δεμένη και με λίγο καλύτερη ποιότητα υλικών από την Α5100
- πιο αθόρυβο κλείστρο
- καλύτερος κιτ φακός

Τα θετικά της Α5100:
- το λεβιεδάκι για το ζουμ μπροστά από το κουμπί του κλείστρου. Χρησιμεύει όχι μόνο για τους powerzoom φακούς αλλά και για τους υπόλοιπους με το 2x Clearimage Zoom
- πιο μικρή σε μέγεθος και πιο ελαφριά
- ενσωματωμένο φλας
- πιο φτηνή

άντε πάρτε καμία να μην μονοπωλώ το νήμα. τζάμπα πράμα είναι :guitarist:

Απάντηση: Re: Samsung NX500

νομιζω ότι το μεγαλο ατού της μηχανης είναι η πολυ καλη οθόνη της μιας και δεν έχει EVF, παντα σύμφωνα με αυτά που γραφει ο tzo στο νημα της ΝΧ1 και η οθόνη είναι ιδια στα δύο μοντέλα.

Ναι η οθόνη είναι απίθανη. Πολλές φορές ξεχνιέμαι και νομίζω ότι παίζω με την οθόνη του κινητού μου.
Επίσης η samsung έχει αναπτύξει πολύ το θέμα της συνδεσιμότητας της μηχανής. Εχει bluetoth, wifi & nfc.
Όταν βγαλεις φωτογραφία πατάς το εικονιδιο με το φακελάκι και τη στέλνει άμεσα στο email που θα υποδειξεις, αρκει να υπάρχει συνδεση wifi.
Στο βίντεο διαπίστωσα ότι έχει πολύ moire. Φορουσε η μικρη μια μπλουζα με οριζόντιες ριγες και στο βίντεο φαίνονταν σαν καθετες ρίγες που αλλαζαν θεση, ότι να ναι.
Στο frame grab ομως (με το εικονίδιο fn στην οθόνη) όλα είναι κανονικά.
Κι ενα ακομα περίεργο πράγμα: όταν ανασηκώνω την οθόνη στις 180 μοίρες για selfie, μου γράφει "check lens" (για τον samyang 14/2.8) και δεν τραβάει φωτογραφίες. Αν κατεβάσω την οθόνη βγάζει κανονικά.
πρέπει να ειναι κάποιο bug που επιβάλει συγκεκριμένη λειτουργία στο φακό σε selfie-mode και γι'αυτό δουλεύει μόνο με τους samsung φακούς)

Στην NX3000 αν θυμαμαι καλα που εχει selfie mode, μπορουσες να το απενοργοποιησεις και να μην αλλαζει mode η μηχανη οταν σηκωνεις τη μηχανη στις 180 μοιρες.

Απάντηση: Re: Samsung NX500

o samyang χειροκινητης εστιασης δεν είναι? στην Πανασονικ υπαρχει στα μενου ειδικη επιλογη για να βαλεις αναλογο φακο, μηπως παιζει κατι αναλογο και σε αυτή την ωρα που προσπαθει να κανει ειδωλο σε selfie ?

Νομιζω υπαρχει μια επιλογη στο menu που λεγεται Auto Self-Shot, η οποια ειναι προεπιλεγμενη. Η συγκεκριμενη λειτουργια ειναι μια μορφη αυτοματης λειτουργιας που αν δεν κανω λαθος τραβαει μονο jpeg. H samsung τραβαει μονο σε M και Α modes με manual φακους, οποτε νομιζω αυτο ειναι το προβλημα.

UHD 25p τραβούσα. Ο φακός είναι manual. Δε νομιζω ότι έχει κάποια ρύθμιση για manual φακούς. πάντως και στο auto λειτουργεί κανονικά ο φακός. Δεν ήταν σε λειτουργία auto self-shot. Εκτός αν προσπαθούσε να μπεί σε τέτοια λειτουργία και βλέποντας ότι ο φακός δεν ανταποκρίνεται έγραφε "check lens". Δε με άφηνε ούτε να αλλάξω την ταχύτητα, παρόλο που ήταν στο "Μ". άρα όταν ανεβάζεις την οθόνη 180 μοίρες μάλλον μπαίνει σε ειδικό mode... πρέπει να δω αν απενεργοποιείται.
Σήμερα η μηχανή πέρασε με επιτυχία το test παιδικής χαράς με τον 16-50. Πολύ καλό CAF. Τα τετραγωνάκια στην οθόνη θυμίζουν πολύ τα focus points της Α6000. Επειδή είχε πολύ δυνατό ήλιο, αναγκάστηκα να ανεβάσω την ταχύτητα πάνω από 1/50. Πολύ χρήσιμη η επιλογή που σου δείχνει της περιοχές που είναι overexposed ακόμα και κατά τη διάρκεια της λήψης του UHD video. Το κακό είναι ότι από σημεία με ήλιο σε σημεία με σκιά αναγκαζόμουν να αλλάξω την ταχύτητα ή το διάφραγμα με αποτέλεσμα να γίνεται απότομη αλλαγή στη φωτεινότητα. εκεί θα βοηθούσε αν είχα την VDSLR έκδοση του samyang ώστε να ανοιγοκλείνω το διάφραγμα απαλά

Γιατί δεν αλλαζες το iso καλύτερα;

Από af στην παιδική χαρά συγκριτικά με τη Sony μπορείς να πεις;

Αναφορικά με το manual φακό, η Sony έχει ρύθμιση να βαρέσει ακόμα και όταν δεν έχει attached κάποιο φακό. Αυτή η ρύθμιση είναι που αφαιρεί τις ειδοποιήσεις σε φακούς τύπου samyang. Δες μήπως έχει αντίστοιχο η Samsung.

το iso ηταν 100. δεν πηγαινε πιο κατω. ιδανικα θα επρεπε να εχω φιλτρο ND, αλλα ο samyang 14/2.8 δεν παιρνει φιλτρα
ειχε δικιο ο Giannis Ch., ψαχνοντας στο μενου ειδα οτι ηταν προεπιλεγμενη η λειτουργια auto self shot και προφανως επειδη δεν εβρισκε samsung φακο μου εβγαζε την ενδειξη Check lens. το απενεργοποιησα και δουλευει κανονικα με την οθονη σηκωμενη.

Σε σχεση με την Α5100 βρισκω την εστιαση ενα κλικ πιο γρηγορη, αλλα δεν εχει μεγαλη διαφορα, ειναι στα ιδια επιπεδα. η αποκριση της μηχανης ομως μου φαινεται αρκετα πιο γρηγορη.
Μου αρεσει πολυ στην ΝΧ500 που εχει τις 2 μικρες ροδελιτσες, οπου στη μια εχω την ταχυτητα και στην αλλη το iso, κι ετσι κανω ευκολα ρυθμισεις κατα τη διαρκεια του βιντεο (και διαφραγμα απο το δαχτυλιδι του φακου)
Επισης πολυ χρησιμη η λειτουργια της παυσης στο βιντεο, γιατι τραβαω μικρα κλιπακια συνηθως κι ετσι εχω πχ. ενα αρχειο για μια θεματικη ενοτητα

Μια άλλη διαφορά με την Α5100 είναι ότι ο κιτ 16-50 φακός είναι καλύτερος από τον αντίστοιχο της sony, σύμφωνα με όσα βλέπω. Σήμερα την είχα όλη τη μέρα στην τσέπη του μπουφάν και δε με κούρασε καθόλου. Είναι εκπληκτικό να έχεις μια τόσο μικρούλα 4Κ βιντεοκάμερα στην τσέπη.

Το 2,4 4Κ crop να μην είχε μόνο.
38,5-120mm γίνεται σε 4Κ ο 16-50.

Η έλλειψη κάλυψης στο ευρυγώνιο είναι αρκετά περιοριστική στη λήψη βίντεο, όπως και στην FZ1000 (37-592mm).

Το 2,4 4Κ crop να μην είχε μόνο.
38,5-120mm γίνεται σε 4Κ ο 16-50.

Η έλλειψη κάλυψης στο ευρυγώνιο είναι αρκετά περιοριστική στη λήψη βίντεο, όπως και στην FZ1000 (37-592mm).

Θα είναι μια καλή δικαιολογία για να πάρω τον 11-24/2.8 ois όταν βγει..
όταν είμαι σε ανοιχτό χώρο δε με πειράζει το κροπ, γιατί μετακινούμαι εύκολα. σε εσωτερικούς χώρους είναι τα δύσκολα.
με την α5100 δεν μπορώ να κάνω άμεση σύγκριση, γιατί στην nx500 τραβάω σε uhd ανάλυση, οπότε εκ των πραγμάτων είναι πιο καθαρή η εικόνα. Παρόλαυτά έχω την αίσθηση ότι η a5100 έχει καλύτερη low light αποδοση και καλύτερο auto white balance

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ορίστε, δεν είμαι ο μόνος που την πήρε σε άσπρη
http://www.ephotozine.com/article/samsung-nx500-review-27272
Πολύ θετικό review

O 11-24/2.8 θα ανήκει στην premium σειρά "S", και θα έχει αντίστοιχα μεγάλο όγκο/βάρος και με κόστος >1200 .
Προσθέτοντας το κόστος του σώματος NX500 θα φτάσεις τα 2.000 .
Υψηλό το τίμημα για να έχεις 26/27mm f/2.8 σε 4K.
Με τα ίδια λεφτά θα είχες NX1+16-50S και εξαρχής 24mm f/2 χωρίς το 4Κ crop.