Δεν έχω προλάβει να σχηματίσω ολοκληρωμένη γνώμη. Η Α5100 είναι πιο εύκολη μηχανή, αλλά πιστεύω ότι και η ΝΧ έχει μεγάλη προοπτική αν τη μάθεις. Με τον manual φακό είδα πολύ καλά αποτελέσματα.
Τα θετικά της ΝΧ500 είναι
- καλύτερη οθόνη. Ακόμα και με δυνατό ήλιο βλέπεις καλά, ενώ στην Α5100 ζορίζεσαι πολύ. Πολύ περισσότερες λειτουργίες touch και όχι μόνο touch focus όπως η Α5100. Επίσης η οθόνη έχει περισσότερες γωνίες θέασης, πχ.
μπορείς να τη βάλεις πάνω στη μηχανή
- κάπως πιο γρήγορη απόκριση και λειτουργία (startup, πλοήγηση στα μενού). Στο AF δεν έχω δει σημαντικές διαφορές. μου φαίνονται εξίσου γρήγορες, αλλά δεν την έχω δοκιμάσει καλά ακόμα.
- το 4Κ βίντεο. Αν και πιστεύω ότι σε low light δεν βλέπεις τόσο το πλεονέκτημα του 4Κ. Εκεί που φαίνεται έντονα η διαφορά είναι στο καλό φως. Το κακό όμως είναι ότι το 4Κ είναι μέχρι 25 (ή 30)p. Αν έχεις γρήγορη κίνηση χρειάζεσαι 50/60p.
- ποιότητα κατασκευής. βρίσκω ότι είναι πιο δεμένη και με λίγο καλύτερη ποιότητα υλικών από την Α5100
- πιο αθόρυβο κλείστρο
- καλύτερος κιτ φακός
Τα θετικά της Α5100:
- το λεβιεδάκι για το ζουμ μπροστά από το κουμπί του κλείστρου. Χρησιμεύει όχι μόνο για τους powerzoom φακούς αλλά και για τους υπόλοιπους με το 2x Clearimage Zoom
- πιο μικρή σε μέγεθος και πιο ελαφριά
- ενσωματωμένο φλας
- πιο φτηνή