Samsung NX500

1,5 x 1,6 = 2,4
Σωστά, 2,4 είναι το 4K crop της NX500.
Λάθος το 2,6 στα πρoηγούμενα ποστ μου.

Τον 8άρη fisheye και τους άλλους ευρυγώνιους τους χρειαζόσουν και για φωτογραφία;
Αν δεν υπήρχε το 4Κ πάλι θα τους έπαιρνες ή το 4Κ 2,4 crop σε ανάγκασε για να ξεπεράσεις την αδυναμία στο ευρυγώνιο;

Τους πήρα επειδή είναι φτηνοί και καλοί (150 ο ένας μου κόστισαν, ο ένας μτχ). Τους samyang τους χρησιμοποιώ για βίντεο. Μου δίνουν περίπου 19mm & 34mm αντίστοιχα στο 4κ. Τον 12-24 τον έχω πάρει για μικτή χρήση αλλά δεν τον χρησιμοποιώ ιδιαίτερα. Μ'αρέσει πιο πολύ το παιχνίδι με τους manual φακούς, μου θυμίζει εποχές ΝΕΧ5 με ανταπτορες. Αν το κροπ στο 4κ ήταν 1.5x όπως στην ΝΧ1 δε θα έπαιρνα τον 8αρη σίγουρα, αλλά τον 14αρη θα τον τσιμπαγα. Θα έκανε ουσιαστικά τη δουλειά που κάνει ο 8αρης τώρα. Η ποιότητα εικόνας υπερέχει σημαντικά από τον 16-50. Τον 12-24 θα τον έπαιρνα μάλλον , όπως έχω και τον 10-18/4 στη Sony.

Επομένως μπορεί να είναι σχετικά φτηνό το σώμα αλλά την τιμή την επιβαρύνει η αγορά ενός τουλάχιστον υπευρυγώνιου φακού ώστε να ξεπεραστεί το 1.6 επιπλέον 4Κ crop, δηλ. συνολικά 2.4x.

Τροφή για σκέψη σχετικά με το κατά πόσο φτηνή είναι τελικά η NX500 στην πράξη.

Υπόψιν ότι ο fisheye Samyang 8mm f/2.8 κοστίζει 285 .
Αν αποφύγουμε τον fisheye, o Samyang 10mm f/2.8 κοστίζει 450 , ώστε να έχουμε τα 24mm στο 4Κ.
Αν προτιμήσουμε native φακό, ο αργός Samsung 12-24 f/4-5.6 κοστίζει 420 . Με τον 12-24 θα ξεκινάμε από τα 30mm στο 4Κ, που δεν βοηθάει πολύ.
Ουσιαστικά ξαναγυρνάμε στις επιλογές της Samyang, δηλ. σε χειροκίνητους φακούς χωρίς να χαιρόμαστε τη δυνατότητα επιλογής εστίασης στην οθόνη αφής και χωρίς σταθεροποίηση, και αναγκαστικά ψάχνουμε κάτι στα μεταχειρισμένα ώστε να μην εκτοξευτεί το συνολικό κόστος στο χιλιάρικο.

Έχω άδικο που με προβληματίζει η αγορά της NX500;
EVF δεν έχει, σταθεροποίηση ψηφιακή δεν προσφέρει και σε αναγκάζει σε χρήση υπερευρυγώνιων manual φακών λόγω πρόσθετου 1.6x crop στο 4Κ. Και το συνολικό κόστος φτάνει το χιλιάρικο.
Δεν παίρνω δεύτερο σώμα ΝX1 με ένα χιλιάρικο καλύτερα; Το λίγο μεγαλύτερο τσαντάκι και τα 250γρ. θα είναι η διαφορά για να μη βάλω μπελά στο κεφάλι μου από τους περιορισμούς της NX500.

Last edited:
Εγώ νομίζω ότι δεν πρέπει να βλέπουμε τη μηχανή μόνο για video ή μόνο για τη φωτογραφία. Προσωπικά θεωρώ ότι το video είναι δευτερεύον, και αν θα έπαιρνα έναν υπερευρυγώνιο αυτός θα ήταν ο 10mm f3.5 της Samsung και για φωτογραφική χρήση κυρίως.

_tzo_ μια ευλογη για μενα απορία. Βλέπω γραφεις συχνα για αγορα δευτερου σώματος NX1 . Ποιος ο λογος να έχεις 2 ίδιες μηχανες? θα ήθελα να αναπτύξεις το σκεπτικο σου.

Εγώ νομίζω ότι δεν πρέπει να βλέπουμε τη μηχανή μόνο για video ή μόνο για τη φωτογραφία. Προσωπικά θεωρώ ότι το video είναι δευτερεύον, και αν θα έπαιρνα έναν υπερευρυγώνιο αυτός θα ήταν ο 10mm f3.5 της Samsung και για φωτογραφική χρήση κυρίως.

Εγώ την κρίνω ως υβριδική τη μηχανή, όπως και κάθε mirrorless. Δηλαδή εκεί που τραβάς φωτογραφίες να μπορείς απροβλημάτιστα να πατάς rec και να γράφεις βίντεο.

Σε αυτήν τη χρήση η NX500 δυσκολεύει, και λόγω του 4Κ crop προϋποθέτει αλλαγή φακού σε υπερευρυγώνιο για να μπορείς να τραβήξεις στα 24-35mm, που είναι και τα πιο συνήθη και πρακτικά για οικογενειακά κλιπάκια.

Κι εφόσον μιλάμε για μηχανή με σκοπό να έχει κανείς πάντα μαζί του, η αλλαγή φακού προσθέτει και τη σκοτούρα να κουβαλάς μόνιμα δεύτερο φακό για κάθε στιγμή που θα χρειαστεί να τραβήξεις βίντεο.

_tzo_ μια ευλογη για μενα απορία. Βλέπω γραφεις συχνα για αγορα δευτερου σώματος NX1 . Ποιος ο λογος να έχεις 2 ίδιες μηχανες? θα ήθελα να αναπτύξεις το σκεπτικο σου.

Εύλογη η απορία. Θα σου απαντήσω στο νήμα της NX1, αρκετά σας έπρηξα εδώ με την NX1. :smile:

Είναι τι ζητάει ο καθένας...μεταξύ μας τώρα ο κύριος λόγος που θα πάρει κάποιος την nx500 είναι λόγο του 4K έστω και σε crop, αν δεν σε ενδιαφέρει το 4Κ υπάρχουν αλλού μηχανές με σκόπευτρο στα ίδια πάνω κάτω χρήματα....άλλα και μόνο σαν φωτογραφική μηχανή να την πάρεις και πάλι η έλλειψη σκοπεύτρου την περιορίζει πάρα πολύ...νιώθω ότι η nx500 είναι μηχανή που πάει να τα κάνει όλα άλλα δεν φτάνει τελικά στον προορισμό της....εξαιρετική μηχανή μεν άλλα το crop στο 4κ και η έλλειψη σκοπεύτρου την χαντακώνει....

εγώ αν είχα την ΝΧ1 θα έπαιρνα σίγουρα την ΝΧ500 για δεύτερο σώμα για να έχω φορητότητα, εναλλακτικά εστιακά μήκη στο 4Κ και μεγάλο τέλε (πχ. με τον 50-200). Δε θα έπαιρνα 2η ΝΧ1. Ή θα έπαιρνα μια RX100iv.
Το σκεπτικό του tzo σχετικά με το κροπ το καταλαβαίνω. Θεωρεί ότι με τα ίδια λεφτά που έχω ξοδέψει, θα μπορούσα να είχα πάρει ΝΧ1+16-50pz και να ξεμπερδεύω. Όμως θα ξόδευα επιπλέον χρήματα για μια μικρή mirrorless ή κόμπακτ.
Επιπλέον η ποιότητα εικόνας που μου δίνουν οι samyang στο βίντεο είναι αισθητά ανώτερη από τον κιτ φακό. Είναι κρίμα να έχεις τόσο μεγάλη ανάλυση και να χρησιμοποιείς μόνο τον κιτ φακό, που αν και καλός δεν μπορεί να φτάσει έναν prime.

Το 4Κ είναι ένας καλός λόγος για την επιλέξει κάποιος, αλλά όχι ο μόνος. Στην δική μου περίπτωση ισχύει ότι η ύπαρξη φακών και φλας NX με ώθησε προς τα εκεί σε συνδυασμό με τον απώτερο στόχο μου να αποκτήσω και την NX1. Πριν 2-3 χρόνια, όταν δεν ήταν εφικτό να έχω μαζί μου την Nikon D300, έπαιρνα μια compact Nikon S8000 και το αποτέλεσμα ήταν να την χρησιμοποιώ κατά κύριο λόγο. Αυτό άλλαξε με την απόκτηση της NX 300...

CyberDEL έρχεσαι στα λόγια μου. Αυτό ακριβώς εννοώ, ότι η ΝΧ300/500 άνετα μπορεί να παίξει και το ρόλο της καλής κόμπακτ.
Αλήθεια, έβγαλες κανα βιντεάκι με την ΝΧ500? πώς σου φαίνεται?

tzo ποιο πρόγραμμα προτείνεις για το Η265 (για windows)? Να το περάσω απευθείας στο Cyberdirector ή είναι καλύτερο να το κάνω convert? Έχω και δυνατότητα για επεξεργασία σε mac, αλλά εκεί δεν έχω UHD οθόνη.

Είμαι στο ψάξιμο ακόμη. Η NX 500 ανέτρεψε τα δεδομένα στον υπολογιστή μου. Για επεξεργασία σε Η265 ούτε κουβέντα ακόμη. Κατέβασα το Rocky Mountains Movie Converter 0.2.00.0 για μετατροπή σε Η264. Ακόμη και με τα Raw έχω θέμα. Είμαι ανοιχτός σε προτάσεις...:cool4:

Το 4Κ είναι ένας καλός λόγος για την επιλέξει κάποιος, αλλά όχι ο μόνος. Στην δική μου περίπτωση ισχύει ότι η ύπαρξη φακών και φλας NX με ώθησε προς τα εκεί σε συνδυασμό με τον απώτερο στόχο μου να αποκτήσω και την NX1. Πριν 2-3 χρόνια, όταν δεν ήταν εφικτό να έχω μαζί μου την Nikon D300, έπαιρνα μια compact Nikon S8000 και το αποτέλεσμα ήταν να την χρησιμοποιώ κατά κύριο λόγο. Αυτό άλλαξε με την απόκτηση της NX 300...

Ναι αν έχεις φακούς και εξοπλισμό από ένα σύστημα, δεν το συζητάμε πάς κατευθίαν σε αυτό το σύστημα χωρίς συζήτηση!!....απλά αναφέρω ότι έχοντας την Sony A5100 για πολύ καιρό ναι μεν ήμουν ευχαριστημένος άλλα αποκτώντας την Sony A6000 που έχει σκόπευτρο σου ανοίγει ένας νέος κόσμος, νέες προοπτικές και συνολικά έχεις μια πολύ ποιο ολοκληρωμένη εμπειρία....για αυτό έχει βουήξει ο κόσμος που ζητάει συνεχώς μια nx500 με σκόπευτρο.....όσο δεν το δίνει η samsung δεν μπορώ να πάρω σοβαρά την nx500 και την αντιμετοπίζω σαν μια καλή compact όπως αντιμετώπιζα και την Sony A5100.......το θέμα είναι ότι αν δεν έχεις εξοπλισμό nx, γιατί κάποιος που τον ενδιαφέρει το 4k να μην επιλέξει την sony rx100iv που και καλύτερο 4κ έχει, και σκόπευτρο έχει και καλύτερο φωτεινότερο φακό από τον κιτ της nx500 και μικρότερη είναι σε βάρος/όγκο μιας και μας νοιάζει και η φορητότητα??? Γιατί αν είναι να πάρω την nx500 να έχω crop 4κ βίντεο και να ψάχνω αλχημίες με manual σταθερούς φακούς που και αυτοί στοιχίζουν χρήματα, ε παίρνεις την rx100iv και είσαι άρχοντας!!!!

Το buffer της NX500 με την πρόσφατη αναβάθμιση λογισμικού αυξήθηκε από 6-7 lossless raw σε 12 lossless (και αντίστοιχα 18 lossy).
Οπότε μπορούμε να διαγράψουμε το buffer από τη λίστα μειονεκτημάτων, αφού δεν προβληματίζει πλέον.

Επίσης, με την αναβάθμιση λογισμικού, η μηχανή παραμένει στο video standby mode μετά την εγγραφή βίντεο και δεν χρειάζεται κάθε φορά μεταξύ κλιπ να πατάμε DELete για να έχουμε προεπισκόπηση του crop.

@karamela, συμφωνώ για πολλοστή φορά με ό,τι γράφεις

Είμαι στο ψάξιμο ακόμη. Η NX 500 ανέτρεψε τα δεδομένα στον υπολογιστή μου. Για επεξεργασία σε Η265 ούτε κουβέντα ακόμη. Κατέβασα το Rocky Mountains Movie Converter 0.2.00.0 για μετατροπή σε Η264. Ακόμη και με τα Raw έχω θέμα. Είμαι ανοιχτός σε προτάσεις...:cool4:

DXO Optics Pro 10.5 χρησιμοποιώ για τα raw της NX1, αλλά βλέπω δεν υποστηρίζει την ΝΧ500, κρίμα.

Τα κλιπάκια Η.265 αυτούσια τα κρατάω χωρίς επεξεργασία. Ένα ακόμη καλό της Samsung ότι έχει πολύ ωραία χρώματα out of camera.
Συν του ότι είναι μικρά σε μέγεθος χάρη στο Η.265.
Καμία σχέση με το τεράστιο μέγεθος των ProRes αρχείων που θα φορτωνόμουν με α7s + εξωτερικό εγγραφέα.
Ακόμη και σε σύγκριση με GH4, με το H.265 της Samsung τα αρχεία είναι 30% μικρότερα.

Για 4K frame grabs χρησιμοποιώ το ffmpeg.

Οι Γερμανοί είναι πιο προχωρημένοι και από τους Κορεάτες, πουλάνε το νέο μοντέλο πριν καν το βγάλει η Samsung... Νέα NX 510... Τυφλά να 'χει ο Τσακ Νόρις... http://www.fotokoch.de/Samsung-NX5...9923.html?prepage=digitale-systemkameras.html

e251738d17bfefb4a0b55732c8e883ad.jpg

H NX510 κυκλοφορεί εδώ και μήνες.
Είναι η έκδοση που περιλαμβάνει δεύτερη μπαταρία και εξωτερικό φορτιστή.

Στα 559 ευρώ αξίζει κανείς να την προτιμήσει. Mέχρι τώρα ήταν πολύ υψηλότερη η τιμή της NX510. Πολύ καλή τιμή βρήκες.

Last edited:
Δεν το πιστεύω, εγώ το ποστάρισα για πλάκα, νομίζοντας πως είναι λάθος. Πολύ καλή τιμή τότε γι αυτά που προσφέρει...
Όπως πάντα πολύ ενημερωμένος είσαι tzo. ..

30 ευρώ κάνει η γνήσια μπαταρία ED-BP1130 και 20 ευρώ o φορτιστής ED-BC3NX01, οπότε ένα πενηντάρικο γλυτώνει κανείς αν πάρει την NX510 έκδοση στα 559. Είναι σαν να την παίρνει 509 ή και λιγότερο αν υπολογίσεις και τα ξεχωριστά μεταφορικά των αποστολών της μπαταρίας και του φορτιστή.

Υπόψιν ότι η ΝΧ510 βγαίνει αποκλειστικά σε καφέ.
Παντού στην Ευρώπη κάνει τουλάχιστον 680 ευρώ, απίστευτη τιμή είναι 559.
Θα με κάνεις να την παραγγείλω μου φαίνεται, να δω αν έχει δίκιο ο alzazira69 που την ερωτεύτηκε.
Πού ξέρεις, αν αφαιρέσουμε κόστος φορτιστή, έξτρας μπαταρίας και του κιτ φακού, μπορεί και να φτάσουμε στο 1/3 της NX1 τελικά και να του δώσω διπλά δίκια. :flipout:

το καλό με το fotokoch είναι ότι χρεώνει μόνο 10 ευρώ μεταφορικά και δε χρεώνει καπέλο ΦΠΑ +4% όπως το amazon. Το κακό είναι ότι τα cc δεν επιτρέπουν αγορά με πιστωτική κάρτα, οπότε μπορεί να γίνει μόνο με paypal η πληρωμή