Ο θόρυβος χειροτερεύει σε λειτουργία με UPS. Αυτό είναι το θέμα που έθεσε ο φίλος check2fire. Αυτό που λες για τον μετασχηματιστή, που θα μεταβάλει τον συντελεστή ισχύος του συστήματος, ανάλογα με την κατανάλωση της τηλεόρασης δεν το καταλαβαίνω. Μπορείς να με παραπέμψεις σχετικά; Καθώς και για το ότι ο θόρυβος του τροφοδοτικού προέρχεται από την προσπάθεια διόρθωσης του cosφ. Ακόμη και τροφοδοτικά που δεν έχουν PFC correction κάνουν θόρυβο, γιατί το βάζεις το θέμα αυτό στο παιχνίδι;
Ο συντελεστής ισχύος ενός μετασχηματιστή δεν είναι σταθερός, αλλά μεταβάλετε από το φορτίο. (Όσο μεγαλώνει το φορτίο, αυξάνεται και ο συντελεστής). Οπότε, στο τροφοδοτικό της τηλεόρασης πλάσμα (που η κατανάλωση κυμαίνεται ανάλογα με το τι δείχνει) έχεις βάλει ένα εξάρτημα (τον μετασχηματιστή του ups) που αλλάζει διαρκώς τον συντελεστή. Και το τροφοδοτικό δουλεύει εντατικότερα να τον διορθώσει. Οπότε, το ακούς και πιο έντονα.
Ο θόρυβος οφείλεται στην κατασκευή του τροφοδοτικού, αλλά αυξημένος θόρυβος σε ups συχνά οφείλεται στο ενεργό κύκλωμα διόρθωσης του συντελεστή ισχύος, και το συσχετίζω επειδή ήταν συχνό φαινόμενο την εποχή που το active PFC έκανε την εμφάνισή του στα τροφοδοτικά υπολογιστών, που έκαναν θόρυβο ακόμα και "επώνυμα" τροφοδοτικά.
Όντως, υπάρχει μια παρανόηση αρκετών στο θέμα αυτό, που πιστεύουν ότι ένα UPS εξασφαλίζει καλύτερο ημίτονο από της ΔΕΗ. Αυτό είναι σαφώς αναληθές. Το UPS, αν είναι καλά σχεδιασμένο, σε γλιτώνει από τις μικροδιακοπές.
Δεν έχω καταλάβει τι εννοείται με το μικροδιακοπές. Διακοπές της τάξης των χιλιοστών του δευτερολέπτου;
Κοίταξε. Εγώ δεν είπα ότι το τροφοδοτικό θα έχει πρόβλημα με το άναψε-σβήσε, αλλά η οποιαδήποτε συσκευή γενικότερα. Κάθε άναψε-σβήσε είναι ένα μεταβατικό και καταπονεί τα ηλεκτρονικά.
Έχει προβλεφθεί η καταπόνηση. Επίσης, το άναψε-σβήσε της εξόδου ενός ups δεν είναι σίγουρο ότι είναι καλύτερη από αυτή της ΔΕΗ.
Η τάση μπορεί να υπερβεί τα αποδεκτά όρια (+- 6% για ηπειρωτική Ευρώπη, +6 -10% για UK) ακόμη και χωρίς καταιγίδα. Αυτά ονομάζονται TOV (temporal overvoltage). Σε αυτές τις περιπτώσεις το πολύμπριζο που αναφέρεις ΔΕΝ προστατεύει. Αντίθετα το UPS προστατεύει.
Είναι υποχρεωτικό για όλες τις συσκευές να έχουν ανοχή +/- 10% από τις ονομαστικές τάσεις λειτουργίας (230 για την Ευρώπη). Στην απίθανη περίπτωση που θα συμβεί κάτι τέτοιο, *ίσως* ένα ups το προλάβει (ίσως και όχι - εξαρτάται το πόσο καλό είναι το line interactive σύστημά του).
Είναι όμως πολύ σπάνιο γεγονός (σε εμένα δεν έχει συμβεί ποτέ).
Αυτό είναι θέμα σχεδίασης του εκάστοτε UPS. Τα καλά UPS μεταβαίνουν ακαριαία και με τρόπο που δεν υπάρχει πρόβλημα. Αναφέρεις πάλι τον μετασχηματιστή και δεν καταλαβαίνω που κολλάει;
Δεν υπάρχει ακαριαία μετάβαση. Τυπικοί χρόνοι μετάβασης είναι 4-12 ms, και εξαρτάται από το φορτίο και τον τρόπου που γίνεται η διακοπή. Ο χρόνος δεν είναι σταθερός ούτε για συγκεκριμένο ζευγάρι ups/συσκευής. Η έξοδος του ups γίνεται μέσω μετασχηματιστή, και όταν ξεκινά η λειτουργία του μετασχηματιστή και συνδέεται το φορτίο, υπάρχει μια "ταλάντωση" για μερικά ms, μέχρι να σταθεροποιηθεί το σύστημα.