Σχετικα με καρτες γραφικων.

vadergr

Super Moderator
Staff member
17 August 2007
28,175
Μεταμορφωση
Επειδη θελω να αλλαξω την 4850 με μια gtx460 η ΑΤΙ5830, γνωριζετε αν οι 460/5830 ειναι μεγαλυτερες σε μηκος απο την 4850?
Ρωταω για να μην εχω θεματα με το κουτι μου στο οποιο η 4850 ειναι σχεδον οριακα (δεν ειναι και μικρη καρτα παντως).
Τελος σε οτι εχει να κανει με blu ray/HD απεικονιση ποια ειναι κλαυτερη απο τις 2 ? (ΑΤΙ 5830 η GTX460)

Σε bluray και γενικά σε θέαση ταινιών δεν θα δείς καμία διαφορά ανάμεσα στις τρείς κάρτες που αναφέρεις .Στα παιχνίδια θα δείς μόνο .Επίσης η 4850 που έχεις είναι κατά τη γνώμη μου καλύτερη κάρτα απο την 5830 (εκτος directx11)
H 5830 είναι μακρύτερη απο την 4850

Τελος σε οτι εχει να κανει με blu ray/HD απεικονιση ποια ειναι κλαυτερη απο τις 2 ? (ΑΤΙ 5830 η GTX460)

To κυκλωμα επιταχυνσης της αποκωδικοποιησης H.264 αλλά και το κυκλωμα εξοδου απεικονισης (HDMI) ειναι το ιδιο, απο την φθηνοτερη ΑΤΙ καρτα γραφικων στην ακριβοτερη.
Οποτε δεν υπαρχει και νοημα να παρεις μια ακριβη αν δεν παιζεις παιχνιδια.
Αυτο που παιζει ρολο ειναι η γενια της καρτας.
Η σειρα της. Π.χ η 3450 δεν εχει HDMI, η 4350 εχει. Η 5450 εχει καποια διαφορά στα φορμά ηχου που περναει (μου διαφευγει αυτη την στιγμη μιας και μου ειναι αδιαφορο).
Επισης η γενια της καρτας καθοριζει ποια εκδοση UVD (επιταχυνση σε βιντεο) υποστηριζει.

Εγω εχω και HD3450 (παθητικη ψυξη) και HD4350 (παθητικη και αυτη).
Και με τις δυο εχω 0% χρηση επεξεργαστη σε δυσκολα mkv εφοσον χρησιμοποιησω καταλληλο προγραμμα με καταλληλο αποκωδικοποιητη.

Τωρα αν κανεις συμπιεση (transcoding για την ακριβεια) και χρησιμοποιεις προγραμμα που αξιοποιει το ATI stream ή το nvidia CUDA τοτε εκει παιζει ρολο το αν θα ειναι ισχυρη η καρτα.
Αλλά νομιζω πως το transcoding εχει πεθανει στις μερες μας... (οι δισκοι κοστιζουν λιγοτερο απο το κοστος καρτας, επεξεργαστη και σπατηλησης χρονου, ασε που χωρις transcoding παντα εχεις την καλυτερη ποιοτητα εικονας)

Επιπλεον σε htpc η καρτα παιζει τεραστιο ρολο οσο αφορά τον θορυβο αλλά και την καταναλωση. Οσο μεγαλυτερη η καταναλωση τοσο πιο γρηγορα γυριζει ο ανεμιστηρας του τροφοδοτικου (εφοσον εχει αισθητηρα για την αυξομειωση στροφων για καλυτερη διαχειριση θορυβου).
Γλιτωνεις και απο την ΔΕΗ.
Επιπροσθετα οσο πιο πολυ θερμοτητα αποβαλλει η καρτα γραφικων (προσοχη θερμοτητα, οχι θερμοκρασια) τοσο πιο γρηγορα γυριζει ο ανεμιστηρας του επεξεργαστη (εφοσον εχει αισθητηρα για την αυξομειωση στροφων για καλυτερη διαχειριση θορυβου).

Με λιγα λογια αν δεν παιζεις παιχνιδια παρε μια ATI, το φθηνοτερο μοντελο, με παθητικη ψυξη, και μνημη αδιαφορο. Σειρα 4 ή 5.

Κάνε υπομονή και σε λίγο καιρό βγαίνει αυτο....

barts+image.png

XFX Radeon HD 6800

Key Features
– PCI-E 2.1
– Microsoft DirectX® 11 Support
– AMD Eyefinity Technology
– AMD Advanced Parallel Processing technology
– GDDR5 Memory
– AMD CrossFireX™ Support
– 3rd Generation TeraScale Engine
– 40 nm Process Technology
– Accelerated Video Transcoding
– AMD PowerPlay™ Technology
– Enhanced Unified Video Decoder (UVD 3)
– Enhanced Internet Brower Application Support
– Enhanced Microsoft Office 2010 Support
– HDMI 1.4a Support
– DisplayPort 1.2 Support

Στις φωτό είναι η 6850

6850_Top.png

6850_bracket.png

Last edited:
Last edited:
Μιας και σας πέτυχα εύκαιρους...
Απορία: Μπορώ να βαλω δυο κάρτες γραφικών σε ενα σύστημα;
Τι κερδίζω απο αυτό;

Εγω εχω και HD3450 (παθητικη ψυξη) και HD4350 (παθητικη και αυτη).
Και με τις δυο εχω 0% χρηση επεξεργαστη σε δυσκολα mkv εφοσον χρησιμοποιησω καταλληλο προγραμμα με καταλληλο αποκωδικοποιητη.
Μαλλον κατι δε παει καλα. 5% ναι, 10% ναι αλλα 0% δε το εχω ξαναακουσει.

Μαλλον κατι δε παει καλα. 5% ναι, 10% ναι αλλα 0% δε το εχω ξαναακουσει.

Για να ακριβολογησω.
Παιζει απο 0 εως 2% σε πολλα βιντεο.
Το 2% δεν ειναι κατι αξιολογο για να αναφερθει.
Τωρα σε μερικα βιντεο παιζει και παραπανω.
Η ουσια του θεματος ειναι:

α) απο την φθηνοτερη στην ακριβοτερη δεν υπαρχει διαφορά οσο αφορά την επιταχυνση βιντεο. Το κυκλωμα ειναι ιδιο.
Μονο η σειρα καθοριζει τις δυνατοτητες και την αποδοση (σε επιταχυνση H.264).
Εξαιρεσεις υπαρχουν, οπως ας πουμε οτι η πιο ακριβη μιας σειρας μπορει να ειναι και χειροτερη απο την απολυτως φθηνοτερη της ιδιας σειρας, μιας και επεσε στην αλλαγη πυρηνα. Παραδειγμα η HD2900 που ηταν η τοπ αλλά δεν υποστηριζε το UVD (την επιταχυνση H.264) ενω αντιθετα η HD2400 την υποστηριζε (και ειχα και μια τετοια).
Εδω ειχαμε και το παραδοξο δηλαδη.

β) με μια καρτα και καταλληλο αποκωδικοποιητη που κανει χρηση του DXVA η χρηση επεξεργαστη ειναι σε ασημαντα νουμερα.
Τι 0, τι 5, τι 10
Μηδεν ειναι στην ουσια...

γ) αν το παμε ακομα πιο περα τοτε ουτε και η καρτα παιζει ρολο. Ο φθηνοτερος διπυρηνος επεξεργαστης παιζει ανετοτατα mkv 1080p και χωρις την βοηθεια της επιταχυνσης μιας καρτας γραφικων (εξαιρουνται απο τον κανονα καποιες onboard που ειναι τραγικα αργες ετσι και αλλιως σε οτιδηποτε και μονο για καμια πασιεντζα ειναι ικανες για να βρισκονται σε υπολογιστες).

ΥΓ. Μαζι με ολες αυτες τις καρτες γραφικων που αναφερα οτι ειχα/εχω υπαρχει και μια GTS250