Σχετικά με τα πικ-άπ της REGA...

Re: Αντιπροσωπος REGA?

1) οι πωλησεις δισκων βινυλιου ειναι σε ανοδικη πορεια οποτε λογικο να αυξανονται οι πωλησεις και των πικαπ. γιατι συμβαινει αυτο ,μαλλον εχει να κανει με νεο κοσμο που βαρεθηκε να παταει μονο κουμπια και να χαζευει οθονες οπου περνα κροουλ με το ονομα του κομματιου.
2) και ομως τα πικαπ εξελισσονται . με μικρα βηματα ,θες νεο 24v μοτερ, θες ιμαντες,θες υλικα,εξωτερικα τροφοδοτικα, καλωδιωσεις ,βραχιονες,κεφαλες , πλατω κτλπ . οσο εξελλισονται και τα ηχεια.
3) τωρα γιατι η rega δεν αντιπροσωπευεται ειναι αλλη μια στρεβλωση που παρατηρειται στον ελληνικο παραδεισο του hi-end.

the case is closed. :p

@ Dr Pan K συμφωνούμε απόλυτα, άλλωστε εσύ μου άνοιξες τα μάτια για το fosgometer πριν από καιρό -bye-.

Έχω δει φωτογραφίες από κεφαλές ρυθμισμένες 100% με fosgometer βήμα βήμα, που γέρνουν αρκετές μοίρες... τόσες που φαίνεται η κεφαλή θεόστραβη σε σχέση με την επιφάνεια του δίσκου... οπότε πολύ προσοχή όποιος το έχει...πως θα ρυθμίσει...

Ανάλογα με το είδος της βελόνας (ελλειπτική, στρογγυλή, shibata κλπ) λανθασμένο αζιμούθιο μπορεί να μην έχει από καμιά επίπτωση, εως και πολύ καταστροφική για τους δίσκους σας...

Αυτό που είπα με το USB μικροσκόπιο είναι πολύ πιο εύκολο και πάντοτε αν έχεις υπομονή μπορεί να φέρεις την βελόνα ακριβώς κάθετη με τον δίσκο, και όχι μόνο αυτό, αλλά και να ρυθμίσεις και μοίρες VTA μετρώντας επάνω στην οθόνη του υπολογιστή με ένα απλό μοιρογνωμόνιο...

@ Quevedo δεν υπάρχει πρόβλημα παρεξήγησης από μένα, απλά είμαι ας το πούμε λίγο κολλημένος στο να ακριβολογούμε με στοιχεία όταν αυτά υπάρχουν... δεν είμαι φανατικός... ακούω και ψηφιακά και μάλιστα όχι από χαιεντάδικα dac...-bye-

Ερώτηση προς κατόχους πλατώ rega και πλατώ τροχαλιας (lenco, Garrard) : Ποια προτιμάτε και αν είναι εύκολο να δώσετε μια σύγκριση μεταξύ τους!

η ερωτηση του 1 εκατομυριου. δεν υπαρχει απαντηση, το καθε ενα εχει την δικη του χαρη. χρησιμοποιω και τους 3 τροπους μεταδωσης και θα σου πω το χιλιοειπωμενο, οτι αν ειναι καλα σχεδιασμενο το πλατο ολοι ειναι ΟΚ.

σαν προσωπικο γουστο (και σαν σχεδιαστης) κλινω προς τον υμαντα σαν τον πιο ουδετερο ηχο και πιο ορθο στην θεωρια. αλλα παροτι εχω και ενα ρεγγα (στην αποθηκη) η υλοποιηση της εμπεριεχει πολλους συμβιβασμους.

αν βεβαια θελεις να συγκρινουμε τα Rega με τα Lenco/ Garrard, θα ελεγα πως ενα καλοστημενο απο τα idler ειναι πολυ ανωτερο ακομα και των ακριβων Rega.

Last edited:

Να προσθεσω οτι ο Chris και εγω χρησιμοποιουμε idler με διπλους βραχιωνες, μεγαλης μαζας και η συγκριση ειναι ανιση για τα Rega. Απλα ειναι σε αλλη κατηγορια τιμης

Να προσθεσω οτι ο Chris και εγω χρησιμοποιουμε idler με διπλους βραχιωνες, μεγαλης μαζας και η συγκριση ειναι ανιση για τα Rega. Απλα ειναι σε αλλη κατηγορια τιμης

Ευχαριστώ για την απάντηση! Αναφέρεις άλλη κατηγορία τιμής, μήπως εννοείς αποδοσης;αφού και ενα καλοφτιαγμένο lenco πχ έρχεται στο χιλιάρικο κ κάτι περίπου ενώ το rega to 9 έχει πολύ παραπάνω...

προσωπικη μου εκτιμηση ειναι οτι τα rega ειναι εξαιρετικα σαν entry level πλατο. εαν καποιος ειναι διατεθειμενος να δωσει πανω απο 2.000 ευρω εχει πολλες επιλογες και με αυτα τα χρηματα (2Κ) μπορει να στησει ενα πραγματικα καλο Garrard 401/ heavy plinth/ Jelco 750 12 inch το οποιο θα κανει τηγανιτες τις ρεγγες.

προσωπικη μου εκτιμηση ειναι οτι τα rega ειναι εξαιρετικα σαν entry level πλατο. εαν καποιος ειναι διατεθειμενος να δωσει πανω απο 2.000 ευρω εχει πολλες επιλογες και με αυτα τα χρηματα (2Κ) μπορει να στησει ενα πραγματικα καλο Garrard 401/ heavy plinth/ Jelco 750 12 inch το οποιο θα κανει τηγανιτες τις ρεγγες.

Συμφωνώ! Ειδικά στα δυναμικά, την ενέργεια και το μπάσο το Garrard σκοτωνει..

Είναι μια προσέγγιση της Μουσικής παντως που έχω την αίσθηση ότι διαφοροποιείται από αυτήν των ψηφιακών πηγών καθώς και κάποιων σύγχρονων αναλογικών πηγών πχ project, clearaudio

και επειδη με τοση κουβεντα μπηκα στο τριπακι, μπηκα και στην αποθηκη και εβγαλα το Goldring GR2/Rega 250/ Shure M97xE για μια ακροαση μετα απο καιρο. το πικαπ το ειχα αγορασει καινουργιο απο αγγλια προ δεκαετιας, τοτε φοραγε την Goldring 1012 GX. περαν της κεφαλης δεν εχει γινει καμια τροποποιηση.

ακουγοντας το ταδε εφη Ζαρατουστρα σε Decca NBG με τον Mehta που μολις εχθες ακουγαμε με τον Chris μπορω να μεταφερω σε τι υπολειπεται σε σχεση με το Garrard μου. Η μουσικη δεν χαρακτηριζεται απο το ιδιο εθιστικο "tempo", το σωμα ειναι καπως πιο ισχνο και φυσικα λειπει λεπτομερεια. Αιτια του τελευταιου ειναι και η κεφαλη, η shure δεν φημιζετε για το detail retrieving.

Να πω ομως και τι κανει το rega. Παιζει μουσικη, ξεγνιαστα, ευχαριστα, φυσικα και ολα αυτα με ελαχιστο κοστος. Το στησιμο ειναι παιχνιδακι, το service ειναι πανευκολο και αν καποιος εχει κεφια μπορει να αναβαθμισει ολοκληρο το πικαπ χωρις καλα καλα να πιασει κατσαβιδι. Δεν το εχω πουλησει γιατι δεν αξιζει τον κοπο. προτιμω να το εχω στην αποθηκη και μια στις τοσες να θυμαμαι τα παλια.

Last edited:
Αυτή είναι η ουσια να απολαμβάνει κανείς τη μουσική...
Πάντως δικαιότερη σύγκριση θα ήταν αν φόραγε jico βελόνα και η shure.
Στα πρίμα πως τα πήγε το ρεγκα;
Πιστεύω θα ήταν πιο τονισμενα...(;)

Συνεχιζω να ακουω.. Sinfonieta του Janacek με Κubelik. Λιγοι δισκοι εχουν οσο το πικαπ ολοκληρο. Μια χαρα τα παει.

Οι πανω οκταβες δεν ειναι τονισμενες γιατι η κεφαλη δεν το επιτρεπει. Αλλα ο βραχιωνας ειναι καλος και ανταποκρινετε στις κεφαλες που του μονταρεις. Δλδ αν βαλεις καλυτερη θα ακουσεις διαφορα. Ο σωληνας (armtube) ειναι κραματος πυριτιου και χυτος και αποτελει το μυστικο πισω απο την επιτυχια των rega.

Εκει που υποφερει (οπως ολα τα εισαγωγικα rega) ειναι στους κραδασμους χαμηλων συχνοτητων. Μια επιτοιχια στηριξη η εστω καλη βαση ειναι αναγκαια.

Κατι σημαντικο, κατ εμε, ειναι το alignment. Αν και η ρεγγα προτεινει και στελνει τα πικαπ με Baerwald, η βελτιωση που ακουει κανεις απο Lofgren B ειναι εντυπωσιακη. Αν καποιος θελει να δοκιμασει και δεν εχει τον τροπο-γνωσεις ας επικοινωνησει μαζι μου.

Πολύ σωστά για τις γεωμετρίες... με μία μικρή διόρθωση δεν τα στέλνει με Baerwald αλλά με τροποποιημένο Stevenson (Rega Protractor)... η Rega προτείνει (και έχει στα πικάπ της) απόσταση τοποθέτησης του βραχίονα spindle to pivot 222mm, ενώ με τοποθέτηση 219,5mm μπορεί κανείς να έχει την ιδανική απόσταση για Lofgren B χωρίς να είναι στην τσίτα τα καλώδια ή να είναι ολίγον στραβή η κεφαλή στον βραχίονα.

Επίσης υπάρχει θέμα ακόμα και με Baerwald αν έχεις stp 222mm δεν μπορούνε κάποιες κεφαλές να πάνε τόσο μπροστά στο headshell...

Πάντως από την δική μου εμπειρία από μνήμης, το Planar3 σε επιτοίχια βάση και με Goldring Eroica (88-89), έπαιζε παπάδες... η αναβάθμιση σε AR The Legend αλλά πάλι με RB300 είχε απλά έναν αέρα παραπάνω, και λίγο καλύτερο έλεγχο στα χαμηλά... δεν ήταν μέρα με την νύχτα...

Το θέμα σύγκρισης πικάπ διαφορετικών φιλοσοφιών δεν έχει και πολύ νόημα... Lenco και Garrard αγοραστά έτοιμα από κατασκευαστές είναι ακριβά, πολλές χιλιάδες ευρώ (πχ JN Lenco Reference $6.500 χωρίς βραχίονα) και δεν είναι στην κατηγορία του P9 είναι πολύ πολύ ανώτερα ακόμα και αν βάλουμε επάνω τον ίδιο βραχίονα (στα Lenco βάζουν συχνά πυκνά RB300/250/301/251, και λέγεται ότι ταιριάζει πολύ αυτός ο συνδυασμός)... ας μην μπερδεύουμε όμως το DIY με έτοιμα προϊόντα.

Κάτι που έχω με το Lenco μου είναι πολύ πολύ χαμηλός θόρυβος ανάγνωσης/επιφανείας... πράγμα που βοηθά απλά να βγαίνουν όλες οι μικρολεπτομέρειες έξω ποιο καθαρά... δεν ξέρω αν αυτό έχει να κάνει με την μάζα ή με την τροχαλία είναι ένα γεγονός που παρατήρησα από την πρώτη στιγμή.

Last edited:
Απάντηση: Re: Σχετικά με τα πικ-άπ της REGA...

και επειδη με τοση κουβεντα μπηκα στο τριπακι, μπηκα και στην αποθηκη και εβγαλα το Goldring GR2/Rega 250/ Shure M97xE για μια ακροαση μετα απο καιρο. το πικαπ το ειχα αγορασει καινουργιο απο αγγλια προ δεκαετιας, τοτε φοραγε την Goldring 1012 GX. περαν της κεφαλης δεν εχει γινει καμια τροποποιηση.

ακουγοντας το ταδε εφη Ζαρατουστρα σε Decca NBG με τον Mehta που μολις εχθες ακουγαμε με τον Chris μπορω να μεταφερω σε τι υπολειπεται σε σχεση με το Garrard μου. Η μουσικη δεν χαρακτηριζεται απο το ιδιο εθιστικο "tempo", το σωμα ειναι καπως πιο ισχνο και φυσικα λειπει λεπτομερεια. Αιτια του τελευταιου ειναι και η κεφαλη, η shure δεν φημιζετε για το detail retrieving.

Να πω ομως και τι κανει το rega. Παιζει μουσικη, ξεγνιαστα, ευχαριστα, φυσικα και ολα αυτα με ελαχιστο κοστος. Το στησιμο ειναι παιχνιδακι, το service ειναι πανευκολο και αν καποιος εχει κεφια μπορει να αναβαθμισει ολοκληρο το πικαπ χωρις καλα καλα να πιασει κατσαβιδι. Δεν το εχω πουλησει γιατι δεν αξιζει τον κοπο. προτιμω να το εχω στην αποθηκη και μια στις τοσες να θυμαμαι τα παλια.

Ως κάτοχος του goldring συμφωνώ απολύτως.Το δικό μου φοράει grado prestige gold που ταιριάζει στα χαρακτηριστικά του αλλά και στις μουσικές μου.
Υπολείπεται βέβαια σε σώμα αλλά θα το χαρακτήριζα διασκεδαστικό.Μερικές φορές περνάνε ολόκληρα απογεύματα που ακούω δίσκο μετά τον δίσκο και δεν μου κάνει καρδιά να το κλείσω.
Η δισκοθήκη μου είναι μικρή (~300) και προέρχεται απ' τα νιάτα μου,οπότε δεν έχω απαιτήσεις.
Θα μπορούσατε να αναφέρετε κάποιες βασικές αναβαθμίσεις;

Υπάρχουν δύο ειδών αναβαθμίσεις, αυτές που αφορούν τον βραχίονα (αντίβαρο/stub/VTA adjuster/ανακαλωδίωση κλπ) και αυτές που αφορούν το πλατό (Ακρυλικό πλατό, πηγάδι, μπίλια, βάσεις μοτέρ, μοτέρ τροφοδοσία, αντικραδασμικά ποδαράκια κλπ).

Στον βραχίονα RB250 (αυτόν δεν έχεις?) θα πρότεινα αλλαγή stub σε μεταλλικό (το stub είναι η βίδα που βιδώνει απάνω της το αντίβαρο) και ένα αντίβαρο χαμηλού κέντρου βάρους.

Στο πλατό μόνο σταθεροποίηση του μοτέρ υπάρχει κίτ.

Παραπάνω αναβαθμίσεις μπορεί να έχουν αποτέλεσμα αλλά δεν είναι οικονομικά σοφές επάνω στο Rega planar2 (Goldring).

Και φυσικά μια καλή κεφαλή, προτείνω κάποια κεφαλή που να μπορέσεις να βάλεις επάνω μια Jico SAS.

Υπάρχουν δύο ειδών αναβαθμίσεις, αυτές που αφορούν τον βραχίονα (αντίβαρο/stub/VTA adjuster/ανακαλωδίωση κλπ) και αυτές που αφορούν το πλατό (Ακρυλικό πλατό, πηγάδι, μπίλια, βάσεις μοτέρ, μοτέρ τροφοδοσία, αντικραδασμικά ποδαράκια κλπ).

Στον βραχίονα RB250 (αυτόν δεν έχεις?) θα πρότεινα αλλαγή stub σε μεταλλικό (το stub είναι η βίδα που βιδώνει απάνω της το αντίβαρο) και ένα αντίβαρο χαμηλού κέντρου βάρους.

Στο πλατό μόνο σταθεροποίηση του μοτέρ υπάρχει κίτ.

Παραπάνω αναβαθμίσεις μπορεί να έχουν αποτέλεσμα αλλά δεν είναι οικονομικά σοφές επάνω στο Rega planar2 (Goldring).

Και φυσικά μια καλή κεφαλή, προτείνω κάποια κεφαλή που να μπορέσεις να βάλεις επάνω μια Jico SAS.

Ναι,το rb250 έχει.
Σε ευχαριστώ πολύ,θα αρχίσω σιγά-σιγά απ' αυτά και βλέπουμε.
Το θέμα μου είναι πως το phono μου είναι για mc κεφαλές (Densen DP2 MC) οπότε όταν έρθει η ώρα θα ποστάρω στην ανάλογη κατηγορία για να βρούμε κάποια.
Και πάλι ευχαριστώ.

τα παληκαρια στο vinyl engine λενε πως η πιο "ακουστη" αναβαθμιση ειναι το υποπλατο. το γνησιο ειναι φτιαγμενο στα μικρα μοντελα απο ρητινη φενολης και εχει ατελειες. τα μεταλικα προσφερουν πιο σταθερη περιστροφη οποτε βελτιωνουν την σταθεροτητα πρειστροφης. (μπορεις να κανεις και ενα μικρο πειραμα: σηκωσε το πλατο και βαλε ενα μολυβακι να ακουμπησει στο υποπλατο ενω περιστρεφετε.θα δεις οτι χανει την επαφη γιατι το μαμισιο ειναι "κακοχυμενο")

επισης το stub που λεει ο Χρηστος ειναι κλασσικη αναβαθμιση.

της μοδας ειναι ο λεγομενος λευκος ιμαντας (λεγομενος γιατι ειναι γκρι..)

το 24V μοτερ εκανε θραυση οταν κυκλοφορησε..

φετος ειναι μοδα τα bracings, 2 ταινειες απο σκληρο πλαστικο η μεταλλο που δενουν το πηγαδι με την βαση του βραχιωνα.

θεωρειτε must η ανακαλωδιωση..

Απο ολα αυτα εγω δεν εκανα σχεδον τπτ. γιατι αν αρχισεις να τα αθροιζεις θα καταλαβεις οτι μπορεις απλα να παρεις πολυ ακριβοτερο πικαπ. τουλαχιστον εγω ετσι το ειχα σκεφτει και ειχα αποφασισει να μην προχωρησω.

τα παληκαρια στο vinyl engine λενε πως η πιο "ακουστη" αναβαθμιση ειναι το υποπλατο. το γνησιο ειναι φτιαγμενο στα μικρα μοντελα απο ρητινη φενολης και εχει ατελειες. τα μεταλικα προσφερουν πιο σταθερη περιστροφη οποτε βελτιωνουν την σταθεροτητα πρειστροφης. (μπορεις να κανεις και ενα μικρο πειραμα: σηκωσε το πλατο και βαλε ενα μολυβακι να ακουμπησει στο υποπλατο ενω περιστρεφετε.θα δεις οτι χανει την επαφη γιατι το μαμισιο ειναι "κακοχυμενο")

επισης το stub που λεει ο Χρηστος ειναι κλασσικη αναβαθμιση.

της μοδας ειναι ο λεγομενος λευκος ιμαντας (λεγομενος γιατι ειναι γκρι..)

το 24V μοτερ εκανε θραυση οταν κυκλοφορησε..

φετος ειναι μοδα τα bracings, 2 ταινειες απο σκληρο πλαστικο η μεταλλο που δενουν το πηγαδι με την βαση του βραχιωνα.

θεωρειτε must η ανακαλωδιωση..

Απο ολα αυτα εγω δεν εκανα σχεδον τπτ. γιατι αν αρχισεις να τα αθροιζεις θα καταλαβεις οτι μπορεις απλα να παρεις πολυ ακριβοτερο πικαπ. τουλαχιστον εγω ετσι το ειχα σκεφτει και ειχα αποφασισει να μην προχωρησω.

+1
Κι εγώ μετά από μια μικρή έρευνα στις τιμές κι αφού τις άθροισα βγήκαν 700+ για αναβάθμιση της προκοπής.
Με κάτι παραπάνω κυκλοφορούν πολύ σοβαρότερα μεταχειρισμένα.
Οπότε θα κάτσει στ' αυγά του.
Έτσι κι αλλιώς στην άλλη άκρη του Ατλαντικού,κοστίζει τα διπλά και από όσο το πληρώνουμε εδώ και πάλι το έχουν για ευκαιρία :flipout:
Παίζει και με περιορισμένο ρεπερτόριο το καημένο,μια χαρά είναι :music-smiley-006: