Στη φωτογραφική κατηγορία παραμένω απλός τουρίστας, που μπαίνω και θαυμάζω τα έργα σας... ελπίζω κάποτε όταν θα βρω το χρόνο να βελτιωθώ κι εγώ από αρχάριος που είμαι..
Ωστόσο, διαβάζοντας αυτό το νήμα,νομίζω έχω κι εγώ άποψη, μια και ασχολούμαι επαγγελματικά με μια άλλη Τέχνη ΚΑΙ Τεχνική μαζί, τη μουσική, που μάλλον δένει καλύτερα σαν παράδειγμα απ'το φαϊ
Στον μουσικό χώρο λοιπόν, υπάρχουν διάφορες διαβαθμίσεις σε ό,τι έχει να κάνει με το εκπαιδευτικό υπόβαθρο των μουσικών. Υπάρχουν αυτοδίδακτοι, υπάρχουν πτυχιούχοι ωδείων, διπλωματούχοι ωδείων, όπως και απόφοιτοι πανεπιστημίων.
Ε λοιπόν πρέπει να σας πω ότι κατά κανόνα οι διαφορές είναι μνημειώδεις. Ειδικά όταν μιλάμε για διαφορές διπλωματούχων ωδείων και αποφοίτων πανεπιστημίων.
Η φοίτηση σε πανεπιστήμιο δε σε κάνει κατ'ανάγκη καλύτερο τεχνίτη, δε θα παίξεις ξαφνικά πιο δύσκολα πράγματα στο βιολί. Σε βάζει όμως στη διαδικασία να ζεις επί 4-5 χρόνια σε μια κοινωνία μουσικών, να έχεις καθημερινά επαφές με εξαιρετικούς μουσικούς, να κάνετε εποικοδομητικές συζητήσεις, να παρακολουθείς καθημερινά συναυλίες συμφοιτητών σου και να κάνεις συγκρίσεις με σένα, και φυσικά, να διδάσκεσαι πράγματα που στο ωδείο ή μόνος σου δε θα υπήρχε ποτέ περίπτωση να μάθεις. Ανώτερα θεωρητικά στη σωστή μορφή τους, ιστορίες, μορφολογίες, γενικότερες ιστορίες της Τέχνης, πράγματα τα οποία τώρα μπορεί να σου φαίνονται χαζά, αλλά είναι το κλειδί για την ερμηνεία. Τέλος, σπουδάζοντας μπαίνεις μοιραία και στο τρυπάκι να μελετάς συνέχεια, άρα αυτόματα αναβαθμίζεσαι πολύ ακόμη και από τεχνικής άποψης.
Η διαφορά ξέρετε που θα φανεί? Όχι όταν πάνε δύο άτομα να παίξουν το ίδιο κομμάτι για να δούνε ποιος θα το παίξει πιο γρήγορα. Αλλά όταν ένας μουσικός κληθεί μέσα σε ένα μήνα να κάνει 10 συναυλίες με ρεπερτόριο που ποικίλει από την Αναγέννηση ως τον 20ο αιώνα. Εκεί όλη αυτή η γνώση θα βγει προς τα έξω, και θα κάνει τον αυτοδίδακτο ή τον ωδειάκια να φαίνεται ερασιτέχνης.
ΥΓ. Υπάρχουν και ελάχιστοι άνθρωποι που αν διαλέξεις να μάθεις κοντά τους θα έχουν πάνω σου την ίδια επίδραση με ένα πανεπιστήμιο και θα σε κάνουν εξαιρετικό καλλιτέχνη. Προσωπικά στα 10 χρόνια σχεδόν που κινούμαι στον επαγγελματικό χώρο, έχοντας συνεργαστεί με πολλές δεκάδες ανθρώπων, έχω γνωρίσει έναν. Θες να παίξεις με τις πιθανότητες?