Score one for the vinyl...

Ακούω μουσική από βινύλιο (πρωτίστως), CD, SACD, και από το pc. Δε σνομπάρω κανένα μέσο εφόσον περιέχει τη μουσική που θέλω να ακούσω, αλλά και κανένα μέσο δεν πλησιάζει τη μέθεξη που προκαλεί η ακρόαση ενός καλού δίσκου. Είναι ο συνδυασμός του καλού ήχου (ναι, ένα βινύλιο των 20 ευρώ παιγμένο σε ένα πικάπ των 500 ευρώ έχει καλύτερο ήχο από ένα CD ίδιας τιμής παιγμένο σε ένα πλέιερ των 500 ευρώ και αυτό είναι που μετράει, δεν πάει να λένε οι ψηφιάκηδες ότι θέλουν, ας μην πω ονόματα και αρχίσουμε πάλι τους καβγάδες), του φετιχισμού των εξωφύλλων και της φροντίδας που χρειάζεται το μέσο που με έχει κάνει να έχω 1200 δίσκους και ούτε 300 CD.

@Σπύρος Σούρλας. Σπύρο και εγώ προτιμώ χίλιες φορές την Κάλλας, τον Φουρτ, τον Κλέμπερερ από τους διάφορους Νετρέμπκο, Ρατλ κλπ. 'Οταν ακούω όμως τις ηχογραφήσεις π.χ. του Furtwängler από τον πόλεμο έχω την ίδια αίσθηση που έχω και όταν βλέπω ένα σκίτσο του Λεονάρντο. Υπέροχο, αλλά κάτι λείπει, είναι το ερείπιο ενός μεγάλου έργου, όχι ένα μεγάλο έργο. Βέβαια ένα σκαρίφημα του Λεονάρντο ή του Ντύρερ έχει πιό πολλή ουσία και δύναμη από ολόκληρη αίθουσα με πίνακες του Πικάσο ή κάποιου άλλου σύγχρονου πασαλειφτή μουσαμάδων. Όπως και, για να επιστρέψουμε σε πιό πρόσφατο παράδειγμα, ο Παρθενώνας έχει απείρως μεγαλύτερη ακτινοβολία, ακόμα και τραγικά βανδαλισμένος, από το ανοσιούργημα του Τσούμι. Οπότε, χίλιες φορές καλύτερα τα ωραία ερείπια από τις καινούριες ασχήμιες.

Υπάρχουν όμως και ηχογραφήσεις τέλειες, μεγάλες ερμηνείες άψογα ηχογραφημένες, όπως του Κλέμπερερ για την ΕΜΙ, του Fritz Reiner στην RCA, του Pierre Monteux για την ίδια εταιρεία, των Solti και Ferrier για την DECCA, και, και, και...Εκεί έχουμε πλέον The best of both worlds. Με λίγη φαντασία μεταφέρεσαι στο Kingsway Hall το 1960 και ακούς το Deutsches Requiem διηυθυμένο από τα χέρια του Herr Otto. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Απάντηση: Re: Score one for the vinyl...

@Σπύρος Σούρλας. Σπύρο και εγώ προτιμώ χίλιες φορές την Κάλλας, τον Φουρτ, τον Κλέμπερερ από τους διάφορους Νετρέμπκο, Ρατλ κλπ. 'Οταν ακούω όμως τις ηχογραφήσεις π.χ. του Furtwängler από τον πόλεμο έχω την ίδια αίσθηση που έχω και όταν βλέπω ένα σκίτσο του Λεονάρντο. Υπέροχο, αλλά κάτι λείπει, είναι το ερείπιο ενός μεγάλου έργου, όχι ένα μεγάλο έργο. Βέβαια ένα σκαρίφημα του Λεονάρντο ή του Ντύρερ έχει πιό πολλή ουσία και δύναμη από ολόκληρη αίθουσα με πίνακες του Πικάσο ή κάποιου άλλου σύγχρονου πασαλειφτή μουσαμάδων. Όπως και, για να επιστρέψουμε σε πιό πρόσφατο παράδειγμα, ο Παρθενώνας έχει απείρως μεγαλύτερη ακτινοβολία, ακόμα και τραγικά βανδαλισμένος, από το ανοσιούργημα του Τσούμι. Οπότε, χίλιες φορές καλύτερα τα ωραία ερείπια από τις καινούριες ασχήμιες.

Υπάρχουν όμως και ηχογραφήσεις τέλειες, μεγάλες ερμηνείες άψογα ηχογραφημένες, όπως του Κλέμπερερ για την ΕΜΙ, του Fritz Reiner στην RCA, του Pierre Monteux για την ίδια εταιρεία, των Solti και Ferrier για την DECCA, και, και, και...Εκεί έχουμε πλέον The best of both worlds. Με λίγη φαντασία μεταφέρεσαι στο Kingsway Hall το 1960 και ακούς το Deutsches Requiem διηυθυμένο από τα χέρια του Herr Otto. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Πλήν τού Πικάσο συμφωνώ απολύτως σέ όλα τά υπόλοιπα.

Παντού άκουγα από...''παλιούς'' ότι το cd έχει μεγάλα πλεονεκτήματα σε σχέση με το βινύλιο αλλά όσον αφορά την ποιότητα του ήχου ήταν κατώτερη από αυτή του δίσκου βινυλίου. Απ την άλλη πολλοί λένε ότι το βινύλιο παραείναι ταλαιπωρία απ όλες τις απόψεις και η διαμάχη καλά κρατεί. Τις προάλλες βρήκα έναν από τους πολύ αγαπημένους μου δίσκους σε deluxe έκδοση βινυλίου. Ως γνήσιως φαν, τον αγόρασα ΚΑΙ σε βινύλιο. Η διαφορά ήταν χαοτική. Ενω στο cd τα τραγούδια ήταν πολύ καλά ακουστικά, στο βινύλιο έμπαινε μέσα σου η μουσική και σε κυρίευε πλήρως. Ήταν πολύ πιο κοντά στο πραγματικό...

My point is ότι μήπως σε μια εποχή που τα πάντα γίνονται όλο και πιο ψηφιακά και όλο πιο αυτοματοποιημένα και έτοιμα στην ουσία, υπάρχει οπισθοδρόμηση όσον αφορά τα μέσα αναπαραγωγής?Μήπως η ποιότητα του ήχου θα έπρεπε να είναι μακράν το πιο αδιαπραγμάτευτο και σημαντικό στοιχείο ενός δίσκου?

και που να ακουσεις και κατι 45αρια .. !!!

.

Εγω παλι αποφασισα πλεον τις αναλογικες εγγραφες (οσες βρισκω) κυριως παλιες να τις αγοραζω σε βινυλιο και οτιδηποτε ψηφιακο εφοσον υπαρχει σε stream (flac, wav η kai 320) ειδαλως σε cd η sacd. Δεν μπορεις να ξεπερασεις την τεχνικη αρτιοτητα, ουδετεροτητα ενος laptop με ενα καλο ντακ 24/96 και σε οσες εγγραφες υπαρχουν σε 192 η 172,4. Με το βινυλιο ομως δεν μπορω να ειμαι αντικειμενικος γιατι με αυτο μεγαλωσα, γαλουχηθηκα, ταλαιπωρηθηκα για το αγοραζω και να το απολαμβανω, οποτε τωρα που μπορω, ε δεν μπορω να το παρατησω, ισως αν ημουν μια 10τια μικροτερος ηταν διαφορετικα τα πραγματα. Εγραφε θυμαμαι ο Ζηλος, ο Κουμπας και οι αλλοι για δισκους που στην επαρχια απλα δεν υπηρχαν, βεβαια και στην Αθηνα ηταν δυσευρετοι, οποτε τωρα πλεον λειτουργει σαν απωθημενο.
Τελικα ομως συλλαμβανω το εαυτο μου τα θεματα που μου αρεσουν να τα απολαμβανω απο οπου και αν τα ακουω και να μου βγαινει ο κακος μου ευατος στο τελος κανοντας ονειρα οτι αν ηταν και η εγγραφη και η αναπαραγωγη καλη το event θα ηταν θεσπεσια απολαυση.

Εχω βυνιλια που παιζουν αθλια,σιντι που δεν ακουγονται και mp3 που θελεις να τα πεταξεις .
Οπως και το αντιθετο!!!!!!!

αρα.......

Επειδη λυση δεν εχω βρει, ακουω την Μουσικη οπως μου κατσει,κατεβαζω τους "διακοπτες "στις κακες εγγραφες (απο οπου και αν προερχονται) και
το απολαμβανω.
Ολα αυτα βεβαια στα 50 φευγα, γιατι παλια........ (αυτοκινητο θα ειχα παρει απο τις αναβαθμισεις και το ψαξιμο των καλων εγγραφων!!!)

Re: Απάντηση: Score one for the vinyl...

Metallica-Master-Of-Puppets-442975.jpg

Master_vinyl_DELUXE.jpg

Μάλλον όμως και αυτό ανήκει στη σία...-bye-

Εμένα το συγκεκριμένο (remix) δε μου άρεσε πάντως – φυσικά το αγόρασα με το που το είδα κάποτε σε αλυσίδα καταστημάτων… αλλά, ακούγετε κουραστικό στο σύστημα μου… προτιμώ το αρχικό cd. Νομίζω πως είναι και ψηφιακό remaster και κρίμα που δεν έδωσαν στην αγορά και το ψηφιακό lossless.

Εμένα το συγκεκριμένο (remix) δε μου άρεσε πάντως – φυσικά το αγόρασα με το που το είδα κάποτε σε αλυσίδα καταστημάτων… αλλά, ακούγετε κουραστικό στο σύστημα μου… προτιμώ το αρχικό cd. Νομίζω πως είναι και ψηφιακό remaster και κρίμα που δεν έδωσαν στην αγορά και το ψηφιακό lossless.

Τυγχάνει να κοσμεί την δισκοθήκη σε βινύλιο, βέβαια ως δουλειά δεν με συγκίνσε, όπως το RIDE THE LIGHTING.
Προτιμώ το cd, μιας και απαιτούν λιγότερη φροντίδα και συντήριση.-bye-

Τυγχάνει να κοσμεί την δισκοθήκη σε βινύλιο, βέβαια ως δουλειά δεν με συγκίνσε, όπως το RIDE THE LIGHTING.

Καλά το Ride the Lightning είναι μεγάλος δίσκος αλλά είναι πιο ''ωμός'' από τα άλλα. Αλλά το Master είναι και λίγο ιδιαίτερο γιατί ειναι το τελευταίο τους με τον Cliff...