Screen Shots - Βάλτε τα δικά σας...

Babis K.

Super Moderator
Staff member
17 June 2006
30,222
Αθήνα
Διάβαζα ένα πολύ ωραίο αρθράκι στο Avsforum όπου ο καθένας ανεβάζει τα δικά του Screenshots. Μαζί κάποιοι γράφουν και τον τρόπο που τα τράβηξαν καθώς και κάποιες ρυθμίσεις στις μηχανές τους.
Παράδειγμα.

1 - Obviously, no flash.

2 - Use a tri-pod if you got it.

3 - Set your camera to the lowest possible ISO setting. Some go as low as 50 others only 80.

4 - I also played around with various white-balance setting. My E-10 SLR has a feature to dynamically set the W/B based on what its seeing.

Μερικά από αυτά, όπως θα δείτε παρακάτω, είναι πράγματι καταπληκτικά.

Τι λέτε; Έχετε όρεξη να δοκιμάσετε και να ανεβάσετε δικά σας Screen shot καθώς και τις ρυθμίσεις της μηχανής σας;

Δείτε μερικά.

2.jpg

5.jpg

2K1_ASO_1.jpg

greece1.jpg

greece2.jpg

movie2.jpg

greece3.jpg

TRANS_3.jpg

Κι ετοιμαστείτε για το σόκ... (Εκτός αν έχετε πολλά λεφτά για οθόνη Supernova....
icon12.gif
)

Picture samples from the InFocus IN82 1080p projector shot in high-resolution 15.5 feet away on a 110" DNP Supernova Reference Screen. Source: One of our reference demo movie Mel Gibson's APOCALYPTO in High-Definition Blu-Ray Disk

129300.jpg

129700.jpg

129500.jpg

129600.jpg

Επειδη αυτες τις οθονες τις εχω δει απο κοντα περσι στο Βερολινο, σας λεω απλα οτι ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ.

YΓ. Φοβερα screenshots αλλα μεγαλη "απατη" οσον αφορα το μαυρο και το contrast του 99% των προβολεων της αγορας!
Στις φωτο το μαυρο ειναι "αβυσσαλεο"! :D

Μπαμπη μέσα στο μυαλό μου είσαι.
Αν δεν είχα προβλήματα με το ιντερνετ ενδεχομένως να ανοιγα και εγώ, και μάλιστα ταυτόχρονα, το ίδιο θέμα.

Ετυχε τον τελευταίο καιρό να έχω ξεκινήσει να ασχολούμαι με τις τεχνικές ψηφιακής φωτογραφίας ενω παραλληλα διάβασα και τα θέματα (Dila - Marantz κλπ) όπου οι περισσότεροι δήλωναν ότι τα σκρινσοτς είναι τελείως ακατάλληλα για εκτιμήσεις.

Aντίθετα με τα λεχθέντα η δικιά μου εντύπωση είναι οτι :
Κάτω απο ελεγχόμενες συνθήκες και χρησιμοποιώντας αποκλειστικά manual ρυθμίσεις, ένας σχετικά έμπειρος φωτογράφος με DSLR, μπορεί να δωσει screenshots που θα είναι πλήρως αξιοποιήσιμα για αξιολόγηση, θα αντικατοπτρίζουν πιστότερα την πραγματικότητα απο την όποια οπτική εντύπωση των παρισταμένων και για να το προεκτείνω θα αποτελούν ένα υποκατάστατο των μετρήσεων που μπορεί να γίνουν απο εξειδικευμένα μηχανήματα.

Εκτός απο τις μάνουαλ ρυθμίσεις καλό είναι να αποφεύγεται και η όποια ανεξέλεγκτη-αυτόματη επεξεργασία κάνουν οι μηχανές. Επομένως η αποθήκευση πρέπει να γίνεται σε αρχειο raw και απο αυτό το raw να εξαχθούν τα όποια *jpeg, *png ..... Εαν αυτό το raw είναι διαθέσιμο για download, τότε αποτελεί και πειστήριο αντικειμενικότητας.

Οντως είναι εντυπωσιακές και μάλιστα μερικές άνετα γίνονται και wallpaper στο pc, αλλά:

1) Δεν είμασταν παρόντες για να κρίνουμε αν όντως αντικατοπτρίζουν οι συγκεκριμένες φωτό την πραγματικότητα

2) Δεν ξέρουμε αν έχουν πειραχθεί από photoshop.

Απάντηση: Re: Screen Shots - Βάλτε τα δικά σας...

Αν δεν είχα προβλήματα με το ιντερνετ ενδεχομένως να ανοιγα και εγώ, και μάλιστα ταυτόχρονα, το ίδιο θέμα.

Ετυχε τον τελευταίο καιρό να έχω ξεκινήσει να ασχολούμαι με τις τεχνικές ψηφιακής φωτογραφίας ενω παραλληλα διάβασα και τα θέματα (Dila - Marantz κλπ) όπου οι περισσότεροι δήλωναν ότι τα σκρινσοτς είναι τελείως ακατάλληλα για εκτιμήσεις.

Κάτω απο ελεγχόμενες συνθήκες και χρησιμοποιώντας αποκλειστικά manual ρυθμίσεις, ένας σχετικά έμπειρος φωτογράφος με DSLR, μπορεί να δωσει screenshots που θα είναι πλήρως αξιοποιήσιμα για αξιολόγηση, θα αντικατοπτρίζουν πιστότερα την πραγματικότητα απο την όποια οπτική εντύπωση των παρισταμένων και για να το προεκτείνω θα αποτελούν ένα υποκατάστατο των μετρήσεων που μπορεί να γίνουν απο εξειδικευμένα μηχανήματα.

Εκτός απο τις μάνουαλ ρυθμίσεις καλό είναι να αποφεύγεται και η όποια ανεξέλεγκτη-αυτόματη επεξεργασία κάνουν οι μηχανές. Επομένως η αποθήκευση πρέπει να γίνεται σε αρχειο raw και απο αυτό το raw να εξαχθούν τα όποια *jpeg, *png ..... Εαν αυτό το raw είναι διαθέσιμο για download, τότε αποτελεί και πειστήριο αντικειμενικότητας.

Εγω παλι θεωρω οτι ειναι επικινδυνο να γινονται κρισεις βασει screenshots διοτι οι παραμετροι αλλοιωσης της πραγματικοτητας ειναι ανεξαντλητες (ποιοτητα φακου? sharpening? συμπιεση? white balance? Focus? χρωματικο προφιλ? κοκ)
Αλλα ακομα και αν τα εχουμε κανει ολα σωστα, δεν εχω δει ουτε ενα screenshot μεχρι σημερα που να αποδιδει σωστα το black level ενος προβολεα! Σε ολα φαινεται εκπληκτικο ακομα και αν μιλαμε για προβολεα LCD πενταετιας! Οποτε τι να συζηταμε τωρα...
Ειπαμε, Screenshots are just for fun...

Τι ακριβως εχουν οι Supernova? Υψηλο gain;

μπορει να μας πειτε ρε παιδια τι ειναι αυτες οι ΣΟΥΠΕΡΝΟΒΑ οθονες ;;;

παντως ολα τα σκρεενσιοτ μου αρεσαν υπερβολικα !!!!

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=4957&highlight=supernova

http://www.supernovascreen.com/Supernovascreen/Demonstration/Virtual showroom.aspx

Απάντηση: Re: Screen Shots - Βάλτε τα δικά σας...

Ηλία, επειδή αυτό είναι ουσιαστικά το θέμα που άνοιξα, και κακώς έμπλεξα μέσα και τις οθόνες Supernova, το να τραβάμε σα raw το σκεφτόμουνα κι εγώ.
Και βεβαίως χρειάζονται manual ρυθμίσεις αλλά ποιές; Αυτό προσπαθώ να δώ.
Όταν βγάζουμε screen shot από έναν προβολέα εκεί τα πράγματα είναι καλύτερα. Όταν όμως προβάλουν ταυτόχρονα δύο προβολείς, και ειδικότερα όταν υπάρχει σημαντική διαφορά φωτεινότητας μεταξύ τους τι κάνεις;
Τί γίνεται με τη φωτομέτρηση; Τι W/B χρησιμοποιείς; Θα φανούν οι διαφορές;
Αυτά και πολλά άλλα που, ελπίζω οτι, θα τα δούμε στην πορεία είναι που ψάχνω να βρώ.

Το W/B δεν χρειάζεται να ρυθμιστεί απο την μηχανή, ελέγχεται ολοκληρωτικά κατα το RAW DEVELOPMENT. Και φυσικά πρέπει να είναι το ΑΝΑΦΟΡΑΣ (D65?? λέγεται ??).
Φωτομέτρηση ... το σκέφτομαι και μπερδεύομαι.
Γράφω στα γρήγορα αυτό που μου ηρθε στο μυαλό και μπορεί να κάνω και λάθος. Καλιμπράρισμα θα γίνει στον προβολέα με το δυνατότερο λευκό (σε απεικόνιση σκακιέρας ??) και θα καθορίσει τις τιμες για χρόνο έκθεσης/διάφραγμα/ISO έτσι ώστε να μην καεί αυτό το "απόλυτο λευκό". Υπόψιν οτι όταν αποθηκεύουμε σε RAW έχουμε κατά μέσο όρο 1 στοπ περιθωριο πέρα απο αυτο που βλέπουμε ως καμένο στην μηχανή.
Εξυπακούεται ότι πρέπει να παίζουν μόνο χαμηλα ISO για λιγότερο θόρυβο, κλειστά διαφράγματα για μεγαλύτερο βάθος πεδίου, μεσαίο ζουμ, , κάδρο αρκετά μεγαλύτερο απο την οθόνη για να κάνουμε γεναίο κροπ.

Ηλια, αν δεν σου κανει κοπο, οταν καταληξουμε καπου με ρυθμισεις, να κανουμε ενα ρεζουμε για να τις εφαρμοσουμε στο επομενο συγκριτικο μας.
Αν εμενες Αθηνα θα σε προσκαλουσαμε να τα δουμε (και να τα φωτογραφησουμε) Live...

Ο κόπος (ευχάριστος) είναι έως να καταλήξουμε στις σωστές ρυθμίσεις. Το ρεζουμέ θα είναι έτσι και αλλιώς "πέντε αράδες".

Είμαι αρχάριος στα της φωτογραφίας ειδικά στην πρακτική εφαρμογή. Θα χρειαστεί να ξεκαθαρίσω μερικά πράγματα στο μυαλό μου και αρκετές δοκιμές οι οποίες έτσι και αλλιώς είναι εντός προγράμματος.
Ευτυχώς πολλές χρησιμες πληροφορίες-στοιχεια μπορεί να συλλεχθούν απο έμπειρα μέλη του club.
Και πολύ βασικό το ότι υπάρχουν οι ελεγχόμενες συνθήκες (μπατ κέιβ, καλιμπραρισμένος Dila κλπ).

Πάντως η αποθήκευση σε raw δίνει απόλυτο έλεγχο σε αυτό που έχει συλλάβει ο αισθητήρας. Οπότε θέματα sharpening, W/B, συμπίεσης, color space, gamma γενικά ανεξέλεγκτη επεξεργασία εικόνας κλπ δεν πρέπει να μας απασχολούν.

Λοιπόν, απόψε το πάλεψα λίγο... Η μηχανή CANON 30D και ο φακός ο CANON 17-40. Αρχεία σε RAW και όλα manual.
Είναι αλήθεια οτι από Manual χειρισμό δεν τα πάω καλά, συνήθως τον αποφεύγω γιατί δεν είμαι και κανένας έμπειρος φωτογράφος και γι' αυτό προτιμάω τη σιγουριά του Program.
Στα φωτεινά πλάνα κάτι έκανα, στα σκοτεινά όμως, απ' ότι είδα, δυσκολεύομαι... Θέλει αρκετές δοκιμές και εξάσκηση.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση, κι όποιος γνωρίζει ας βοηθήσει, είναι οτι σε όλες τις φωτογραφίες το tint που εμφανιζόταν στο RAW αρχελιο ήταν όλες στο -7. Γιατί συμβαίνει αυτό; Τι λάθος κάνω;

Δείτε τώρα κάποιες από αυτές που τράβηξα και ακούω παρατηρήσεις.

4.jpg

3.jpg

5.jpg

8.jpg

14.jpg

15.jpg

17.jpg

19.jpg

20.jpg

21.jpg