SD θεάση & projector...

asxetopoulos

Senior Member
19 July 2006
360
Πάτρα
Νa θέσω τα "χαζά" ερωτήματά μου αφού πρώτα παραθέσω τα δεδομένα μου:

1. Απόσταση θέασης περι τα 5μ. (μεταβλητή +- 1m)
2. Δεν υπάρχει δυνατότητα στήριξης στην οροφή (νοικιασμένο σπίτι-περιέργος ιδιοκτήτης)
3. Σε συνέχεια του παραπάνω θα τοποθετείται σε τραπεζάκι στα 3-4m και θα αποσύρεται μετά την ταινία
4. Δεν έχω και δεν σκοπεύω να αναζητήσω HD υλικό.
5. Θα παίζει κατά κανόνα DVD ή "καλής" ποιότητας DIVX από το HTPC
6. Δεν χρειαζομαι (φαντάζομαι) 120''. Με 70-80 πιστεύω θα είμαι ευτυχής.
7. Τα χρήματα που θέλω να δωσω είναι όσο δυνατόν λιγότερα

Τα ερωτήματά μου λοιπόν είναι τα εξής:

1. Τι ανάλυσης projector να πάρω. Μιας και δεν έχω HD να πάρω έναν SVGA, και αν όχι γιατί?
2. Θα μπορώ να τον στήνω γρήγορα στο τραπεζάκι μου, ή θα θέλω 2 ώρες να τον σετάρω.
3. Θα κάνει ενοχλητικό θόρυβο τόσο κοντά?

Συγγνώμη αν ακούγονται πολύ low quality ολα αυτά, αλλα σε μία 3ετία αν είμαστε καλά και ετοιμαστεί το σπίτι θα πάμε σε ακριβές και "σωστές" λύσεις....

στην οροφή αποκλείεται. μετά πρέπει να γίνει και κανάλι και να φτάσουν όλα ως το pc.

Στον τοιχο πίσω γίνεται, αλλα είναι θα είναι 6.70 από το πανί.... αυτό σημαίνει πολύ φωτεινό προβολέα και τεράστια οθόνη....

Σε non-HD δε θα σου πρότεινα να πας, 720p είναι μονόδρομος πιστεύω ακόμα και για SD, και το λέω αυτό γιατι δεν γνωρίζω κάποιο καλό μοντέλο κάτω απο αυτήν την ανάλυση... οι περισσότεροι βγαίνουν σαν DATA projectors, που εντάξει...δε θα το προτεινα για ταινίες. Εκτός απο αυτό όπως και να το κάνουμε με περισσότερα πίξελς, δε θα τα ξεχωρίζεις τόσο εύκολα (οπότε δε θα βλέπεις ενα grid απο πίξελ μπροστά σου) και η εικόνα θα είναι πιο ενιαία.

Τώρα για την απόσταση.. είναι λίγο δύσκολα τα πράγματα...

οι περισσότεροι βγαίνουν σαν DATA projectors, που εντάξει...δε θα το προτεινα για ταινίες.

Πέραν της χαμηλότερης ανάλυσης (σημείωσε ότι χρειάζομαι 70-80'') υπάρχει καποιος λόγος (να μην μπορεί να δείξει γρήγορα καρέ ας πούμε ή κάτι τέτοιο)?

Αντίστοιχη περίπτωση με τη δική σου, αλλά για διαφορετικούς λόγους, ήταν η περίπτωση του αδερφού μου.
Του πήρα τον μικρό Optoma HD65 και είναι μιά χαρά. Ανάλυση 720p (δεν χρειάζεται παραπάνω για DVD) αλλά είναι μιά χαρά και για HD.
Πάρα πολύ μικρός, σημαντικό αφού θές να τον μετακινείς και να τον αποθηκεύεις, αρκετό φώς, και μιά χαρά εικόνα. Για την τιμή του - κάπου κοντά στα 700 αν και δεν ξέρω που παίζει τώρα - είναι πολύ καλός.
Δεν λέω να πάρεις αυτόν, αλλά να κινηθείς σε αυτή τη λογική.

φιλε μου,η αποσταση θεασης ειναι αρκετα μεγαλη,διαφωνω για τις 70-80 ιντσες.Απο τοση αποσταση μπορεις ανετα να πας και σε 120" αλλα για να μεινουμε σε λογικα πλαισια θα σουλεγα ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ μια κατοσταρα.Κι εγω απο τοσο βλεπω περιπου και κι εχω κατι παραπανω απο 110",βλέπω πολυ ξεκουραστα πιο μικρη εικονα δεν θα μουλεγε.
Δευτεον ,θα διαφωνησω με τους προλαλησαντες.Κι εγω DVD βλεπω και δεν θα πηγαινα σε 720 με τιποτα.Καταρχην εγω βλεπω πιξεςλς στους 720.Ναι.Υπαρχει πιθανοτητα να βλεπεις κι εσυ.Δευτερον ,η ποιοτητα των HD στα βασικα στοιχεια,χρωματα ,μαυρο,ευκρινεια κλπ.ειναι σαφως καλυτερη και θα κανεις upscaling ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ.Αν θες να δεις καλη εικονα σε DVD θα φτιαξεις κι ενα πισακι.Η εικονα θαναι δεκα επιπεδα καλυτερη.
Ναι,ο HD ειναι πιο ακριβος,δεν χρειαζεται να πας σε ακριβο μοντελο,αλλα αφου ζητας γνωμες αυτη ειναι η γνωμη μου.
Καλη διασκεδαση οπως και ναναι.-bye-

Δευτεον ,θα διαφωνησω με τους προλαλησαντες.
Θες να μας πείς ότι σε 100 ίντσες με 800x600, δε μετράς τα πίξελ;

Λίγα μαθηματικά λύνουν το πρόβλημα σου.
100 ίντσες: 200 x 150 περίπου
Με 854x480 projector, σε αυτό το μέγεθος έχεις πίξελ μεγέθους 2,3mm
Με 1280x720 projector, σε αυτό το μέγεθος έχεις πίξελ μεγέθους 1,56mm

Με λίγα λόγια τα πίξελ σε εναν SD είναι 1,5 φορές μεγαλύτερα.

Πώς γίνετε λοιπόν DimA αυτό που λες; Δεν γίνετε. Απλά συγκρίνεις ανόμοια μηχανάκια, κάτω απο μη ελεγχομένες ρυθμίσεις. Είναι εντελώς σχετικό. Έχω να δώ συγκριτικό για μηχανάκι κάτω απο 1280 πολύ καιρό... αλλα αμφιβάλλο εαν θα βρείς με καλό κόντραστ και φωτεινότητα. Για να μην πώ καν συγκρίσημο με 720p. Το SD δείχνει πολύ καλα σε 720p. Τουλάχιστον εαν διάβασα καλά, συμφωνούμε .. με τον DimA σε κάτι.... σε 720p με pc, πέρνεις πολύ καλύτερη εικόνα. Μην τρελαίνεστε για το "HD" η ανάλυση δεν είναι δα απίστευτη...δε μιλάμε για 1080p, προς θεού για 720p το οποίο είναι και πολύ κοντα στο SD. Επαναλαμβάνω όπως είπε και ο φίλος DimA πάντως, η αλήθεια να λέγετε, την καλύτερη εικόνα θα την πάρεις με pcακι. Have fun ψάχνοντας κάποιον καλο... !

Last edited:
Ιωάννη, μήπως τα μπέρδεψες λίγο; -bye- Αν κατάλαβα καλά, ο φίλος DimA προτείνει την αγορά 1080p προβολέα...

Να ξαναβάλω λίγο τα πράγματα στη θέση τους, γιατί νομίζω ότι ξεφύγαμε λίγο.

1. Απόσταση θέασης περι τα 5μ. (μεταβλητή +- 1m)
2. Δεν υπάρχει δυνατότητα στήριξης στην οροφή (νοικιασμένο σπίτι-περιέργος ιδιοκτήτης)
3. Σε συνέχεια του παραπάνω θα τοποθετείται σε τραπεζάκι στα 3-4m και θα αποσύρεται μετά την ταινία
4. Δεν έχω και δεν σκοπεύω να αναζητήσω HD υλικό.
5. Θα παίζει κατά κανόνα DVD ή "καλής" ποιότητας DIVX από το HTPC
6. Δεν χρειαζομαι (φαντάζομαι) 120''. Με 70-80 πιστεύω θα είμαι ευτυχής.

Άρα pc υπάρχει,για το μέγεθος της Οθόνης, 100'' δε χωράνε μεταξύ καλοροφέρ και επίπλων μου, άρα οι 90 και ΒΓΑΛΕ ειναι μονοδρομος( όι δεν θέλω να κρεμάσω πανί από το ταβάνι)

ΝΑ ξαναβάλω λοιπόν τα ερωτήματα, κυρίως για την εγκατάσταση με αυτόν τον τρόπο (ισχύει ότι οι DLP είναι πιό "μπελαλίδικοι" στο στήσιμο;)
και τι γίνεται με το θόρυβο
Τα ερωτήματά μου λοιπόν είναι τα εξής:

1. Τι ανάλυσης projector να πάρω. Μιας και δεν έχω HD να πάρω έναν SVGA, και αν όχι γιατί?
2. Θα μπορώ να τον στήνω γρήγορα στο τραπεζάκι μου, ή θα θέλω 2 ώρες να τον σετάρω.
3. Θα κάνει ενοχλητικό θόρυβο τόσο κοντά?

Ε

1. Με τίποτα SVGA. Μετά δική σου επιλογή :)
2. Εαν θες γρήγορα στο τραπεζάκι, δεν ειναι τόσο δύσκολο...βάλε σημαδάκια (πάτωμα/τραπέζι) αλλα για μεγαλύτερη ευκολία LCD εδώ.
3. Θα κάνει αισθητό θόρυβο. Σε σκηνές που δεν ακούγεται τίποτα, η γενικά όλα είναι σιγά θα το ακούς...αλλα πιστεύω οτι συνηθίζεται (μιας και σταθερός ήχος) μετα απο λίγο (εγω το a/c π.χ το έμαθα..δε με ενοχλεί τόσο πια)

Τονίζουμε πάλι το μέγεθος. Εαν πας για κάτω απο 100", θα το μετανοιώσεις σύντομα.