@sakiskar
1) Το Tascam και όλοι οι 2κάναλοι ψηφιακοί εγγραφείς του είδους του χρησιμεύουν:
α: Για να ηχογραφούν ζωντανά ηχητικά γεγονότα, π.χ. συναυλίες, μουσικές εκτελέσεις, θεατρικές παραστάσεις, διαλέξεις, συνομιλίες, κλπ. Χρησιμοποιώντας είτε τα ενσωματωμένα μικρόφωνα που διαθέτουν, είτε εξωτερικά μικρόφωνα (πρόσθετα) γιά ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Η ποιότητα εγγραφής που επιτυγχάνουν έτσι είναι πολύ υψηλή και χρησιμοποιούνται ακόμα και για επαγγελματική χρήση.
β: Για να μετατρέψουμε τον αναλογικό ήχο σε ψηφιακό μέσω της εισόδου Line που διαθέτουν από πηγές, όπως: πικ-άπ (βινύλια), κασσετόφωνα (κασσέτες), ραδιόφωνα (άμεσες εγγραφές ραδιοφωνικών εκπομπών στα FM*), κλπ).
Και εδώ η ποιότητα είναι πολύ καλή, όπως και προηγουμένως και εξαρτάται κυρίως από την ποιότητα των μηχανημάτων αναπαραγωγής και την ποιότητα των συνδέσεων (καλώδια, βύσματα, adaptors, κλπ).
Η εγγραφή με αυτό τον τρόπο μίας προϋπάρχουσας ψηφιακής εγγραφής (π.χ. Youtube) είναι εφικτή και γίνεται, αλλά αφού προηγουμένως η αρχική ψηφιακή εγγραφή μετατραπεί σε ψηφιακή κατά την αναπαραγωγή της. Σε κάθε περίπτωση μετατροπής (Ψηφιακής σε αναλογική και αντίστροφα) θα έχουμε μία υποβάθμιση της αρχικής ποιότητας από σημαντική και αντιληπτή έως πολύ μικρή και αμελητέα. Ο βαθμός της υποβάθμισης της ποιότητας μετατροπής εξαρτάται κυρίως από την αντίστοιχη ποιότητα των κρίκων που μεσολαβούν στην αλυσσίδα της αναπαραγωγής. Σε κάθε περίπτωση όμως μία υποβάθμιση της αρχικής ποιότητας θα υπάρχει (έστω και πολυ μικρή) λόγω της μετατροπής από ψηφιακή σε αναλογική και πάλι σε ψηφιακή. Υπάρχουν πάντως περιπτώσεις που δε γίνεται αλλιώς, δεν έχουμε άλλη επιλογή.
2) Το Tascam και γενικότερα όλοι οι 2κάναλοι εγγραφείς είναι αξιόλογα μηχανήματα και αν πάρεις κάποιο, σίγουρα θα σου ανοίξει δρόμους σε πολλούς τομείς.
Για τους σκοπούς που επιδιώκεις όμως (αποθήκευση και συλλογή ψηφιακών ηχητικών αρχείων) είναι πολύ προτιμότερο να χρησιμοποιήσεις αντί για τη μέθοδο της ηχογράφησης που περιγράφτηκε πιο πάνω -η οποία εκτός των άλλων απαιτεί και πολύ χρόνο- αντίστοιχο εξειδικευμένο software.
-Υπάρχουν Youtube downloaders που δίνουν τη δυνατότητα να κατεβάζουμε αυτούσια αρχεία από Youtube άλλες πλατφόρμες, για άμεση χρήση ή για περαιτέρω επεξεργασία. Θα βρείς με λίγο ψάξιμο πολλά τέτοια προγράμματα και μπορείς να δοκιμάσεις, ώσπου να καταλήξεις ποιό σου ταιριάζει, είτε σε κάποιο από τα δωρεάν, είτε επί πληρωμή.
-Υπάρχουν ακόμα Audio Extractors. Που αποσπούν από τα αρχεία video (που αποτελούν σύνθεση δύο επιμέρους τμημάτων, εικόνας και ήχου) μόνο το ηχητικό μέρος. Και λαμβάνουμε με αυτό τον τρόπο το ψηφιακό αρχείο ήχου στην αρχική του μορφή (format), χωρίς καμμία μετατροπή.
Και υπάρχουν ακόμα Youtube Audio downloaders ή Extractors με τα οποία κατεβάζουμε το ηχητικό μέρος ενός video αυτούσιο χωρίς να κατεβάσουμε και το αντίστοιχο μέρος της εικόνας. (Πετυχαίνουμε και οικονομία αποθηκευτικού χώρου έτσι).
Χρησιμοποιώντας κάποιον Audio Extractor λαμβάνουμε το αρχικό αρχείο ήχου χωρίς καμμία περαιτέρω ή ενδιάμεση μετατροπή και υποβάθμιση. Στις περισσότερες περιπτώσεις δε θα χρειάζεται άλλη παραπάνω επεξεργασία με κάποιο Audio Editor, όπως το Sound Force που χρησιμοποιείς. Εκτός αν θέλεις να σπάσεις το αρχικό σε επιμέρους τμήματα ή να κάνεις επεξεργασία για βελτίωση με χρήση των διαθέσιμων plugins.
Υπάρχει ωστόσο και εδώ ένα πρόβλημα. Η κατάσταση στην αγορά και στη διάθεσή των Downloaders και Extractors είναι ρευστή λόγω των συνεχών αλλαγών που κάνουν οι πλατφόρμες και της διαρκούς μάχης μεταξύ τους. Έτσι ένα πρόγραμμα που σε εξυπηρετεί σήμερα μπορεί να πάψει να λειτουργεί αύριο. Και χρειάζεται συνεχής αναβάθμιση και διαρκής ενημέρωση ως προς το τι κυκλοφορεί κάθε φόρα. Δε σου κρύβω πως αυτό γίνεται τελικά κουραστικό. Και αυτός ήταν ο λόγος που κάποια στιγμή βαρέθηκα και το έγκατέλειψα το σπορ!
* Για την εγγραφή ψηφιακών ραδιοφωνικών εκπομπών που είναι ο κανόνας σήμερα, αφού όλοι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί πλέον μεταδίδουν
και ψηφιακά συνιστώ την Android εφαρμογή
VRadio. (Τη βρίσκουμε εύκολα στο Google Play). Είναι ίσως η καλύτερη εφαρμογή αναπαραγωγής ψηφιακών ραδιοφωνικών σταθμών που έχω βρεί και τη συνιστώ θερμά προς όλους τους φίλους του ραδιοφώνου. Η ανεύρεση, αλλά και η προσθήκη -αν ποτέ χρειαστεί- ραδιοφωνικού σταθμού είναι παιχνιδάκι. Το ίδιο και η κατηγοριοποίση και συστηματοποίηση των σταθμών κατά είδος και κατά χώρες. Και μάλιστα εφαρμογή φτιαγμένη από ελληνικά χέρια.
Στις δυνατότητες της εφαρμογής περιλαμβάνεται και η ηχογράφηση των εκπομπών. Και όχι μόνο. Υπάρχει δυνατότητα πλήρους προγραμματισμού εγγραφής των εκπομπών που μας ενδιαφέρουν, ορίζοντας το σταθμό, την ώρα έναρξης και λήξης εγγραφής. Και επιπλέον με δυνατότητα τακτικού προγραμματισμού, π.χ. σε συγκεκριμένες μέρες της εβδομάδας. Και μόνο γι' αυτό το χαρακτηριστικό αξίζει η εφαρμογή να χαρακτηριστεί κορυφαία.
Τα αρχεία εκπομπών που προκύπτουν (συνήθως Mp3) μπορούμε στη συνέχεια είτε να τα ακούσουμε απ' ευθείας μέσω της εφαρμογής, είτε να τα αντιγράψουμε και να τα μεταφέρουμε οπουδήποτε αλλού για άμεση χρήση ή για περαιτέρω Editing (δηλ. κοπτοραπτική) και περαιτέρω επεξεργασία με τα κατάλληλα προγράμματα.