SD & USB

sakiskar

New member
13 February 2013
48
Καλησπέρα σε όλους. Κυρίως κάνω χρήση καρτών SD στο αυτοκίνητο και στο laptop
Γράφω σε αυτές τραγούδια σε μορφή MP3 και WAV (Συλλογές). Ήθελα να ρωτήσω αν με τα πολλά γράψε - σβήσε , πέφτει η ποιότητα του ήχου και πώς διορθώνετε αυτό. Το ίδιο και για τα USB.
Ευχαριστώ.
 
Όχι. Δεν είναι κασέτα ούτε οι μνήμες SD ούτε τα στικάκια USB.
Αυτό που θα συμβεί μετά από ΠΟΛΛΑ γράψε σβήσε, αν είναι καλής ποιότητας οι μνήμες και δεν είσαι άτυχος, είναι κάποια τμήματά τους να καταστραφούν και να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
 
Κάπου έχω διαβάσει (δεν θυμάμαι που) ότι όταν γράφονται σε SD αρχεία υψηλής ανάλυσης, πέφτει με το γράψε - σβήσε, η ποιότητα του ήχου.
Και πρέπει να γίνει format, για να επανέλθει η κάρτα.
 
Κάπου έχω διαβάσει (δεν θυμάμαι που) ότι όταν γράφονται σε SD αρχεία υψηλής ανάλυσης, πέφτει με το γράψε - σβήσε, η ποιότητα του ήχου.
Και πρέπει να γίνει format, για να επανέλθει η κάρτα.

Δεν ισχύει.
 
  • Like
Reactions: #@george@#
Ακριβώς αυτό, στα ψηφιακά μέσα αποθήκευσης όπως οι κάρτες μνήμης και τα στικάκια, η ποιότητα του ήχου, των φωτογραφιών και video δεν αλλοιώνεται με το γράψε σβήσε.
Ή θα παίζουν κανονικά ή δεν θα παίζουν καθόλου.
 
  • Like
Reactions: #@george@#
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. θα ήθελα να ρωτήσω και κάτι άλλο, για να μην ανοίγω καινούργιο θέμα.
Βλέπω και ενδιαφέρομαι να αγοράσω, ένα καινούργιο εγγραφέα SD, που γράφει καλύτερα από οποιοδήποτε computer. Είναι το Tascam DA 3000 SD.
Ρωτώ αν είναι σωστό και αποδοτικό να το συνδέσω μετά από το DAC της CORD το QUTEST με rca αναλογικές εξόδους και εισόδους.
 
Για να ηχογραφώ αρχεία υψηλής ανάλυσης και γενικότερα μουσικές από video (youtube), που δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο. Συνήθως live εκτελέσεις.
 
Πολλά video (youtube) είναι κλειδωμένα και δεν κατεβαίνουν. Σε όσα βέβαια κατεβαίνουν, το κάνω ήδη και τα φορτώνω σε sound editor (sound force pro 10 ) και κατόπι παίρνω μόνο τον ήχο.
Δεν ξέρω όμως, μήπως ηχογραφώντας με το tascam θα έχω καλύτερη ποιότητα ?
 
@sakiskar
1) Το Tascam και όλοι οι 2κάναλοι ψηφιακοί εγγραφείς του είδους του χρησιμεύουν:

α: Για να ηχογραφούν ζωντανά ηχητικά γεγονότα, π.χ. συναυλίες, μουσικές εκτελέσεις, θεατρικές παραστάσεις, διαλέξεις, συνομιλίες, κλπ. Χρησιμοποιώντας είτε τα ενσωματωμένα μικρόφωνα που διαθέτουν, είτε εξωτερικά μικρόφωνα (πρόσθετα) γιά ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Η ποιότητα εγγραφής που επιτυγχάνουν έτσι είναι πολύ υψηλή και χρησιμοποιούνται ακόμα και για επαγγελματική χρήση.​
β: Για να μετατρέψουμε τον αναλογικό ήχο σε ψηφιακό μέσω της εισόδου Line που διαθέτουν από πηγές, όπως: πικ-άπ (βινύλια), κασσετόφωνα (κασσέτες), ραδιόφωνα (άμεσες εγγραφές ραδιοφωνικών εκπομπών στα FM*), κλπ).​
Και εδώ η ποιότητα είναι πολύ καλή, όπως και προηγουμένως και εξαρτάται κυρίως από την ποιότητα των μηχανημάτων αναπαραγωγής και την ποιότητα των συνδέσεων (καλώδια, βύσματα, adaptors, κλπ).​
Η εγγραφή με αυτό τον τρόπο μίας προϋπάρχουσας ψηφιακής εγγραφής (π.χ. Youtube) είναι εφικτή και γίνεται, αλλά αφού προηγουμένως η αρχική ψηφιακή εγγραφή μετατραπεί σε ψηφιακή κατά την αναπαραγωγή της. Σε κάθε περίπτωση μετατροπής (Ψηφιακής σε αναλογική και αντίστροφα) θα έχουμε μία υποβάθμιση της αρχικής ποιότητας από σημαντική και αντιληπτή έως πολύ μικρή και αμελητέα. Ο βαθμός της υποβάθμισης της ποιότητας μετατροπής εξαρτάται κυρίως από την αντίστοιχη ποιότητα των κρίκων που μεσολαβούν στην αλυσσίδα της αναπαραγωγής. Σε κάθε περίπτωση όμως μία υποβάθμιση της αρχικής ποιότητας θα υπάρχει (έστω και πολυ μικρή) λόγω της μετατροπής από ψηφιακή σε αναλογική και πάλι σε ψηφιακή. Υπάρχουν πάντως περιπτώσεις που δε γίνεται αλλιώς, δεν έχουμε άλλη επιλογή.​

2) Το Tascam και γενικότερα όλοι οι 2κάναλοι εγγραφείς είναι αξιόλογα μηχανήματα και αν πάρεις κάποιο, σίγουρα θα σου ανοίξει δρόμους σε πολλούς τομείς.
Για τους σκοπούς που επιδιώκεις όμως (αποθήκευση και συλλογή ψηφιακών ηχητικών αρχείων) είναι πολύ προτιμότερο να χρησιμοποιήσεις αντί για τη μέθοδο της ηχογράφησης που περιγράφτηκε πιο πάνω -η οποία εκτός των άλλων απαιτεί και πολύ χρόνο- αντίστοιχο εξειδικευμένο software.

-Υπάρχουν Youtube downloaders που δίνουν τη δυνατότητα να κατεβάζουμε αυτούσια αρχεία από Youtube άλλες πλατφόρμες, για άμεση χρήση ή για περαιτέρω επεξεργασία. Θα βρείς με λίγο ψάξιμο πολλά τέτοια προγράμματα και μπορείς να δοκιμάσεις, ώσπου να καταλήξεις ποιό σου ταιριάζει, είτε σε κάποιο από τα δωρεάν, είτε επί πληρωμή.

-Υπάρχουν ακόμα Audio Extractors. Που αποσπούν από τα αρχεία video (που αποτελούν σύνθεση δύο επιμέρους τμημάτων, εικόνας και ήχου) μόνο το ηχητικό μέρος. Και λαμβάνουμε με αυτό τον τρόπο το ψηφιακό αρχείο ήχου στην αρχική του μορφή (format), χωρίς καμμία μετατροπή.
Και υπάρχουν ακόμα Youtube Audio downloaders ή Extractors με τα οποία κατεβάζουμε το ηχητικό μέρος ενός video αυτούσιο χωρίς να κατεβάσουμε και το αντίστοιχο μέρος της εικόνας. (Πετυχαίνουμε και οικονομία αποθηκευτικού χώρου έτσι).
Χρησιμοποιώντας κάποιον Audio Extractor λαμβάνουμε το αρχικό αρχείο ήχου χωρίς καμμία περαιτέρω ή ενδιάμεση μετατροπή και υποβάθμιση. Στις περισσότερες περιπτώσεις δε θα χρειάζεται άλλη παραπάνω επεξεργασία με κάποιο Audio Editor, όπως το Sound Force που χρησιμοποιείς. Εκτός αν θέλεις να σπάσεις το αρχικό σε επιμέρους τμήματα ή να κάνεις επεξεργασία για βελτίωση με χρήση των διαθέσιμων plugins.
Υπάρχει ωστόσο και εδώ ένα πρόβλημα. Η κατάσταση στην αγορά και στη διάθεσή των Downloaders και Extractors είναι ρευστή λόγω των συνεχών αλλαγών που κάνουν οι πλατφόρμες και της διαρκούς μάχης μεταξύ τους. Έτσι ένα πρόγραμμα που σε εξυπηρετεί σήμερα μπορεί να πάψει να λειτουργεί αύριο. Και χρειάζεται συνεχής αναβάθμιση και διαρκής ενημέρωση ως προς το τι κυκλοφορεί κάθε φόρα. Δε σου κρύβω πως αυτό γίνεται τελικά κουραστικό. Και αυτός ήταν ο λόγος που κάποια στιγμή βαρέθηκα και το έγκατέλειψα το σπορ!


* Για την εγγραφή ψηφιακών ραδιοφωνικών εκπομπών που είναι ο κανόνας σήμερα, αφού όλοι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί πλέον μεταδίδουν και ψηφιακά συνιστώ την Android εφαρμογή VRadio. (Τη βρίσκουμε εύκολα στο Google Play). Είναι ίσως η καλύτερη εφαρμογή αναπαραγωγής ψηφιακών ραδιοφωνικών σταθμών που έχω βρεί και τη συνιστώ θερμά προς όλους τους φίλους του ραδιοφώνου. Η ανεύρεση, αλλά και η προσθήκη -αν ποτέ χρειαστεί- ραδιοφωνικού σταθμού είναι παιχνιδάκι. Το ίδιο και η κατηγοριοποίση και συστηματοποίηση των σταθμών κατά είδος και κατά χώρες. Και μάλιστα εφαρμογή φτιαγμένη από ελληνικά χέρια.
Στις δυνατότητες της εφαρμογής περιλαμβάνεται και η ηχογράφηση των εκπομπών. Και όχι μόνο. Υπάρχει δυνατότητα πλήρους προγραμματισμού εγγραφής των εκπομπών που μας ενδιαφέρουν, ορίζοντας το σταθμό, την ώρα έναρξης και λήξης εγγραφής. Και επιπλέον με δυνατότητα τακτικού προγραμματισμού, π.χ. σε συγκεκριμένες μέρες της εβδομάδας. Και μόνο γι' αυτό το χαρακτηριστικό αξίζει η εφαρμογή να χαρακτηριστεί κορυφαία.
Τα αρχεία εκπομπών που προκύπτουν (συνήθως Mp3) μπορούμε στη συνέχεια είτε να τα ακούσουμε απ' ευθείας μέσω της εφαρμογής, είτε να τα αντιγράψουμε και να τα μεταφέρουμε οπουδήποτε αλλού για άμεση χρήση ή για περαιτέρω Editing (δηλ. κοπτοραπτική) και περαιτέρω επεξεργασία με τα κατάλληλα προγράμματα.
 
Ευχαριστώ πάρα πολύ τον Sonos Naturalis για αυτά τα πολύ χρήσιμα στοιχεία που δίνει.
Το πρόβλημα που έχω με τον ήχο από youtube είναι συνήθως η πολύ χαμηλή ένταση του αρχείου ( κοντά στα -20 περίπου dB ). Χρειάζεται να φορτωθεί σε sound editor, για να γίνει normalize rms και να ακούγεται στην ίδια ένταση με άλλα αρχεία (από CD) μέσα σε μία συλλογή τραγουδιών.
Ήθελα να ρωτήσω για αυτή την περίπτωση τι να κάνω. Να κατεβάσω από το youtube MP3 - να κάνω normalize στο sound forge - και να το σώσω πάλι σαν MP3 ? (δεν γίνεται υποβάθμιση έτσι ? ).
Ακόμη, υπάρχει περίπτωση από ένα video youtube να έχουμε αρχείο ήχου μορφής WAV ? Χρησιμοποιώ το HD Youtube Downloader.
 
Πώς μπορούμε να ξέρουμε την αρχική μορφή ενός αρχείου ήχου, από video ? Δοκίμασα μερικά από τα προγράμματα audio extractor, και είδα ότι σώζουν το αρχείο σε μορφή mp4a (μόνο 128Kbs), ή προτείνουν μετατροπή (convert), σε MP3, από 128 έως 320 Kbs. Τι διαλέγουμε ? Αν η αρχική μορφή του αρχείου είναι το mp4a (128 Kbs), είναι πολύ κάτω σε ποιότητα και ένταση. Πρέπει επομένως να κάνουμε μετατροπή του αρχείου στα 320 Kbs. Δεν ξέρω αν αυτό σημαίνει και υποβάθμιση του αρχείου.
 
Ευχαριστώ πάρα πολύ τον Sonos Naturalis για αυτά τα πολύ χρήσιμα στοιχεία που δίνει.
:) :) :)
Το πρόβλημα που έχω με τον ήχο από youtube είναι συνήθως η πολύ χαμηλή ένταση του αρχείου ( κοντά στα -20 περίπου dB ). Χρειάζεται να φορτωθεί σε sound editor, για να γίνει normalize rms και να ακούγεται στην ίδια ένταση με άλλα αρχεία (από CD) μέσα σε μία συλλογή τραγουδιών.
Τα -20dB είναι συνήθως η μέση ένταση ενός κομματιού, όπως έγραφαν παλιά στην αναλογική εποχή, όπου η βελόνα στο μαγνητόφωνο έπρεπε "να μπαινοβγαίνει στο κόκκινο", έτσι ώστε να υπάρχει αρκετό περιθώριο (Headroom) για τα δυνατά περάσματα πριν αρχίσει ο ήχος να παραμορφώνει. Καθόλου άσχημα, το αντίθετο θα έλεγα, διότι αποτελεί ένδειξη ότι ο ήχος δεν είναι, ή είναι πολύ λίγο συμπιεσμένος (με compression), επομένως υπάρχει αρκετή δυναμική περιοχή και αυτό σημαίνει πολύ καλή ποιότητα στην ηχογράφηση. Από την άποψη της ποιότητας είναι καλύτερα να κρατάμε ένα ηχητικό αρχείο όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αρχική του μορφή αποφεύγοντας τις περαιτέρω επεξεργασίες, στις οποίες περιλαμβάνεται και το normalizing.
Αν παρ' όλα αυτά χρειάζεσαι το normalizing, διότι θες οπωσδήποτε να εντάξεις το κομμάτι σέ ένα playlist όπου τα κομμάτια επιθυμούμε να ακούγονται ομοιόμορφα, ή διότι απλά... έτσι μας αρέσει, ;) κάνε το, δεν απαγορεύεται!
Πάντως εάν προχωρήσεις σε επεξεργασία normalizing, ή όποια άλλη, πρέπει στο τέλος να εφαρμόσεις και το κατάλληλο dithering.

(Για το θέμα μας συνιστώ να διαβάσεις και να ενημερωθείς σχετικά με τους Loudness Wars που αποτελούν την σύγχρονη τάση της εποχής και ταυτόχρονα παράγοντα σοβαρής υποβάθμισης της ποιότητας πολλών νεώτερων ηχογραφήσεων. Στο internet θα βρείς πολλά σχετικά).
Ήθελα να ρωτήσω για αυτή την περίπτωση τι να κάνω. Να κατεβάσω από το youtube MP3 - να κάνω normalize στο sound forge - και να το σώσω πάλι σαν MP3 ? (δεν γίνεται υποβάθμιση έτσι ? ).
Ακόμη, υπάρχει περίπτωση από ένα video youtube να έχουμε αρχείο ήχου μορφής WAV ? Χρησιμοποιώ το HD Youtube Downloader.
Τα αρχεία Youtube ως προς τον ήχο έχουν χρησιμοποιήσει κατά καιρούς διάφορα format (απωλεστικής συμπίεσης) με κυριότερα τα AAC και Opus. Mp3 δε θυμάμαι να έχω συναντήσει, ίσως στα πρώτα χρόνια του Youtube. (Το Opus251 πάντως που βρίσκουμε τα τελευταία χρόνια δίνει πολύ καλή ποιότητα, ανώτερη όλων των προηγουμένων σε σχέση με τα άλλα απωλεστικά format). Σε Wav ή FLAC (μη απωλεστικά) δεν αποθηκεύονται τα αρχεία που αφορούν τον ήχο Youtube και δεν πρόκειται να βρεις. (Τα δέχεται για Upload, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα).
Ισχύουν όσα είπαμε πιο πάνω. Με κάθε επεξεργασία (κυρίως με κάθε μετατροπή) μία αλλοίωση υπάρχει.
Άν θες να διατηρείς την καλύτερη δυνατή ποιότητα κράτα τα όπως είναι. Κάνε μόνο extract (εξαγωγή) του ηχητικού μέρους του αρχείου χωρίς άλλη περαιτέρω επεξεργασία. Αν πάντως για τους δικούς σου λόγους προχωρήσεις σε παραπέρα επεξεργασία ηχητικού αρχείου, μην παραλείψεις στο τέλος να εφαρμόσεις και το κατάλληλο dithering.
Πώς μπορούμε να ξέρουμε την αρχική μορφή ενός αρχείου ήχου, από video ? Δοκίμασα μερικά από τα προγράμματα audio extractor, και είδα ότι σώζουν το αρχείο σε μορφή mp4a (μόνο 128Kbs), ή προτείνουν μετατροπή (convert), σε MP3, από 128 έως 320 Kbs. Τι διαλέγουμε ? Αν η αρχική μορφή του αρχείου είναι το mp4a (128 Kbs), είναι πολύ κάτω σε ποιότητα και ένταση. Πρέπει επομένως να κάνουμε μετατροπή του αρχείου στα 320 Kbs. Δεν ξέρω αν αυτό σημαίνει και υποβάθμιση του αρχείου.
Την αρχική μορφή ενός ηχητικού αρχείου δεν μπορούμε να την ξέρουμε. Δηλαδή τη μορφή με την οποία έγινε Upload. Διότι σε κάθε περίπτωση η πλατφόρμα του Youtube θα το μετατρέψει στο format με το οποίο αποθηκεύει. Θα πρέπει μάλλον να ψάξεις για τον κατάλληλο Audio Extractor. Σ' αυτό δεν μπορώ να σε βοηθήσω, έχω καιρό να ασχοληθώ. Πάντως βρίσκουμε ότι το Mp4a δεν είναι ακριβώς format, αλλά container που περιέχει άλλα format.
Τους codecs και τα αντίστοιχα format με τα οποία έχει αποθηκευτεί ένα αρχείο στο Youtube τα βρίσκουμε, όταν ζητήσουμε από το σχετικό μενού την επιλογή "πληροφορίες για σπασίκλες"!

Είσαι σίγουρος ότι όλα τα Mp4a που έχεις εξαγάγει (extract) είναι όλα (!) γραμμένα πολύ χαμηλά;
Δηλαδή βάζοντας να παίξουν υπό τις ίδιες συνθήκες αναπαραγωγής το αρχείο που προέκυψε με extract και το αντίστοιχο κομμάτι, όπως είναι στι Youtube, εντοπίζεις διαφορά;
Ή μήπως τα κομμάτια που έχεις επιλέξει να κατεβάσεις είναι πράγματι γραμμένα χαμηλά, για τους λόγους που αναφέρθηκαν πιο πάνω;
Αυτό θεωρώ πιθανότερο, αλλά ας το επαληθεύσουμε.
Διότι στην αντίθετη περίπτωση ο Audio Extractor δε λειτουργεί σωστά. Η δουλειά του είναι να εξάγει μόνο το ηχητικό μέρος από ένα ενιαίο αρχείο video, χωρίς καμμία άλλη μετατροπή ή επεξεργασία. Κι' αν είναι έτσι πρέπει να αναζητήσουμε τον κατάλληλο...
 
  • Like
Reactions: petronik
Σε ευχαριστώ και πάλι. ΟΙ ωραίες πληροφορίες σου, μου δημιουργούν καινούργια ερωτήματα.
1) Ποιο είναι το κατάλληλο dither? Χρησιμοποιώ το Triangular-High-Pass contour στο Sound Forge. Δεν ξέρω αν είναι το κατάλληλο.
Για την ένταση στην καινούργια ηχογράφηση, ακούω π.χ. τα Concert In China του Jarre να έχει πετύχει και ένταση (περίπου -11 dB )και ποιότητα. Ο sound forge, δεν μου δείχνει καθόλου κυματομορφή ( είναι μια μουτζούρα στην οθόνη) και όμως το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό. Εσύ τα ξέρεις καλύτερα.
2) Δεν βρίσκω πράγματι διαφορά ανάμεσα στο extract αρχείο και στο κανονικό απο το video. Όταν βάζω το extract αρχείο να παίξει ,ο player (Winamp) μου δείχνει 128Kbs. Και λέω, είναι πολύ λίγο, μήπως είναι καλύτερα να επιλέξω στην εξαγωγή αρχείο με μετατροπή (MP3 320Kbs) ?
3) Βρήκα αρχεία Opus (όχι Opus 251) 48 Khz, και θα τα χρησιμοποιήσω. Τα βρήκα στο Tube Riper. Και αυτό όμως δίνει επιλογές για Mp4a AAC-MP4-MP3-WAV-Flac- Οpus κλπ. Άρα και εδώ γίνεται μετατροπή. Με προβληματίζει η επιλογή που πρέπει να κάνω.
 
Συμπληρωματικά αναφέρω. Είναι δυνατό να εξάγουμε αρχείο ήχου απο video χωρίς μετατροπή ? Όλα τα audio extractor μας δίνουν επιλογές , όπως αναφέρω ποιό πάνω. Άρα κάνουν μετατροπή.