Σεισμός...

Ποιο 100%; Τη στιγμή που βασίζονται στην στατιστική δεν μπορεί να υπάρχει καμία βεβαιότητα.

Φταίνε βέβαια και οι δημοσιοκάφροι που παρότι τα γνωρίζουν πολύ καλά αυτά, τους πιέζουν για προβλέψεις.

• Like
Reactions: billpeppas and Kosh
Ακριβως

Ενας σοβαρος δημοσιογραφος που να ζηταει αλλα πραγματα εκτος απο το ποτε θα καταρρευσει η Καλντερα και ποτε θα εκραγει το ηφαιστειο δεν υπαρχει ?

Στα ΜΜΕ αναζητειται η ευθυνη. Αν οι λεγομενοι δημοσιογραφοι - καλυτερα θα τους ταιριαζε το τρομογραφοι- εκαναν την δουλεια τους σωστα δεν θα υπηρχε αυτη η καθημερινη σπορα φημων απο εναν κοσμο που ψαχνει να ακουσει οτι εχει φανταστει στην γκλαβα του.

Εδω κοιτα.....αρχισε η πλειοδοσια στα Ριχτερ.

Εννοω οτι μπορεις να πεις το ιδιο πραγμα ουσιαστικα αλλα με πιο εξυπνο τροπο ωστε να φανερωσεις οτι δεν στοχευεις σε αυτοπροβολη......αλλα σε ενημερωση και εφησυχασμο

Οπως ο Παπανικολαου.

αυτός που εφησυχάζει όμως, αν ου μη γένειτο, γίνει καμμιά στραβή, θα φάει το ανάθεμα όλων :D

Στατιστικο ειναι το θεμα Μπιλυ νομιζω (μην πω στοιχημα γιατι σιχαινομαι τον ορο)

Αν βασει στατιστικης ειναι περισσοτερο πιθανο να μην εχουμε εκρηξη ηφαιστειου και διαλυση της μισης Σαντορινης αλλα μια συνεχη αλληλουχια σεισμων για ενα διαστημα ο καθενας κανει τις επιλογες του βασει των οποιων θα εχει ή οχι ησυχη την συνειδηση του για το τι προκαλουν οι γνωσεις/ερευνες που επιλεγει να δημοσιευσει.

Στατιστικο ειναι το θεμα Μπιλυ νομιζω (μην πω στοιχημα γιατι σιχαινομαι τον ορο)

Αν βασει στατιστικης ειναι περισσοτερο πιθανο να μην εχουμε εκρηξη ηφαιστειου και διαλυση της μισης Σαντορινης αλλα μια συνεχη αλληλουχια σεισμων για ενα διαστημα ο καθενας κανει τις επιλογες του βασει των οποιων θα εχει ή οχι ησυχη την συνειδηση του για το τι προκαλουν οι γνωσεις/ερευνες που επιλεγει να δημοσιευσει.

Το θέμα είναι πως και στατιστικά δεν βγάζεις άκρη.

Και στα παραδείγματα από το search του chatGPT που παρέθεσα, το ένα συμβάν δεν έδωσε ποτέ τελικά μεγάλο σεισμό παρά το πολύ μεγάλο πλήθος συχνών δονήσεων, ενώ το άλλο περιστατικό έδωσε τον 8αρη.

Σίγουρα κάποιος που ασχολείται φανατικά με τους σεισμούς (όλοι έχουν ένα πάθος χαχα, αυτό είναι απλώς πολύ kinky :D ) θα μπορεί να παραθέσει περισσότερα συμβάντα.
Πιθανολογώ, guestimate που λέμε, ότι για κάθε περιστατικό σαν της Σαντορίνης τώρα, θα έχουμε συμβάντα που έδωσαν μεγάλο σεισμό, αλλά και αντίστοιχο αριθμό συμβάντων που δεν έδωσαν μεγάλο σεισμό και μετά από μερικούς μήνες έσβησε το φαινόμενο.

Ας ελπίσουμε να μην γίνει κάτι καταστροφικό στην περίπτωση μας.

Πάντως το μόνο ουσιαστικό update είναι ότι είναι και η Αμοργός επίσημα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πέρα από την Σαντορίνη. Ας το κρίνει καθένας όπως πιστεύει, αλλά νομίζω ότι σε ό,τι έχει πει ο Τσελέντης μέρες τώρα έχει πέσει μέσα οπότε αναμένουν ένα σεισμό της τάξης των 6 ρίχτερ...

Αφού λέτε την άποψή σας ας πω και εγώ την δική μου: Το φαινόμενο σβήνει, η περιοχή πέφτει πάλι για ύπνο. Θα μείνει η υπενθύμιση της δύναμης της φύσης στην περιοχή, μπας και φτιάξουν κανένα λιμάνι της προκοπής και να μεγαλώσουν το αεροδρόμιο. Ξέρετε, αν τελικά υπάρξουν ακυρώσεις στην σεζόν, αυτές θα γίνουν όχι τόσο επειδή οι τουρίστες φοβούνται τον σεισμό ή το ηφαίστειο, όσο για το γεγονός πως άμα κάτσει στραβή δε θα μπορούν να φύγουν.

Εμένα πάντως αυτός εδώ μου φαίνεται λογικός

Η γνώμη μου είναι πως αυτή η σεισμική κουλτούρα που βιώνουμε μετά από κάθε τέτοιο γεγονός έχει δημιουργηθεί από τους ίδιους τους επιστήμονες που ασχολούνται με τα φαινόμενα αυτά.
Δεν υπήρξε περίπτωση μεγάλου σεισμού που να μην ακολουθήθηκε από την γνωστή διαμάχη/κόντρα μεταξύ σεισμολόγων, γεωλόγων για την αιτία και την εξέλιξη του φαινομένου.
Βάλτε και λίγο την δίψα για αίμα των ΜΜΕ που σε συνδιασμό με την λαϊκή συνωμοσιολογία και φαντασία φτιάχνουν χολλυγουντιανά σενάρια καταστροφής......Τι μας κρύβουν, τι μας ετοιμάζουν....το HAARP, oι Αμερικάνοι, οι Ρώσοι, οι προφητείες και πάει λέγοντας...

Η όλη αντιπαράθεση γίνεται για προβλέψεις Πυθίας, με ορισμένους να πετάνε νούμερα δεξιά και αριστερά. Καταλαβαίνω πως επιστημονικά μπορούν να υπολογίσουν το μέγιστο μέγεθος σεισμού που μπορεί να γεννήσει ένα συγκεκριμένο ρήγμα από τα χαρακτηριστικά του, εάν δεν κάνω λάθος, υπάρχει γενικά consensus πως το συγκεκριμένο ρήγμα θεωηρητικά μπορεί να δώσει μεγέθη μέχρι 6.2.

Από εκεί και πέρα, οι υποθέσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και οι υπερβολές δεν νομίζω πως εξυπηρετούν τίποτα περισσότερο από το "εγώ το είχα πεί" σε περίπτωση κάποιου δυσμενούς σεναρίου. Η δε κοινωνία δεν ξέρω αν έχει καταλάβει τη σχέση των αριθμών που πετάνε δεξιά και αριστερά δίχως αύριο. Ένας σεισμός των 7R είναι 10 φορές μεγαλύτερος από έναν στα 6R με 32 φορές μεγαλύτερη ενέργεια.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά την περίπτωση των Αλκυονίδων του 81 και την κόντρα των σεισμολόγων για να μας πουν ότι έγινε σεισμός ενώ όλοι τον είχαμε καταλάβει για τα καλά....

Ξέρετε, αν τελικά υπάρξουν ακυρώσεις στην σεζόν, αυτές θα γίνουν όχι τόσο επειδή οι τουρίστες φοβούνται τον σεισμό ή το ηφαίστειο, όσο για το γεγονός πως άμα κάτσει στραβή δε θα μπορούν να φύγουν.

Το θέμα δεν είναι τόσο οι ακυρώσεις.
Σκέψου ότι αυτή την εποχή κάνουν τις ανακαινίσεις, ψάχνουν για προσωπικό, κλπ κλπ.
Σκέψου τώρα ο άλλος να έχει τα δωμάτιά του γιαπιά γιατί κάνει ανακαίνιση στις τουαλέτες τους και να φύγουν οι μάστορες.
Αυτοί οι μάστορες εννοείται ότι δεν είναι μόνιμα διαθέσιμοι, θα κάνουν δουλειές σε άλλα νησιά.
Άντε βρες μετά προσωπικό για το εστιατόριο ή το ξενοδοχείο από άτομα που περιμένουν να δουλέψουν σαιζόν.
Ποιος θα πάει ρισκάροντας πρακτικά τη σαιζόν του;
Οι πελάτες μου στη Σαντορίνη είναι στα μαύρα πανιά, από τα άλλα νησιά μέσα στην τρελή χαρά που βρίσκουν εύκολα κόσμο να δουλέψουν.

• Like
Reactions: takisot and Larry
Στην χώρα που κάνει λιτανειες για να κατευνάση τον Θεό να σταματήσουν οι σεισμοί και που θεωρεί ότι επισης ήταν αποτέλεσμα του θεατρικού έργου με δύο gay που θα ανέβει στην Αθήνα έχει και τους σεισμολογους και τους δημοσιογράφους που του αξίζει

Ποιός τα διαδίδει αυτά;
Οι επιστήμονες;
Είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο άντρας είναι φτιαγμένος από χώμα και η γυναίκα από το πλευρό του άντρα.
Δεν δείχνει απλά, ακούγεται λογικότερο.

Τα βλέπω αυτά και πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω με τι μυαλό κάνουν τέτοιες κατασκευές.

Οταν θα φράσουν όλα αυτά στην θάλασσα θα λένε για το κακό που τους βρήκε

1739480731282.png