Σεισμός...

Μέσα σε ένα χρόνο, φωτιές κ μετά σεισμός με ζημιές κ θύματα για τους κατοίκους της Πελοποννήσου....ελπίζω να είναι η τελευταία δοκιμασία...

Δεν μου κάνει εντύπωση να σου πω την αλήθεια Νίκο....
Θυσία κατασκευής μπροστά στο κόστος...αυτή είναι η αλήθεια δυστυχώς...
Οι εργολάβοι κάνουν ότι θέλουν, εκτός αν είναι κάποιος πάνω από το κεφάλι τους!

κουράγιο να έχουν όλοι όσοι έτυχε να δοκιμάσουν για ακόμα μια φορά τις αντοχές τους. ...

και φυσικά κουράγιο σε όσους θρηνούν !

Re: Απάντηση: Σεισμός...

Ποτέ δεν τελειώνουν οι δοκιμασίες ...

Δεν σας κάνει εντύπωση που πέσαν σπίτια 5 και 10 ετών;

Εμ.... πιο ωφέλιμη από τη θέσπιση νέων αντισεισμικών κανονισμών (ήδη οι προδιαγραφές που επιβάλουν είναι τουλάχιστον επαρκείς) θα ήταν η θέσπιση και τήρηση καλού συστήματος ελέγχου της εφαρμογής τους

Εμ, δεν έχουν βάλει κανένα κάτω να τον σκίσουν !
Ας γινόταν αυτό να δείτε αν θα το ξανά έκαναν
Και φυσικά όχι μόνο τους εργολάβους ,
Έχει ευθύνη και η πολεοδομία για αυτό .

Εμ.... πιο ωφέλιμη από τη θέσπιση νέων αντισεισμικών κανονισμών (ήδη οι προδιαγραφές που επιβάλουν είναι τουλάχιστον επαρκείς) θα ήταν η θέσπιση και τήρηση καλού συστήματος ελέγχου της εφαρμογής τους

+1000

Μια χαρά ειναι ο κανονισμός. Προβλέπει τα πάντα, στο βαθμό που αυτό είναι οικονομοτεχνικά δυνατό. Μην ξεχνάμε αλλωστε οτι ο σεισμος ειναι αρκετα "χαοτικό" φαινομενο, συμβαινει καθε φορα με διαφορετικο τροπο, διαφορετικη διευθυνση, διαφορετικη συχνοτητα, ενταση κλπ.

Απλά ο καθένας κάνει ο,τι γουσταρει κατα την κατασακευή. Ειδικα στην επαρχία η κατάσταση είναι δράμα.

Αλλά και στην Αθήνα έχουν γίνει διάφορα παροιμιώδη: Σε ενα απο τα κτιρια που επεσαν το 99, η μελετη αφορουσε 2οροφο. Και ο ιδιοκτητης αποφασισε τελικα να το κανει 4οροφο, ως εξης: Διπλασίασε ΜΟΝΟΣ του τα σίδερα στις κολωνες. Δε χρειαεται κανεις να ειναι μηχανικος για να καταλαβει ποσο αστειο ακουγεται κατι τετοιο. Το κτιριο εμενε ορθιο κατα τύχη, ακόμα και χωρίς τον σεισμό.

Last edited:
Αυτή η έλλειψη ελεγκτικής συνείδησης, που παρεξηγημένα χαρακτιρίζεται σαν ρουφιάνεμα, ευθύνεται γιά όλα. Γιά την παραβίαση του κόκκινου, τις τιμές στα μάρκετ, τα πεσμένα σπίτια...

Θέμα πολεοδομίας θεωρώ ότι είναι , δεν κάνουν τα στραβά μάτια όταν βλέπουν ένα μικρό αίθριο κλειστό , αλλά κάνουν τα θεόστραβα όταν πρόκειται για εξόφθαλμες περιπτώσεις ...

Το άλλο με την ασφάλεια το ακούσατε; ότι δεν ήταν ασφαλισμένο το σπίτι που έπεσε ...

Ξέρετε τι υποψιάζομαι ( όχι ότι είναι σωστό , λέμε τώρα )
ότι έστειλε πραγματογνώμονα η ασφάλεια και επειδή είδε τα εξόφθαλμα , δεν το ασφάλισε ... Σε αυτή την περίπτωση φταίει και ο ιδιοκτήτης πέρα του κατασκευαστή και των άλλων ...

Συγνωμη ρε παιδια εμεις οι ιδιοι τι κανουμε?Δηλαδη πρεπει να εχουμε ενα αστυφυλακα ο καθενας?Ακουω στην τηλεοραση χθες εναν που λεει επαθε το αυτοκινητο μου 4000 ευρω ζημια και το σπιτι αλλες 7000:slapface:Ωπα ρε μεγαλε ποτε προλαβες και εβγαλες και κοστολογια.:damnyou:Εγω παντως δεν ειδα κανενα νεοκτιστο σπιτι να κατερευσε,μονο κατι πετροκτιστα.
Ολοι μια καραμελα στο στομα ´´το κρατος´´.Εμεις τι αποτελουμε δηλαδη?

Συγνωμη ρε παιδια εμεις οι ιδιοι τι κανουμε?Δηλαδη πρεπει να εχουμε ενα αστυφυλακα ο καθενας?Ακουω στην τηλεοραση χθες εναν που λεει επαθε το αυτοκινητο μου 4000 ευρω ζημια και το σπιτι αλλες 7000:slapface:Ωπα ρε μεγαλε ποτε προλαβες και εβγαλες και κοστολογια.:damnyou:Εγω παντως δεν ειδα κανενα νεοκτιστο σπιτι να κατερευσε,μονο κατι πετροκτιστα.
Ολοι μια καραμελα στο στομα ´´το κρατος´´.Εμεις τι αποτελουμε δηλαδη?

Αυτο ακριβώς σκεφτόμουν και εγω χθές, όταν είδα και άκουσα κάποιον λίγα λεπτά μετά τον σεισμό να έχει βγάλει κοστολόγιο ζημιών σα 7 χιλιάρικα!!!
Και κάτι ακόμη....δεν ξέρω τι γίνεται απο κοντά, αλλά τουλάχιστον απο ότι έχω δεί σε foto και στην τηλεόραση, επιτρέψτε μου να πω πως με εξαίρεση ένα καμπαναριό, τα υπόλοιπα που έπεσαν δεν λέγονται σπίτια αλά κάτι ανάμεσα σε πλησταριό και αποθήκη πριν του 1940....

Σχετικό - άσχετο.
Οι υπεύθυνοι της Ρικομέξ δικάστηκαν τελικά?

Ο αρχιτέκτων και ο πολιτικός μηχανικός, ναι. Πρωτοδίκως καταδικάστηκαν για ανθρωποκτονία από αμέλεια, στο Εφετείο πέρισυ αθωώθηκαν, παραλίγο να είχε παραγραφεί μάλιστα το αδίκημα εάν αργούσε η εκδίκαση άλους 2-3 μήνες.

Και κάτι ακόμη....δεν ξέρω τι γίνεται απο κοντά, αλλά τουλάχιστον απο ότι έχω δεί σε foto και στην τηλεόραση, επιτρέψτε μου να πω πως με εξαίρεση ένα καμπαναριό, τα υπόλοιπα που έπεσαν δεν λέγονται σπίτια αλά κάτι ανάμεσα σε πλησταριό και αποθήκη πριν του 1940....

Και γω αυτή την εντύπωση σχημάτισα. Ολο κάτι πετρόχτιστα κατέρευσαν (περίεργο, δεν λένε ότι τα πετρόχτιστα δεν καταλαβαίνουν σεισμό; )

Μόνο είδα κι ένα 22 ετών που κατέρρευσε η πιλοτή και ο πρώτος όροφος έγινε ισόγειο στην κυριολεξία.

Αλλά κακά τα ψέματα, οι περισσότερες παλιές κατασκευές στα χωριά είναι βασισμένες στο πως το θέλει ο ιδιοκτήτης και στην εμπειρία του μπετατζή. Τι ψάχνουμε να βρούμε τώρα....

Επισης αυτη η ιστορια με τις προβλεψεις το σεισμων εχει καταντησει αηδια.Αυτο που δεν μπορω να καταλαβω ειναι το τι μπορει να γινει αν προβλεφθει ενας σεισμος?Θα μας πει η Χ ομαδα σεισμολογων οτι το επομενο εξαμηνο θα γινει πολυ μεγαλος σεισμος στα επτανησα.Ωραια τι θα κανουμε,θα κοιμουντε στα σκηνακια οι κατοικοι για το επομενο εξαμηνο και με την ψυχη στο στομα?

απλά με την γνώση οτι "ερχεται" θα το σκεφτεσαι λιγο παραπάνω

>να αγορασεις την slk και να μην παραδωσεις για να φτιαξεις τις ζημιες του προηγουμενου
σεισμου
>να κάνεις την οποιαδήποτε πολεοδομική λαλακια, αν χτίζεις ή πρόκειται να χτίσεις

>να βιαστεις λιγο περισσότερο να στερεωσεις καλύτερα (ή να αφαιρέσεις) εκείνο το ντουλάπι που κρεμεται πάνω απο το κρεβάτι σου

>να εκτιμάς διαφορετικά το κτίριο στο οποίο μένεις - διότι η χρηστικότητα και ο καλλωπισμός πολλές φορές στο φτωχό μας μυαλό προέχουν της ασφάλειας.

Συμφωνω απολυτα με ολα αυτα Γιαννη αλλα δεν χρειαζεται να ξερεις το ποτε ακριβως θα γινει ο σεισμος για να τα εφαρμοσεις.

όπως τα λες , και ας μην γίνει ποτέ σεισμός ... εαν είναι να μας πούνε "σεισμός έρχεται" για να κάνουμε το σπίτι πιο ασφαλές , χαίρω πολύ , τα λέμε στη κόλαση ...

Και γω αυτή την εντύπωση σχημάτισα. Ολο κάτι πετρόχτιστα κατέρευσαν (περίεργο, δεν λένε ότι τα πετρόχτιστα δεν καταλαβαίνουν σεισμό; )

Μεγάλο urban legend...Αν δεν υπάρχει σίδερο στην κατασκευή τι να σου κάνει η πέτρα...