Σεισμός...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Kαταλαβε κανεις τον σεισμο?

Αντώνη ήταν πολύ σύντομη επίσκεψη ........... πάντως τις βάφλες σου τις χρωστάω ........ όπως καί στον Μεσσήνιο ......... όπως καί καί μιά Κυριακή στον Χολαργό γιά την ενίσχυση της ομάδας του Σίμου!!!!!!!

Χρωστάς και από εδώ Μr...

-bye-

Re: Kαταλαβε κανεις τον σεισμο?

18 ΣΕΙΣΜΟΙ ΜΕΣΑ ΣΕ 15 ΩΡΕΣ ΣΤΗΝ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ. ΕΥΤΥΧΩΣ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΙΑ. ΕΛΠΙΖΩ ΜΟΝΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΔΩ ΓΙΑΤΙ ΠΑΩ ΓΙΑ ΠΑΝΕΣ.....

Νεο σημα ομαδας ΒΑΝ

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=104375&cid=91

Ερώτηση

Αξιότιμε κ. Χουλιάρα, ακούγεται ότι από τις 21 Φεβρουαρίου 2010 μέχρι και 11 Μαρτίου αναμένεται έντονη σεισμική δραστηριότητα στη χώρα μας σύμφωνα με τις προγνώσεις που έχουν αναρτηθεί στο

http://www.tsiapas.gr/promar2010.html

και του κυρίου Βαρότσου στο Κορνέλ

http://arxiv.org/PS_cache/arxiv/pdf/0904/0904.2465v10.pdf.

Επίσης ο σεισμολόγος Γ. Παπαδόπουλος δήλωσε: "Μην επαναπαύονται στα Ψαχνά Ευβοίας".

Δεν έχω ξαναδεί ταυτόχρονες προγνώσεις σεισμών από τόσο σπουδαίους επιστήμονες και είναι λίγο ανησυχητικό.

Καλό θα ήταν να βγείτε στη εκπομπή του κ. Τριανταφυλλόπουλου και να ενημερώσετε τον κόσμο.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

Απάντηση

Όπως είδατε και στη χθεσινή μας ανάρτηση στην zougla.gr, απαντήσαμε σε ερωτήματα αναγνωστών μας σχετικά με τη σεισμικότητα στην περιοχή της Εύβοιας.

Όπως αναφέρετε στο δικό σας ερώτημα, η μόνη επιστημονική μελέτη που έχει δημοσιευθεί και αφορά στη σεισμικότητα της ευρύτερης περιοχής είναι η επιστημονική δημοσίευση, στις 9 Φεβρουαρίου 2010 , της ομάδας ΒΑΝ που είναι αναρτημένη στο site του Πανεπιστημίου Κορνέλ.

Δεν θέλω να κάνω επιστημονική κριτική μέσω αυτής της στήλης στο διαδίκτυο, αυτά γίνονται σε επίσημα επιστημονικά περιοδικά και σε επιστημονικά συνέδρια.

Την πραγματική εκτίμηση του σεισμικού κινδύνου για την χώρα μας την κάνει η αρμόδια επιστημονική επιτροπή του ΟΑΣΠ, αυτή είναι υπεύθυνη για την εκτίμηση και για τα τυχόν μέτρα που θα λάβει η Πολιτεία.

Ευχαριστώ για την επικοινωνία

Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών,

Γεράσιμος Χουλιάρας

-----------------------------------------

μπορει καποιος αν ξερει να μου εξηγησει τι σημαινει αυτο που λεει το λινκ ?

αγγλικα ξερω αλλα σεισμολογος δεν ειμαι και την προτροπη να διαβασουμε τη δημοσιευση τη βρισκω ανευ αντικειμενου εκτος αν εισαι σεισμολογος

δηλαδη εμεις ενημερωνουμε αλλα για να μην κατηγορηθουμε δεν ενημερωνουμε ...

το τετραγωνο που δειχνει γκρι και ενα μικροτερο εντονο γκρι στο δευτερο link του Κορνελ δλδ

με κανει να χανω τον υπνο μου ...

κανεις γεωλογος σεισμολογος κλπ

να γραψει τουλαχιστον αν θελει και μπορει ...

που θα γινει με βαση αυτα που λεει η ανακοινωση

ποσο μεγεθος ?

σε θαλασσα η ξηρα

σε τι βαθος

και ποτε ?

με βαση αυτα που λεει η ανακοινωση ...

και ποσο ευστοχη εχει υπαρξει αυτη η ομαδα στο παρελθον ?

ειχε προβλεψει το σεισμο της Πατρας ?

στο Ευπαλιο ?

αλλου ?

Απάντηση: Νεο σημα ομαδας ΒΑΝ

Μη κολλάτε με τις σεισμικές προβλέψεις, είναι ένα εργαλείο μελέτης των εξαιρετικά πολύπλοκων φαινομένων που λαμβάνουν χώρα στο υπέδαφος, και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να είναι τόσο ακριβείς όσο θέλουν να τις παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι. Επίσης, αυτό που υπονοούν σχετικά με το θέμα όποτε ασχολούνται τα ΜΜΕ με αυτό, ότι δηλαδή κάποιοι γνωρίζουν, αλλά δεν μας λένε, εμπίπτει στα πλάισια του συνδρόμου καταδίωξης και θεωριών συνομωσίας, το οποίο φυσικά πάντα βρίσκει πολλούς αποδέκτες.

Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι σεισμολόγοι είναι κάποιου είδους γενική εκτίμηση για το περίπου πού, περίπου πότε και περίπου πόσο μεγάλος θα είναι ένας σεισμός. Κοινώς, αν είναι να γίνει σεισμός (που σίγουρα θα γίνει αφού στην Ελλάδα μένουμε), δεν υπάρχει τρόπος να ενημερωθεί κανένας συγκεκριμένα. Το μόναδικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε, είναι να μένουμε σε σπίτια κατασκευασμένα με κατάλληλες προδιαγραφές, και απ'όσο γνωρίζω, με τους αντισεισμικούς κανονισμούς από τη δεκαετία του 80 και μετά, όλα τα νέα κτίρια μας καλύπτουν επαρκώς σε περίπτωση σεισμού - εκτός αν έκανε οικονομίες ο εργολάβος...

Τώρα για το λινκ στο site με τις προβλέψεις σεισμών... Αναρωτιέμαι αν η ευκολία με την οποία κάποιος ανεβάζει έτσι αόριστες και γενικόλογες ανακοινώσεις σε μία σελίδα κάνοντας προγνώσεις (χωρίς τουλάχιστον τις κατάλληλες διευκρινίσεις για το ευρύ κοινό που έχει πρόσβαση σε αυτές), αναλογεί και σε μία αντίστοιχη ευθύνη, όπως και αν θα έχει και κάποιες επιπτώσεις αν δεν πετύχουν οι εκτιμήσεις του. Εκτός αν απλά παίζουμε ναυμαχία και καταφέρουμε κάποια στιγμή να βυθίσουμε τίποτα. Αλλά όπως ακούγεται, είναι πολλά τα λεφτά, γι'αυτό μάλλον και βλέπουμε "σοβαρούς" επιστήμονες να γίνονται τηλεμαϊντανοί μετά από κάθε μεγάλο σεισμό.

Btw, το ότι η φωτογραφία του Βαρώτσου είναι 20 χρόνια παλιά, κάτι λέει, ε?

Last edited:
Απάντηση: Re: Νεο σημα ομαδας ΒΑΝ

το σπιτι μου ειναι του '60 !

Το ότι το σπίτι είναι παλιό δε σημαίνει απαραιτήτως ότι είναι και κακοχτισμένο. Υποθέτω ότι ένας μηχανικός μπορεί να κάνει κάποια αυτοψία και να σου πει συγκεκριμένα πράγματα, φαντάζομαι ένας έλεγχος κάθε 50 χρόνια αξίζει να γίνεται, ούτως ή άλλως. Επίσης υποθέτω πως αν είσαι σε σεισμογενή περιοχή και το σπίτι έχει αντέξει τόσο χρόνια ανέπαφο, μάλλον δε θα πρέπει να ανησυχείς πάρα πολύ. Όλα αυτά βέβαια βάσει λογικής και όχι εμπειρίας, καθώς δεν είμαι πολιτικός μηχανικός, κάποιος άλλος φίλος θα μπορούσε να μας διαφωτίσει περισσότερο.

Re: Νεο σημα ομαδας ΒΑΝ

Ωχ! Ενας σεισμός μας έλειπε...Για να δέσει το γλυκό..
Οπου φτωχός και η μοίρα του δηλαδή?

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ.....

αυτα ακουνε και φοβουνται να μιλησουν

( στο αστεροσκοπειο που τηλεφωνησα λεει '' δε γινεται τιποτα συνηθως απ αυτα που λεει η ομαδα ΒΑΝ )

με τετοια νοοτροπια δε γινεται δουλεια ...
οι μεν τσακωνονται με τους αλλους οι δε αλλοι εκνευριζονται και δημοσιευουν μονο στο Κορνελ λες και τους νοιαζει στο Κορνελ τι θα γινει εδω ...
απλα ( υποψιαζομαι ) οτι ελπιζει ( μακρια απο μας ) να πεσει μεσα ...
και να γινει αποδεκτος (?! )

το ζητημα ειναι οτι εγω χρονια υποψιαζομαι οτι επειδη το σπιτι ειναι παλιο ... ( βαζω διαφορα πραγματα με το νου μου ... κανεις δεν παιρνει την αποφαση να φυγει διοτι '' η πολεοδομια δε μου λεει να φυγω αρα καλο ειναι ''
ομως η πολεοδομια επρεπε να κρινει αυτοστιγμη ακαταλληλα οσα κτηρια επαυσαν να πληρουν τον κανονισμο απο τη στιγμη που αυτος αλλαξε ...

δλδ πηρε αδεια σημερα ?
περασαν δυο χρονια ?
αλλαξε ο κανονισμος ? πληροι ΚΑΙ τον νεο κανονισμο ?
αν οχι δρομο !

ομως κανενας δεν τολμαει να το πει αυτο

( αλλιως τι αλλαζει ο κανονισμος ? )

Απάντηση: Νεο σημα ομαδας ΒΑΝ

Έλα ντε!
Κάθε φορά τα ίδια και κάθε επόμενη η γνωστή κόντρα των σεισμολόγων στα τηλεπαράθυρα.....:icon15:

το σπιτι μου ειναι του '60 !

να φυγω δλδ ?

και που να παω ?

Nα κάτσεις εκεί που είσαι.... Αφού το σπίτι σου είναι του '60, αυτό σημαίνει ότι έχει βγει "καθαρό" τόσο απ'τον σεισμό του '81 όσο και του '99, άρα μάλλον σου'κατσε "καλο πράμα"...

Όσο για το ΒΑΝ, προσωπικά δεν το εμπιστεύομαι, αλλά δε βάζω το χέρι μου στη φωτιά για τίποτα, πόσο μάλλον για ένα τόσο χαοτικό φαινόμενο όσο ο σεισμός...

Στην ίδια περιοχή "προέβλεψαν" και για πέρυσι τον Ιούνιο σεισμό:

http://www.servitoros.gr/news/view.php/23427/

Απ' το 1990 που ήμουν στο 1ο έτος του Γεωλογικού στο πανεπιστήμιο Αθηνών, πάντα αυτό γινόταν με την ομάδα ΒΑΝ. Οι τρεις τους (Βαρώτσος, Αλεξόπουλος, Νομικός) στην μία πλευρά και όλοι οι άλλοι στην αντίθετη. Από τότε μέχρι και σήμερα δεν έχει αλλάξει σχεδόν τίποτα.

Η μεθοδολογία της ομάδας ΒΑΝ βασίζεται στην καταγραφή ηλεκτρικών σημάτων SES από σταθμούς που έχουν εγκαταστήσει σε διάφορα σημεία της χώρας. Η γέννεση των ηλεκτρικών αυτών σημάτων οφείλεται στο "πιεζοηλεκτρικό φαινόμενο" μία ιδιότητα που έχει ο χαλαζίας και ο τουρμαλίνης να παράγουν ηλεκτρισμό όταν πιεστούν κατά μία ορισμένη διεύθυνση. Συνεπώς λόγω της υψηλής παρουσίας χαλαζία στην λιθόσφαιρα, στην τελική φάση πριν την δημιουργία ενός σεισμού είναι δυνατόν να παρατηρηθούν τέτοια φαινόμενα λόγω των υψηλών πιέσεων που επικρατούν στον εστιακό χώρο.

Οι ενστάσεις των υπολοίπων έγκεινται στον τρόπο που γίνεται η ερμηνεία αυτών των καταγραφών και αν τελικά τέτοιου είδους καταγραφές έχουν αξία. Είναι γνωστό ότι σε πάρα πολλές προβλέψεις της η ομάδα ΒΑΝ έχει πέσει τραγικά έξω. Επίσης σε περιπτώσεις "επιτυχούς" (σύμφωνα με την ομάδα ΒΑΝ) πρόβλεψης σεισμού υπάρχουν κενά στην καταγραφή των σημάτων. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι στο σεισμό στην Καλαμάτα το 1986 η ομάδα ΒΑΝ είχε θεωρήσει ότι είχε προβλέψει τον σεισμό βασιζόμενη σε καταγραφές σταθμού στην περιοχή της Αττικής (νομίζω στην Κερατέα) όταν οι σταθμοί της Πελοποννήσου δεν είχαν καταγράψει τίποτα.

Επίσης, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι στον Ελλαδικό χώρο όταν λέμε ότι σε μία περιοχή που καλύπτει σχεδόν τον μισό χάρτη, και σε διάστημα 1-2 μηνών θα γίνει κάποιος αριθμός σεισμών με μέγεθος 2 - 4 R, δεν είναι πρόβλεψη. Καθημερινά σε όλη την Ελλάδα γίνονται εκατοντάδες τέτοιοι σεισμοί. Δεν έχει κάποιος παρά να κάνει μία επίσκεψη στο σεισμολογικό κέντρο του Αστεροσκοπείου και να δει πόσες καταγραφές σεισμών γίνονται ανά ώρα.

Αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί είναι όταν δεν γίνονται τέτοιοι σεισμοί, και ειδικά σε περιοχές όπου αυτοί αναμένονταν (σεισμικά κενά).

και που υπαρχουν σεισμικα κενα αυτην την περιοδο ?

Αυτό για να στο πω πρέπει να γνωρίζω ιστορικά και άλλα στοιχεία από καταγραφές σεισμών τα τελευταία χρόνια. Θα ψάξω να βρω αν υπάρχει κάποια σχετική δημοσίευση για τον Ελληνικό χώρο.

Πάντως σε γενικές γραμμές οι περιοχές του Ελληνικού χώρου με υψηλή σεισμική επικινδυνότητα είναι:

1. Ολος ο χώρος του Ελληνικού τόξου που ξεκινάει από την Κεφαλονιά, διασχίζει το νότιο Ιόνιο δυτικά της Πελοποννήσου και περνώντας νότια της Κρήτης καταλήγει στη Ρόδο. Είναι η περιοχή με την μεγαλύτερη σεισμικότητα στην Ευρώπη. Εδώ εμφανίζονται σεισμοί με μεγέθη ακόμη και πάνω από 7,5 R.

2. Ολο το τμήμα του ΒΑ Αιγαίου που επηρεάζεται απ' το Δυτ. τμήμα του ρήγματος της Ανατολίας (Τουρκία).

3. Η ευρύτερη περιοχή του Πατραϊκού και Κορινθιακού κόλπου.

4. Η περιοχή της Στερεάς Ελλάδας - Ευβοϊκού. Εδώ υπάρχει και το περίφημο ρήγμα της Αταλάντης με σεισμούς κατά το παρελθόν 6,5 - 7 R.

5. Η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής (ρήγμα Ιερισσού)

Last edited:

fig_seis_gr_2009.jpg