Σεισμός...

Στην ευρύτερη περιοχή επικίνδυνα είναι τα ρήγματα του Βόρειου Ευβοϊκού. Αυτά μπορούν να δώσουν λίγο μεγαλύτερους σεισμούς.

Ο χθεσινός ήταν σχετικά μικρός. Ισως να έγιναν μετασεισμοί, στην περίπτωση αυτή όμως το μέγεθός τους θα ήταν μικρό και πιθανόν να μην έγιναν αντιληπτοί.

Το ότι ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα οφείλεται σε 2 κυρίως λόγους:

α) Το πολύ μικρό εστιακό βάθος, και

β) Το επίκεντρο σε κατοικημένη περιοχή.

Και ήταν μόνο 4,4 ρίχτερ. Φαντάσου σε σεισμογενείς περιοχές πως νιώθουν όταν κάνει 6 και 7 ρίχτερ!! Νομίζω ότι η μονάδα μέτρησης δεν είναι εκθετική συνάρτηση. Δηλαδή το 6 από το 7 έχει πολύ μεγαλύτερη διαφορά με το 4 από το 5. Ελπίζω να τα λέω σωστά....

Απάντηση: Re: Σεισμός...

Στην ευρύτερη περιοχή επικίνδυνα είναι τα ρήγματα του Βόρειου Ευβοϊκού. Αυτά μπορούν να δώσουν λίγο μεγαλύτερους σεισμούς.

Το Αίγιο είναι πιο επικίνδυνο.
Η περιοχή της αρχαίας Ελίκης είχε δώσει ~9R το 337 πΧ.

Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα είναι ένας σεισμός 9 R. θα μείνει τίποτα όρθιο? άραγε τα κτήρια με αντισεισμικές προδιαγραφές πόσο να αντέχουν ?

Νομίζω η πιστή εφαρμογή του αντισεισμικού κανονισμού εγγυάται τη στατικότητα για 7,5 αλλά αυτά παιδιά είναι σχετικά.Έχω μπει σε προσομοιωτή σεισμών,ο οποίος μεταξύ άλλων αναπαράγει σεισμικά γεγονότα με ακρίβεια..Σας πληροφωρώ οτι το πιό σφοδρό συμβάν ήταν στην Οζάκα της Ιαπωνίας με "μόλις" 6,5 σε αντίθεση με έναν 8 στην Ταϊβάν.Ασύλληπτη βιαιότητα,κάτι κοπέλες άρχισαν να ουρλιάζουν,και αν τα έπιπλα μέσα δεν ήταν βιδωμένα θα είχαμε σόου..Ο οκτάρης αντίθετα ήταν πολύ πιο ανεκτός,μας το εξήγησαν και οι σεισμολόγοι που ήταν εκεί.Έχει να κάνει με δεκάδες παραμέτρους..

Οι μεγαλύτεροι που θυμάμαι ήταν στην Χιλή.Προσέγγισαν τα 9...Πρόσφατα...

3 τεμάχια μαζεμένα σκάσανε λέει ......

ο πρώτος 6+ και οι άλλοι δύο που ακολούθησαν (μέσα στην επόμενη μισή ώρα) γύρω στα 4 .....

Νομίζω η πιστή εφαρμογή του αντισεισμικού κανονισμού εγγυάται τη στατικότητα για 7,5 αλλά αυτά παιδιά είναι σχετικά.Έχω μπει σε προσομοιωτή σεισμών,ο οποίος μεταξύ άλλων αναπαράγει σεισμικά γεγονότα με ακρίβεια..Σας πληροφωρώ οτι το πιό σφοδρό συμβάν ήταν στην Οζάκα της Ιαπωνίας με "μόλις" 6,5 σε αντίθεση με έναν 8 στην Ταϊβάν.Ασύλληπτη βιαιότητα,κάτι κοπέλες άρχισαν να ουρλιάζουν,και αν τα έπιπλα μέσα δεν ήταν βιδωμένα θα είχαμε σόου..Ο οκτάρης αντίθετα ήταν πολύ πιο ανεκτός,μας το εξήγησαν και οι σεισμολόγοι που ήταν εκεί.Έχει να κάνει με δεκάδες παραμέτρους..

Έτσι ακριβώς είναι Νίκο. Να σου δώσω μια απλουστευμένη ερμηνεία.
Τα ρίχτερ περιγράφουν την ενέργεια που απελευθερώθηκε από το σεισμό. Αυτό από μόνο του δε μας λέει και πολλά.
Όσον αφορά τις κατασκευές αλλά και την αίσθηση που εμείς θα πάρουμε από ένα σεισμό, αυτό που μας νοιάζει είναι η επιτάχυνση της επιφάνειας του εδάφους.
Σκέψου το λοιπόν ως εξής: αν κάποιος μας πει ότι μια λάμπα είναι 200W θα σκεφτούμε ότι σίγουρα αυτή η λάμπα είναι "δυνατή".
Δεν μπορούμε όμως να βγάλουμε συμπέρασμα για το αν ο χώρος που θα μπει, θα φωτιστεί επαρκώς. Αν μπει σε ένα WC τότε θα θες γυαλιά ηλίου για να μπεις. Αν όμως χρησιμοποιηθεί για να φωτίσει ένα γήπεδο, τότε καλό είναι να πάρεις και ένα φακό μαζί σου.
Η ενέργεια λοιπόν που απελευθερώνεται σε ένα σεισμό θα κάνει το έδαφος να κουνηθεί με μια επιτάχυνση.
Το πόση θα είναι αυτή η επιτάχυνση (αυτό μας ενδιαφέρει!) εξαρτάται, από το βάθος στο οποίο έγινε ο σεισμός, αν έγινε στη θάλασσα, πόσο κοντά είναι το επίκεντρο, ποια η σύσταση των εδαφών από εκεί μέχρι εδώ, την σύσταση του εδάφους που θεμελιώσαμε/πατάμε κλπ.