Σεισμός...

Με τα σίδερα και τα μπετά δεν πολυπαίζανε...
Μόνο όταν σκοπίμως δεν φωνάζανε τον μηχανικό στην οικοδομή.

Άλλες παραβάσεις είναι κυρίαρχες εδώ: όπως εμένα μου είχε πει ένας "θέλω και μια σοφίτσα να μη φαίνεται στα σχέδια όμως".
Με έπιασαν τα γέλια, του είπα πόσο μικρή τη θέλει τη Σοφία, και έφυγε. :ROFLMAO:

Kαλά και που να δείτε τι γίνεται εις τας Ευρώπας.
Θείος μου, Γάλλος μηχανικός στο Arles, έχει πάθει την πλάκα του με το πώς χτίζονται τα κτίρια στην Ελλάδα.
Μου έλεγε χαρακτηριστικά πως αν κάποτε γίνει στη Γαλλία σεισμός ανάλογος με αυτούς της Ελλάδας, τα θύματα θα είναι αμέτρητα γιατι οι κατασκευές εκτός από παλιές είναι και πολύ απλές.
Όποτε ερχοταν στην Ελλάδα και έβλεπε γιαπί, έμπαινε μέσα και χάζευε...

• Like
Reactions: mikemtb
Kαλά και που να δείτε τι γίνεται εις τας Ευρώπας.
Θείος μου, Γάλλος μηχανικός στο Arles, έχει πάθει την πλάκα του με το πώς χτίζονται τα κτίρια στην Ελλάδα.
Μου έλεγε χαρακτηριστικά πως αν κάποτε γίνει στη Γαλλία σεισμός ανάλογος με αυτούς της Ελλάδας, τα θύματα θα είναι αμέτρητα γιατι οι κατασκευές εκτός από παλιές είναι και πολύ απλές.
Όποτε ερχοταν στην Ελλάδα και έβλεπε γιαπί, έμπαινε μέσα και χάζευε...

Μα δεν χρειάζεται να τα χτίζουν έτσι εκεί.
Την τεχνολογία την "έχουν" μια χαρά πάντως.

ΠΧ γέφυρα Ρίου-Αντιρίου

Ενώ εδώ όλα με το νόμο γινόντουσαν παλιά 😁😁😁 Κανένα λάδωμα, κανένα πρόστιμο 😁😁😁
Μην δουλευομαστε τώρα μεταξύ μας.
Καρανατολίτικη νοοτροπία έχει η χώρα μας, απλά κάτω από ευρωπαϊκό μανδύα.
Ναι γνωστά αυτά. Λέω αν γίνει κάνας αντίστοιχος σεισμός κάτω από τα πόδια μας (όχι στην θάλασσα, και σε 100 χιλ.βαθος) έχετε γεια βρυσούλες
Δεν έγινε ο σεισμός της Αθήνας του 1999, με "μόνο" 143 νεκρούς; Και οι περισσότεροι ήταν από ένα κτίριο, της Ρικομέξ, που είχε χτιστεί...από χαρτόνι.

Τασο μου απο τον σεισμο της Αθηνας το 1985 αλλαξαν πολλα
Ολα τα κτηρια που χτιστηκαν μετα εχουν πια αντισειεμικες προδιαγραφες

Δεν μιλαω για αυτα που τα εφτιαξε ο κοσμακης παρανομα και αν θυμασαι την διαφημιση " Νυχτα να ριχνεις το μπετόν" με τις νομιμοποιησεις αυθαιρετων
Ολα αυτα σε ολη την επικρατεια θα πανε ακλαφτα και ο ενας θα ριχνει τις ευθυνες στον αλλον

Ομως ολες οι πολυκατοικιες στο λεκανοπεδιο που ειχαν σοβαρο πολιτικο μηχανικο (υπευθυνο εφ ορου ζωης) πληρουν ολε τις προυποθεσεις του αντσεισμικου

Τ

Μα δεν χρειάζεται να τα χτίζουν έτσι εκεί.
Την τεχνολογία την "έχουν" μια χαρά πάντως.

ΠΧ γέφυρα Ρίου-Αντιρίου
Ναι, ακριβώς, τυχεροί είναι γιατι ζούν σε μια χώρα ήρεμη με ελάχιστη σεισμική δραστηριότητα.
Απλώς έβαλε ένα "αν" στη συζήτηση.

"Γούβα η φεγγαρόφωτη"
Η παλιά συνοικία της Αθήνας ( όπου και το πατρικό μου σπίτι) μεταξύ Παγκρατίου, Νέου Κόσμου και Δάφνης, που πήρε το παρατσούκλι "φεγγαρόφωτη" επειδή τα πρώτα φτωχικά σπίτα χτίζονταν παράνομα τη νύχτα με το φως του φεγγαριού. Παλιές ως επι το πλείστον πλινθόκτιστες χαμηλές οικίες που στον σεισμό του 81 έπαθαν μεγάλες ζημιές.
Στην φωτογραφία ένα τέτοιο σπίτι δυο δρόμους μακρυά απο το δικό μου, κατέρρευσε πριν από ένα μήνα περίπου απο τους σεισμούς των Στύρων στην Εύβοια.

seismos.jpg

Επίσης τα κτίρια "θυμούνται", δηλαδή στην Αττική έχουν φάει δύο σοβαρούς σεισμούς, με αποτέλεσμα πολλά να έχουν μικρής έκτασης ζημιές ή και "κρυφές" που δεν αποκαταστάθηκαν. Σε επόμενο σεισμό δεν ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθούν...

Εγώ πάντως θυμάμαι πολύ καλά οτι στο σεισμό του Αιγίου που κατέρρευσαν σπίτια διάβαζα για κατασκευές που οι εργολάβοι, στις πλάκες, αντί για τα κατάλληλα σίδερα πετούσαν ό,τι νάναι ακόμα και σουμιέδες.

Δεν έγινε ο σεισμός της Αθήνας του 1999, με "μόνο" 143 νεκρούς; Και οι περισσότεροι ήταν από ένα κτίριο, της Ρικομέξ, που είχε χτιστεί...από χαρτόνι.
Και πάνω σε μπαζωμένο ρέμα...

Το '99 ο σεισμός ήταν πολύ πιο ισχυρός απ΄ότι φαίνεται στα ρίχτερ.
Κυρίως γιατί-όπως πολύ σωστά γράφτηκε παραπάνω-σημασία δεν είχε η ένταση αλλά η επιτάχυνση του εδάφους η οποία έφτασε τα 2g όταν-μέχρι τότε- ο συντελεστής ασφαλείας στο σχεδιασμό κτιρίων ήταν 0,5g.
Ως τάξη μεγέθους η συγκεκριμένη αύξηση στην επιτάχυνση του εδάφους επιβαρύνει ένα κτίριο πολύ περισσότερο από μια αντίστοιχη αύξηση σε ρίχτερ πράγμα που σημαίνει ότι τα κτίρια στην Αθήνα συμπεριφέρθηκαν πολύ καλύτερα απ'οσο φαινόταν στα χαρτιά-άρα η κατασκευή τους ήταν σε γενικές γραμμές καλή και αν μη τη άλλο "πιστότερη" στον υπάρχοντα -τότε- αντισεισμικό κανονισμό οποίος δεν προέβλεπε τόσο μεγάλη επιτάχυνση εδάφους (αυτό άλλαξε μετα το 99).
Οπότε ας μην απαξιώνουμε τόσο εύκολα τις κατασκευές στην Ελλάδα.Μλκίες γίνονται αλλά όχι τόσες όσες πιστεύουμε.

Εγώ πάντως θυμάμαι πολύ καλά οτι στο σεισμό του Αιγίου που κατέρρευσαν σπίτια διάβαζα για κατασκευές που οι εργολάβοι, στις πλάκες, αντί για τα κατάλληλα σίδερα πετούσαν ό,τι νάναι ακόμα και σουμιέδες.

Δεν λέω ότι δεν πειράζει να ρίχνεις σουμιέδες στις πλάκες, αλλά οι πλάκες δεν είναι αντισεισμικό στοιχείο, ούτε καταρρέουν σε ένα σεισμό.
Κάτι τέτοιο δείχνει πάντως την "επιμέλεια" που έδειξε ο εργολάβος και στα σημαντικά στοιχεία...

Παντως εξ΄οσων θυμαμαι στην Αθηνα που παρατηρουσα οικοδομες ολα αλλαξαν απο το 81 και μετα . Εως τοτε πχ δεν εβλεπα να δενονται οι κολωνες μεταξυ τους με οριζοντια πεδιλα.

Αυτο ηταν απο τα πολυ χαρακτηριστικα που αναβαθμιστηκαν.

Τα κτίρια που κατέρευσαν το '99 ήταν η Ricomex που το κτίριο ήταν φτιαγμένο με στοιχεία prokat αγνώστου προελεύσεως, παντελώς άσχετα με την οικοδομική άδεια, και μιά πολυκατοικία κάπου προς μεταμόρφωση/φιλαδέλφια στην οποία στεγαζόταν supermarket - και είχαν κόψει τελείως μια κολώνα στο υπόγειο γιατί... εμπόδιζε τα φορτηγά να κατέβουν την ράμπα! Θυμίζω ότι μέσα στην Ricomex θάφτηκαν και κάποιοι από τους ιδιοκτήτες...

Για κάποιες εβδομάδες είχαμε απαγόρευση σκυροδετήσεων. Όταν έγινε άρση, πάω να παραλάβω σίδερα από γνωστή μάντρα και μου λέει ο έμπορος "πάμε μια απέναντι να ρίξεις μια ματιά σε κάτι?". Πάμε λοιπόν και μου δείχνει στρογγυλή κεντρική κολώνα στο μαγαζί του, εντελώς "κομένη" στα περίπου 3 μέτρα ύψος που πιάναν δύο δοκοί, με τα σίδερα να εξέχουν. Του μίλησα για δυνατότητες επισκευής κ.λπ. αλλά κάτι δεν μου πήγαινε καλά και του το είπα. Οπότε γυρνάει το θηρίο και μου λέει "παρέλειψα δυο δοκάρια κάθετα στα άλλα, γιατί με ενοχλούσαν αισθητικά... " o_O:cry:

Για να το κλείσουμε πάντως, η φύση είναι απρόβλεπτη και αν αγριέψει "δεν παλεύεται" - γι αυτό ο νομοθέτης στον σχετικό κανονισμό (EAK) στα εισαγωγικά άρθρα 1.2.1 - 1.2.2 αναφέρει ότι σκοπός είναι α) Η αποφυγή κατάρρευσης και απώλειας ζωής και β) Η κατά το δυνατόν αποφυγή μη επισκευάσιμων ζημιών...

Στο σεισμό σχεδιασμού θα υπάρχουν ζημιές... μη επισκευάσιμες.

Για να μη υπάρχουν ζημιές, υπάρχουν άλλες μέθοδοι αλλά είναι πανάκριβες και δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε κτίρια κατοικιών του συνηθισμένου μεγέθους.

• Like
Reactions: cacau
Αυτό που μου έμεινε και το έγραψα τότε ,αλλά και ρώτησα ειδικό που ήρθε ,είναι το ότι υπήρχε προσεισμική δραστηριότητα όχι με την μορφή μικρών σεισμών αλλά με πρόκληση ζαλάδας σε κάποιους ξένους. Τέσσερεις μέρες πριν κατά το απόγευμα επισκέπτες που έμεναν στο πάνω όροφο μου ανέφεραν ότι ένοιωθαν να κουνιούνται . Ενώ και πριν μία ώρα να 'σκάσει ' ,πάλι υπήρχε ένα κούνημα, καθώς στην περιοχή γνωστοί μου που δούλευαν σε χώρους εστίασης περιέγραψαν ότι έπεφταν σκαμπό ,κάποιοι σε μπαλκόνια ένοιωθαν ζάλη ενώ όσοι είμασταν σε υπαίθριο χώρο ακούγαμε γαυγίσματα για ώρες...(το τελευταίο ακόμα και με μικρής έντασης βέβαια συμβαίνει).
Λέω για τα σκυλιά καθώς λόγω των συνεχών αφίξεων παράτυπων παρατηρείται μια 'υπερβολή' στην υιοθέτηση ζωντανών.
Αυτά μπορεί να είναι και από απελευθέρωση ποσοτήτων ραδονίου 1 με 4 ημέρες πριν το σεισμό. Έχει αρχίσει και η mainstream επιστήμη να το διερευνά

Έγραψα κατά λέξη τι μου απάντησε ο 'Γεωδίφης', που έκανε μια εξαιρετική ανάλυση του τι συνέβη εκείνη την βραδιά και γιατί έπεσαν τα συγκεκριμένα κτίρια ,ναοί, μνημεία, λιμάνι....Μου είπε ότι 'κάποιοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία' .
Η αλήθεια πάντως είναι ότι η πολιτική προστασία είχε στείλει σ όλους τους τοπικούς υπεύθυνους για αυξημένη προσοχή.
Το έχω το μήνυμα ακόμα στο κινητό..απλά δεν ήξεραν περιοχή. Εμένα μου το είπε ο υπεύθυνος απ τον Ιούνιο ότι υπήρχε σήμα για κίνδυνο μεγάλου σεισμού και κατ ευθείαν το έστειλα μήνυμα για αφορά κεριών, φακού κ.λ.π.
Κατόπιν εορτής έμαθα ότι ο Λέκκας είχε περάσει 3 φορές τον χειμώνα.
Σε τέτοια μέρη (προτεκτοράτα ) δεν νομίζω ποτέ να διαρρεύσει τίποτα.
Η TUI έχει το ισχυρότερο λόμπι...

Νικο τυχαια ειναι αυτα τα μοτιβα

Πιο πολυ θα ανησυχουσα για τυχον επιδραση των ρηγματων μεταξυ τους παρα απο κατι τετοια.