Sennheiser HD 600 or HD 650 or HD 660s?

Το 660S δεν είναι όπως τα 600/650.
Δεν χρειάζεται ισχύ παρά μόνο ποιότητα στην πηγή.
Το καινούργιο το nano είναι πολύ καλό.
Σίγουρα υπάρχουν πολύ ανώτερα set up για το συγκεκριμένο ακουστικό αλλά δεν φταίει το nano για αυτό που ακούει.

Σε σχέση με τα HD-800S, τι λες ?
(Τα HD-660 δεν τα έχω ακούσει και δεν έχω προσωπική άποψη...)

Τι ρωτάς ακριβώς;
Μα πολύ απλά επειδή αναφέρεσαι στα HD-600/650 σε σχέση με διαφορετικά set-up, ηθελα να μάθω τη γνώμη σου για τα HD-800S ως προς το ίδιο θέμα.

Προσωπικά πιστεύω ότι ενώ είναι εύκολα ως φορτία και ευαίσθητα, είναι πολύ επιλεκτικά ως προς την πηγή και δύσκολα τους βρίσκεις ταίρι.

Με το 650 όταν το είχα (και μάλλον θα το ξανά έχω!) δεν είχα ιδιαίτερα προβλήματα με το ταίριασμα όσο αφορά τον χαρακτήρα της πηγής.
Προφανώς και αγαπάνε την ποιότητα και μπορούν να την αναδείξουν.
Όσο αφορά την ενίσχυση δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικά αλλά χρειάζονται ενισχυτές τάσης και όχι ρεύματος.
Για αυτό ταιριάζουν με OTL ενισχυτές.

Το ίδιο ισχύει για τα 800S όσο αφορά το κομμάτι της ποιότητας και του ενισχυτή.
Μόνο που εδώ λόγω της περίεργης απόκρισης του ακουστικού χρειάζεται πολύς κόσμος καταφεύγει σε "επίτηδες" χρωματισμένες λύσεις ώστε να την καλμάρει.
Αυτό συνήθως επιτυγχάνεται με λάμπες.
Αν δεν υπάρχει πρόβλημα με την τονικότητα του ακουστικού και μας αρέσει τότε ένας καλός διάφανος και γραμμικός ενισχυτής αρκεί.

Φυσικά και τα δύο ακουστικά όπως και το 660 μπορούν να ανταπεξέλθουν και να αναδείξουν την επιπλέον ποιότητα.

Απάντηση: Re: Sennheiser HD 600 or HD 650 or HD 660s?

EED884AD-E132-44A7-B797-EC124442D5FE.jpg25DE1A58-9A2D-42F5-99C7-871984780153.jpg

Κοψ, πόσο πάει αυτός ? Πόσο το ifi nano black που αγόρασε η μπλακσταρ ?

Στάλθηκε από το KB2000 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Σπύρο αυτός είναι μόνο ενισχυτής ακουστικών και προσφέρεται στα 285 μαζί με το μεγάλο τροφοδοτικό iPower X για περιορισμένο διάστημα.
Έχει τεράστια δυνατότητα οδήγησης.
Και αναμένεται σύντομα.

Προς το παρόν προσφέρεται και είναι διαθέσιμο με το πακέτο Zen Signature set στα 570 (Περιλαμβάνει 2 iPower X και δωρο το 4.4mm Pentaconn cable). 5 τεμάχια συνολικά.
https://ifi-audio.com/products/zen-signature-set/

.

Το nano BL είναι ενισχυτής ακουστικών και dac, μαζί.

Το Zen Signature Trio φαίνεται end game πακέτο για πολύ κόσμο και όχι μόνο για κατόχους της σειράς 6.

Με τρώει το χέρι μου...

Όντως !

Τα 570 ( με τα δύο τροφοδοτικά και το 4,4 ) ειναι πραγματικά πολύ καλή τιμή !

Απάντηση: Re: Sennheiser HD 600 or HD 650 or HD 660s?

Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε κομμάτια με τα δωρεάν iPower-X πριν εξαντληθεί το promo αυτό...

Όντως !

Τα 570 ( με τα δύο τροφοδοτικά και το 4,4 ) ειναι πραγματικά πολύ καλή τιμή !

Re: Απάντηση: Re: Sennheiser HD 600 or HD 650 or HD 660s?

Σε συνδυασμό ΚΑΙ με το Zen Blue γίνεται πακέτο υπερπλήρες!

Ναι, αυτό το λένε στα ξένα φόρουμ, ZEN Stack!
Σε αυτό μπορεί να προστεθεί και το Zen Phono!

Καρδιά του συστήματος είναι το Zen Can. Πάνω σε αυτό κουμπώνουν το ψηφιακό Zen DAC και το αναλογικό Zen Phono. Ενώ το streamer Zen Blue κουμπώνει με τη σειρά του ψηφιακά πάνω στο Zen DAC.

Το Zen Can, τελικός κρίκος της αλυσίδας, λειτουργεί αφ' ενός ως ενισχυτής ακουστικών, αφ' ετέρου ως προενισχυτής πού οδηγεί άτελικό ενισχυτή ή απευθείας ενεργά ηχεία.

Ίσως από τα πιο πλήρη, ποιοτικά και ολοκληρωμένα σύνολα που μπορούμε να βρούμε σήμερα.

Να πω κι εγώ ότι η πολύ στενή σκηνή είναι η πρώτη εντύπωση που σου δημιουργούν τα HD600 (κι απ' ότι φαίνεται και τα HD660s) όταν έρχεσαι από άλλο ακουστικό ή καθόλου ακουστικό.
Θέλω να πω ότι σχεδόν όποτε λείπω κι έχω να ακούσω με τα HD600 τουλάχιστον 3 μέρες, μετά που τα φοράω νομίζω ότι ακούω σχεδόν μονοφωνικά! Τρελά συμπιεσμένη στο κέντρο η σκηνή.
Μετά απο καμιά ώρα αρχίζει να προσαρμόζεται ο εγκέφαλος και ανοίγει η σκηνή. Την επόμενη μέρα μου ακούγεται μια χαρά. Όχι μεγάλη σκηνή, αλλά καμία σχέση με την πρώτη εντύπωση.
Καλές ακροάσεις!

Να προσθέσω ότι με το καινούργιο μου DAC μεγαλύτερης κατηγορίας, δεν ισχύει αυτό για τη συμπίεση της σκηνής. Ο διαχωρισμός και η σκηνή έχουν βελτιωθεί σημαντικά σε σημείο που δεν αντιλαμβάνεσαι ότι υπάρχει τέτοιο μειονέκτημα στα ακουστικά.

ΟΜΩΣ και πάλι, όταν έχω κάποιο διάστημα να ακούσω με τα HD600 και βάζω να ακούσω, αρχικά ακούγονται κάπως ψυχρά και κάπως έντονο το peak στα lower treble. Μετά από καμιά ώρα ακρόασης, στρώνει ο ήχος.

Σίγουρα είναι θέμα ψυχοακουστικής, προσαρμογής του «αυτιού» στον ήχο των ακουστικών. Και μάλιστα πετυχαίνει, δηλαδή όσο περισσότερο ακούω, τόσο περισσότερο μου αρέσουν. Όμως κάποιες φορές πάμε πάλι από το μηδέν.

Θα ήθελα να μου πείτε αν έχετε παρατηρήσει κι εσείς κάτι τέτοιο.

Επίσης θα ήθελα τη γνώμη της blackstar για τα HD660s.

Για τα Sennheiser HD-600 είναι απολύτως βέβαιο ότι αλλάζουν δραματικά, ανάλογα με την ποιότητα του ηχητικού σήματος της πηγής καί του ενισχυτή ακουστικών.

Όσο βελτιώνεται η πηγή (DAC), τόσο "ξεδιπλώνουν" τις ικανότητες τους.
Το ίδιο ισχύει με τα ενισχυτικά. Είναι ιδιαίτερα επιλεκτικά, ώστε να γίνεται αντιληπτή η παραμικρή αλλαγή σε πηγή και ενίσχυση.

Η στενότερη εικόνα (σε σχέση με άλλα ακουστικά) είναι πράγματι χαρακτηριστικό των HD-600. Αυτή η στενότητα ωστόσο σε πλάτος και βάθος μειώνεται, φθάνει να εξαφανίζεται, όσο βελτιώνονται πηγή και ενισχυτής.

Από την άλλη πλευρά κάθε φορά που επανέρχομαι στις ακροάσεις στα HD-600 μετά από άλλα ακουστικά η αίσθηση μου είναι:

-"Είναι πιο σωστά!"​

Σε κάθε περίπτωση αποτελούν αναφορά, μέτρο σύγκρισης με όλα τα υπόλοιπα.
Σε επιμέρους στοιχεία ξεπερνιούνται από άλλα ακουστικά, φτηνότερα ή και πολύ ακριβότερα. (π.χ. βαθύτερο χαμηλό, πιο εκτεταμένη στερεοφωνική εικόνα, ταχύτητα, κλπ.) Στο σύνολο όμως;

Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί μηχανικοί ήχου τα προτιμούν σε μίξεις ή κριτικές ακροάσεις (αυτά και όχι τα HD-650!)
Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι η Sennheiser τα παράγει τα ίδια εδώ και 30 χρόνια περίπου, σε παραπλήσια τιμή με τα HD-650. Κάποιος λόγος υπάρχει.
Από την άποψη της υψηλής πιστότητας αποδίδουν με εξαιρετική ακρίβεια φωνές και όργανα και προπάντων τα ηχοχρώματα και τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Σε αυτό τον τομέα τα HD-600 υπερτερούν από τα HD-650 που είναι λιγότερο ακριβή. Εξακριβωμένα σε άμεση σύγκριση και μάλιστά με δικές μου ηχογραφήσεις που ήξερα καλά τις φωνές των μουσικών και τον ήχο των οργάνων που συμμετείχαν, καθώς και το αποτέλεσμα της μετέπειτα δικής μου ηχητικής επεξεργασίας.

Όσο για την "προσαρμογή του εγκεφάλου", δεν ξέρω, χρησιμοποιώ μία ποικιλία ακουστικών στις ακροάσεις μου, ανάλογα με τις διαθέσεις της στιγμης και μάλλον δεν προλαβαίνω να προσαρμοστώ με κανένα. Όποτε επανέρχομαι πάντως στα HD-600, μου είναι πάντοτε ευπρόσδεκτο αυτό το γενικά τόσο ισορροπημένο και υψηλής ακρίβειας σύνολο.

Υ.Γ. Ένα σημείο που πρέπει να προσέχουμε όταν ακούμε με ακουστικά της κατηγορίας μόνιτορ. Και γενικά με τα μόνιτορ. Όπως είναι τα Sennheiser HD-600. Πολλές φορές ελαττώματα των ίδιων των ηχογραφήσεων τείνουμε να τα αποδίδουμε στα ακουστικά, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι. Εύκολα παρασυρόμαστε σε λάθος εκτιμήσεις. Γι' αυτό λοιπόν προσοχή!

sonus, σε ευχαριστώ για την απάντηση!

Με κατατόπισες αρκετά. Δεν ήξερα ότι είναι τόσο ακριβές και ποιοτικό ακουστικό τα HD600, σκεφτόμουν κάποια στιγμή να τα πουλήσω και να πάω στα HD650 / massdrop HD6xx.

Βέβαια κοιτώντας τις αντικειμενικές μετρήσεις από το site το οποίο βρήκα τυχαία από google search:
https://www.rtings.com/headphones/reviews/sennheiser/hd-600
https://www.rtings.com/headphones/reviews/sennheiser/hd-560s
https://www.rtings.com/headphones/reviews/sennheiser/hd-6xx
https://www.rtings.com/headphones/reviews/sennheiser/hd-800-s
https://www.rtings.com/headphones/reviews/sennheiser/hd-660-s

τα HD600 δεν έχουν από τα καλύτερα "Frequency Response Consistency" ούτε bass/mids accuracy. Είναι ανίκητα μόνο στο treble accuracy ακόμα και σε σχέση με τα πανάκριβα HD800s!

Θα ήθελα τη γνώμη σου γι' αυτά τα διαγράμματα.

Επίσης απορώ πώς ο Πέτρος προτείνει τα HD660s τα οποία σύμφωνα με τα παραπάνω διαγράμματα έχουν τόσο «κακό» treble accuracy. Ακόμα και υποκειμενικές γνώμες που έχω διαβάσει, αναφέρουν ότι οι χροιές τους είναι αφύσικες.

Όλες αυτές οι μετρήσεις είναι απλά ένας χρήσιμος βοηθός και δεν λένε και πολλά για το πως ο κάθε χρήστης θα εκλάβει το τελικό αποτέλεσμα.
Παίζει ρόλο το ποιος τις κάνει , με τι εργαλεία τις κάνει και τι καμπύλες αναφοράς χρησιμοποιεί.
Το πώς θα ακούσουμε εξαρτάται από την ανατομία του αυτιού , τα ακούσματα μας , την παιδεία , την εξοικείωση και τα μηχανήματα που έχουμε.
Άρα λοιπόν αυτά δεν λένε και τόσα πολλά όσο νομίζουμε πως λένε και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη με λίγη επιφύλαξη.
Αν δεις μετρήσεις των ίδιων ακουστικών από άλλο σύστημα μέτρησης θα διαπιστώσεις ότι ελαφρώς διαφέρουν ειδικά στο πως ερμηνεύονται.
Στο τέλος είναι τι αρέσει στον καθένα και τι είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα όπως αυτός την αντιλαμβάνεται ανάλογα με τα ακούσματα του.
Για εμένα ας πούμε το 600 είναι εκτός χροιάς στις υψηλές συχνότητες και το 650 έχει πολύ προβολική την περιοχή από τα 2-4kHz η οποία "φωνάζει" πολύ και είναι εκτός τόνου - για τα δικά μου πάντα γούστα.

Δεν υπάρχει καλό ακουστικό , πάρτε το απόφαση!

Και τι εννοώ , έχω ακούσει πάνω από 100 ακουστικά και ψείρες και δεν βρήκα ούτε ένα που να έχει
από την μάνα του , σωστή τονικότητα και χροιά όπως ένα μέτριο έστω ηχείο σε ένα επιεικώς φροντισμένο χώρο.

Είναι ο τρόπος ακοής με τα ακουστικά που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα.
Είναι όμως χρήσιμα σε πολλές περιπτώσεις και τα αγαπάμε με τα ελαττώματα τους.