Sennheiser HD600 - Sennheiser HD650

Παρακαλώ! Για να ακριβολογήσω, ο ήχος του elear απλά δε δίνει την αίσθηση καθαρότητας και ουδετερότητας που έχουν τα LCD-2 αλλά και τα 600άρια.

Αν θυμάμαι καλά, ύψος και εύρος πάρα πολύ καλά, το βάθος δε μου έκανε κάποια εντύπωση.

Μη ρωτάς άλλα γιατί δε μπορώ να κάνω review από μία μικρή ακρόαση σε ελαφρώς θορυβώδες περιβάλλον μάλιστα. Έδωσα σημασία μόνο στα στοιχεία που ενδιαφέρουν εμένα σύμφωνα με τα γούστα μου και αυτό ήταν.
Για περισσότερα, ας γράψουν άλλοι που έχουν κάνει πιο επισταμένη ακρόαση....

Αρκετά παλιά είχα ένα σχετικά καλό σύστημα με κάτι vfm ηχεία της Wharefedale. Πήγα λοιπόν και αγόρασα κάτι αρκετά ακριβά χάλκινα καλώδια, από αυτά που είχαν ενδείξεις σωστής ροής ρεύματος. Άκουγα σημαντικές διαφορές και συγκεκριμένα μεγαλύτερη ζωντάνια,ευκρίνεια και βαθύτερο μπάσο σε σχέση με κάτι άλλα του κιλού που είχα μέχρι τότε.
Μέχρι που μια μέρα απολάμβανα τον ήχο νομίζοντας ότι είχα πάνω στο σύστημα τα καλά ενώ είχα ξεχάσει του κιλού από δοκιμές της προηγούμενης μέρας. Πράγμα που διαπίστωσα αργότερα και από τότε δεν έχω ξαναασχοληθεί με καλώδια. Ενώ παράλληλα απέκτησα και μια συμπάθεια για τις δοκιμές που γίνονται χωρίς να ξέρεις το μηχάνημα που ακούς. Όχι απαραίτητα τα πολύ αυστηρά και αμφιλεγόμενα blind tests.

Τα LCD έχουν μπάσο που φτάνει μέχρι και κάτω από τα 10Hz, ενώ τα HD600/650 παρουσιάζουν roll off κάπου μετά τα 50. Με δεδομένη τη σπουδαιότητα του μπάσου σε αυτό που λέμε σώμα/όγκο της μουσικής πρέπει να ανεβάσεις μέσω κάποιου eq τα μπάσα των τελευταίων για να ακουστούν speaker like. Το θετικό είναι ότι τα μεγάφωνά τους δεν παραμορφώνουν ιδιαίτερα, μετά από μια τέτοια παρέμβαση και το ανθρώπινο αυτί είναι πολύ πιο αναίσθητο στις παραμορφώσεις του μπάσου. Ακόμα και 20%+ παραμόρφωση μπορεί να περάσει απαρατήρητη στα μπάσα κάτω από τα 50Hz.

Στα 650 το roll off αρχίζει στα 25Hz και δεν γίνεται αντιληπτό παρά μόνο σε κάποιες συνθέσεις για όργανο
και σε ηλεκτρονική μουσική ειδικά φτιαγμένη με μπάσο (δεν ξέρω πως τα λένε αυτά τα είδη!)
Στα 600 πράγματι αρχίζει στα 50Hz περίπου.

Καλησπέρα σε όλους,

Μόλις χτές ολοκλήρωσα την αγορά ενός μεταχειρισμένου ζευγαριού HD600 και περιμένω τον ταχυδρόμο. Αυτή ήταν μια κίνηση που είχα πολύ καιρό στο μυαλό μου και απλά περίμενε την καλύτερη ευκαιρία - η οποία ήρθε όταν βρήκα το πακέτο από Head-fier στα 150 + 32 μεταφορικά από το Βέλγιο. Φυσικά τώρα μπαίνω κι εγώ στον μπελά να βρω τα σωστά συνοδά. Ήθελα λοιπόν την συνδρομή των έμπειρων της παρέας πάνω σε δύο ζητήματα:
  1. Ποια θα ήταν η επιλογή αν βασιζόμασταν αποκλειστικά στον λόγο τιμής, ποιότητας, και μεταπωλητικής αξίας (δεδομένου του ότι ο πειραματισμός φαίνεται να είναι αναπόφευκτος). Καταλαβαίνω ότι το αυτί είναι πάντα μια παράμετρος, ωστόσο εδώ ζητώ μια άποψη για το τι θα μπορούσε να θεωρείται γενικότερα - ας το πούμε έτσι - το VW Golf ή το Audi A3 της κατηγορίας.
  2. Αν υπάρχει ελληνική αγορά (forum) μεταχειρισμένων και, αν ναι, ποια είναι η διεύθυνσή της (link).
Παρακάτω σας παραθέτω μερικά στοιχεία ώστε να κάνω το ζήτημα πιο σαφές. Με την ευκαιρία, ζητώ συγγνώμη για το μακροσκελές post.
  • Το σετ προορίζεται κυρίως για χρήση στο γραφείο. Στο σπίτι κάθεται ήδη ένα Benchmark DAC1 που όμως είναι απολύτως απαραίτητο στην αλυσίδα του συστήματός μου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να στήσω μια άλλη λύση από την αρχή. Επίσης σημαίνει ότι έχω ήδη μια καλή Solid State λύση στην διάθεσή μου και δεν είμαι σίγουρος αν θα είχε νόημα να αποκτήσω κάτι ανάλογο ή παρόμοιο. Το γεγονός ότι τα HD600 φαίνονται να συμπαθούν τις OTL υλοποιήσεις μου εξάπτει το ενδιαφέρον για λυχνίες. Από την άλλη μεριά, δυστυχώς πολύ σπάνια έχω συμπαθήσει συστήματα με λυχνίες, εκτός από τις σποραδικές εξωτικές περιπτώσεις όπως Lamm ή Audio Research (σε αυτή την ηχητική ταυτότητα συμπεριλαμβάνω και τους εξαιρετικούς SS της Lavardin).
  • Έχοντας διαβάσει εξαντλητικά, αντιλαμβάνομαι ότι η μεγαλύτερη ευχή και κατάρα των HD600 είναι η εξαιρετική τους scalability. Αυτό τον μπελά τον ξέρω πολύ καλά, μια και το οικιακό μου σύστημα βασίστηκε σε μια σχεδόν ανεκδοτολογική κλιμάκωση των προϊόντων της ATC* (για όποιον ενδιαφέρεται, το συμπληρώνω στο τέλος). Δυστυχώς σήμερα η οικονομική μου δυνατότητα είναι σημαντικά πιο περιορισμένη σε σχέση με τότε, ιδίως επειδή έχω να μεγαλώσω ένα μικρό κοριτσάκι... Επομένως ζητώ να βρω μια οικονομικά βιώσιμη/λογική πρόταση, ωστόσο κατ' αναλογία με την δυνατότητα μεταπώλησης ώστε να μπορώ αργότερα να κλιμακώσω ποιοτικά.
Μέχρι στιγμής διακρίνω μέσα από την έρευνά μου τις παρακάτω δύο περιπτώσεις:
  1. Κρατάω τον προϋπολογισμό μου σε απολύτως βιώσιμα όρια και πάω σε εισαγωγικές υλοποιήσεις όπως το combo O2+ODAC ή το Little Dot MkIII. Σε αυτή την περίπτωση αποκτώ ένα σημείο αναφοράς για αργότερα, κάνω την πλάκα μου (π.χ. tube rolling) και περιμένω μια πραγματικά καλή ευκαιρία από δεύτερο χέρι.
  2. Σπάω το πορτοφόλι μου. Σε αυτή την περίπτωση όμως δεν μπορώ να ξοδέψω εδώ και τώρα περισσότερα από 350-400. Σε αυτή την τιμή έχω βρει μερικά ενδιαφέροντα πράγματα σε solid state (π.χ. το Lake People G103s ή το Aune X1s + κάποιο DAC), όμως όπως είπα και πριν έχω ήδη το DAC1 στην συλλογή μου; επομένως φοβάμαι ότι για περισσότερα λεφτά από όσα θα ήθελα να ξοδέψω θα αποκτήσω την ίδια γενική ηχητική ταυτότητα, με τον κίνδυνο όμως να είναι υποδεέστερη του DAC1. Παρομοίως, από OTL μου φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρον το Espressivo της Feliks Audio (επίσης εδώ), αλλά αμέσως προκύπτει και το εξαιρετικά ενδιαφέρον Elise - που στο μυαλό μου είναι μια ασφαλέστερη και ποιοτικότερη OTL προσέγγιση, ανάλογη του Bottlehead Crack που για πολλούς θεωρείται end-game όσον αφορά στα Senn HD600.
Όπως καταλαβαίνετε το πορτοφόλι μου δεν συμφωνεί αυτή την στιγμή με τις δυνατότητες των HD600, όμως από την άλλη μεριά έχω ακριβοπληρώσει στο παρελθόν την όποια επιφύλαξη απέναντι στα έξοδα (δείτε παρακάτω). Επίσης μου κάνει εντύπωση ότι η ελληνική αγορά δεν φαίνεται να υποστηρίζει ιδιαίτερα το σπορ, μια και οι περισσότερες από αυτές τις υλοποιήσεις είναι διαθέσιμες μόνο μέσα από το web.

Σας ευχαριστώ προκαταβολικά για τα φώτα σας,
Την ιδιαίτερη αγάπη μου στην Θεσσαλονίκη στην οποία πέρασα μερικά από τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου (που απ' ότι φαίνεται αναφέρεται συχνά στο thread).

-------------------
* ξεκίνησα γύρω στο 2002 από ένα ζευγάρι ATC SCM12 των 900, που όμως έπαιζαν εξαιρετικά ανάλογα με το υπόβαθρό τους; οπότε πήρα τον ATC SIA2-150 ( 3200, τότε), βάζοντας από πίσω να παίξει ένα Micromega 132 (αν θυμάμαι καλά 1300); αλλά μετά άκουσα τον Benchmark ο οποίος δεν επέστρεψε ποτέ πίσω στο μαγαζί ( 1500), κάτι που συνέβη λίγο καιρό αργότερα και με ένα vintage transport Krell MD20 (νομίζω πάλι είχα δώσει γύρω στα 1500 - 1800) - και όλα αυτά με μια παράλληλη κλιμάκωση των σχετικών καλωδιώσεων ( 600-800)! Και το κερασάκι στην τούρτα ήταν ότι τελικά το σύστημα έφτασε να έχει σαν αδύναμο κρίκο τα 12άρια από τα οποία ξεκίνησε, κάτι που έγινε προφανές όταν ήρθαν στα χέρια μου τα ATC SCM20SL ( 2800 - το καλό είναι ότι κάπου εκεί σταμάτησα, αν και τελευταία μου έχει ανοίξει η όρεξη για ενισχυτικά).
** Κάτι τελευταίο: έχετε άποψη για τα DAC της HiFimeDIY;

Last edited:
Σε γενικές γραμμές και πάντα κατά την άποψη του Πέτρου...
1. Ενισχυτές ειδικά για ακουστικά των 600Ω δεν μεταπωλούνται εύκολα ειδικά όσο ανεβαίνει η τιμή
μην υπολογίζεις σοβαρά στην αγορά μεταχειρισμένων θα την πατήσεις!
2. Ειδική αγορά μεταχειρισμένων όπως στο εξωτερικό δεν υπάρχει , η καλύτερη μέθοδος πώλησης
μεταχειρισμένων του χόμπι μας είναι μέσω αυτού του φόρουμ και του avsite.
3. Για να βάλεις αγγελία πρέπει να είσαι καθιερωμένο μέλος διάβασε τα faqs των αγγελιών.
4. Τα 6xx είναι όντως παροιμιώδη για το scalability αλλά μέχρι ενός σημείου υπάρχει και πάρα μα πάρα πολύ hype.
Από ένα σημείο και πέρα πληρώνεις πχ +30% από την προηγούμενη αγορά σου με αποτέλεσμα ούτε +5%.
Επίσης για ένα ακουστικό των 300 περίπου δεν είναι λογικό να πας σε ενισχυτές διπλάσιας και αξίας.
5. Με βάση το παρελθόν σου θα απέρριπτα τις εισαγωγικές λύσεις δεν υπάρχει περίπτωση να σε ικανοποιήσουν
και θα χάσεις τσάμπα λεφτά μη ξεχνάς τώρα με την κρίση πρέπει να ρίξεις πολύ την τιμή για να πουλήσεις κάτι στις αγγελίες.
6. Θεωρώ μίνιμουμ σε λάμπα τον schiit vali 2 ή project ember και σε ss τον G103 ή magni 2 uber.
7. Δεν θα έδινα παραπάνω από 400-500
8. Τους Feliks δεν τους έχω ακούσει διαβάζω όπως και εσύ καλά λόγια.
9. Τον G109 τον έχω ακούσει και σε ss για εμένα και το πορτοφόλι μου είναι end game για τα 6XX.
10. Τον Valhalla 2 τον έχω και τον θεωρώ masterpiece αξεπέραστο μέχρι διπλή σχεδόν αξία.
Με τις στοκ λάμπες είναι πιο ss από τους ss και είναι ο παράδεισος του tube rolling αφού μπορείς να
παίξεις και με τις τελικές και με τις προενισχύτριες και να τον φέρεις εκεί που θέλεις.
11. Μετά την παραγωγή του νέου schiit jotunheim θα τον έβαζα πάρα πολύ σοβαρά στο παιχνίδι με την true balanced έξοδο.
12. Όλα αυτά μόνο για ενισχυτές για πηγές άλλη συζήτηση.
Ελπίζω να βοήθησα.

Ζηλεύω πολύ τα ηχεία σου!! Εξαιρετική περίπτωση!

Συμφωνώ 100% με τον Πέτρο πιο πάνω!
Θέλω πολύ να ακούσω Lake people!
Παίζουν επίσης κ κάποιες προσφορές Burson στον αντιπρόσωπο!!

Αν κ πάνω από το budget σου ψάξε λίγο κ τον RNPH για τον οποίο έχω ανοίξει νήμα στους ενισχυτές ακουστικών.

Πριν λίγες ημέρες παρέλαβα ένα καλώδιο 4pin balanced XLR για να δοκιμάσω τα HD600 με την αντίστοιχη έξοδο του Pioneer-U05. Το καλώδιο αγοράστηκε από ebay έτοιμο και ουσιαστικά είναι το καλώδιο των HD650 στο οποίο έχει αντικατασταθεί το βύσμα με 4pin Neutrik XLR. Ακούγοντας τα HD600 από τη balanced έξοδο του Pioneer υπήρξε σαφέστατη βελτίωση σε όλο το φάσμα αλλά η βελτίωση ήταν πολύ πιό έντονη στις χαμηλές συχνότητες. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την απόδοση των ακουστικών από την balanced έξοδο και ευχαριστώ όσους πρότειναν τη συγκεκριμένη λύση.

Κατόπιν της χθεσινής συνάντησης που είχαμε, έχουν προκύψει αρκετά χρήσιμα συμπεράσματα για τα ακουστικά HD600 & HD650 και το ταίριασμά τους.
Θα βοηθήσουν πολύ και τους φίλους που ψάχνουν συνοδά για τα συγκεκριμένα ακουστικά...

Στη συνάντησή μας είχαμε στη διάθεσή μας 4 ενισχυτές ακουστικών:
1) Questyle CMA600i
2) Schiit Jotunheim
3) Project Starlight με λάμπα NOS Siemens E88CC
4) Aune B1

Εγώ προσωπικά άκούσα όλους τους ενισχυτές με τα HD600 και με τα HD650 όλους εκτός του Aune B1.
Tα συμπεράσματά μου είναι τα εξής:
1) Τα HD650 κάνουν αρκετά καλύτερο scale από τα HD600. Τα HD600 κατά τη γνώμη μου δε χρειάζονται ιδιαίτερα ακριβό ενισχυτή. Ενώ με τους δυο πιο φθηνούς ενισχυτές (Jotunheim & Starlight), HD600 & HD650 ήταν κοντά σε απόδοση με σχετικά μικρές διαφορές, στον κορυφαίο Questyle CMA600i τα 650άρια απογειώθηκαν, ήταν πραγματικά μαγευτικά, όμως τα 600άρια δεν κατάφεραν να δώσουν αντίστοιχα το κάτι παραπάνω.
2) Ο Aune B1 είναι ένας καταπληκτικός φορητός ενισχυτής με πολύ ωραίο μουσικό χαρακτήρα, γλυκό, ζεστό, smooth χωρίς να θολώνει και να χάνει ιδιαίτερα σε λεπτομέρεια. Ταίριαξε και πολύ καλά με τα HD600. Με τα HD650 δυστυχώς δεν τον δοκίμασα.
3) Ποιόν ενισχυτή θα επέλεγα αν είχα τα HD650; Αν εξαιρέσουμε τον Questyle που είναι εντελώς σε άλλη κατηγορία τιμής και απόδοσης, μεταξύ Jotunheim & Starlight, με σιγουριά τον Starlight. Νομίζω την ίδια προτίμηση είχαν και ο Μιχάλης (DomieMic) και ο Δημήτρης (dimmanoukas). Ο βασικός λόγος είναι ότι ο Starlight διαχώριζε καθαρά τις φωνές από τα υπόλοιπα, έδινε σώμα και τις έφερνε λίγο πιο μπροστά. Αλλά και ανεξάρτητα από τη σύγκριση με τον Starlight, προσωπικά δεν θεωρώ καλό match τα HD650 με τον Jotunheim. Έχω να πω κάποια πράγματα ακόμα για τον Jotunheim διότι με κάποια άλλα ακουστικά ταιριάζει πολύ καλά αλλά θα το κάνω αργότερα στο thread των ενισχυτών....
4) Ποιόν ενισχυτή θα επέλεγα με τα HD600; Εδώ Jotunheim vs Starlight είναι ισοπαλία, αν θέλω να είμαι αντικειμενικός. Ο Starlight δίνει περισσότερο σώμα και γλυκαίνει τον ήχο, ενώ ο Jotunheim είναι πιο αναλυτικός με περισσότερα πρίμα.
Νομίζω ότι στην πλειοψηφία μας υπήρξε μια μικρή τάση προτίμησης προς τον Starlight, αλλά αυτό είναι σίγουρα θέμα προσωπικής προτίμησης.

Πάνως ένα συμπέρασμα που προέκυψε από τη συνάντηση το οποίο εξέφρασε ο Μιχάλης (DomieMic) και το συμμερίζομαι κι εγώ απόλυτα είναι ότι τα HD6xx ταιριάζουν καλύτερα με λαμπάτη ενίσχυση.

Εξαιρετικές οι συμβουλές όλων σας, και ακριβώς στον στόχο τους. Τούτο συμπεριλαμβανομένου και του 'ταβανιού' που αναγνώρισε ο artheo στα HD600 έναντι των HD650. Χαίρομαι που μου επιβεβαιώνετε ότι πράγματι δεν υπάρχει λόγος να ανέβει κανείς περισσότερο από 400-500. Όταν μεγαλώσω (σε εμπειρία ή/και σε προϋπολογισμό) θα ήθελα να παίξω και με τα Stax, που φυσικά αποτελούν μια αυτοτελή καινούργια αλυσίδα.

Από τον αριθμό και μόνο των προτάσεων που έγιναν σε ss καταλαβαίνω ότι αποτελούν τις πλέον ασφαλείς λύσεις, εφόσον βεβαίως γίνει σωστή επιλογή. [Δι]αισθητικά και μόνο μου αρέσει περισσότερο ο G103, αν και όλες οι προτάσεις που έγιναν είναι εδραιωμένες - αν μη τι άλλο στις σχετικές αναφορές στο web. Σχετικά με τους Lake People, ο φίλος που μου έδωσε τα ακουστικά βρήκε τον G109 σε πολύ καλή τιμή και τον συνδυάζει με τα HD650. Συνοψίζοντας αυτά που μου έγραψε, η διαφορά είναι εκεί και είναι ευδιάκριτη· αλλά επίσης ευδιάκριτη έγινε και η αρχή του diminishing returns που περιγράφει ο φίλος Πέτρος (Peter_Kalymnos, "Από ένα σημείο και πέρα πληρώνεις πχ +30% από την προηγούμενη αγορά σου με αποτέλεσμα ούτε +5%."). Η περιγραφή έκλεισε γράφοντάς μου ότι ακριβώς εκεί ήταν γι αυτόν το σημείο όπου θα έπρεπε να κάτσει το σύστημά του: οποιαδήποτε παραπάνω χρήματα θα είχαν λόγο να πάνε σε μια εντελώς καινούργια αλυσίδα.

Χαίρομαι που ακούω καλά λόγια για τον Valhalla2 από έμπειρο χρήστη γιατί είχε αρχίσει να με ξενερώνει το γενικότερο hype γύρω από τους Schiit, όπως και το υπερβολικό - κατά την γνώμη μου - εύρος της γραμμής τους. Το ίδιο ισχύει και με την δυνατότητα που δίνει για tube rolling. Από την άλλη μεριά, κάτι παίζει με τους Feliks. Αν προχωρήσει θα ενημερώσω με περισσότερες εντυπώσεις, και - γιατί όχι - αν θέλετε να τον διαθέσω για συγκρίσεις. Κατά πώς τα βλέπω, η ιδέα για Ο2 θα μείνει στην άκρη. Το Little Dot MkIII δεν το βγάζω ακόμα από τον λογαριασμό γιατί φαίνεται να αλλάζει σημαντικά τον χαρακτήρα του μέσα από το tube rolling. Επομένως ίσως να αξίζει για τα λεφτά του σαν testbed μέχρις ότου να πάω σε κάτι καλύτερο, εκτός αν επιμένετε ότι ο Schiit Vali ή οι Project XXX αξίζουν σημαντικά περισσότερο από τον LDmkIII στα χρήματα αυτά.

Last edited:
Εγώ θα αγόραζα τον Vali 2 χωρίς να έχω ακούσει κανένα από αυτούς απλά για λόγους
τεχνολογίας , κατασκευής και αξιοπιστίας.
Για τον LDmkiii πέρα από το hype του headfi που δεν θεωρώ αξιόπιστο , έμπειρα μέλη τόσο αυτού του φόρουμ
όσο και του εξωτερικού αναφέρουν πολύ μέτριο ήχο και κακή ποιότητα κατασκευής.
Η project δεν μου αρέσουν προσωπικά απλά και μόνο γιατί εμένα μου αρέσει ότι το τελικό στάδιο του Vali2
είναι τρανζιστοράτο και όχι op-amp.

@angpsi Εγω θα πηγαινα εδω.

Δοκιμασμενος και στα χρηματα σου.

Από πού μας έρχεται αυτό; Με τελωνεία κ.λπ. τι γίνεται; Τελευταία με βάζουν να πληρώνω και το παραμικρό όταν έρχεται κάτι απ' έξω από την Ευρώπη (τα γνωστά 3,00 ότι δήθεν το ελέγξανε). Παλιότερα την γλύτωνα με μικρές αξίες, αλλά τώρα πια δεν το βλέπω...

Εγώ θα αγόραζα τον Vali 2 χωρίς να έχω ακούσει κανένα από αυτούς απλά για λόγους
τεχνολογίας , κατασκευής και αξιοπιστίας.
Για τον LDmkiii πέρα από το hype του headfi που δεν θεωρώ αξιόπιστο , έμπειρα μέλη τόσο αυτού του φόρουμ
όσο και του εξωτερικού αναφέρουν πολύ μέτριο ήχο και κακή ποιότητα κατασκευής.
Η project δεν μου αρέσουν προσωπικά απλά και μόνο γιατί εμένα μου αρέσει ότι το τελικό στάδιο του Vali2
είναι τρανζιστοράτο και όχι op-amp.

Ευχαριστώ Πέτρο,

Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ έχω νοιώσει γενικά πιο ασφαλής με τα τρανζίστορ, ωστόσο ο ιδιαίτερος χαρακτήρας των Senn μου άνοιξε την όρεξη να πειραματιστώ σε λάμπες. Βέβαια, όπως είπα και στο αρχικό μου post, ποτέ δεν βρήκα ελκυστικές τις λαμπάτες υλοποιήσεις σε οποιοδήποτε σύστημα ηχείων (μόνο από τέτοια έχω εμπειρία) εκτός από κάτι συνδυασμούς Lamm με Verity ή -καλύτερα ακόμα- με Marten. Γενικά μου είναι ξεκάθαρο ότι οι λάμπες χρειάζονται πολύ προσεγμένες υλοποιήσεις, όσο χρειάζονται και την ίδια την επιλογή των λυχνιών. Βρήκα αγγελία με τον Feliks Audio Espressivo στις £180 αλλά δυστυχώς το παιδί μου γράφει ότι με προλάβανε... Την ίδια στιγμή μου απάντησε ο περιβόητος Lukasz από την Feliks και μου γράφει ότι τα HD600 θα είναι πολύ ευχαριστημένα με τον Espressivo ("αλλά και με τον Elise," όπως συμπληρώνει). Φυσικά αυτός πουλάει τα προϊόντα του, αλλά κι εγώ ψήνομαι πολύ! Στις £180 είχα ήδη ξεκινήσει να ανεβάζω χρήματα στο PayPal, αλλά στα $380 που πάει ο καινούργιος ακόμα με φοβίζει...

Και φυσικά κάπου εδώ θα μου θυμίσεις ότι ο Valhalla2 πάει στα 379.00, αν και είναι ήδη 100 πάνω από τον Feliks.

Btw, μετά το σχόλιό σου φεύγει από την λίστα και ο LDmkIII. Ευχαριστώ για την καθοδήγηση.