Καλησπέρα σε όλους,
Μόλις χτές ολοκλήρωσα την αγορά ενός μεταχειρισμένου ζευγαριού HD600 και περιμένω τον ταχυδρόμο. Αυτή ήταν μια κίνηση που είχα πολύ καιρό στο μυαλό μου και απλά περίμενε την καλύτερη ευκαιρία - η οποία ήρθε
όταν βρήκα το πακέτο από Head-fier στα 150 + 32 μεταφορικά από το Βέλγιο. Φυσικά τώρα μπαίνω κι εγώ στον μπελά να βρω τα σωστά συνοδά. Ήθελα λοιπόν την συνδρομή των έμπειρων της παρέας πάνω σε δύο ζητήματα:
- Ποια θα ήταν η επιλογή αν βασιζόμασταν αποκλειστικά στον λόγο τιμής, ποιότητας, και μεταπωλητικής αξίας (δεδομένου του ότι ο πειραματισμός φαίνεται να είναι αναπόφευκτος). Καταλαβαίνω ότι το αυτί είναι πάντα μια παράμετρος, ωστόσο εδώ ζητώ μια άποψη για το τι θα μπορούσε να θεωρείται γενικότερα - ας το πούμε έτσι - το VW Golf ή το Audi A3 της κατηγορίας.
- Αν υπάρχει ελληνική αγορά (forum) μεταχειρισμένων και, αν ναι, ποια είναι η διεύθυνσή της (link).
Παρακάτω σας παραθέτω μερικά στοιχεία ώστε να κάνω το ζήτημα πιο σαφές. Με την ευκαιρία, ζητώ συγγνώμη για το μακροσκελές post.
- Το σετ προορίζεται κυρίως για χρήση στο γραφείο. Στο σπίτι κάθεται ήδη ένα Benchmark DAC1 που όμως είναι απολύτως απαραίτητο στην αλυσίδα του συστήματός μου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να στήσω μια άλλη λύση από την αρχή. Επίσης σημαίνει ότι έχω ήδη μια καλή Solid State λύση στην διάθεσή μου και δεν είμαι σίγουρος αν θα είχε νόημα να αποκτήσω κάτι ανάλογο ή παρόμοιο. Το γεγονός ότι τα HD600 φαίνονται να συμπαθούν τις OTL υλοποιήσεις μου εξάπτει το ενδιαφέρον για λυχνίες. Από την άλλη μεριά, δυστυχώς πολύ σπάνια έχω συμπαθήσει συστήματα με λυχνίες, εκτός από τις σποραδικές εξωτικές περιπτώσεις όπως Lamm ή Audio Research (σε αυτή την ηχητική ταυτότητα συμπεριλαμβάνω και τους εξαιρετικούς SS της Lavardin).
- Έχοντας διαβάσει εξαντλητικά, αντιλαμβάνομαι ότι η μεγαλύτερη ευχή και κατάρα των HD600 είναι η εξαιρετική τους scalability. Αυτό τον μπελά τον ξέρω πολύ καλά, μια και το οικιακό μου σύστημα βασίστηκε σε μια σχεδόν ανεκδοτολογική κλιμάκωση των προϊόντων της ATC* (για όποιον ενδιαφέρεται, το συμπληρώνω στο τέλος). Δυστυχώς σήμερα η οικονομική μου δυνατότητα είναι σημαντικά πιο περιορισμένη σε σχέση με τότε, ιδίως επειδή έχω να μεγαλώσω ένα μικρό κοριτσάκι... Επομένως ζητώ να βρω μια οικονομικά βιώσιμη/λογική πρόταση, ωστόσο κατ' αναλογία με την δυνατότητα μεταπώλησης ώστε να μπορώ αργότερα να κλιμακώσω ποιοτικά.
Μέχρι στιγμής διακρίνω μέσα από την έρευνά μου τις παρακάτω δύο περιπτώσεις:
- Κρατάω τον προϋπολογισμό μου σε απολύτως βιώσιμα όρια και πάω σε εισαγωγικές υλοποιήσεις όπως το combo O2+ODAC ή το Little Dot MkIII. Σε αυτή την περίπτωση αποκτώ ένα σημείο αναφοράς για αργότερα, κάνω την πλάκα μου (π.χ. tube rolling) και περιμένω μια πραγματικά καλή ευκαιρία από δεύτερο χέρι.
- Σπάω το πορτοφόλι μου. Σε αυτή την περίπτωση όμως δεν μπορώ να ξοδέψω εδώ και τώρα περισσότερα από 350-400. Σε αυτή την τιμή έχω βρει μερικά ενδιαφέροντα πράγματα σε solid state (π.χ. το Lake People G103s ή το Aune X1s + κάποιο DAC), όμως όπως είπα και πριν έχω ήδη το DAC1 στην συλλογή μου; επομένως φοβάμαι ότι για περισσότερα λεφτά από όσα θα ήθελα να ξοδέψω θα αποκτήσω την ίδια γενική ηχητική ταυτότητα, με τον κίνδυνο όμως να είναι υποδεέστερη του DAC1. Παρομοίως, από OTL μου φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρον το Espressivo της Feliks Audio (επίσης εδώ), αλλά αμέσως προκύπτει και το εξαιρετικά ενδιαφέρον Elise - που στο μυαλό μου είναι μια ασφαλέστερη και ποιοτικότερη OTL προσέγγιση, ανάλογη του Bottlehead Crack που για πολλούς θεωρείται end-game όσον αφορά στα Senn HD600.
Όπως καταλαβαίνετε το πορτοφόλι μου δεν συμφωνεί αυτή την στιγμή με τις δυνατότητες των HD600, όμως από την άλλη μεριά έχω ακριβοπληρώσει στο παρελθόν την όποια επιφύλαξη απέναντι στα έξοδα (δείτε παρακάτω). Επίσης μου κάνει εντύπωση ότι η ελληνική αγορά δεν φαίνεται να υποστηρίζει ιδιαίτερα το σπορ, μια και οι περισσότερες από αυτές τις υλοποιήσεις είναι διαθέσιμες μόνο μέσα από το web.
Σας ευχαριστώ προκαταβολικά για τα φώτα σας,
Την ιδιαίτερη αγάπη μου στην Θεσσαλονίκη στην οποία πέρασα μερικά από τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου (που απ' ότι φαίνεται αναφέρεται συχνά στο thread).
-------------------
* ξεκίνησα γύρω στο 2002 από ένα ζευγάρι ATC SCM12 των 900, που όμως έπαιζαν εξαιρετικά ανάλογα με το υπόβαθρό τους; οπότε πήρα τον ATC SIA2-150 ( 3200, τότε), βάζοντας από πίσω να παίξει ένα Micromega 132 (αν θυμάμαι καλά 1300); αλλά μετά άκουσα τον Benchmark ο οποίος δεν επέστρεψε ποτέ πίσω στο μαγαζί ( 1500), κάτι που συνέβη λίγο καιρό αργότερα και με ένα vintage transport Krell MD20 (νομίζω πάλι είχα δώσει γύρω στα 1500 - 1800) - και όλα αυτά με μια παράλληλη κλιμάκωση των σχετικών καλωδιώσεων ( 600-800)! Και το κερασάκι στην τούρτα ήταν ότι τελικά το σύστημα έφτασε να έχει σαν αδύναμο κρίκο τα 12άρια από τα οποία ξεκίνησε, κάτι που έγινε προφανές όταν ήρθαν στα χέρια μου τα ATC SCM20SL ( 2800 - το καλό είναι ότι κάπου εκεί σταμάτησα, αν και τελευταία μου έχει ανοίξει η όρεξη για ενισχυτικά).
** Κάτι τελευταίο: έχετε άποψη για τα DAC της
HiFimeDIY;