Sensor Size & Format wars

Ξερω πολυ καλα παιδες πως δουλευουν οι τιμες στο φωτογραφικο χρηματιστηριο και τις ιδαιτεροτητες της Ελληνικης αγορας, ψωνιζω ανελιπως απο τα 5-6 φωτομαγαζα της Αθηνας εδω και χρόνια

ουτε αμφισβητησα την πολυμηνη προσφορα του Δαμκαλιδη , τα γραφουμε αλλωστε στο νημα των προσφορων ,

ειρωνικα το εγραψα (φτου θα αυτομπαναριστώ :cool:) αποκλειστικα στο Νικο γιατι αυτος αμφισβητησε τις πολυμηνες ευρωπαικες προσφορες που ετρεξαν στις ΟΜ1 / ΟΜ5 , οπως και τις ακομα χαμηλότερες απο αυτες τιμες που βγηκαν ειδικα εδω Ελλάδα , χαμηλες τιμες ειχαν βγει περυσι για ενα τριμηνο σε Panasonic FF απο την ελληνικη αντιπροσωπια για να φυγει το στοκ που υπηρχε.

Συνηθης πολιτικη των εταριων 2-3 φορες τον χρονο να κανουν προσφορες και πλεον αυτες εχουν αρχισει και ειναι ενος ή περισσοτέρων μηνων

Η αγορά φωτογραφικων για οσους δεν το παρακολουθουν δουλευει ως εξης :

Οι τμες τοις μετρητοις που πωλουν τα καταστηματα φυσικης υποστασης ειναι απο λίγο εως και πολυ χαμηλότερες απο αυτες που ειναι ανεβασμενες στο skroutz (street price Vs τιμές καταλόγου).

Ειδικα τις μη εμπορευσιμες μαρκες (Olympus , Pentax, Panasonic ...) δεν θα τις βρεις ευκολα σε ολα τα φωτομάγαζα αλλα μονο στα εξειδικευμενα καταστηματα που τις στοκαρουν και κανουν πωλησεις , τα υπολοιπα φωτ. καταστηματα βαζουν μια τιμη εκτος τοπου και χρονου , συνηθως αναρτουν τις επισημες τιμες τιμοκαταλογου και δεν κανουν και κοπο να τις ανανεωνουν ακομα και αν χαμηλωσουν γιατι δεν εχουν καν μηχανες να δωσουν.

Δεν ειναι ομως προφανως αυτη η τρεχουσα τιμη του προιοντος.

Αν τυχον υπάρχει προσφορά λιγων ημερών ή βδομαδας π.χ. σε Black Friday αυτη προφανως και δεν επηρεαζει μεσοσταθμικά την τιμη του προιοντος και αυτο επιστρεφει συντομα στην κανονική του τιμή (street price).

Τετοιου ειδους χαμηλες προσφορες δεν προλαβαινουν καν να μπουν στο skroutz αλλα τρεχουν στο instagram / facebook του καταστηματος για οσους το ακολουθουν

Αν η τιμη προσφορας ειναι ομως πολυμηνη (Ευρωπαικη ή Ελληνική προσφορά αντιπροσωπιας) φυσικα και επηρεαζει μεσοσταθμικα την τιμη του

Μπορει να πετυχεις βεβαια και το τελειο deal , περιστασιακα καλυτερη τιμή προιντος σε μεγαλο ευρωπαικό πολυκαταστηματα (Αmazon) σε συνδιασμο με τις πολυμηνες επισημες εκπτωσεις μιας εταιριας

Κώστα ξεκάθαρα καμία εταίρα δεν κάνει στην Ελλάδα τις προσφορές που έχει η Nikon, κανει εκπτώσεις που φτάνουν έως και 40% στα περισσότερα προιόντα της, τις βγάζει σε όλα τα καταστήματα παντού από μεγάλες αλυσίδες ως καταστήματα της γειτονιάς, φαίνονται άμεσα και στο Skroutz, και τις κρατάει και καιρό.

Οι άλλες απλά κοροιδέυουν, άντε να βγάλω από την εξίσωση την Canon που κατι κάνει και αυτή...

Για την Olympus τι να πω τώρα, ακόμα θυμάμαι την P7 ή την em10IV που τις έδιναν σε όλη την Ευρώπη με δώρο φακό Pro και εμείς στην Ελλάδα όχι μόνο δεν έτρεξε η προσφορά ούτε την μηχανη (P7) δεν έφεραν....οπότε δεν είναι ανάγκη να το αναλύσω παραπάνω.

Για να το ξαναπώ η Nikon στην Ελλάδα βγάζει τιμές που μπορώ να πάω π.χ. στο Public και να αγοράσω εξοπλισμό που δεν το βρίσκω σε αυτές τις τιμές ούτε σε Grey Market και χωρίς χαρτούρες, cashback κλπ. απλά ξεκάθρα μεγάλη έκπτωση στην τιμή άμεσα...

Βέβαια με διαφορά το χειρότερο στην Ελλάδα είναι της Fuji, 0 προσφορές και εκπτώσεις και άμα θες. Και πανάκριβη είναι και δεν βάζει ούτε 1 προσφορά στην Ελλάδα.

Προσωπικά επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι, ούτε fan boys είμαστε και υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια, έχω αποφασίσει να δίνω τα χρήματά μου πλέον σε όσες εταιρίες με σέβονται στην Ελλάδα που ζω ως καταναλωτής και βάζω και πάνω από όλα και το VFM..υπεραξίες και τρελές τιμές κομμένες....ας τα δώσουν αυτά τα ποσά οι Βορειοευρωπαίοι και οι Αμερικανοί.

• Like
Reactions: LongTom
Κούρασα τον κόσμο με το να επαμα λαμβάνουμε τα ίδια.

Δεν αναφέρθηκε κανείς στο ποιος κάνει περισσότερα και ποιος λιγότερα

επειδη κι εγω ξαναγυρισα (αναγκαστικα) σε m43, μου λειπει η αναλυση και κυριως το high ISO.... βλεπω θορυβο ακομα και σε base ISO δυστυχως.
Ευτυχως υπαρχουν και τα ΑΙ denoisers... εσεις ποια χρησιμοποιειτε για απο θορυβοποιηση και επαυξηση αναλυσης ?

• Like
Reactions: evanfotis
επειδη κι εγω ξαναγυρισα (αναγκαστικα) σε m43, μου λειπει η αναλυση και κυριως το high ISO.... βλεπω θορυβο ακομα και σε base ISO δυστυχως.
Ευτυχως υπαρχουν και τα ΑΙ denoisers... εσεις ποια χρησιμοποιειτε για απο θορυβοποιηση και επαυξηση αναλυσης ?
Δυο προγραμματάκια που για μένα δουλεύουν 100% και κανουν θαύματα, είναι για την πρωτογενή επεξεργασία των RAW με την κορυφαία αποθορυβοποίηση το DxO Photolab και σε κάποιες λίγες περιπτώσεις που χρειάζομαι περισσότερη ανάλυση το Topaz Gigapixel AI.

επειδη κι εγω ξαναγυρισα (αναγκαστικα) σε m43, μου λειπει η αναλυση και κυριως το high ISO.

Eχεις κανει κανα ημερολογιο αλλαγης συστηματων ?

Μπορει να βγαλεις και λεφτα απο κανενα Γκινες....;)

Δυο προγραμματάκια που για μένα δουλεύουν 100% και κανουν θαύματα, είναι για την πρωτογενή επεξεργασία των RAW με την κορυφαία αποθορυβοποίηση το DxO Photolab και σε κάποιες λίγες περιπτώσεις που χρειάζομαι περισσότερη ανάλυση το Topaz Gigapixel AI.

το θεωρεις κλαυτερο απο το νεο denoise του LR ?

Οταν έδωσα τον ΟΜ1 και γενικά άφησα το σύστημα, πήγα σε Nikon Ζ8 ... Κορυφαίο μηχανάκι, ίσως η πιο πλήρης κάμερα, κατάλληλη για κάθε χρήση... Όμως δυστυχώς το μέγεθος και το βάρος ήταν αποτρεπτικός παράγοντας για μένα.... Ειδικά όταν φορτωνόμουνα για να βγω στη φύση... δεν...
Αποφάσισα να την αντικαταστήσω με κάτι μικρότερο, αλλα με παρόμοια οπτική απόδοση και την άλλαξα με την Nikon Z7 II. Οχι ίδια κάμερα αλλά μικρότερο σώμα με ανάλογη ποιότητα εικόνας...
Την έχω ακόμη την Ζ7 ΙΙ.
Στην αρχή του καλοκαιριού, αναζήτησα κάτι ελαφρύ, για να το παίρνω χωρίς ενοχές σε θάλασσες και βόλτες... Οπότε βρήκα μια Olympus ΕΜ-1 ΙΙ με έναν 12-40mm φακό και τα πήρα...
Ε... απο εκείνη τη στιγμή σχεδόν δεν ξαναέβγαλα την Nikon απο το σπίτι...
Την έχω συνέχεια μαζί μου, μου έχει δώσει εξαιρετικές φωτογραφίες, δεν μου έχει λείψει η μεγάλη στο ελάχιστο....
Ξαναθυμήθηκα τα καλά του φορητού συστήματος. Της αγόρασα φακούς, με καλύπτει μια χαρά και αν είχε το σύστημα εστίασης που έχει για τα πουλιά και για action καταστάσεις η OM-1, μπορεί και να έμενα σ αυτήν.
Βέβαια η ΟΜ-1 ΙΙ έχει και άλλα καλούδια που διευκολύνουν πολύ κάποιον φωτογράφο που ασχολείται πολύ με φύση, τοπία, wildlife κλπ

Δεν πειράζει να κανεις μια γύρα απο ολα , έτσι εκτιμάς τι εχεις και τι δεν εχεις. Και εγώ που έμπλεξα με το FF παράλληλα με το m43 με το ζόρι κρατιέμαι να μην το σουτάρω το μεγάλο σύστημα
Στο όριο είμαι κι εγώ...

επεειδη ειμαι fan του μικρου βαθους πεδιου και του εντονου bokeh, αναγκαστικα καταφευγω τωρα σε software λυσεις ....στο LR γινονται πια θαυματα.

εδω μια παλια φωτο απο την EM1 II ....

Screenshot 2024-08-20 182720.png

• Like
Reactions: Highpriest
Προσωπικά το μεγαλύτερο challenge που συναντούσα με τις Μ4/3 ήταν τα 12bit ή και λιγότερο (ανάλογα την συνθήκη και το ανεβασμα iso) στην ποιότητα των αρχείων. Σε κάποιες φάσεις έφτανα να δουλέψω με ποιότητα 8bit (ουσιαστικά ποιότητα εφάμιλλη με jpeg)
Για νορμάλ χρήση υπεραρκετό, όμως όταν ήταν για δουλειά που θα περνούσε απο photoshop έπρεπε να ρυθμίσω τόσο καλά τα φώτα, επειδή μετά απο 1-2 στοπ λάθους ρύθμισης, δεν μπορούσα να φέρω το αρχείο ή χρειαζόταν πολλή δουλειά. Αυτό γινόταν ευκολότερα όσο λιγότερα ήταν τα τεχνητά φώτασε αριθμό, και δυσκολότερα όσο αυξανονταν.

Οπότε προχώρησα σε αγορά FF και όντως εκεί τα αρχεία είναι πολύ πιο ελαστικά και συγχωρούν. Αλλά...
Χαθηκε το fun της φωτογραφίας για εμένα. Καλές οι FF για δουλειά, αλλά (για εμένα) όχι και για προσωπική χρήση. Πολύ βάρος, μεγάλα κόστη, κουτσουρεμένα features...
Αν είναι καθε φορά που βγαίνω βόλτα να σκέφτομαι τι θα αφήσω πίσω λόγω βάρους ή πως θα κάνω μια λήψη που μια entry level FF δεν κάνει...βράστα Χαράλαμπε!

Τώρα πλέον που οι ναυαρχίδες Ο-Μ1 και ii, G9ii, GH7 δίνουν 14bit αρχεία πολύ πιο ελαστικά, σκέφτομαι για επιστροφή. Κι αυτή η σκέψη όλο και με τριγυρίζει περισσότερο μέρα με τη μέρα.

Οταν έδωσα τον ΟΜ1 και γενικά άφησα το σύστημα, πήγα σε Nikon Ζ8 ... Κορυφαίο μηχανάκι, ίσως η πιο πλήρης κάμερα, κατάλληλη για κάθε χρήση... Όμως δυστυχώς το μέγεθος και το βάρος ήταν αποτρεπτικός παράγοντας για μένα.... Ειδικά όταν φορτωνόμουνα για να βγω στη φύση... δεν...
Αποφάσισα να την αντικαταστήσω με κάτι μικρότερο, αλλα με παρόμοια οπτική απόδοση και την άλλαξα με την Nikon Z7 II. Οχι ίδια κάμερα αλλά μικρότερο σώμα με ανάλογη ποιότητα εικόνας...
Την έχω ακόμη την Ζ7 ΙΙ.
Στην αρχή του καλοκαιριού, αναζήτησα κάτι ελαφρύ, για να το παίρνω χωρίς ενοχές σε θάλασσες και βόλτες... Οπότε βρήκα μια Olympus ΕΜ-1 ΙΙ με έναν 12-40mm φακό και τα πήρα...
Ε... απο εκείνη τη στιγμή σχεδόν δεν ξαναέβγαλα την Nikon απο το σπίτι...
Την έχω συνέχεια μαζί μου, μου έχει δώσει εξαιρετικές φωτογραφίες, δεν μου έχει λείψει η μεγάλη στο ελάχιστο....
Ξαναθυμήθηκα τα καλά του φορητού συστήματος. Της αγόρασα φακούς, με καλύπτει μια χαρά και αν είχε το σύστημα εστίασης που έχει για τα πουλιά και για action καταστάσεις η OM-1, μπορεί και να έμενα σ αυτήν.
Βέβαια η ΟΜ-1 ΙΙ έχει και άλλα καλούδια που διευκολύνουν πολύ κάποιον φωτογράφο που ασχολείται πολύ με φύση, τοπία, wildlife κλπ
Έχεις τώρα την em1 ii και την Om1 ;
Αν ναι, υπάρχει διαφορά στην εικόνα ;
Από θέμα θορύβου, δυναμικής περιοχής κλπ

Έχεις τώρα την em1 ii και την Om1 ;
Αν ναι, υπάρχει διαφορά στην εικόνα ;
Από θέμα θορύβου, δυναμικής περιοχής κλπ
Την OM-1 II την παρέλαβα χθες. Όμως είχα για δυο χρόνια σχεδόν την ΟΜ-1 που λογικά απο ποιότητα εικόνας είναι παρόμοιες.
Αυτό που θα πω είναι δείχνουν πιο ευπλαστα και με περισσότερες δυνατότητες επεξεργασίας κυρίως στα πιο υψηλά ISO τα αρχεία της OM-1.

Την OM-1 II την παρέλαβα χθες. Όμως είχα για δυο χρόνια σχεδόν την ΟΜ-1 που λογικά απο ποιότητα εικόνας είναι παρόμοιες.
Αυτό που θα πω είναι δείχνουν πιο ευπλαστα και με περισσότερες δυνατότητες επεξεργασίας κυρίως στα πιο υψηλά ISO τα αρχεία της OM-1.

Θα ήθελα με κάποιον τρόπο να μάθω ποια αποδίδει καλύτερα σε αυτόν τον συγκεκριμένο τομέα. G9ii ή OM-1ii άραγε;
Για εμένα θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο σε μελλοντική μου απόφαση

Θα ήθελα με κάποιον τρόπο να μάθω ποια αποδίδει καλύτερα σε αυτόν τον συγκεκριμένο τομέα. G9ii ή OM-1ii άραγε;
Για εμένα θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο σε μελλοντική μου απόφαση
Νομίζω οτι σε χαμηλά ISO η G9II υπερτερεί λόγω του dual gain sensor σε DR αν δεν κανεις χρήση εξειδικευμένων ηλεκτρονικών λειτουργιών (υψηλές ριπές κλπ) , υπάρχουν μερικες συγκρίσεις από χρήστες στο mu43 που αναφέρουν τις περιπτώσεις. Σε υψηλά ISO είναι παρόμοιες.

• Like
Reactions: Highpriest