Sensor Size & Format wars

επειδη κι εγω ξαναγυρισα (αναγκαστικα) σε m43, μου λειπει η αναλυση και κυριως το high ISO.... βλεπω θορυβο ακομα και σε base ISO δυστυχως.
Ευτυχως υπαρχουν και τα ΑΙ denoisers... εσεις ποια χρησιμοποιειτε για απο θορυβοποιηση και επαυξηση αναλυσης ?
Dxo pure raw έχω δουλέψει και κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά. Δες και το deep prime της Dxo. Όλα μπορείς να τα δοκιμάσεις φουλ έκδοση για ένα μήνα.

Για μένα καλύτερα από το topaz denoise.

ΥΓ: Ακόμα, δε ξέρω αν το χρειάζεσαι αλλά για ανεστίαστες σχετικά λήψεις το Sharpening AI της Topaz είναι Top.

Είχα μια λήψη με την 7500 και τον dx 70-300 και μου άρεσε πολύ όταν την έβγαλα, λέω θα είναι πολύ καλή. Τη βάζω pc και κλάμα. Δεν εστίασα σωστα.
Πάρε μια ιδέα πριν και μετά.

Αν ήταν λίγότερο λάθος εστιασμένη θα γινόταν σαν να εστίασα τέρμα σωστά. (δε ξέρω βέβαια αν με καταλληλότερες ρυθμίσεις στο app θα ερχόταν ακόμα πιο πολύ)

Βάζω και άλλο ενα δείγμα Sharpening AI της Topaz ενός στο flickr.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Attachments

• testsharpening.png.eb7a78008bcf550f0464252252c81196.png
    testsharpening.png.eb7a78008bcf550f0464252252c81196.png
    1.4 MB · Views: 11
Last edited:
Dxo pure raw έχω δουλέψει και κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά. Δες και το deep prime της Dxo. Όλα μπορείς να τα δοκιμάσεις φουλ έκδοση για ένα μήνα.

Για μένα καλύτερα από το topaz denoise.

ΥΓ: Ακόμα, δε ξέρω αν το χρειάζεσαι αλλά για ανεστίαστες σχετικά λήψεις το Sharpening AI της Topaz είναι Top.

Είχα μια λήψη με την 7500 και τον dx 70-300 και μου άρεσε πολύ όταν την έβγαλα, λέω θα είναι πολύ καλή. Τη βάζω pc και κλάμα. Δεν εστίασα σωστα.
Πάρε μια ιδέα πριν και μετά.

Αν ήταν λίγότερο λάθος εστιασμένη θα γινόταν σαν να εστίασα τέρμα σωστά. (δε ξέρω βέβαια αν με καταλληλότερες ρυθμίσεις στο app θα ερχόταν ακόμα πιο πολύ)

Βάζω και άλλο ενα δείγμα Sharpening AI της Topaz ενός στο flickr.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Το Sharpening της Topaz δεν είναι απλός TOP μου έχει σώσει δεκάδες ή και εκατοντάδες φώτος, κάνει καταπληκτική δουλειά, είναι Must εργαλείο!!

Οταν έδωσα τον ΟΜ1 και γενικά άφησα το σύστημα, πήγα σε Nikon Ζ8 ... Κορυφαίο μηχανάκι, ίσως η πιο πλήρης κάμερα, κατάλληλη για κάθε χρήση... Όμως δυστυχώς το μέγεθος και το βάρος ήταν αποτρεπτικός παράγοντας για μένα.... Ειδικά όταν φορτωνόμουνα για να βγω στη φύση... δεν...
Αποφάσισα να την αντικαταστήσω με κάτι μικρότερο, αλλα με παρόμοια οπτική απόδοση και την άλλαξα με την Nikon Z7 II. Οχι ίδια κάμερα αλλά μικρότερο σώμα με ανάλογη ποιότητα εικόνας...
Την έχω ακόμη την Ζ7 ΙΙ.
Στην αρχή του καλοκαιριού, αναζήτησα κάτι ελαφρύ, για να το παίρνω χωρίς ενοχές σε θάλασσες και βόλτες... Οπότε βρήκα μια Olympus ΕΜ-1 ΙΙ με έναν 12-40mm φακό και τα πήρα...
Ε... απο εκείνη τη στιγμή σχεδόν δεν ξαναέβγαλα την Nikon απο το σπίτι...
Την έχω συνέχεια μαζί μου, μου έχει δώσει εξαιρετικές φωτογραφίες, δεν μου έχει λείψει η μεγάλη στο ελάχιστο....
Ξαναθυμήθηκα τα καλά του φορητού συστήματος. Της αγόρασα φακούς, με καλύπτει μια χαρά και αν είχε το σύστημα εστίασης που έχει για τα πουλιά και για action καταστάσεις η OM-1, μπορεί και να έμενα σ αυτήν.
Βέβαια η ΟΜ-1 ΙΙ έχει και άλλα καλούδια που διευκολύνουν πολύ κάποιον φωτογράφο που ασχολείται πολύ με φύση, τοπία, wildlife κλπ
Παρόμοια λογική με Ζ8 και βάρος-όγκο, αλλά μόνο για διακοπές με περιορισμένες αποσκευές (ή επαγγελματικά ταξίδια που επίσης πρέπει να ταξιδεύω ελαφρά).
Κατά τα άλλα η Ζ8 με τους Nikkor S είναι άχαστος συνδυασμός για πάρα πολλά είδη.

Βέβαια εγώ θα πάω αλλού, με Α7CII, εφόσον οι πολυαγαπημένες Fuji έχουν τιμές στο θεό (και αρνούμαι να με αρμέξει το hype) και τα Μ43 δε με εντυπωσίασαν ποτέ, ακόμη και με τα δεκανίκια των προγραμμάτων (δεν πολυσώζουν το θέμα κατά την άποψη μου σε Μ43).

Παρόμοια λογική με Ζ8 και βάρος-όγκο, αλλά μόνο για διακοπές με περιορισμένες αποσκευές (ή επαγγελματικά ταξίδια που επίσης πρέπει να ταξιδεύω ελαφρά).
Κατά τα άλλα η Ζ8 με τους Nikkor S είναι άχαστος συνδυασμός για πάρα πολλά είδη.

Βέβαια εγώ θα πάω αλλού, με Α7CII, εφόσον οι πολυαγαπημένες Fuji έχουν τιμές στο θεό (και αρνούμαι να με αρμέξει το hype) και τα Μ43 δε με εντυπωσίασαν ποτέ, ακόμη και με τα δεκανίκια των προγραμμάτων (δεν πολυσώζουν το θέμα κατά την άποψη μου σε Μ43).
Ανάλογα και με το είδος που σε ενδιαφέρει να καλύψεις... Αν θέλεις μια μικρή ελαφριά καμερα με καλή ποιότητα και φορητότητα για καθημερινή γενική χρήση, ίσως μια Fuji X-S20 με ένα φακουδάκι Sigma 18-50mm f/2.8 , θα ήταν μια πολύ καλή επιλογή.
Εσυ επιλέγεις την Sony A7CII που είναι καλή και μικρή σαν σώμα, όμως πάλι ff φακούς θα χρειαστείς και δεν θα αποφύγεις και πολύ τον όγκο και το βάρος. Δεν είναι όπως με την Z8 αλλα θα εξαρτηθεί απο τη χρήση που θέλεις να κάνεις.
To M43 δεν το εκτιμούσα κι εγω μέχρι που απόκτησα την πρώτη μου κάμερα... μετά ή το αγαπάς ή το μισείς... Εγώ το αγάπησα...

Εσυ επιλέγεις την Sony A7CII που είναι καλή και μικρή σαν σώμα, όμως πάλι ff φακούς θα χρειαστείς και δεν θα αποφύγεις και πολύ τον όγκο και το βάρος.

Nαι αλλα δεν παιρνει ιδιας ποιοτητας αρχειο.....

Με οποιαδηποτε Μ43 για τις οποιες συζηταμε.

Σαν να εχεις καλυτερης ποιοτητας φιλμ ειναι με απλα λογια.....

Προφανώς...
Δεν λέμε για την ποιότητα του αρχείου... Για την φορητότητα και την ικανότητα ενός συστήματος να σε κάνει να θέλεις να βγεις μαζί του.
Αν ψάχναμε μόνο την ποιότητα του αρχείου δεν θα υπήρχε λόγος ύπαρξης πολλών συστημάτων και καμερών.
Όμως βλέπω οτι προτιμώ να βγώ στη φύση με την OM-1 και τον 100-400mm παρά με την Z8 και τον 150-500mm που ναι μεν μου έδινε υπέροχη ποιότητα αρχείου, αλλα μου έσπαγε τη μέση.
Θα πάω πιο συχνά, θα πάρω περισσότερους φακούς, θα έχω περισσότερες επιλογές και θα φωτογραφίσω περισσότερο χωρίς να το σκέφτομαι.
Γι αυτό και υπάρχει λόγος ύπαρξης όλων αυτών των συστηματων, αρκεί να ξέρεις τι ζητάς και να καταλαβαίνεις την υπεροχή και τους περιορισμούς του καθενός.

• Like
Reactions: Highpriest
Nαι αλλα δεν παιρνει ιδιας ποιοτητας αρχειο.....
Ναι μεν....αλλά τελικά δεν μετράει για πολλούς μόνο αυτό.
Η ευκολία κτήσης, χρήσης, κουβαλήματος, αλλά και το αποτέλεσμα λήψης (λόγω βοηθημάτων/features) σε Μ4/3 μηχανές μπορεί να γύρει την ζυγαριά προς τον μικρότερο αισθητήρα.

Αντιλαμβάνομαι πλήρως πως το λέει o @CorfuS παραπάνω. Πρέπει να σε φτιάχνει κιόλας να βγεις να φωτογραφίσεις.
Εχοντας δοκιμάσει και τα τρια συστήματα σε μεγάλο βαθμό (M4/3, APS-C, FF) η FF θα ήταν η τελευταία μου επιλογή για προσωπική χρήση. Οπως και είναι δηλαδή, μιας και όταν θέλω να βγω έξω να φωτογραφίσω για εμένα, θα πάρω κάποιο μικρότερο σύστημα μαζί μου.

Η ουσία είναι ο εξοπλισμός σου να σε διευκολύνει, να σε ωθεί στο να ασχολείσαι με αυτό που αγαπάς και στο τέλος της μέρας να νιώθεις ικανοποίηση με το αποτέλεσμα που πήρες.
Αν ισχύουν τα παραπάνω, τότε η επιλογή σου είναι η σωστή.

• Like
Reactions: Highpriest
Aυτο εννοειται.

Για αυτο και δεν αποθαρρυνουμε ποτε αυτους που προτιμουν το κινητο γιατι αυτο τους βολευει στο κατω κατω.

Απλα οταν φτανουμε στην συγκριση απο συστημα σε συστημα ε υπαρχει διαφορα και στις δυνατοτητες και στην αποδοση.

• Like
Reactions: stratigos24
Aυτο εννοειται.

Για αυτο και δεν αποθαρρυνουμε ποτε αυτους που προτιμουν το κινητο γιατι αυτο τους βολευει στο κατω κατω.

Απλα οταν φτανουμε στην συγκριση απο συστημα σε συστημα ε υπαρχει διαφορα και στις δυνατοτητες και στην αποδοση.
Στην απόδοση ναι, όχι στις δυνατότητες. Εκτός και αν το εννοείς αντίστροφα.
Από θέμα δυνατοτήτων και αν συγκρίνουμε μηχανές ίδιας τιμής (μια FF ίδιας τιμής με μια Μ4/3) οι δυνατότητες της μικρής σε αισθητήρα μηχανής είναι ξεκάθαρα περισσότερες. Μπορεί δηλαδή να κάνει περισσότερα είδη φωτογραφίας με μεγαλύτερη ευκολία, επειδή είναι φορτωμένη με features.
Εκεί που κερδίζει μια FF μηχανή είναι στην οπτική απόδοση σε δυσκολότερες ειδικά συνθήκες. Κι όταν λέω οπτική απόδοση εννοώ κυρίως χρωματικό θόρυβο και δυναμικό εύρος.

Πάντως αν βάλω στην ζυγαριά την οπτική ανωτερότητα των FF απο την μια και απο την άλλη τις δυνατότητες των Μ4/3 + το λιγότερο βάρος + την φτηνότερη τιμή φακών και περιφερειακών...προτιμώ για προσωπική χρήση τον μικρό αισθητήρα.

Δεν ειναι τυχαιο οτι στην αγορα απο την εποχη ακομα του φιλμ ειχε επικρατησει η slr τοτε, dslr μεταπειτα, mirrorless FF τωρα παντως στους ερασιτεχνες φωτογραφους.

Το μεσαιο φορμα ηταν παντα αρκετα ογκοδεστερο και πολυ ακριβοτερο αν και καλυτερο εννοειται ως αποδοση και οι μικρες καμερες ειχαν μετρια αποδοση.

Στα χρονια του ψηφιακου δοκιμασε η Οlympus και η Pany να το αλλαξουν αυτο με πληθος τεχνολογιων ακομα και σημερα που δεν εχουν οι FF (στο συνολο τους) αλλα δεν καταφεραν να γυρισουν την αγορα.

H λογικη λεει οτι τα συστηματα apsc θα παρουν αυτο το κομματι της αγορας.....

Παίδες δεν είναι νήμα για συγκρισεις συστημάτων. Έκανε κάποιες ερωτήσεις ο Γιάννης και νομίζω απαντήθηκαν ικανοποιητικά αρκετά post πριν.

H λογικη λεει οτι τα συστηματα apsc θα παρουν αυτο το κομματι της αγορας.....
Όχι όσο οι εταιρίες (πλην Fuji και λίγο Σονυ) δεν δίνουν την δέουσα υποστήριξη
Τι να κάνω την πολύ καλή R7 όταν μέχρι πριν 3 μηνες δεν είχε φακους για APS-C και επρεπε να πάρω Full Frame και μονο Canon πχ
Ευτυχώς ξύπνησαν και ανοιξαν το συστημα (εστω σε κροπ). Περιμένω να ξυπνήσει και η Νικον....μπας και δουμε καναν φακό αξιώσεων

Θα ήθελα να δω αυτό που λες να συμβαίνει. Αλλά για την ώρα τα APS-C συστηματα είναι τα "ρεστα" των μεγάλων εταιριών

Θα δουμε που θα παει το apsc.

Παντως ειναι αξιομνημονευτο οτι η fuji εχει το ενα ποδι στις apsc και το αλλο στο μεσαιο φορμα αγνοωντας τις FF προφανως γιατι εχει πολυ ανταγωνισμο εκει.

Θα δουμε που θα παει το apsc.

Παντως ειναι αξιομνημονευτο οτι η fuji εχει το ενα ποδι στις apsc και το αλλο στο μεσαιο φορμα αγνοωντας τις FF προφανως γιατι εχει πολυ ανταγωνισμο εκει.
Εξυπνη ;)