Service στα ηχεία;

Gojakla

Supreme Member
20 May 2009
5,856
Καλησπέρα σας... Μια ερώτηση έχω προς εσάς:
Τα ηχεία, χρειάζονται κάποιο service μετά από κάποιο διάστημα;

Έχω ένα ζεύγος B&W P4 από το 1997-98 αν θυμάμαι καλά...
Τα ηχεία παίζουν τα τελευταία 4 χρόνια λίγες ώρες το μήνα, και αναρωτιόμουν μήπως χρειάζονται πια κάποιου είδους φρεσκάρισμα...
Μόνο που δεν γνωρίζω καθόλου αν υφίσταται κάτι τέτοιο... Τί πρέπει να γίνει.. Πού.. Από ποιόν... Κλπ κλπ...

Last edited:
Καλησπέρα σας... Μια ερώτηση έχω προς εσάς:
Τα ηχεία, χρειάζονται κάποιο service μετά από κάποιο διάστημα;

Έχω ένα ζεύγος B&W P4 από το 1997-98 αν θυμάμαι καλά...
Τα ηχεία παίζουν τα τελευταία 4 χρόνια λίγες ώρες το μήνα, και αναρωτιόμουν μήπως χρειάζονται πια κάποιου είδους φρεσκάρισμα...
Μόνο που δεν γνωρίζω καθόλου αν υφίσταται κάτι τέτοιο... Τί πρέπει να γίνει.. Πού.. Από ποιόν... Κλπ κλπ...

Το μονο που ισως χρειαζονται μετα απο τοσα χρονια ειναι να αλλαξεις τους ηλεκτρολυτικους του κροσσοβερ,με πολυπροπυλενιου

Το μονο που ισως χρειαζονται μετα απο τοσα χρονια ειναι να αλλαξεις τους ηλεκτρολυτικους του κροσσοβερ,με πολυπροπυλενιου

Για αυτό που λές... απευθύνομαι στην αντιπροσωπεία? Σε κάποιο κατάστημα?
Έχουμε κάποια εκτίμηση κόστους?

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου... :ernaehrung004:

1. Να τους αλλάξεις μόνο αν έχουν χαλάσει.
2. Μπορεί οι προπυλενίου να μην παίζουν καλύτερα.
3. Δεν είναι σίγουρο ότι οι προπυλενίου θα χωράνε, αφού είναι πολύ μεγαλύτεροι από τους ηλεκτρολυτικούς.

Η μεγαλύτερη ανησυχία μου σε παλιά ηχεία θα είναι τα surround των μεγαφώνων και η ανάρτηση.

Φανταστείτε ότι τα περί προπυλενίου και ηλεκτρολυτικούς... μυο ακούγονται κινέζικα... :2thumb22sup:

Όπως και αν έχει... ποιόν μπορώ να εμπιστευθώ ώστε να τα αφήσω για τσεκάρισμα και να αλλαχθεί/αντικατασταθεί ότι χρήζει όντως αλλαγής/αντικατάστασης?

ΥΓ. Αν τα πάω στο Studio από το οποίο τα αγόρασα, θα μπορέσει να γίνει αυτός ο έλεγχος?
Σε ποιόν από εσάς τους καλούς συμφορουμίτες (σλουρπ σλουρπ - γλύψιμο - φαντττταστικέ μου τροχονόμε) μπορώ να στείλω ένα ΠΜάκι την επωνυμία του Studio ώστε να με ενημερώσει αν υπάρχει ακόμα σαν κατάστημα? Πάνε και κάμποσα χρόνια από τότε... :ADFADF1:

Η μεγαλύτερη ανησυχία μου σε παλιά ηχεία θα είναι τα surround των μεγαφώνων και η ανάρτηση.

Ετσι ακριβώς!..Εκεί είναι που πρέπει να δώσεις περισσότερη προσοχή Gojakla..

Εχει παρουσιαστεί κάποιο ακουστό πρόβλημα, όπως τριξίματα, παραμόρφωση
ή οτιδήποτε άλλο που σε ξενίζει και σε κάνει να αναρωτιέσαι ή απλά θέλεις
ένα τσεκάπ, ας πούμε, για να είσαι σίγουρος πως θα σε συντροφεύουν για πολλά
χρόνια ακόμη?

Ετσι ακριβώς!..Εκεί είναι που πρέπει να δώσεις περισσότερη προσοχή Gojakla..

Εχει παρουσιαστεί κάποιο ακουστό πρόβλημα, όπως τριξίματα, παραμόρφωση
ή οτιδήποτε άλλο που σε ξενίζει και σε κάνει να αναρωτιέσαι ή απλά θέλεις
ένα τσεκάπ, ας πούμε, για να είσαι σίγουρος πως θα σε συντροφεύουν για πολλά
χρόνια ακόμη?

Όχι... Δόξα το Θεό τα ηχεία λειτουργούν ΑΡΙΣΤΑ μετά από τόσα χρόνια...
Επειδή τυγχάνει μάλιστα να με εκπλήσουν ακόμα μερικές φορές όταν αναπαράγουν κάποιο CD καλής παραγωγής, γι' αυτό και θέλω όπως σωστά είπες, ένα τσεκ-απ. Φαντάστηκα ότι μετά από τόσα χρόνια, κάτι τέτοιο θα πρέπει να ισχύει και στο θέμα Ηχεία. Γι' αυτό και εξ' αρχής η ερώτησή μου είναι αν υφίσταται service ηχείων.

ΥΓ 1. Επίσης, χαζεύοντας το forum σας χθές, έπεσα σε κάποιο link καταστήματος... που όταν περιηγήθηκα στο site του, στην κατηγορία "Προσφορές", είδα ότι είχε ένα ζευγάρι P4 (demo) το οποίο το έδινε από 800 --» 400 ... και εξεπλάγην από την αρχική τους τιμή (λόγω της ηλικίας του μοντέλου)! Αυτό ομολογώ με έκανε να σκεφθώ το φρεσκάρισμά τους...

ΥΓ 2. Λίγο άσχετο με το παρών θέμα μας, και συγχωρήστε με αλλά δεν κρατιέμαι να μην ρωτήσω και κάτι ακόμα...
Μιας και είδα αυτό το ζευγάρι P4 προς πώληση, θεωρείτε ότι θα ήταν καλή κίνηση να κάνω τα ηχεία μου 4 στον αριθμό, ώστε αργότερα με κάποιο κεντρικό και έναν AV ενισχυτή να τα αξιοποιήσω σαν σετάκι Home Cinema??? Με τα 4 αυτά, θα έχω ανάγκη για subwoofer ή θα με καλύπτουν στα χαμηλά? Γιατί μέχρι σήμερα ήμουν ικανοποιημένος από τα χαμηλά τους στις στάθμες που παίζω (όχι τρελές εντάσεις) και στην ευρύτερη περιοχή της rock που είναι τα ακούσματά μου...

ΥΓ 3. WTF?!?!?! Μόλις συνειδητοποίησα το σεντόνι που έγραψα!!! Χίλια συγνώμη αν σας κούρασα!!!! :ernaehrung004::ernaehrung004:

1. Να τους αλλάξεις μόνο αν έχουν χαλάσει.
2. Μπορεί οι προπυλενίου να μην παίζουν καλύτερα.
3. Δεν είναι σίγουρο ότι οι προπυλενίου θα χωράνε, αφού είναι πολύ μεγαλύτεροι από τους ηλεκτρολυτικούς.

H b+w νομιζω δεν χρησιμοποιουσε surround απο foam,αλλα κυριως rubber οποτε μαλλον και ευτυχως θα ειναι ενταξει.Οι πολυπροπυλενιου προτιμουνται ως "καλυτεροι" αλλα θα αντεξουν και περισσοτερο για να μην πω οτι δεν θα χρειαστει να αλλακτουν ξανα.Το μεγεθος δεν νομιζω να ειναι προβλημα.

Από τη στιγμή που ο ήχος τους είναι οκ και δεν υπάρχει εξωτερική φθορά μην τα πειράξεις καθόλου. Αν θέλεις οπωσδήποτε κάτι να κάνεις κι αν οι κώνοι είναι από επεξεργασμένο χαρτί, ξεβίδωσε τα midbass και επανατοποθέτησέ τα με 180 μοίρες περιστροφή.

Σύντομο resume:

- Two-way, folded line bass reflex Drive units 165mm Kevlar cone bass/midrange
- 26mm metal dome tweeter
- Crossover frequency 3.5kHz
- Frequency response 50Hz-20kHz ±2dB
- Sensitivity 88d8 for 2.83V at lm
- Nominal impedance 8 ohms (minimum 4.5 ohms)

Δεν ξέρω αν κάτι από τα παραπάνω Specifications, βοηθάει όσον αφορά το τί μπορεί να χρήζει "περιποίησης"... :afro:

Πιο αναλυτικό για τους... "τεμπέληδες" που ψάχνουν κάτι να περάσουν την ώρα τους... :fahne90:

"The P4 is a two unit loudspeaker using a Kevlar coned bass/ midrange driver crossing over at around 3-5 kHz to a new variant of B&W's long established light metal dome tweeter. This version, no wider than a matchbox, clearly demonstrates the size reduction that is possible through the incorporation of Neodymium in the magnet material without sacrificing the high flux density around the voice-coil which is required to maintain sensitivity and a fast response to transient sounds. In this application the only advantage of the reduced diameter is to enable closer proximity to the main unit, which can be an aid to cohesive integration. To this end the new unit is fitted with a bevelled escutcheon recessed into the front panel.

The 168mm outside diameter bass/midrange unit is of familiar B&W construction on a very open die-cast alloy chassis. This provides a very rigid mounting for the large ceramic magnet assembly, together with a firm seating in the recess provided in the baffle. The woven Kevlar cone is 120mm in diameter and is quite mildly tapered; it is fitted with a 30mm diameter voice-coil of 3.8 ohms DC resistance, centred in the magnet gap with the usual concentric bellows. The outer suspension is a convex rubber moulding providing a reasonably long throw and a sample unit showed a free-air resonance at 40Hz

The crossover filter components are fixed to a printed circuit board behind the input terminal panel which is recessed into the lower rear wall of the cabinet. Outwardly this displays four large gold-plated terminals with 4mm centres, each accessing one half of the filter for bi-wiring or bi-amplification; these are normally paralleled with the links provided. The bass/midrange section consists of only a single iron-dust cored inductor of I .75mFl; the treble section is a capacitor/inductor 'T' with a 1.5 ohms resistor to equalize the sensitivities of the two units."

Σούμα:

1)Τα μεγάφωνα που χρησιμοποιεί η Β&W όπως σωστά επισήμανε ο AUDIOLYTIC
δεν εχουν foam στο surround αλλά rubber...Αν δεν υπάρχουν σκασιματάκια
ή ορατές ρωγμούλες, δεν πειράζεις τίποτα!

2)Αν έχεις σκοπό να στήσεις αργότερα Home Cinema να τα πάρεις τα κορίτσια
της αγγελίας!

3) Δεν μας κούρασες καθόλου!

Σούμα:

1)Τα μεγάφωνα που χρησιμοποιεί η Β&W όπως σωστά επισήμανε ο AUDIOLYTIC
δεν εχουν foam στο surround αλλά rubber...Αν δεν υπάρχουν σκασιματάκια
ή ορατές ρωγμούλες, δεν πειράζεις τίποτα!

2)Αν έχεις σκοπό να στήσεις αργότερα Home Cinema να τα πάρεις τα κορίτσια
της αγγελίας!

3) Δεν μας κούρασες καθόλου!

Tουτ' έστιν:

1. Πού να απευθυνθώ για ένα Check-Up? Έστω και ψυχολογικά, το χρειάζομαι! :2thumb22sup:

2. ΓΜΤ ΓΜΤ ΓΜΤ - Το φοβόμουν!!!! :ADFADF1::ADFADF1::ADFADF1:
Η ύπαρξη Subwoofer αν στηθεί HC με αυτά τα 4 ηχεία, κρίνεται απαραίτητη? Ή είναι φιλοσοφικό ερώτημα το οποίο θα απαντηθεί μόνο στην πράξη?
Πιθανόν εσείς από τα Specs να έχετε καλύτερη εικόνα για το πόσο επαρκές μπορεί να φανεί το SetUp αυτό στα χαμηλά... κάτι που εγώ δεν μπορώ να αποκωδικοποιήσω από νούμερα/συχνότητες/dB κλπ κλπ specs... :BDBDG54:

3. Δώσε θάρρος στο χωριάτη... :2thumb22sup: :ernaehrung004: :ernaehrung004: :ernaehrung004: :a0210:

Για αυτό που λές... απευθύνομαι στην αντιπροσωπεία? Σε κάποιο κατάστημα?
Έχουμε κάποια εκτίμηση κόστους?

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου... :ernaehrung004:

Απο την περιγραφη που εβαλες φαινεται οτι μονο ενα πυκνωτη εχουν σε καθε ηχειο.Κοστος πολυ χαμηλο.Αν αποφασισεις να τους αλλαξεις,ενας φιλος που χειριζεται καλα το καλλητηρι μπορει ευκολα να σε βοηθησει αν δεν μπορεις εσυ.

Το subwoofer θα το χρειαστείς μόνο για Home cinema. Για μουσική νομίζω ότι θα είσαι καλά.
Πάρε ένα τηλέφωνο στην Τηλεοπτική που αντιπροσωπεύει τα B&W αν θέλεις να τα ελέγξεις καλού-κακού. Αν και μπορείς να απευθυνθείς και σε κάποιον άλλον τεχνικό.
Μπάς και να περιμένεις να ελέγξεις και τα τέσσερα μαζί;

Το subwoofer θα το χρειαστείς μόνο για Home cinema. Για μουσική νομίζω ότι θα είσαι καλά.
Πάρε ένα τηλέφωνο στην Τηλεοπτική που αντιπροσωπεύει τα B&W αν θέλεις να τα ελέγξεις καλού-κακού. Αν και μπορείς να απευθυνθείς και σε κάποιον άλλον τεχνικό.
Μπάς και να περιμένεις να ελέγξεις και τα τέσσερα μαζί;

Για Home Cinema χρήση ρωτάω αν κρίνεται "απαραίτητη" η χρήση Sub... :2thumb22sup:

Και σωστά έγραψες/παρατήρησες... αν τελικά προχωρήσω στην αγορά (θέλει λίγο σκέψη) θα περιμένω να τα πάω όλα πακετάκι... :-)

Ναι, εγώ θα έβαζα. Πολλές ταινίες έχουν χαμηλό (εκρήξεις και τέτοια) που θα ταλαιπωρούν άδικα τα ηχεία και τον ενισχυτή σου.