Service Vintage μηχανημάτων

The Gouti

New member
2 March 2026
9
Λαμια
Καλησπέρα σε όλους , πρόσφατα ήρθαν στην κατοχή μου κάποια μηχανήματα από τον θείο μου τα οποία ήτανε για αρκετά χρόνια ανενεργά καθώς και περίπου 100 δίσκοι βινυλίου και άλλα τόσα αυθεντικά cd όλα ακούσματα μετάλ και ροκ της δεκαετίας του 60-80, τα μηχανήματα μετά από μια μικρή έρευνα που έκανα πρόκειται για αξιόλογα κομμάτια και σε πολύ καλή εξωτερική τουλάχιστον κατάσταση, μετά από ένα καλό φύσημα με αέρα τα έβαλα σε λειτουργία για να δω ότι δουλεύουν , να τονίσω ότι είμαι παντελώς άσχετος με το αντικείμενο (εννοώ με εξειδικευμένα συστήματα ήχου πόσο μάλλον vintage ) παρόλα αυτά σαν πρώτη αίσθηση με ενθουσίασε το πρώτο μου άκουσμα από δίσκο βινυλίου. Τώρα ερχόμαστε στα δύσκολα...θέλω να τα κάνω μια συντήρηση και έναν έλεγχο ότι δουλεύουν όλα όπως πρέπει μιας και το δικό μου αυτί δεν είναι έμπειρο για να καταλάβει κάποια δυσλειτουργία αλλά δεν έχω ιδέα ούτε που να απευθυνθώ για μια αξιοπρεπή και προσεκτική εργασία ούτε τι κοστολογιο έχει κάτι τέτοιο γιατί ναι μεν σαν πρώτη επιλογή έχω να τα κρατήσω αλλά από την άλλη δεν ξέρω αν έχω την δυνατότητα να τα συντηρήσω όπως τους αξίζουν οπότε οποιαδήποτε γνώμη είναι δεκτή , συγνώμη για το κατεβατο απλά ήθελα να γίνω όσο πιο ξεκάθαρος μπορούσα για την κατάσταση. Ο τόπος κατοικίας μου είναι Λαμία οπότε ότι πιο κοντά σε τεχνικό σε εμένα είναι προτιμότερο σας ευχαριστώ εκ τον προτέρων!

Attachments

• IMG20260228145002.jpg
    IMG20260228145002.jpg
    713.9 KB · Views: 109
  • IMG20260228145056.jpg
    IMG20260228145056.jpg
    884 KB · Views: 111
  • IMG20260227150331.jpg
    IMG20260227150331.jpg
    669.3 KB · Views: 109
  • IMG20260228145338.jpg
    IMG20260228145338.jpg
    972.3 KB · Views: 120
  • IMG20260227150328.jpg
    IMG20260227150328.jpg
    688.7 KB · Views: 113
Γεια σου πατριωτη.
Δυστυχως στην πολη μας δεν υπαρχει πλεον αυτο που ζητας (εχω προσωπικη κακη εμπειρια). Οι παλιοι γνωστες του αντικειμενου εχουν αποσυρθει. Αν τα μηχανηματα ειναι λειτουργικα κανε μονος σου εναν καθαρισμο (εσωτερικο & εξωτερικο) και απολαυσε τα. Ειναι αξιολογα μηχανηματα, πλην των ηχειων, οπου εκει θα σου προτεινα μια αναβαθμιση. Θα ακουσεις αλλο ηχο.(y)

Γεια σου πατριωτη.
Δυστυχως στην πολη μας δεν υπαρχει πλεον αυτο που ζητας (εχω προσωπικη κακη εμπειρια). Οι παλιοι γνωστες του αντικειμενου εχουν αποσυρθει. Αν τα μηχανηματα ειναι λειτουργικα κανε μονος σου εναν καθαρισμο (εσωτερικο & εξωτερικο) και απολαυσε τα. Ειναι αξιολογα μηχανηματα, πλην των ηχειων, οπου εκει θα σου προτεινα μια αναβαθμιση. Θα ακουσεις αλλο ηχο.(y)
Επειδή αυτά τα ηχεία έχουν κάποια θέματα δεν προτείνεις δηλαδή να φτιάξω αυτά σωστά ; Γιατί αυτό τον σκοπό είχα , έχεις να προτείνεις κάτι σε λογική τιμή και βασικά τι ηχεία πρέπει να κοιτάξω για το παρά πάνω σεταπ

Γεια σου πατριωτη.
Αν ως "πόλη μας" εννοείς τη Λαμία ναι, δύσκολο να βρεις καλό τεχνικό. Αλλά η Αθήνα δεν είναι μακριά, δύο ώρες δρόμος είναι, ας τα πάει στον τεχνικό που αναφέρθηκε πιο πάνω. Για τα ηχεία θα συμφωνήσω, θέλουν αλλαγή.

Τι εννοεις ορφανος? Εγω στη φωτο βλεπω προ + τελικο. Με τα ηχεια μην ασχοληθεις, κοιταξε για αλλα. Ειναι χαμηλου επιπεδου σε σχεση με τα υπολοιπα. Δεν μπορω να σου προτεινω κατι γιατι εχω χρονια να ασχοληθω με ηχεια και τα δικα μου δεν παραγονται πλεον για να στα προτεινω. Μπορουν αλλοι φιλοι απο εδω να σου προτεινουν.

• Haha
Reactions: Nikos F
Παίδες, τι του λέτε του ανθρώπου ; τα Infinity από την καλή μάλιστα σειρά Kappa, δεν είναι καλά ηχεία ; Γ@μάτα είναι, το μεγάλο δαπέδου της εποχής από την ίδια σειρά, ήταν το φετίχ για πολύ κόσμο ... αυτά πρέπει να έιναι τα 5αρια αν δεν κάνω λάθος με το emit tweeter ... ας μας βγάλει μια φωτο χωρις τις γρίλιες ο φίλος να είμαστε σίγουροι

Αδελφέ, ο θείος είναι (ήταν ; ) μερακλής ... αξίζει να κατέβεις Αθήνα και να φρεσκάρεις τα μηχανήματα, είναι όλα εξαιρετικά ... εννοείται και τα ηχεία, αν οι μονάδες χρειάζονται re-foaming το κρος νέους πυκνωτές, κλπ.

Όντως ο προ της Luxman (τον είχα προ 30 ετρών σε χρυσαφί) αν και καταπληκτικό μηχάνημα, δεν έχει λόγο παρουσίας, αφού έχεις τον προ της Pioneer που είναι σετ με τον τελικό του ... Μπορείς να τον βάλεις αγγελία ...

Βγάλε μια φωτογραφία την κεφαλή, ώστε οι 'ψυχασθενείς' εδώ μέσα να σου συστήσουν αν μπορείς να αντικαταστήσεις την βελόνα ... ή να αλλάξεις ολόκληρη την κεφαλή ...

Φρέσκαρε και κράτησε τα υπόλοιπα ... με ένα στριμεράκι θα είσαι τζετ για πολλά χρόνια ...

Μακάρι να είχαμε όλοι τέτοιους θείους ...

Last edited:
Τι εννοεις ορφανος? Εγω στη φωτο βλεπω προ + τελικο. Με τα ηχεια μην ασχοληθεις, κοιταξε για αλλα. Ειναι χαμηλου επιπεδου σε σχεση με τα υπολοιπα. Δεν μπορω να σου προτεινω κατι γιατι εχω χρονια να ασχοληθω με ηχεια και τα δικα μου δεν παραγονται πλεον για να στα προτεινω. Μπορουν αλλοι φιλοι απο εδω να σου προτεινουν.
Όχι Σπύρο από κάτω από τον lexman είναι cd player

Παίδες, τι του λέτε του ανθρώπου ; τα Infinity από την καλή μάλιστα σειρά Kappa, δεν είναι καλά ηχεία ; Γ@μάτα είναι, το μεγάλο δαπέδου της εποχής από την ίδια σειρά, ήταν το φετίχ για πολύ κόσμο ... αυτά πρέπει να έιναι τα 5αρια αν δεν κάνω λάθος με το emit tweeter ... ας μας βγάλει μια φωτο χωρις τις γρίλιες ο φίλος να είμαστε σίγουροι

Αδελφέ, ο θείος είναι (ήταν ; ) μερακλής ... αξίζει να κατέβεις Αθήνα και να φρεσκάρεις τα μηχανήματα, είναι όλα εξαιρετικά ... εννοείται και τα ηχεία, αν οι μονάδες χρειάζονται re-foaming το κρος νέους πυκνωτές, κλπ.

Όντως ο προ της Luxman (τον είχα προ 30 ετρών σε χρυσαφί) αν και καταπληκτικό μηχάνημα, δεν έχει λόγο παρουσίας, αφού έχεις τον προ της Pioneer που είναι σετ με τον τελικό του ... Μπορείς να τον βάλεις αγγελία ...

Βγάλε μια φωτογραφία την κεφαλή, ώστε οι 'ψυχασθενείς' εδώ μέσα να σου συστήσουν αν μπορείς να αντικαταστήσεις την βελόνα ... ή να αλλάξεις ολόκληρη την κεφαλή ...

Φρέσκαρε και κράτησε τα υπόλοιπα ... με ένα στριμεράκι θα είσαι τζετ για πολλά χρόνια ...

Δυστυχώς ηταν...τον χάσαμε. Τα 6 είναι αλλά μετά από δοκιμή διαπίστωσα ότι δεν δουλεύει το sub σε κανένα από τα 2 και έχουν και φθορά στο foam και στα 2 όπως και το ένα τουιτερ έχει φθορά παρόλα αυτά ακόμα και έτσι καλά παίζουν 😅 δεν είμαι απαιτητικός χρήστης και έχω 0 εμπειρία οπότε αν αυτά καταφέρω να τα λειτουργήσω σε λογική τιμή θα τα φτιάξω αλλιος θα αναγκαστώ να πάρω αλλά. Η κεφαλή που φοράει είναι αυτή και έχει και μια καβατζα και σαφος δεν γνωρίζω ούτε πως αλλάζει μια βελόνα... Το ότι κατάφερα και το έκανα να παίζει είναι επιτυχια!! Τώρα διαβάζω και προσπαθώ να μάθω αλλά ειναι τόσες πολλές οι πληροφορίες για κάποιον άσχετο με το αντικείμενο....

Attachments

• IMG20260303122912.jpg
    IMG20260303122912.jpg
    732.9 KB · Views: 60
  • IMG20260303123034.jpg
    IMG20260303123034.jpg
    748.6 KB · Views: 54
  • IMG20260303122620.jpg
    IMG20260303122620.jpg
    1 MB · Views: 54
  • IMG20260303122534.jpg
    IMG20260303122534.jpg
    1.6 MB · Views: 56
  • IMG20260303122548.jpg
    IMG20260303122548.jpg
    1.3 MB · Views: 55

Συμφωνώ απόλυτα. Τα ηχεία όταν «έρθουν» θα είναι εξαιρετικά. Προχώρα άφοβα, Είναι καλά τα μηχανάκια.

Όπως τα βλέπω η μόνη ελπίδα τους είναι να επισκευαστούν οι μονάδες σε κάποιον τοπικό επισκευαστή, αλλά αν γίνει αυτό δεν θα είναι ποτέ original.

Δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο.

Τα Infinity φαινονται "καλης σειρας".
Παίδες, τι του λέτε του ανθρώπου ; τα Infinity από την καλή μάλιστα σειρά Kappa, δεν είναι καλά ηχεία ;
(y)
Ειναι η audio-technica OC-9 , πολυ καλη κινητου πηνιου. Αν ειναι σε καλη κατασταση η ακιδα , its a keeper
Διαφορετικα, μελετα το ανδχομενο αντικαταστασης της συμφωνα με το σχεδιο αντικαταστασης απο τη audio-technica , ή τη στελνει σε καποιο εμπιστο retipper για αλλαγη ακιδας.

........... τωρα ειδα οτι ειναι η OC-5 , παλι πολυ καλη MC , και ισχυει η διαδικασια αλλαγης ή επισκευης.

• Like
Reactions: Δημοκηδής
Δυστυχώς ηταν...τον χάσαμε. Τα 6 είναι αλλά μετά από δοκιμή διαπίστωσα ότι δεν δουλεύει το sub σε κανένα από τα 2 και έχουν και φθορά στο foam και στα 2 όπως και το ένα τουιτερ έχει φθορά παρόλα αυτά ακόμα και έτσι καλά παίζουν 😅 δεν είμαι απαιτητικός χρήστης και έχω 0 εμπειρία οπότε αν αυτά καταφέρω να τα λειτουργήσω σε λογική τιμή θα τα φτιάξω αλλιος θα αναγκαστώ να πάρω αλλά. Η κεφαλή που φοράει είναι αυτή και έχει και μια καβατζα και σαφος δεν γνωρίζω ούτε πως αλλάζει μια βελόνα... Το ότι κατάφερα και το έκανα να παίζει είναι επιτυχια!! Τώρα διαβάζω και προσπαθώ να μάθω αλλά ειναι τόσες πολλές οι πληροφορίες για κάποιον άσχετο με το αντικείμενο....
κρίμα τον άνθρωπο.. θα έχει ενωθεί με το φως και την μουσική

τα Kappa 6 ήταν εξαιρετικά ηχεία .... πρέπει να τα φτιάξεις, δεν είναι δύσκολο ... στην Αθήνα έχει κανά δυό εξαιρετικούς τεχνίτες ... Γκούγκλαρε επισκευές μεγαφώνων και θα τους βρεις αμέσως

τα τουήτερ είναι τα πάνω πάνω (ταινίας) και ήταν πολύ μπροστά για την εποχή τους ... δεν θα έχουν πρόβλημα ... στην μέση είναι το μεγάφωνο μεσαίων συχνοτήτων, που το ένα έχει εμφανές ράγισμα, που όμως φτιάχνεται ... τα γουφερ θέλουν νέο foaming δεν είναι δύσκολη υπόθεση ... δεν νομίζω ότι η επισκευή των ηχείων θα πάει ακριβά, μπορείς να το τσεκάρεις και αποφασίζεις ...

Η κεφαλή που έχει πάνω είναι πολύ καλό κομμάτι , (είχα και γω την ΑΤ-ΟC9) αλλά οι πικαπάκηδες θα σου πουν αν αλλάζει η βελόνα, που δεν θα είναι μεγάλο έξοδο... η αλλαγή είναι υπόθεση της πλάκας, θα το βρεις και το διαδίκτυο ... την εν αποθέσει κεφαλή δεν την θυμάμαι ... τα ξεφτέρια μας θα σου πούν ... φαίνεται πάντως μεταχειρισμένη ...

Τα Infinity φαινονται "καλης σειρας".

(y)

Ειναι η audio-technica OC-9 , πολυ καλη κινητου πηνιου. Αν ειναι σε καλη κατασταση η ακιδα , its a keeper
Διαφορετικα, μελετα το ανδχομενο αντικαταστασης της συμφωνα με το σχεδιο αντικαταστασης απο τη audio-technica , ή τη στελνει σε καποιο εμπιστο retipper για αλλαγη ακιδας.

........... τωρα ειδα οτι ειναι η OC-5 , παλι πολυ καλη MC , και ισχυει η διαδικασια αλλαγης ή επισκευης.
Πανίκο, η 5 είναι όχι η 9, που και αυτή είναι πολύ καλή ...

εντιτ : τώρα ειδα πως το διόρθωσες .... αξίζει να συστήσεις στο παληκάρι που θα την κάνει retipping , αν βέβαια χρειάζεται ...

• Like
Reactions: AUDIOLYTIC
Για την AT140ML βρισκει και σημερα βελονα που μπορει να αλλαξει ευκολα ο ιδιος. Πολυ καλη ΜΜ και αυτη.
Για το THORENS ουδεν σχολιο. Εξαιρετικο πικαπ, αντε να θελει καινουργιο ιμαντα και λιγο λαδι στο πηγαδι.
Ελπιζω ολα να δουλευουν καλα.

Όπως τα βλέπω η μόνη ελπίδα τους είναι να επισκευαστούν οι μονάδες σε κάποιον τοπικό επισκευαστή, αλλά αν γίνει αυτό δεν θα είναι ποτέ original.

Δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο.
υπάρχει foaming κιτ για αυτά τα μεγάφωνα ... η δουλειά σε ενα καλό Αθηναίο επισκευαστή, θα εξασφαλίσει ότι θα είναι 98% σαν τα αυθεντικά ...

• Like
Reactions: The Gouti
Πανίκο, η 5 είναι όχι η 9, που και αυτή είναι πολύ καλή ...

εντιτ : τώρα ειδα πως το διόρθωσες .... αξίζει να συστήσεις στο παληκάρι που θα την κάνει retipping , αν βέβαια χρειάζεται ...
Ενας φιλος εστειλε 1-2 κεφαλες στην VAS στην Αμερικη και ειναι πολυ ευχαριστημενος. Μαλιστα η μια που εστειλε ηταν η πολυ ακριβη BENZ LP.
Υπαρχουν και αλλοι βεβαια που μπορουν να την διορθωσουν αν χρειαζεται.
Αλλα, αν χρειαζεται, καλο ειναι να ψαξει και το σχεδιο ανταλλαγης /επιδιορθωσης της audio-technica , με τον αντιπροσωπο εκει.
Η σημερινη OC-9XEN θα ελεγα ειναι η αντιστοιχη της παλιας OC-5

Last edited: