Απάντηση: Re: SET και μετρήσεις
Αν αντί για την γραπτή αντιπαράθεση θεωρητικών πλεονεκτημάτων των διαφόρων τύπων ενισχυτών που βλέπουμε καιρό τώρα, κανονιζόταν μια συγκριτική ακρόαση διαφορετικού τύπου μηχανημάτων σε ίδια κατηγορία κόστους, δεν θα λυνόταν πολλές απορίες βασισμένες σε κοινές πια εμπειρίες των συνομιλητών; Δεν ψάχνουμε τον νικητή της σύγκρισης, αλλά την ακουστική εμπειρία της διαφοράς των διαφορετικών σχολών ήχου...
Φαντάζομαι κάποια μέλη θα μπορέσουν να διαθέσουν μηχανήματα και χώρο για κάτι τέτοιο, κι ελπίζω η παρεϊστικου κλίματος συνάντηση θα λειτουργήσει και αγχολυτικά στις μετέπειτα συζητήσεις...
Ηλια Σ. θα σου πω τι εκανα μια φορα και απο συμπτωση, ειδα την διαφορα μεταξυ λυχνιας και τρανζιστορ σε αμεση αντιπαραθεση.
εψαχνα ενα καλυτερο ηχειο για τον προηγουμενο ενισχυτη μου (push-pull της κατηγοριας < 1500 ευρω) απο το τριδρομο που ειχα του χιλιαρικου.
και ετσι τον φορτωθηκα μια μερα και πηγα σε μια μεγαλη αντιπροσωπια (απο την οποια ειχα αγορασει τα προηγουμενα ηχεια μου), η οποια εισαγει πολλες διαφορετικες φιρμες σε ηχεια αλλα και ενισχυτες, με σκοπο να τον βαλω πανω σε αρκετα ηχεια της περιοχης 1500-2500 ευρω, καθως ειναι γνωστο οτι οι λαμπες δεν οδηγουν τα παντα και εχουν μεγαλυτερες μεταβολες στην αποδοση τους απο οτι τα τρανζιστορ σε σχεση με τα ηχεια που πανω τους παιζουν.
εκει δοκιμασα πολλα ηχεια, και καταληγοντας σε δυο που μου αρεσαν το καθε ενα για τους δικους του λογους, αρχισα να αλλαζω ενισχυτες με το προσχημα οτι σκεφτομαι να αλλαξω και ενισχυτη.
προσωπικη μου εκτιμηση , κανενας ενισχυτης τρανζιστορ απο οσους ηταν εκει (περιπου 6-7 κομματια) μεχρι τα 2.500, δεν μπορουσε να παιξει μουσικη!
ηταν εμφανες οτι επαιζαν ηχους και οχι μουσικη συγκρινομενοι με το πους-πουλ μου.
παροτι θα επαιζαν σιγουρα καλυτερα σε ενα συστημα για να δεις ταινιες, οπου εκει οι απαιτησεις του ηχου ειναι διαφορετικες απο οτι για μουσικη, τουλαχιστον στα δικα μου αυτια, δεν υπηρχε συγκριση, παρολο που τα ηχεια που ειχα ξεχωρισει, θεωρουνται οτι ταιριαζουν πολυ με τρανζιστορ!
αν ακουσεις μονους τους τους ενισχυτες αυτους, θα πεις: ακουω πολυ ωραια.
αν ομως υπαρχει και λαμπατος εκει διπλα, θα ακουσεις τη διαφορα.
κατ'εμε η αναπαραγωγη μουσικης ειναι για να μας μαλακωνει τη καρδια και οχι για να ακουμε σωστα ηχους.
και σε αυτο η μουσικοτητα των λυχνιων δεν συγκρινεται.
και ενα τελευταιο παραδειγμα.
την ιδια εποχη με πριν, παω σε μια αντιπροσωπια που εξειδικευεται στα ακριβα συστηματα.
και ακουω ενα πους -πουλ με τριοδη λυχνια και παθαινω πλακα το πως επαιζε πανω σε πολυδρομα ηχεια των 1500 ευρω.
γλυκητητα , αρμονικες κλπ.
σε σημειο που ηθελα αμεσα να ανταλλαξω το δικο μου pp με αυτο που ακουγα παροτι αυτο θα ηταν αποτρεπτικο στο να αλλαξω ηχεια.
για συγκριση μετα, πανω στα ιδια ηχεια, βαζουμε με τον αντιπροσωπο ενα ολοκληρωμενο τρανζιστορ των 4.000 ευρω περιπου, που φημιζεται για τη μουσικοτητα του.
και θυμαμαι την φραση μου: που πηγαν οι αρμονικες?
γι'αυτο λεω φιλε μου, προτου καποιος δωσει 1500, ή και 2500 για ενισχυτη, θα ηταν καλο να ακουσει σε αμεση συγκριση τρανζιστορ και λυχνια γιατι στα αυτια πολλων ανθρωπουν οι διαφορες ειναι μεγαλες.
το σχημα set-full range μπορει να μην τους ικανοποιει ολους καθως ειναι καπως ακραιο, αλλα δεν νομιζω οτι υπαρχουν πολλοι που δεν θα αντιληφθουν τη διαφορα μεταξυ πους-πουλ λυχνιας και τρανζιστορ στην περιοχη των 1500 εως 2500 ευρω με την πλειοψηφια των ηχειων.