SET και μετρήσεις

Δεν υπάρχουν σωστές και λάθος αρμονικές. Υπάρχουν οι λιγότερο παραμορφωμένες αρμονικές και οι περισσότερο παραμορφωμένες αρμονικές.
Και εδώ η υποκειμενικότητα οργιάζει, ανάλογα με τη μόδα, πάντα.
 
Σεβαστή η άποψή σου. Διαφωνώ ριζικά, βέβαια.
Πιστεύω ότι είναι οι σωστές αρμονικές που πηγάζουν από τη συνφασική λειτουργία των ενισχυτικών εξαρτημάτων (όχι phase splitter) και την απουσία ανάδρασης. Η αρμονική παραμόρφωση αυτού του σχεδίου αρκεί για να παχύνει αλλά όχι και να κρύψει το σωστό αρμονικό του περιεχόμενο.

Θέλεις να πεις ότι ένα πλήρες συμμετρικό στάδιο ενίσχυσης, λ.χ. ενός επαγγελματικού προενισχυτή μικροφώνων, δεν πληροί τις προϋποθέσεις που θέτεις ?
Στην προενίσχυση επιτρέπεται αλλά όχι στο τελικό στάδιο ενός SET ενισχυτή ισχύος ?

Ελπίζω να μην περάσει κάποιος το μήνυμα ότι ένας SET ενισχυτής αναπλάθει τις; χαμένες αρμονικές γιατί αυτό θα ήταν καθαρή παραπληροφόρηση του κοινού.
 
Last edited:
Μπρε σείς , το ζήτημα είναι να μην έχουμε αρμονικές, πέρα απο τις παραγόμενες
από τα ίδια τα όργανα , πού κιαυτά λα και ντο πάνε να πούνε αλλα τους φέυγουνε και 2 τόνους πάνω κάτω αρμονίζοντας η αρμενίζοντας (τι είπα τωρα ο πού@@@) οπότε το ζήτημα είναι η άμεση αντιπαράθεση συχνοτικής συμπερίφορας μεταξύ εισόδου εξόδου μίας μηχάνης αναπαραγωγής συχνοτητάς ,βλέπε ενισχυτάς !!!
 
Μπρε σείς , το ζήτημα είναι να μην έχουμε αρμονικές, πέρα απο τις παραγόμενες
από τα ίδια τα όργανα , πού κιαυτά λα και ντο πάνε να πούνε αλλα τους φέυγουνε και 2 τόνους πάνω κάτω αρμονίζοντας η αρμενίζοντας (τι είπα τωρα ο πού@@@) οπότε το ζήτημα είναι η άμεση αντιπαράθεση συχνοτικής συμπερίφορας μεταξύ εισόδου εξόδου μίας μηχάνης αναπαραγωγής συχνοτητάς ,βλέπε ενισχυτάς !!!
:grinning-smiley-043 :grinning-smiley-043 :grinning-smiley-043 :grinning-smiley-043 :grinning-smiley-043
 
Re: Απάντηση: SET και μετρήσεις

Δεν υπάρχουν σωστές και λάθος αρμονικές. Υπάρχουν οι λιγότερο παραμορφωμένες αρμονικές και οι περισσότερο παραμορφωμένες αρμονικές.
Και εδώ η υποκειμενικότητα οργιάζει, ανάλογα με τη μόδα, πάντα.
Ι.Κ δεν γνωρίζω προσωπικά κανέναν από τους δυο σας (εννοώ Π.Κωτσή και σένα) μόνο τον Π.Κ από τα γραφόμενα στον ΗΧΟ (και με τον οποίο διαφωνώ σε μερικά θέματα)...
Όμως δεν μπορώ να αμφισβητήσω το γεγονός ότι έχει ακούσει εκατοντάδες μηχανήματα, πολλά από τα οποία είναι τα κορυφαία του πλανήτη που εγώ δεν θα ακούσω ποτέ και χιλιάδες ώρες μουσική.
Μπορείς εσύ σε παρακαλώ από την πλέυρά σου να μας αναφέρεις από που αντλείς τις γνώσεις σου και μας λες όλα αυτά που μας λές???
Γιατί εγώ προσωπικά πιστεύω πως η πηγή σου είναι το ίδιο το nick name σου (internet) και μάλιστα κι αυτό δεν το χρησιμοποιείς σωστά.(Πριν λίγο καιρό με 'έδειξες' λέγοντας ότι ακούω με 'Κινέζικα' KEF μή γνωρίζοντας ότι η σειρά reference της KEF είναι handcrafted, handchecked, signed and finished in the U.K) ......
 
Εργαστηριακά είναι για θάψιμο, ακουστικά όχι. (...) Οι μετρήσεις δεν αποκαλύπτουν όλες τις πτυχές του ήχου του ενισχυτή και κάτω από όλες τις συνθήκες συστήματος/ακροατή.
Χμμμ, μήπως μετράμε σε λάθος συνθήκες ή/και λάθος πράγματα; Στο τέλος της μέρας θέλουμε να μετρήσουμε ενισχυτή στην εφαρμογή για την οποία προορίζεται -- δηλαδή να τον δούμε μαζί με το πραγματικό φορτίο -- να δούμε το αντίστοιχο κύκλωμα ενισχυτή -> μεγάφωνο... (κάποιος είχε προσπαθήσει να μετρήσει φασικές διαφορές σε πραγματικές συνθήκες-- αλλά δε βρίσκω την ιστοσελίδα:furious3: )

Αλλά και αυτή η αντίφαση δεν ισχύει πάντα. Ίσα-ίσα, με τις κατάλληλες συνθήκες, όπως ένα ηχείο 104 dB, ακούς σχεδόν πάντα κάτω από ένα watt, άρα με αρκετά χαμηλή παραμόρφωση.
Αντίστοιχα, όπως αναφέρεις, οι μετρήσεις τρανζίστορ γίνονται σε φουλ ισχύ στον 1χκ, με πολύ καλές τιμές... στο 1βατ, όμως;

Το στοίχημα τίθεται βέβαια από τον ML2, που μετράει άριστα. Kαι πάλι, όμως, δεν υπάρχει σαφής αντιστοιχεία μετρήσεων-ήχου
Λίγο πιό πέρα απ'τον Κο Βλαδίμηρο (που χρησιμοποιεί πολύ ταιριασμένο μετα/τη εξόδου + σταθ/ποιήση του κυκλωματος) τίθεται ευθαρσώς ένα συγγενές θέμα:

"οι μετρήσεις που κάνω ποιά άμεση αντιστοιχία έχουν στο ηχητικό αποτέλεσμα;"
αλλέως πως,
"τι παράγοντες πρεπει να μετρήσω, και πως μεταφράζεται η κάθε μετρήσιμη παράμετρος σε ηχητικό αποτέλεσμα;"

ΕΠί θέματος :antlers: , ένα θέμα που τίθετο ήταν η μέτρηση της αντίστασης εξόδου του ενισχυτή -- με σαφές προβάδισμα του τρανσιστορ (μερικές χιλιάδες). Η σχέση της μέτρησης με το ηχητικό αποτελεσμα είναι υπαρκτή -- αλλά η ηχητική ποιότητα ΔΕΝ αυξάνει ευθέως ανάλογα με το νταμπιγκ...
Ενα άλλο θεματάκι με τη λάμπα εν. τρανσίστορ είναι η σταθερότητα του υλικού -- δεν είναι εύκολο να σταθεροποιήσεις τρανσιστορ χωρίς ανάδραση (εκτός κι'αν δουλέψεις jfet -- τότε πάλι βγάζεις ψιχουλο-βατ).

Βέβαια, εγώ που τα λέω όλα αυτά τα άσχετα χρησιμοποιώ τρανσιστορ σε τάξη Α
 
ενδιαφεροντα ολα αυτα που λετε, αλλα εχω να πω ενα.

γραφω δακρυσμενος αυτη τη στιγμη, καθως το set μου πανω στις φουλ ρειντζ κορνες μου, μου μετεφερε ολη τη συναισθηματικη φορτιση της μαρινελας σε διδυμο με το χατζη απο λαιφ συναυλια με ενα cdακι αντιγραμενο απο πισι!

και λιγο πιο πριν, σηκωθηκα να χορεψω το ζεϊμπεκικο της ευδοκιας! χωρις καν να το συνειδητοποιησω.
αν αυτο δεν ειναι το ζητουμενο απο ενα συστημα αναπαραγωγης, τοτε τι ειναι?

παρολες τις μικροπαραμορφωσεις που ακουγονταν εμφανως μεσα σε ενα σαλονι με πολλες τζαμαριες και νεοσετ αναμεσα στα ηχεια, (τωρα μολις εχει ψιλοστρωσει), τιποτα μα τιποτα δεν μπορει να περασει αυτο το συναισθημα!
το ακουσμα δεν ειναι "γλυκο", ειναι πραγματικο!

και μαλλον ειναι αυτο που λεει ο κ. κωτσης για την χρονικη αμεσοτητα του σχηματος.

μαλιστα να προσθεσω κατι ακομα, οτι οι μικροπαραμορφωσεις μειωνονταν αν δεν ειχα τα ηχεια στραμενα πανω μου, γλυκαινοντας το ακουσμα, αλλα επουδενι δεν ηθελα να χασω αυτο το "λαθος" ακουσμα.... το μονο που ηθελα ηταν να δυναμωνω κι αλλο το volume!-bye-
 
1. H κατάσταση που περιγράφεις, μπορεί να δημιουργηθεί στον καθέναν μας, ανεξάρτητα απ το ηχοσύστημά του, για χίλιους δυο λόγους.
2.Μέχρι πόσο θα μπορούσες να σηκώσεις το volume? (Κακία ε?)
 
το επαιζα μεταξυ 5 και 6 /10
22W ταξη Α, σε ηχεια 95 db δεν ειναι ασχημα.

απο εκει και μετα ο χωρος εκανε εμφανη τη παρουσια του....

ο προηγουμενος ενισχυτης μου ηταν pp.


σχετικα με αυτο που ειπες για την συναισθηματικη φορτιση, να πω οτι δεν εχω ακουσει και λιγα συστηματα.

εχω εντυπωσιαστει απο την απιστευτη καθαροτητα και ανυπαρξια του kharma 3.2 r, οδηγουμενο απο set, εχω εντυπωσιαστει απο το πως ο CJ 140 εσκαγε τα utopia των 15.000 ευρω, εχω παθει πλακα με το πως ο κρελλ 350 kct μιλουσε με τα utopia των 30.000 ευρω, το πως ενας λεβινσον ειναι καθαρος σαν καθρεφτης πανω σε πανακριβα ηχεια, εχω εντυπωσιαστει απο μεγαλα B&W το πως δημιουργουν ενα συνεφο μουσικης, απο το πως τα καλα πους-πουλ τραγουδανε οταν βρουν καλα και καθαρα ηχεια.

αλλα στην πλειοψηφια αυτων των σχηματων και οχι μονο, εκανες παντα μια μικρη προσπαθεια για να αποδεχτεις το (οποιο) συναισθημα ενος τραγουδιστη.

με καποιο μαγικο τροπο, το σχημα set και full range, χωρις προσπαθεια σε κανει να θες να χορεψεις, να κλαψεις, να θυμωσεις κλπ κλπ
και ολα αυτα με ενα cd πλεηερ του εναμισυ χιλιαρικου.

απο φθινοπωρο μετακομιζω σε αλλο σπιτι στο οποιο θα εχω ενα δωματιο 4χ7 για γραφειο οπου εκει θα βαλω το δικαναλο, φτιαχνοντας το χωρο οπως θελω, αφηνοντας το νεοσετ και το a/v στο σαλονι.
ισως τοτε εξαφανιστουν και οι οποιες μικροπαραμορφωσεις καθως θα ντυσω το χωρο οσο μπορω καλητερα.
αν γινει αυτο, και μαλακωσει το ακουσμα τοτε ειμαι σιγουρος, οτι δεν προκειται ποτε να ξεκολησω απο το σχημα set και φουλ ρειντζ, ακουγοντας την ψυχη του εκαστοτε τραγουδιστη και αφηνοντας τους υπολοιπους να ακουνε απλα ηχους...:afro:
 
Re: Απάντηση: SET και μετρήσεις

.................. φουλ ρειντζ κορνες μου.............



Sorry για το οφ τοπικ αλλα οταν ακουω για κορνες.......καταλαβαινεις, μπορεις να μου πεις ποιες ειναι????-bye-
 
ειναι τα abby της cain. ηχειο χωρις κροσοβερ. σκεψου να επαιζα το set με κανενα μεγαλο cain ή
με ομεγα madmax, ή ισως με αυτα τα νεα που κατεβαινουν στα 20 hz!

:grinning-smiley-043
 
Αν αντί για την γραπτή αντιπαράθεση θεωρητικών πλεονεκτημάτων των διαφόρων τύπων ενισχυτών που βλέπουμε καιρό τώρα, κανονιζόταν μια συγκριτική ακρόαση διαφορετικού τύπου μηχανημάτων σε ίδια κατηγορία κόστους, δεν θα λυνόταν πολλές απορίες βασισμένες σε κοινές πια εμπειρίες των συνομιλητών; Δεν ψάχνουμε τον νικητή της σύγκρισης, αλλά την ακουστική εμπειρία της διαφοράς των διαφορετικών σχολών ήχου...
Φαντάζομαι κάποια μέλη θα μπορέσουν να διαθέσουν μηχανήματα και χώρο για κάτι τέτοιο, κι ελπίζω η παρεϊστικου κλίματος συνάντηση θα λειτουργήσει και αγχολυτικά στις μετέπειτα συζητήσεις...
 
Θέλεις να πεις ότι ένα πλήρες συμμετρικό στάδιο ενίσχυσης, λ.χ. ενός επαγγελματικού προενισχυτή μικροφώνων, δεν πληροί τις προϋποθέσεις που θέτεις ?
Στην προενίσχυση επιτρέπεται αλλά όχι στο τελικό στάδιο ενός SET ενισχυτή ισχύος ?

Ελπίζω να μην περάσει κάποιος το μήνυμα ότι ένας SET ενισχυτής αναπλάθει τις; χαμένες αρμονικές γιατί αυτό θα ήταν καθαρή παραπληροφόρηση του κοινού.

Αναφέρομαι αποκλειστικά στην τελική ενίσχυση. Το θέμα των προενισχυτών είναι τελείως διαφορετικό, πόσο μάλλον εκείνων για μικρόφωνα. Ενώ δεν έχω την εμπειρία να μιλήσω για προενισχυτές μικροφώνου, μπορώ να σχολιάσω θέματα line σταδίων αλλά σε νέο thread.
Εν τω μεταξύ, ουδέποτε μίλησα για ανάπλαση χαμένων αρμονικών.
Η εμπειρία του Nickolas είναι τυπική πολλών κατόχων SET/full range. Μπορείς να βρεις άπειρες αναφορές στο διαδίκτυο γι αυτή την "συναισθηματική αμεσότητα". Eνώ είναι δύσκολο να αποδειχτεί εργαστηριακά αυτή η υπεροχή, δεν είναι δύσκολο, τουλάχιστον να υποθέσεις αν όχι να δεχτείς, ότι τόσος κόσμος δεν μπορεί να πέφτει τελείως έξω. Όπου υπάρχει καπνός...

Από την άλλη, βρίσκω εξαιρετικά αλαζονική τη θεώρηση των χαμηλών παραμορφώσεων μέσω ισορροπημένων σχεδιάσεων. Ενισχύουμε χωριστά το + και το - και στο τέλος τα ενώνουμε επάνω σε ένα πηνίο φωνής. Και επειδή αυτή η δουλειά μετράει καλά βάσει κάποιων τυπικών μετρήσεων, πιστεύουμε ότι δεν έχουμε απώλειες.
Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει.

Μα γι'αυτό η νέμεσις αυτης της λογικής είναι τα SET/full range, με τα οποία αισθάνεσαι τη μουσική καλύτερα αλλά μετράς χειρότερα.

Εν πάσει περιπτώσει, καλό είναι να σεβόμαστε την άποψη του άλλου, αν μη τι άλλο επειδή μπορεί να αντιλαμβάνεται τον ήχο διαφορετικά. Ενώ ας πούμε ο ΙΚ μπορεί να μην αντέχει ό,τιδήποτε έχει πάνω από 0,05% αρμονικής παραμόρφωσης, ο Nickolas μπορεί να μην αντέχει ούτε ίχνος crossover παραμόρφωσης (αυτή του push-pull) ή ανάδρασης.

Είναι απλά μια διαμάχη της συχνοτικής έναντι της χρονικής ακεραιότητας, ωστόσο καλό είναι να σημειώσω ότι η συχνότητα ως έννοια προέρχεται από το χρόνο της ταλάντωσης και ισούται με το αντίστροφό του. Ο χρόνος υπάρχει, η συχνότητα εφευρέθηκε.
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: SET και μετρήσεις

Δεν ντρέπεσαι ρε Νικόλα..............:flipout::flipout::flipout:

ειμαι ντροπαλιαρης :flipout:

η αληθεια ειναι οτι σε αυτη την ενταση ο ενισχυτης εφερνε το δωματιο στα ορια του.
το περιεργο ειναι οτι η αποδοση του στη μουσικη, μεταβαλλεται αναλογα με την ενταση που παιζει!
μετα το 3 αρχιζει να ανοιγει.στο 3,5 ειναι καθαροτατος, μετα το 4 ζεις το ακουσμα λαιφ.
σαν να γεμιζει το μπασο παραπανω, σαν να μεταβαλλεται η αναλογια μεταξυ φωνων και μπασων.

δεν ξερω γιατι γινεται αυτο, ισως γιατι δεν ειναι καλα στρωμενος ακομα. μου αρεσει ομως αυτη του η ιδιοτητα, καθως σε καποιο σημειο λες: εδω ειμαι!

παντως οφειλω να πω οτι θα ηθελα περισσοτερες αρμονικες-γλυκυτητα και πιο λειο ακουσμα. ισως αν στρωσει καλυτερα...
αλλα αν ειναι να χασω αυτη τη συναισθηματικη φορτιση δεν το θελω.


για την ωρα απο χτες το βραδυ, τον εχω βαλει και στρωνει στα 4 ομ καθως το ηχειο εχει min αντισταση στα 5 ομ με ολο το φασμα απο 100 μεχρι 2000 περιπου να ειναι κατω απο τα 8 ωμ με μια ομαλη καμπυλη

ισως ετσι να μειωθουν οι παραμορφωσεις που σκληραινουν τον ηχο.

στο τελος θα δω και θα σας πω.

καλη μας μερα -bye-
 
και κατι ακομα.
διαφορετικες θεσεις των ηχειων μεσα στο δωματιο, φερνουν πολυ διαφορετικο ακουσμα. και με το pp πανω στα ιδια ηχεια το αντιμετωπιζα αυτο, αλλα σε λογικοτερες διαστασεις.

σε ενα τετοιο σχημα, προφανως ο χωρος εχει πολυ μεγαλυτερη σημασια απο οτι σε αλλα σχηματα.
οποτε λογικα αν ο χωρος ειναι προσεγμενος πιθανα να μιλαμε για ακουσμα-αποκαλυψη.

αν ομως ειναι χαλια οπως ο δικος μου, τοτε σε αυτο να οφειλεται η όποια "σκληροτητα"


ο χωρος μαλλον ειναι το πιο βασικο στοιχειο αυτου του σχηματος.

σε αντιθεση φιλοι που εχουν μεγαλα B&W και μεγαλα utopia, οδηγουμενα απο λεβινσον κλπ, παροτι και σε αυτους η θεση εχει αρκετη σημασια, θα ελεγε κανεις οτι ειναι πρακτικα αναισθητα στις αλλαγες θεσεως μεσα στα μεγαλα και ασυμμετρα σαλονια τους, οταν συγκριθουν με το δικο μου.
 
Απάντηση: Re: SET και μετρήσεις

Αν αντί για την γραπτή αντιπαράθεση θεωρητικών πλεονεκτημάτων των διαφόρων τύπων ενισχυτών που βλέπουμε καιρό τώρα, κανονιζόταν μια συγκριτική ακρόαση διαφορετικού τύπου μηχανημάτων σε ίδια κατηγορία κόστους, δεν θα λυνόταν πολλές απορίες βασισμένες σε κοινές πια εμπειρίες των συνομιλητών; Δεν ψάχνουμε τον νικητή της σύγκρισης, αλλά την ακουστική εμπειρία της διαφοράς των διαφορετικών σχολών ήχου...
Φαντάζομαι κάποια μέλη θα μπορέσουν να διαθέσουν μηχανήματα και χώρο για κάτι τέτοιο, κι ελπίζω η παρεϊστικου κλίματος συνάντηση θα λειτουργήσει και αγχολυτικά στις μετέπειτα συζητήσεις...

Ηλια Σ. θα σου πω τι εκανα μια φορα και απο συμπτωση, ειδα την διαφορα μεταξυ λυχνιας και τρανζιστορ σε αμεση αντιπαραθεση.
εψαχνα ενα καλυτερο ηχειο για τον προηγουμενο ενισχυτη μου (push-pull της κατηγοριας < 1500 ευρω) απο το τριδρομο που ειχα του χιλιαρικου.

και ετσι τον φορτωθηκα μια μερα και πηγα σε μια μεγαλη αντιπροσωπια (απο την οποια ειχα αγορασει τα προηγουμενα ηχεια μου), η οποια εισαγει πολλες διαφορετικες φιρμες σε ηχεια αλλα και ενισχυτες, με σκοπο να τον βαλω πανω σε αρκετα ηχεια της περιοχης 1500-2500 ευρω, καθως ειναι γνωστο οτι οι λαμπες δεν οδηγουν τα παντα και εχουν μεγαλυτερες μεταβολες στην αποδοση τους απο οτι τα τρανζιστορ σε σχεση με τα ηχεια που πανω τους παιζουν.

εκει δοκιμασα πολλα ηχεια, και καταληγοντας σε δυο που μου αρεσαν το καθε ενα για τους δικους του λογους, αρχισα να αλλαζω ενισχυτες με το προσχημα οτι σκεφτομαι να αλλαξω και ενισχυτη.

προσωπικη μου εκτιμηση , κανενας ενισχυτης τρανζιστορ απο οσους ηταν εκει (περιπου 6-7 κομματια) μεχρι τα 2.500, δεν μπορουσε να παιξει μουσικη!
ηταν εμφανες οτι επαιζαν ηχους και οχι μουσικη συγκρινομενοι με το πους-πουλ μου.

παροτι θα επαιζαν σιγουρα καλυτερα σε ενα συστημα για να δεις ταινιες, οπου εκει οι απαιτησεις του ηχου ειναι διαφορετικες απο οτι για μουσικη, τουλαχιστον στα δικα μου αυτια, δεν υπηρχε συγκριση, παρολο που τα ηχεια που ειχα ξεχωρισει, θεωρουνται οτι ταιριαζουν πολυ με τρανζιστορ!

αν ακουσεις μονους τους τους ενισχυτες αυτους, θα πεις: ακουω πολυ ωραια.
αν ομως υπαρχει και λαμπατος εκει διπλα, θα ακουσεις τη διαφορα.

κατ'εμε η αναπαραγωγη μουσικης ειναι για να μας μαλακωνει τη καρδια και οχι για να ακουμε σωστα ηχους.
και σε αυτο η μουσικοτητα των λυχνιων δεν συγκρινεται.


και ενα τελευταιο παραδειγμα.
την ιδια εποχη με πριν, παω σε μια αντιπροσωπια που εξειδικευεται στα ακριβα συστηματα.
και ακουω ενα πους -πουλ με τριοδη λυχνια και παθαινω πλακα το πως επαιζε πανω σε πολυδρομα ηχεια των 1500 ευρω.
γλυκητητα , αρμονικες κλπ.
σε σημειο που ηθελα αμεσα να ανταλλαξω το δικο μου pp με αυτο που ακουγα παροτι αυτο θα ηταν αποτρεπτικο στο να αλλαξω ηχεια.

για συγκριση μετα, πανω στα ιδια ηχεια, βαζουμε με τον αντιπροσωπο ενα ολοκληρωμενο τρανζιστορ των 4.000 ευρω περιπου, που φημιζεται για τη μουσικοτητα του.
και θυμαμαι την φραση μου: που πηγαν οι αρμονικες?


γι'αυτο λεω φιλε μου, προτου καποιος δωσει 1500, ή και 2500 για ενισχυτη, θα ηταν καλο να ακουσει σε αμεση συγκριση τρανζιστορ και λυχνια γιατι στα αυτια πολλων ανθρωπουν οι διαφορες ειναι μεγαλες.

το σχημα set-full range μπορει να μην τους ικανοποιει ολους καθως ειναι καπως ακραιο, αλλα δεν νομιζω οτι υπαρχουν πολλοι που δεν θα αντιληφθουν τη διαφορα μεταξυ πους-πουλ λυχνιας και τρανζιστορ στην περιοχη των 1500 εως 2500 ευρω με την πλειοψηφια των ηχειων.
 
Last edited:
Re: Απάντηση: SET και μετρήσεις

Είναι απλά μια διαμάχη της συχνοτικής έναντι της χρονικής ακεραιότητας, ωστόσο καλό είναι να σημειώσω ότι η συχνότητα ως έννοια προέρχεται από το χρόνο της ταλάντωσης και ισούται με το αντίστροφό του. Ο χρόνος υπάρχει, η συχνότητα εφευρέθηκε.

Τώρα αυτό μήπως θα μπορούσες να το κάνεις πιο σαφές? Μιας και τα δύο είναι μετρήσιμα μεγέθη. Τι εννοείς, ότι θέλουμε καλύτερη συμπεριφορά π.χ. στην απόκριση παλμού? μα κι εκεί τα S.E.T υστερούν...

Όπως έγραψαν Morfeas και Πάνος Τσιτιμάκης - τα έχουμε συζητήσει διεξοδικά και άκρη δε βγαίνει- Μηχανήματα ιδιοκατασκευές με πολύ μικρές παραμορφώσεις παίζουν "ψόφια", τσίγκινα, άλλα με μεγαλύτερες ακούγονται καλύτερα. (και μετράμε σωστά, αν θέλει κάποιος του απαριθμούμε όργανα, συνθήκες κ.τ.λ)

Για το άρθρο που έβαλες Morfea, έχει δίκιο στην κριτική του για τις κουταμάρες του Hiraga στο Glass Audio. Πέραν τούτου επιφυλάσομαι..

Όπως έγραψε και ο Πάνος, μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ, γιατί σήμερα κανείς καλός μηχανικός στην αγορά δεν ασχολείται πια με αυτά, όλοι φτιάχνουν παλμοτροφοδοτικά και διακοπτικούς ενισχυτές, αν δεν ασχολούνται με τις τηλεπικοινωνίες.

Εγώ απλά ήθελα να τονίσω τον καθοριστικό ρόλο του ηχείου στις συγκριτικές ακροάσεις. Κατά την ταπεινή μου γνώμη με ηχεία των 1-2 χιλιάρικων δεν γίνεται δουλειά.

Χαιρετισμούς
Κωνσταντίνος
 
Re: Απάντηση: Re: SET και μετρήσεις

Ηλια Σ. θα σου πω τι εκανα μια φορα και απο συμπτωση, ειδα την διαφορα μεταξυ λυχνιας και τρανζιστορ σε αμεση αντιπαραθεση.
[...]
αν ακουσεις μονους τους τους ενισχυτες αυτους, θα πεις: ακουω πολυ ωραια.
αν ομως υπαρχει και λαμπατος εκει διπλα, θα ακουσεις τη διαφορα.
[...]
γι'αυτο λεω φιλε μου, προτου καποιος δωσει 1500, ή και 2500 για ενισχυτη, θα ηταν καλο να ακουσει σε αμεση συγκριση τρανζιστορ και λυχνια γιατι στα αυτια πολλων ανθρωπουν οι διαφορες ειναι μεγαλες.
[...]

Έχοντας κάποιες παρόμοιες εμπειρίες με τις δικές σου, που με έκαναν να αναθεωρήσω αρκετά στερεότυπα, πρότεινα την συγκριτική ακρόαση διαφορετικών συστημάτων σε παρεϊστικη παρουσίαση, κυρίως γιατί πολλοί δεν ξέρουμε ποιόν ιδιαίτερο ήχο αγάπησε και υπερασπίζεται ο κάθε συνομιλητής μας. Αν έχουμε την δυνατότητα να ακούσουμε το αγαπημένο μας κομμάτι παιγμένο από μηχανήματα διαφορετικής φιλοσοφίας, θα γίνει πιο σαφές γιατί ο καθένας προτιμάει ό,τι προτιμάει. Αν ένα σύστημα αναδυκνείει ή εξαφανίζει κάτι αυτό θα ακουστεί απ' όλους φαντάζομαι, ειδικά στα γνωστά τους κομμάτια.
Είναι τουλάχιστον κουραστικό να υπερασπιζόμαστε μηχανήματα και τεχνολογίες, όταν όλοι νομίζω ότι στοχεύουμε στον ίδιο ακριβώς στόχο, την μουσική απόλαυση. Αντί για αντιπαράθεση μετρήσεων και απόψεων μπορούμε να περάσουμε σε συγκριτική παράθεση ακουσμάτων.
Από εκεί και πέρα συνυπολογίζοντας κι ότι ο καθένας μας έχει και κάπως διαφορετική καμπύλη ευαισθησίας στα αυτιά του, άλλα μουσικά γούστα κλπ. πιστεύω ότι θα αποδεχθούμε ευκολότερα την διαφορετικότητα τόσο σε επιλογές μουσικής όσο και μηχανημάτων...
 
πολυ σωστα το θετεις!
αν πρεπει να υπερασπιζομαστε κατι , αυτο ειναι η μουσικη απολαυση.

ισως να ακουγεται παραξενο οτι ενας φτηνος παλιος nad μπορει να δινει μεγαλυτερη ακουστικη απολαυση αν τον ταιριαξεις με το καταλληλο φτηνο ηχειο , απο ενα συστημα 5 -10 φορες ακριβοτερο!!

σιγουρα δεν θα εχει την αναλυση του ακριβου, σιγουρα θα υπολειπεται σε εκταση συχνοτητων και σιγουρα θα υπολειπεται σε αισθηση του λαιφ.
αλλα η απολαυση που μπορει να δινει το ακουσμα του μπορει να ειναι αρκετα μεγαλυτερη, οπως αναφερε και ενας συναδελφος.


νομιζω οτι αυτο που λειπει απο πολλους ειναι η ακουστικη εμπειρια.
αν ολοι ειχαν αρκετη, θα εβρισκαν πιο ευκολα το δρομο τους.


κατι ακομα που μου εχει κανει εντυπωση, ειναι οτι αρκετοι γνωστοι και φιλοι, εχοντας επενδυσει σε καποιο ακριβο μηχανημα ή και σχημα, δεν μπορουν να αποδεχτουν τα λαθη των συστηματων τους και πολλες φορες επιμενουν να βελτιωνουν το λαθος και οχι να ξεκινησουν ρηξικελευθα απο την αρχη οπως θα ηταν προτιμοτερο.
και δεν θελουν να παραδεχτουν το λαθος τους στον εαυτο τους, ισως για να μην παραδεχτουν το λαθος τους και στους αλλους....

εχω ενα φιλο ο οποιος εχει ενα πανακριβο προ και τελικο που προσπαθει να ελεγξει κατι πανακριβα ηχεια-τερατα. δεν εχει σκασιμο στο μπασο, παροτι μπασο εχει αφθονο. δεν ξερω αν το εκφραζω σωστα. ισως η σωστη φραση να ειναι : δεν εχει ελεγχο στο μπασο, παροτι το μπασο του ειναι πεντακαθαρο.

ισως να φταιει και ο χωρος του.

και εχει δωσει του κοσμου τα λεφτα σε πηγες, σε καλωδια, σε εξωτικα phono, αντι να κανει το αυτονοητο, να πουλησει το υπεροχο κατα τα αλλα ηχειο του και να παρει το μικροτερο αδερφακι του τουλαχιστον.
πιστευω οτι ετσι θα ακουγε καλυτερα με δεδομενο οτι ο χωρος του δεν ειναι ιδανικος.
και ας εχανε λιγο απο τους τονους αναλυσης που διαθετει το συστημα του.

αλλιως, θα επρεπε να πουλησει τον ακριβο τελικο του και να παρει το μεγαλυτερο αδερφακι του με διπλα βατ. (μαλλον αυτο θα κανει)


ο φιλος αυτος δεν υπολειπεται σε ακουστικη εμπειρια, ισα - ισα που εχει ακουσει παρα πολλα για χρονια. αλλα εχει κολλησει σε ενα λαθος ταιριασμα.


ισως τελικα το ζητουμενο σε ενα συστημα να ειναι η ισορροπια και το ταιριασμα παρα το οτιδηποτε αλλο
 
Last edited: