Shunt Regulator by Salas

Στέλιο, χίλια ευχαριστώ για το χρόνο που διαθέτεις.

Πάμε με νέα δεδομένα.
Το δευτερεύων του μετασχηματιστή ενώ αναφέρει 2Χ15, στην πραγματικότητα μετρώ περίπου 17Vac με αποτέλεσμα στο τέλος της εξομάλυνσης και στην είσοδο της αντίστασης R1 να έχω 22.3Vac κατά προσέγγιση (λόγω της διακύμανσης της παροχής).

Για την τιμή της R1, μου βάζεις το μέγιστο θεωρητικό που έχω υπολογίσει για το dac δηλ. 300mA + 150mA (εσωτερικά του κυκλώματος) δηλ. 450mA. Εδώ λογικά θα έχουμε ένα εύρος από 300-450mA (ελάχιστο-μέγιστο).
Για να μαθαίνω καλύτερα η τάση των 2V πάνω στην R1 πως προκύπτει;
Σύμφωνα με τον τύπο R=V/I=2/0.45 ή 2/0.3 έχουμε 4.44 ή 6.66 Ωμ για κάθε περίπτωση.
Δεν έχω αυτή τη στιγμή 2W σε αυτές τις τιμές, εκτός εάν // δύο των 10 και να πάω στα 5Ω.
Για τις ψύκτρες, εφόσον τις βλέπεις αλλά και τις υπολογίζεις ως μικρές, δυσκολεύουν τα πράγματα, γιατί το κύκλωμα θα τοποθετηθεί στο εσωτερικό του dac και τα πράγματα είναι ήδη πολύ στριμωγμένα.
Λέω να αλλάξω την τιμή της R1 μ' αυτή που προτείνεις και να κάνω μια δοκιμή σε πραγματικές καταστάσεις του dac για να δω πόσο θα ζεσταθούν οι ψύκτρες έτσι όπως έχουν (μήπως και η κατανάλωση του dac πέφτει, υπό πραγματικές συνθήκες πολύ πιο χαμηλά...και σωθώ)

Κοίτα, (που έλεγε και ο Γκάλης:D) είναι πολύ απλό. Πρώτα από όλα αν διαβάσεις το BIB guide τα λέει όλα, και ισχύουν γενικά. Το περίσσευμα μεταξύ φόρτου και ολικού ρεύματος δημιουργεί την ζέστη στο Μόσφετ εξόδου. Άν περιορίσεις την διαφορά σε π.χ. 100mA θα έχεις μόνο 0.5W να κάψεις εκεί. Μέτρα το φορτίο σου. Είναι 200mA; Τρέξε 300mA. Η άλλη πηγή ζέστης είναι το Μόσφετ CCS. Αυτό καίει ΟΛΟ το ρεύμα επί την διαφορά τάσης εισόδου-εξόδου. Άν περιορίσεις την τάση DC εισόδου π.χ. στα 9V, τότε θα καίς εκεί 9V-5V=4V*300mA=1.2W. Έτσι οι ψύκτρες σου όχι μόνο σε παίρνουν, αλλά σε ΠΑΡΑπαίρνουν. Η τάση απάνω στην R1 προέρχεται απο την συνολική των τριών λέντ - Vgs 9610. Αυτά παίζονται ανάλογα ανοχές και περιοχή λειτουργίας. Χοντρικά απο 1.5V-2.2V. ΜΕΤΡΑ.

Κοίτα, (που έλεγε και ο Γκάλης:D) είναι πολύ απλό. Πρώτα από όλα αν διαβάσεις το BIB guide τα λέει όλα, και ισχύουν γενικά. Το περίσσευμα μεταξύ φόρτου και ολικού ρεύματος δημιουργεί την ζέστη στο Μόσφετ εξόδου. Άν περιορίσεις την διαφορά σε π.χ. 100mA θα έχεις μόνο 0.5W να κάψεις εκεί. Μέτρα το φορτίο σου. Είναι 200mA; Τρέξε 300mA. Η άλλη πηγή ζέστης είναι το Μόσφετ CCS. Αυτό καίει ΟΛΟ το ρεύμα επί την διαφορά τάσης εισόδου-εξόδου. Άν περιορίσεις την τάση DC εισόδου π.χ. στα 9V, τότε θα καίς εκεί 9V-5V=4V*300mA=1.2W. Έτσι οι ψύκτρες σου όχι μόνο σε παίρνουν, αλλά σε ΠΑΡΑπαίρνουν. Η τάση απάνω στην R1 προέρχεται απο την συνολική των τριών λέντ - Vgs 9610. Αυτά παίζονται ανάλογα ανοχές και περιοχή λειτουργίας. Χοντρικά απο 1.5V-2.2V. ΜΕΤΡΑ.

- 'Εχεις απόλυτο δίκιο...η μέτρηση πρέπει πάντα να γίνεται.
Τελικά το αποτέλεσμα της μέτρησης απείχε από το θεωρητικό υπολογισμό των Α. Έδειξε μόλις 77mA και αυτό στη μέγιστη τιμή (και με ηλεκτρονικά που θα αφαιρεθούν λόγω shunt).
Οπότε να θεωρήσω ως κατανάλωση συσκευής τα 100mA (μήπως και καταφέρω στο μέλλον να βάλω κανένα εξωτερικό clock (15-25mA).
Να θεωρήσω επίσης και ως κατανάλωση του κυκλώματος shunt και άλλα 100mA?
Εάν ναι τότε μιλάμε για 200mA.
Με τα άνω έχουμε R1=V/I=2/0.2=10 Ωμ
Για τα watt της R1, έχουμε Ι2*R=0.2*0.2*10=0.4 W, με 1W καλυπτόμαστε.

Για την τάση από το μετασχηματιστή, δεν μπορώ να κατέβω πιο χαμηλά δηλ. να χρησιμοποιηθεί άλλος μετασχηματιστής με μικρότερο δευτερεύων. Αυτός που έχω έχει δευτερεύων 2Χ15, το ένα σταθεροποιεί τάση 12V και το άλλο οδηγείτε στο shunt regulator.
Εκτός και αν τραβηχτεί γραμμή από τη σταθεροποίηση του πρώτου δευτερεύων (12Vdc) που να οδηγείται και στο shunt regulator, (σταθεροποίηση μέσω LM317), από ρεύμα δεν θα υπάρξει πρόβλημα εφόσον τα 12V δεν τροφοδοτούν τίποτα το ιδιαίτερο και το ένα μόνο δευτερεύων έχει επάρκεια έως 1,67Α.

Τί λέτε για όλα αυτά;

Απάντηση: Re: Shunt Regulator by Salas

Τί λέτε για όλα αυτά;

Κάψε τάση σε κανά CRC αφού δεν έχεις μικρό Μ/Τ, να φιλτράρει κιόλας, και βάλε 2W R1. Λέμε.:afro:

Άν πρέπει να βάλεις Ζένερ πριν το ρέγκ για να έρθεις σε κάποια χαμηλότερη τάση εισόδου, πάλι η αντίσταση προστασίας της θα κάψει ενέργεια. Καλύτερα απο κάποιο chip γιατί δεν έχει loop feedback, και είναι παράλληλα. Αλλά θέλει έναν ηλεκτρολυτικό bypass η Ζένερ γιατί έχει αρκετό θόρυβο τύπου ρόζ (Στρός Κάν noise).

Re: Απάντηση: Re: Shunt Regulator by Salas

Μπράβο παίδες, μπόλικη τροφή για μελέτη...
Νομίζω ότι ετοιμάζεται νέα πλακέτα 1.1 στο προσεχές διάστημα, σαν αυτή του αρχείου, έτσι;

Ν' αναφέρουμε για εδώ, ότι στο κάτω μέρος της υπογραφής του Tea-Bag έχει έναν υπερσύνδεσμο (click here), όπου σε οδηγεί σε online φόρμα προσθήκης της παραγγελίας.
Προσέξτε όμως μη μπερδευτείτε με την δεύτερη στήλη που αφορά άλλη πλακέτα από αυτήν της έκδοσης 1.1 - η κατάλληλη στήλη προσθήκης είναι η τρίτη (Bib PS $19)

Κόψε τάση σε κανά CRC αφού δεν έχεις μικρό Μ/Τ, να φιλτράρει κιόλας, και βάλε 2W R1. Λέμε.:afro:

αν μπει αντισταση και zener? η θα φαμε φαπα...?

Βασίλη, βλέπω ότι και εσύ παιδεύεσαι με την πτώση τάσης, έτσι;

Άν πρέπει να βάλεις Ζένερ πριν το ρέγκ για να έρθεις σε κάποια χαμηλότερη τάση εισόδου, πάλι η αντίσταση προστασίας της θα κάψει ενέργεια. Καλύτερα απο κάποιο chip γιατί δεν έχει loop feedback, και είναι παράλληλα. Αλλά θέλει έναν ηλεκτρολυτικό bypass η Ζένερ γιατί έχει αρκετό θόρυβο τύπου ρόζ (Στρός Κάν noise).

Salas, από το "Καλύτερα από κάποιο chip..." και μετά σ' έχασα...
Ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος (είδες πρόσεξα τι έγραψα, όχι ο καλύτερος αλλά ο ενδεδειγμένος!) για να μειώσουμε την τάση;
Προσωπικά θέλω από τα 22.3Vdc της ανόρθωσης να πέσω στα ≈11Vdc, γιατί ήδη η ψύκτρα στο πρώτο 9240 καίει στους 67°C στο 10'.
Μήπως ένας διαιρέτης τάσης εκεί;

CRC με 56R 10W για 0.2Α ~11V απώλεια. Άν Ζένερ παράλληλα, ποιο απλό θέμα απο κάποιο τσιπάκι σε σειρά που είναι ένας ολόκληρος ενισχυτής με ανατροφοδότηση είπα.

Salas, προφανώς αναφερόσουν στην περίπτωσή μου με την απαντήσή σου.
CRC δηλ. Πυκνωτής-Αντίσταση-Πυκνωτής.

Δεν γνωρίζω εάν το κατανοώ λάθος, αλλά κάτι τέτοιο λειτουργεί ως μία σταθερά χρόνου RC και συναντάται συχνά στα τροφοδοτικά, αλλά όχι για πτώση της τάσης.
Το δοκίμασα όμως, κάνοντας τους ίδιους υπολογισμούς και κατέληξα σε αντίσταση 56R/4W, αλλά μάταια, δυστυχώς δεν μου ρίχνει την τάση ή για να ακριβολογώ τη ρίχνει μόλις 0.1Vdc.

Για του λόγου το αληθές παραθέτω ένα γρήγορο capture της ανάποδης πλευράς της πλακέτας, μήπως και δείτε το σφάλμα μου.
stelios.jpg

Σημ.= τροποποίησα τη συνδεσμολογία έτσι ώστε να έχω και τα remote sense, στην έξοδο...όχι για να μην πείτε ότι αφού γίνεται γιατί δεν το κάνεις!
attachment.php

Attachments

• shunt.jpg
    shunt.jpg
    127.1 KB · Views: 151
Lemon,

σαν να ακουμπάει το + με το - στο πάνω μέρος της φωτό, δίπλα στην γεφυρα.

Δέν θα άναβε, κοντά είναι και δείχνει χερότερα λόγω γωνίας λήψης.

Δίκιο έχεις. Η μόνη λογική εξήγηση είναι αυτή που είπες.
Αλλά καλό θα ήταν να μην είναι τόσο κοντά.