Shunt Regulator by Salas

Εύγε σ' όλους, για την ανεύρεση του λάθους.
Αν και στο κουτάκι αναγράφω R56/4W, συνειρμικά μπερδεύτηκα με τη 56R και την πάτησα.
Salas, γιατί μου είχες προτείνει 10W, σε υπολογισμούς που είχα κάνει πρέπει να έβγαινε γύρω στα 2.24W (0.2*0.2*56)
vgeorge, φταίει η γωνία λήψης όπου μηδενίζει το πεδίο βάθους και φαίνεται ως βραχυκύκλωμα...
 
Γιατί όταν ακουμπήσεις μία 4W αντίσταση που καίει 2.24W για κανά 10λεπτο συνεχώς σε πηγή, θα τρέχεις έξω, ξεχνώντας και το κινητό σου, σαν τον φίλο μας τον Στρός.:vroam: Για δοκιμή θα αντέξει, βάλτη σε απόσταση απο τον βακελίτη, αλλά μην την αφήσεις για πάντα. 6W minimum.
 
Ο Στρός...όπως έστρωσε κοιμήθηκε! Είναι το μεγαλείο που έχουμε οι άντρες, μονίμως να το παίζουμε "μεγάλοι" στο κρεβάτι.

Έκανα τη δοκιμή με ένα τουβλάκι 5W, κατεβήκαμε χαμηλά γύρω στα 11+ και η θερμοκρασία στο πρώτο 9240 δεν έχει ξεπεράσει τους 45°C εδώ και περίπου 45λεπτά που το έχω σε δοκιμή.
Η 56άρα όπως το λες έχει απογειωθεί στους 86°C. Δεν έχω όμως μεγαλύτερη σε watt. Να παραλληλίσω δύο των 100 ωμ / 5W?
 
Επανέρχομαι.
Τελικά μετά από αρκετές δοκιμές κατέληξα σε αντίσταση 56 ωμ αρκετών βατ, η οποία σχεδόν έπιασε το μήκος της πλακέτας! Την έχω // ως προς την πλακέτα σε ύψος σχεδόν 2-3 εκατοστών.

Μετά από επιτυχείς δοκιμές με τεχνητό φορτίο, έβαλα το κύκλωμα πρόχειρα πάνω στο dac, ρυθμίστηκε η τάση στο ακριβές (4.99) για πάνω από 2 ώρες λειτουργία.
Έχουμε:
- 1ο 9240: 52-53°C (θερμοκρασία περιβάλλοντος χώρου 27.5°C)
- 2o 9240: 42°C (-//-)

Tο dac μέσω emu 0404 με διασύνδεση s/pdif, λάμβανε ή όχι σήμα είτε σε 48KHz είτε σε 96KHz με χρήση του προγράμματος Arta. Aκολούθως ένα probe του παλμογράφου κατέγραφε το θόρυβο. Επειδή το κύκλωμα παρέχει τροφοδοσία στο dac, δεν γίνεται να το τροφοδοτήσω με σήμα άνω της μισής της μέγιστης δειγματοληψίας που υποστηρίζει ο asio οδηγός του arta δηλ. 45KHz (δειγματοληψία 96KHz).

Χωρίς εισερχόμενο σήμα (48KHz) 1μs_10mV...περίπου 22mV
attachment.php



Χωρίς εισερχόμενο σήμα (96KHz) 1μs_10mV...περίπου 18mV
attachment.php



Με εισερχόμενο σήμα από 20-15000KHz (48KHz) 1μs_10mV...περίπου 23mV
attachment.php



Με εισερχόμενο σήμα από 20-25000KHz (96KHz) 1μs_10mV...περίπου 20mV
attachment.php



To patern ήταν σχεδόν ίδιο σ' όλες τις περιπτώσεις (εδώ στα 0,05us)
attachment.php


Δεν ξέρω εάν τα θεωρείται καλά ως μετρήσεις - προσωπικά περίμενα ότι θα ήταν χαμηλότερα - πήρα και μετρήσεις του dac σε noise level, thd, imd όπου παντού οι μετρήσεις απέδωσαν καλύτερα από τις αντίστοιχες μετρήσεις του πρωτύτερου τροφοδοτικού - αλλά πρώτα ας μου πείτε πως βλέπετε το θόρυβο.

[Μετέπειτα προσθήκη] = η σύνδεση του τροφοδοτικού στο dac, έγινε με κοντό utp καλώδιο (περίπου στα 6 εκ.) στα αντίστοιχα σημεία εξόδου και γείωσης που υπήρχε το πρωτύτερο regulator.
 

Attachments

  • without signal_1us_10mV_48KHz.jpg
    without signal_1us_10mV_48KHz.jpg
    47.6 KB · Views: 154
  • without signal_1us_10mV_96KHz.jpg
    without signal_1us_10mV_96KHz.jpg
    42.7 KB · Views: 153
  • with signal_1us_10mV.jpg
    with signal_1us_10mV.jpg
    45.1 KB · Views: 153
  • with signal_1us_10mV_96KHz.jpg
    with signal_1us_10mV_96KHz.jpg
    43.9 KB · Views: 153
  • with signal_005us_10mV_96KHz.jpg
    with signal_005us_10mV_96KHz.jpg
    44.8 KB · Views: 154
Last edited:
Τώρα τι να σου πώ για το ψηφιακό, ιδέα δεν έχω τι πρέπει κάνει αυτό. Σημασία έχει να βάλεις τον παλμογράφο στο rail της τροφοδοσίας όταν τα κυλώματα είναι on, να σιγουρευτείς ότι δέν έχει ταλαντώσεις μαζί ή τίποτα θορύβους στην +V γραμμή, και άν όλα καλά, πάει να πεί το τροφοδοτικό σου πέτυχε. Άν αυτό το ψηφιακό μπορεί να δίνει τίποτα διαμορφώσεις πίσω στις γειώσεις του και στις τροφοδοσίες όταν έχει σήμα δεν το ξέρω. Έδινε και πρίν;
 
Last edited:
Επί του εργοστασιακού τροφοδοτικού (όχι κάτι ιδιαίτερο, υλοποιημένο σ' ενα εξωτερικό παλμοτροφοδοτικό όπου έδινε 12V και στο έσω της συσκευής γινόταν μια απλή συσσώρευση ενέργειας μέσω ενός μεγάλου πυκνωτή και ακολούθως μετά είχε ένα ταπεινό 7805 για την τροφοδοσία των 5V - το τελευταίο regulator είχε πάρει πόδι και είχε αντικατασταθεί από ένα Murata 7805SR) εάν είχα καταγράψει τη συμπεριφορά του στο θόρυβο θα μπορούσα να είχα απάντηση, αλλά δυστυχώς δεν...

Θα το κοιτάξω διεξοδικότερα τις επόμενες μέρες και θα δω εάν υπάρξουν αλλαγές.
Η ταλάντωση που αναφέρεις στη περίπτωση της μέτρησης στο ακουστικό εύρος συχνοτήτων πως θα γινόταν αντιληπτή; Μήπως με ένα περιοδικό κατσάρωμα της καμπύλης, σε πολύ μικρή σάρωση του χρόνου δηλ. όπως στο τελευταίο capture που έβαλα αλλά το patern δεν θα είναι σταθερό και θα αρχίζει να αλλάζει περιοδικά;

Στο αρχείο μου είχα κρατήσει μετρήσεις του dac (στο σύνολο) για τις τελευταίες αλλαγές του - σε σύγκριση που έκανα, το νέο τροφοδοτικό δείχνει ότι τουλάχιστον μετρητικά και κυρίως στο θόρυβο είναι καλύτερο.

Για παράδειγμα εάν συγκρίνουμε την THD+N στο 1KHz, φαίνεται ότι υπάρχει βελτίωση ακόμη και στο κατώφλι του θορύβου.

Πριν με Murata 7805SR Regulator
attachment.php



Salas ver 1.0 Shunt Regulator
attachment.php



Εάν δούμε συνολικά το κατώφλι θορύβου, βλέπουμε ότι το νέο τροφοδοτικό επηρρεάζεται λιγότερο από το θόρυβο δικτύου και έχει μια ελαφρώς καλύτερη συμπεριφορά άνω των 15KHz με λιγότερα τεχνουργήματα - μη σας παρεξενέψει η διαφορά στο snr, 100.3 έναντι 97.3, η πρώτη είναι ζυγισμένη (Α), στην ουσία η δεύτερη είναι κατά 0,5dB καλύτερη.

Πριν με Murata 7805SR Regulator
attachment.php



Salas ver 1.0 Shunt Regulator

attachment.php



Το μόνο που παρατήρησα ως "μείον" (μιλάμε μόνο μετρητικά γιατί δεν έχει αξιολογηθεί ακουστικά) είναι ότι το νέο τροφοδοτικό έχει μια τάση να κόβει γρηγορότερα στις χαμηλές συχνότητες. Ακουστικά δεν νομίζω να ακουστεί ως μειονέκτημα γιατί μιλάμε για κάτω από τα 20Hz όπου κόβει απότομα (ως φίλτρο) σε αντίθεση με το Murata όπου έκοβε πιο "γλυκά".

Πριν με Murata 7805SR Regulator
attachment.php
 

Attachments

  • thd_right_fixed_passive_emu.jpg
    thd_right_fixed_passive_emu.jpg
    60.8 KB · Views: 143
  • thd right.jpg
    thd right.jpg
    60.3 KB · Views: 143
  • noise_right.jpg
    noise_right.jpg
    65.3 KB · Views: 144
  • Noise Level Right.jpg
    Noise Level Right.jpg
    66.7 KB · Views: 145
  • frequency.jpg
    frequency.jpg
    63.9 KB · Views: 272
Καταρχήν για αυτά στον παλμογράφο που έδειξες, που ήταν το πρόμπ; Στη γραμμή τροφοδοσίας; Άν ναί, δεν είναι θόρυβος, ο θόρυβος είναι τυχαίο φάσμα, δεν έχει συχνότητα. Αυτό δείχνει γύρω απο τα 2MHZ πάντα. Άν ήταν ταλάντωση, θα είχε ημίτονο. Μήπως είναι spread απο ρολόι. Επίσης άν ήταν ταλάντωση, θα είχες ένα FFT γεμάτο αρμονικό θόρυβο πολύ δυνατό. Τα FFT σου δείχνουν σαφώς διαφορά, άρα πεηρεάζεται απο την τροφοδοσία αρκετά. Το ότι ''κόβει'' ψηλότερα εξηγείται απο την πολύ χαμηλότερη αντίσταση εξόδου του νέου psu, δέν αλληλοδιαμορφώνουν εκεί που κατα κόρον ανεβαίνει η εμπέδηση στα περισσότερα, δηλαδή στα χαμηλά και κάτω. Μάλλον θα ακούσεις πρωτίστως σαφέστερα χαμηλά άν υπολογίζω σωστά απο τα charts.
 
Τα probe του παλμογράφου τοποθετήθηκαν ως εξής:
Στην 4πλή έξοδο του τροφοδοτικού μαζί με τα καλώδια εξόδου της τροφοδοσίας, μπήκαν παράλληλα και τα probe του πολυμέτρου. Πάνω στα probe του πολυμέτρου μπήκε και το ένα probe του παλμογράφου - οπότε ναι, ήταν πάνω στα (+) & (-) της γραμμής τροφοδοσίας.

Από τα γραφόμενά σου, καταλαβαίνω ότι το τροφοδοτικό επενεργεί ως φίλτρο RC στη συχνότητα του dac. Εφόσον κατεβαίνει η αντίσταση εξόδου του τροφοδοτικού, μεταβαίνει ψηλότερα το σημείο αποκοπής δεδομένου ότι η χωρητικότητα του dac παραμένει σταθερή - έτσι;

Να ομολογήσω όμως κάτι: αμέσως μετά το regulator το dac είχε δύο // πυκνωτές μεταξύ τους το γνωστό δίπτυχο 104 (0.1uF) & 220uF τους οποίους αφαίρεσα, διότι το τροφοδοτικό σου ήδη έχει επί της εξόδου του πυκνωτή και κάπου είχες αναφέρει να μην έχει στην έξοδο // 0,1uF γιατί μπορεί να κόψει πλάτος και ενίοτε να ταλαντώσει - έπραξα σωστά ή να τα επαναφέρω;
 
Last edited:
Επαναλαμβάνω τα διαγράμματα απόκρισης συχνότητας (για να τα βάλω στη σωστή σειρά).
Λοιπόν όπως προανέφερα, φαίνεται ότι στην περίπτωση του Salas Shunt Regulator υπάρχει μια μικρή μετατόπιση αποκοπής της απόκρισης των χαμηλών συχνοτήτων πιο ψηλά. Όπως σωστά ανέφερε ο φίλος Salas, αυτό οφείλεται διότι το τροφοδοτικό έχει χαμηλότερη αντίσταση εξόδου, οπότε μετατοπίζει το φίλτρο αποκοπής RC της καμπύλης.


Πριν με Murata 7805SR Regulator
attachment.php



Salas ver 1.0 Shunt Regulator
attachment.php

 

Attachments

  • frequency.jpg
    frequency.jpg
    58.1 KB · Views: 145
Ξαναποσταρέτο, μικρό το κακό. Σχετικά με τοπικά φίλτρα & bypass στα ψηφιακά, τα πράγματα είναι ιδιαίτερα. Ακουσέτο όπως το έχεις τώρα, και μετά τα βάζεις να δείς μήπως ''τρώνε'' καλύτερα το pattern και πως πάνε υποκειμενικά. Σίγουρα 220μF κόβουν το bandwidth του τροφοδοτικού αλλά δεν ξέρουμε ποιο είναι το μικρότερο κακό απο τα δύο για το συγκεκριμένο συνδιασμό. Μιλάω για ενδοδιαμόρφωση και εμπέδηση, σίγουρα για να αλλάζει χαμηλά κάτι του πρόσθεται VLF.

Ά, ΟΚ, το ανέβασες. Ναί το κάτω μοιάζει με υπολογισμένο φίλτρο που ξεμάσκαρε. Ίσιωσε και ένα πλατό στα μεσαία.
 
Last edited:
...
Έχουμε:
- 1ο 9240: 52-53°C (θερμοκρασία περιβάλλοντος χώρου 27.5°C)
- 2o 9240: 42°C (-//-)
...

Για το 1ο 9240 η θερμοκρασία του είναι καλή ή τσιμπημένη; Διαφορετικά να βάλω μια πιο ψηλή ψύκτρα...(1/3 μεγαλύτερο εμβαδόν)
 
Ναι Very Low Frequencies. Πήρε και στα πρίμα, ή μου φαίνεται;
 
Μου φαίνεται έτσι όπως έβαλα τα capture της συχνότητας είναι placebo διαδικασία, τη ζημιά τη κάνει ο κάθετος άξονας όπου έχει άλλη αναλογία dB...μάλλον αύριο θα το μετρήσω ξανά στα πρότυπα της 1ης καμπύλης...
 
Απάντηση: Re: Shunt Regulator by Salas

Για το 1ο 9240 η θερμοκρασία του είναι καλή ή τσιμπημένη; Διαφορετικά να βάλω μια πιο ψηλή ψύκτρα...(1/3 μεγαλύτερο εμβαδόν)

Βάλε, είναι σκυλί, αλλά μακροπρόθεσμα είναι καλό να μήν περνάς τους 50C.
 
Απάντηση: Re: Shunt Regulator by Salas

Τα probe του παλμογράφου τοποθετήθηκαν ως εξής:
Στην 4πλή έξοδο του τροφοδοτικού μαζί με τα καλώδια εξόδου της τροφοδοσίας, μπήκαν παράλληλα και τα probe του πολυμέτρου. Πάνω στα probe του πολυμέτρου μπήκε και το ένα probe του παλμογράφου - οπότε ναι, ήταν πάνω στα (+) & (-) της γραμμής τροφοδοσίας.


Μήπως εχεις κάποιο βρόνχο γείωσης απο την γείωση στο φις(220V) του παλμογράφου, στο probe και γείωσης του PC απο την ηλεκτρική εγκατάσταση του σπιτιού?
 
εχω βάλει μια zener 27v 6W μετα τους πυκνωτες εξομαλυνσης οπου σηκώνει μεγιστο 220mA (μετα την γεφυρα εχω 38.5v 250mA). Θα μπει μια αντισταση προστασίας στη zener για μέγιστο 200mA, δηλαδη (38,5v-27v)/0,2= 57R στα 5W . Στην zener θα μπει bypass και ένας 220μf ηλεκτρολυτικός.
Το τροφοδοτικο του salas εχει μια 3,3R αντίσταση αρα I συνολικό 0.6/3.3=180ma. Το φορτιο βαρια φτανει τα 20mA αρα νομιζω πως ειμαι ενταξει, ισως μπορω και χαμηλότερα.

Με τα 180ma να περνουν απ την zener θα ειναι στα 4.86W και η αντισταση περι τα 2W. Καλα τα υπολογίζω?
 
Από την αντίσταση περνάνε τα 200mA, ή ζένερ θα φάει περί 10% απο αυτά.