Shunt Regulator V 1.1 (rev 2) by Salas

Έχεις βάλει 9640 αντί γιά 9610 ή αντί γιά 9240? Άν δέν ταλαντώνει, τότε κάθε συμβατό Q5 πρέπει νά έχει ίδια θερμική συμπεριφορά σέ ίδιες συνθήκες σεταρίσματος καί φορτίου άν πατάει σωστά στήν ψύκτρα. Δικαιολογεί τό έξτρα ρεύμα καί ή τάση εξόδου πόσα βάτ επάνω στό Q5?

Διαβάζω τη συνέχεια από χθες βράδυ. Βλέπω ότι συμμετέχει και ο Νίκος (Salas).
Αλέξανδρε, μόνο ο έλεγχος σου μένει και όπως λέει ο Νίκος μερικά πολύμετρα στη συνέχεια έχουν τη δυνατότητα ελέγχου των led.

Νομίζω ότι αρχίζουμε να κάνουμε ίσως μαντάρα το νήμα.
Το είχαμε ξεκινήσει αποκλειστικά για την έκδοση 1.1 είτε rev. 1.0 είτε rev. 2.0 - τώρα αρχίζουμε και βάζουμε τα πάντα εδώ πέρα...δεν ξέρω αλλά προσωπικά έχω την τάση πάντα της οργάνωσης και πάντα σκέπτομαι το μελλοντικό αναγνώστη όταν θα προσπαθεί να πάρει πληροφόρηση και θα μπερδευτεί σίγουρα. Συγχωράτε με για αυτό το βίτσιο, δεν αναλαμβάνω κανένα ρόλο συντονιστή συζήτησης, αλλά δεχθείτε το μόνο καλοπροαίρετα.

Μη ξεχνάμε ότι εκτός από αυτό το νήμα, είχαμε ξεκινήσει και το άλλο Shunt Regulator by Salas, όπου το ξεκινήσαμε για την έκδοση 1.0 και ακολούθησαν και αναφορές για την έκδοση 2.0 και τις παραλλαγές της.

Αλέξανδρε καλές δοκιμές, dade δες και το άλλο νήμα ίσως σε βοηθήσει περισσότερο με την έκδοση 2.0

Re: Απάντηση: Shunt Regulator V 1.1 (rev 2) by Salas

Έχεις βάλει 9640 αντί γιά 9610 ή αντί γιά 9240? Άν δέν ταλαντώνει, τότε κάθε συμβατό Q5 πρέπει νά έχει ίδια θερμική συμπεριφορά σέ ίδιες συνθήκες σεταρίσματος καί φορτίου άν πατάει σωστά στήν ψύκτρα. Δικαιολογεί τό έξτρα ρεύμα καί ή τάση εξόδου πόσα βάτ επάνω στό Q5?
Αντί του 9610 έβαλα το 9640 γιατί δεν το έβρισκα, το οποίο παραμένει ψυχρό, το 9240 είναι εκείνο που ζεματάει είτε τροφοδοτώ τον προ είτε όχι
Σημειωτέον ότι ο προ δουλεύει πολύ καλά και άρα δεν πρέπει να ταλαντώνει(δεν έχω παλμογράφο να μετρήσω)
R1=22,οπότε 0,6\22=27mA συνολικό ρεύμα
Τάση στην είσοδο 48 βοτλ και στην έξοδο 37, διαφορά11 βολτ
Ο προ χρειάζεται περίπου 8 με 10mA
Ισχυς 9640 μοσφετ=11V X 27mA=0,297W
Ισχυς 9240 μοσφετ=37V X 17mA=0,629W
Το περίεργο είναι πως με τη v1 με τα λεντ και με IRF9540 kai IRFP9240 με αντίσταση 68R με ρεύμα 2\68=29mA, δηλ σχεδόν το ίδιο δεν χρειάζομαι καθόλου ψύκτρες και για τα δύο μοσφετ

Μπορεί νά ταλαντώνει στά 5-6MHz καί νά μήν βλέπεις αστάθεια απλά μέ πολύμετρο.

Μπορεί νά ταλαντώνει στά 5-6MHz καί νά μήν βλέπεις αστάθεια απλά μέ πολύμετρο.
Σωστά. Κανένα πυκνωτάκι pF μεταξύ G-S, G-D, θα έκανε τίποτε?
Θα μπορούσες να προτείνεις κάτι

Έμπλεξες με το 1,2R? Θέλει καλά νεύρα, αλλά αξίζει τον κόπο. Μόνο με παλμογράφο κάνεις δουλειά με αυτό. Μπορεί να ταλαντώνει ψηλά και να μην καταλαβαίνεις και πολλά πράγματα στον ήχο. Ποιο τοπογραφικό έχεις χρησιμοποιήσει για να το φτιάξεις ?
Τουλάχιστον σε μένα όσες φορές το έχω φτιάξει ενώ μόνο του δουλεύει καλά, στο φορτίο μπορεί να μου κάνει κόλπα. Απ ότι έχω καταλάβει παίζει μεγάλο ρόλο η θέση που ενώνεις τα σενς. Αν ταλαντώνει και ακουμπήσεις με τα δάκτυλα επάνω σε κάποια σημεία του κυκλώματος σταματάει, είναι αυτό που λέμε το μαγικό άγγιγμα. Μου κάνει εντύπωση όμως γιατί ζεματάει γιατί οι καταναλώσεις είναι όπως τις υπολογίζεις και δεν είναι πολύ μεγάλες. Για βαλε καμιά φωτογραφία από τις ψυκτρες που χρησιμοποιείς.

Νομίζω ότι αρχίζουμε να κάνουμε ίσως μαντάρα το νήμα.
Το είχαμε ξεκινήσει αποκλειστικά για την έκδοση 1.1 είτε rev. 1.0 είτε rev. 2.0 - τώρα αρχίζουμε και βάζουμε τα πάντα εδώ πέρα...δεν ξέρω αλλά προσωπικά έχω την τάση πάντα της οργάνωσης και πάντα σκέπτομαι το μελλοντικό αναγνώστη όταν θα προσπαθεί να πάρει πληροφόρηση και θα μπερδευτεί σίγουρα. Συγχωράτε με για αυτό το βίτσιο, δεν αναλαμβάνω κανένα ρόλο συντονιστή συζήτησης, αλλά δεχθείτε το μόνο καλοπροαίρετα.

Μη ξεχνάμε ότι εκτός από αυτό το νήμα, είχαμε ξεκινήσει και το άλλο Shunt Regulator by Salas, όπου το ξεκινήσαμε για την έκδοση 1.0 και ακολούθησαν και αναφορές για την έκδοση 2.0 και τις παραλλαγές της.

Μανολάκη ας τα παιδιά στον πόνο τους , τώρα καίγεται ο …..-bye-

Έχει καεί λέντ μήπως; Μέ μία 9βολτη μπατ. γρήγορα κοιτάς άν ανάβουν ένα ένα μέ απενεργοπoιημένο τό κύκλωμα, έτσι όπως είναι τοποθετημένα. Ή μέ πολύμετρο σέ θέση δίοδο αλλά πού μπορεί νά ανάβει καί λεντάκια. Ακόμα τέστ συνέχειας διαδρομών πρός αυτά σέ θέση Ω πολυμέτρου μέ τό μπίπ-μπίπ (continuity).

Κλασσικά έχεις δίκιο...ένα λεντ είχε θέμα, χωρίς να έχει καεί ομως...τώρα πως γίνεται αυτό....αλλάχτηκε και όλα οκ!! :ernaehrung004:

Μανόλη έχεις δίκιο από τη μιά, από την άλλη ήδη υπήρχαν 3 νήματα για τα τροφοδοτικά αυτά και δε ξέρω αν θα ήταν σωστό να ξεκινήσω κι άλλο...όπως κι αν έχει εγώ καλύφθηκα...μουχαχα...:music-smiley-005:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Shunt Regulator V 1.1 (rev 2) by Salas

Κλασσικά έχεις δίκιο...ένα λεντ είχε θέμα, χωρίς να έχει καεί ομως...τώρα πως γίνεται αυτό....αλλάχτηκε και όλα οκ!! :ernaehrung004:

Ειναι πολλά τών 3 χιλιοστών πού είναι ευαίσθητα στό σημείο πού τά πόδια τους μπαίνουν στό χάλια ποιότητα πλαστικό τους. Είτε λίγο πίεση είτε λίγο παραπάνω κόλλημα καί μπορεί νά μήν δουλεύουν ή νά κάνουν διακοπές.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Shunt Regulator V 1.1 (rev 2) by Salas

Σωστά. Κανένα πυκνωτάκι pF μεταξύ G-S, G-D, θα έκανε τίποτε?
Θα μπορούσες να προτείνεις κάτι

Καί νά πρότεινα πώς νά τό επιβεβαιώσεις χωρίς παλμογράφο...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Shunt Regulator V 1.1 (rev 2) by Salas

Καί νά πρότεινα πώς νά τό επιβεβαιώσεις χωρίς παλμογράφο...

Εμπειρικά από τη θερμότητα του 9240
Κανονικά με το ρεύμα που τραβάει πρέπει απλως να ζεσταίνεται λιγο, όπως και το 9240 στη v.1

Νίκο στο χουνε πει 1000 φορές, αλλά θα στο πω άλλη μια, χωρίς να το αναλύσω περαιτέρω...το ρεγκ σου γ@μει!

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Shunt Regulator V 1.1 (rev 2) by Salas

Εμπειρικά από τη θερμότητα του 9240
Κανονικά με το ρεύμα που τραβάει πρέπει απλως να ζεσταίνεται λιγο, όπως και το 9240 στη v.1

Έ, δέν θά ξέρεις άν έχεις αφήσει μία ανωμαλία καί μειώθηκε απλά σέ πλάτος. Πολύ χονδρικά καταλαβαίνεις από τή θερμότητα. Καί άν ζεσταίνεται γιά αλλο λόγο; ΤΕΣΠΑ παίξε με τό layout νά δείς άν αλλάζει ή θερμότητα.

Re: Απάντηση: Re: Shunt Regulator V 1.1 (rev 2) by Salas

Σέ μπάφαλο τόβαλες;

Ναι και το ανέβασε 2 κλάσεις...και σκέψου έβαλα μόνο στο ντακ, όχι στο αναλογικό του...
Υπάρχει σοβαρή διαφορά στο σύστημά μου, τόσο που πρέπει να αναβάλω το upgrade του orion στην έκδοση 3.3.1 για την οποία έχω πάρει τα υλικά για να τη κάνω μες στο ΣΚ, γιατί πρέπει πρώτα να συνηθίσω τη τωρινή κατάσταση...

Last edited:
Πάλι καλά πού δέν πήγε τσάμπα τό ξεμπέρδεγουεϊ σίριαλ.:2thumb22sup:

Re: Απάντηση: Re: Shunt Regulator V 1.1 (rev 2) by Salas

Ναι και το ανέβασε 2 κλάσεις...και σκέψου έβαλα μόνο στο ντακ, όχι στο αναλογικό του...
Υπάρχει σοβαρή διαφορά στο σύστημά μου, τόσο που πρέπει να αναβάλω το upgrade του orion στην έκδοση 3.3.1 για την οποία έχω πάρει τα υλικά για να τη κάνω μες στο ΣΚ, γιατί πρέπει πρώτα να συνηθίσω τη τωρινή κατάσταση...

Welcome to the club.. :D

Εδώ και τα δύο, που ήθελα να τα δοκιμάσω.
Τις πλακέτες τις σχεδίασα μόνος μου
Το v1 δεν χρειάζεται ψύκτρα, το λειτουργώ έτσι
Θα ζητήσω τη βοήθεια κάποιου φίλου για έλεγχο με παλμογράφο, για το άλλο

salas.jpg