Shunt Regulator V 1.1 (rev 2) by Salas

dade, χωρίς παλμογράφο είναι δύσκολα τα πραγματα για την έκδοση 2.0.
Καλύτερα είναι η έκδοση 1.1, είναι πιο "προσαρμόσιμη" και έχει λιγότερες "επιπλοκές".

Αλέξανδρε, να ετοιμάσεις και για τα αναλογικά, μόνο ικανοποιημένος θα βγεις. Βάλε έκδοση 1.1 το σχηματικό είναι στην αρχή του νήματος, αλλά και αυτή τη μετεξελιγμένη έκδοση του 1.0 να ξαναφτιάξεις με τα sense και αυτή είναι αρκετά καλή.
 
Δεν έχω πλακέτες γαμώτο...πρέπει να το κάνω σε διάτρητη...θα ξαναγίνει κάνα gb από εκεί ξέρετε?
 
Κάνει εγγραφές ό Tea Bag αλλά νά πιάσει πρώτα 100 τεμάχια έχει πεί.
 
Καλημέρες!
Ετοιμάζω έναν ρεγουλατόρο και θα ήθελα μια επιβεβαίωση για το αν έχω κάνει σωστούς υπολογισμούς.

Θέλω κάτι λιγότερο από 30 βολτ έξοδο, οπότε επιλέγω μετασχηματιστή με 28βολτ δευτερεύον. 28/0,7~40 στην είσοδο του σάλας.
Επίσης θέλω να δίνει άνετα 1 αμπέρ στην έξοδο, οπότε λέω να προτιμήσω έναν μτς στα 2-3 αμπέρ.

Τώρα, για να έχω το 1 αμπέρ βάζω 1,8ωμ σαν ρ301.

Καλά ως εδώ;

Για το θέμα της ρύθμισης τάσης, βάζω ζένερ ( 2 σε σειρά, γιατί δεν έχω ακριβώς την τιμή που θέλω). Θα πρέπει να βραχυκυκλώσω τις θέσεις του ποτ και των λεντ, έτσι;

Και τέλος, κάτι που δεν μου είναι πολύ ξεκάθαρο, εγώ ρυθμίζω σαν ρεύμα εξόδου 1 αμπ. Αυτό είναι το μέγιστο, ή είναι συνεχόμενο; Δηλαδή ο ρεγουλατόρος θα πιέζει στο φορτίο 1 αμπ, άσχετα από τι απαίτηση έχει το φορτίο;
 
Με 4ρα led των 2,1Vf (συνήθως πράσινα ή κίτρινα) πας γύρω στα 2 ωμ την R301, αλλά θέλει αρκετά βάτ γιατί θα πετσοκαίει...

Μπορείς στο Voltage Reference να βάλεις 2 κόκκινα led (Vf 1.9), μία αντίσταση γύρω στα 6Κ για R303 και ένα τρίμερ δίπλα 1000άρι...τα λοιπά να τα βραχυκυκλώσεις.

Τώρα εάν θες ζένερ, δεν έχω εμπειρία αλλά από τις οδηγίες αν τις διαβάσεις βγάζεις άκρη...

Θα πρέπει επίσης να προσέξεις το θέμα ψύξη, μιας και δίνεις μεγάλες απαιτήσεις ρεύματος.
Το πρώτο μόσφετ (Q101) θα αποβάλλει θερμότητα ίση με DCout * (CCSLoadCurrent). Εάν το φορτίο τραβά ελάχιστο ρεύμα, το πρώτο mosfet θα είναι σχεδόν παγωμένο.
To δεύτερο μόσφετ (Q106) θα αποβάλλει θερμότητα ίση με (Dcin( )-Dcout( )) * CCS ρεύματος. Σε σένα το CSS θα είναι γύρω στα 1150mA, οπότε το πρώτο μόσφετ θα έχει μεγάλη απαίτηση ψύκτρας.

Υπολόγισε σωστά και το τεχνητό φορτίο σου και κάνε δοκιμή με αυτό.
 
Θενκς λέμον, διάβασα τις οδηγίες, την ελληνική έκδοση, την αγγλική δεν την βρήκα. Στο σημείο με τη ζένερ δεν είναι πολύ ξεκάθαρα τα πράγματα, λέει απλά πως δεν βάζω ποτ, αλλά δεν λέει αν αφήνω τις θέσεις ανοιχτές ή βραχυκυκλωμένες.
 
Όπως λέει στην περίπτωση που χρησιμοποιείται ο συνδιασμός αντίστασης και ποτ..."τα άλλα μέρη να βραχυκυκλωθούν", προφανώς ισχύει και το αντίθετο.
Έτσι και αλλιώς η τιμή της αντίστασης R303 και η τιμή του ποτ είναι αθροιστικές.
Συνήθως από τη συνολική τιμή, βάζουμε τα 2/3 ως σταθερή και το λοιπό 1/3 ως μεταβαλλόμενο για μικρορύθμιση.

Βραχυκύκλωσε και προχώρα.
 
Για τόσο ψηλά V και η zener θα είναι αρκετά πιο ήσυχη από το να βάλεις μια αράδα led ή μεγάλη αντίσταση. Απλά έχε στο νού σου ότι ίσως να χρειαστείς και ηλεκτρολυτικό στο φίλτρο της (και πάλι σύμφωνα με τις οδηγίες).
 
Ηλ/κό έβαλα νιτσικόνι kw 220/63β. Τις θέσεις που μπορώ να παίξω τις έχω όλες με πινάκια, και τα υλικά κουμπώνουν πάνω, οπότε αν χρειαστούν αλλαγές θα γίνουν εύκολα
 
Απάντηση: Re: Shunt Regulator V 1.1 (rev 2) by Salas

το 'βαλα και στον παλμογράφο, τζιτζί! Απομένει να παραλάβω βουβάλι και φύγαμε!

Έκανες σκούπα όλο τό timebase; Τί μοντέλο παλμογράφο; Έβαλες bandwidth limit 20MHz; Tό probe X πόσο τό είχες;

Rigol έχω τον 1052 χωρίς το χακ. το προμπ στο 1χ. Οριο δεν έβαλα, θα 'πρεπε; Βασικά, με χάνεις, γιατί να βάλω;
Σκούπα ναι κανονικά και τον κάθετο όσο πιο χαμηλά πάει

Γιά νά μήν πιάνει άσχετα παράσιτα από ΕΜΙ στόν αέρα λόγω πολύ χαμηλής αντίστασης εξόδου συνδεδεμένης σέ πολύ μεγάλη (PSU milliOhm, oscope 1MegOhm). Αλλά αφού είχες 1Χ εντάξει κόβει ταχύτητα τό πρόμπ. ΟΚ λοιπόν καλή κατασκευή.

Αν και το απάντησε ο Νίκος πολύ καλά να το επαναφέρω και να πω ότι καλό είναι όταν εξετάζουμε θόρυβο με παλμογράφο, να έχουμε δύο πράγματα στο μυαλό μας:
1) να περιορίζουμε το BW είτε από το μενού (συνήθως έχουν περιορισμό στο 20-30MHz), είτε από το probe θέτοντας τον πολλαπλασιαστή στο 1Χ. Εάν δούμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του probe μας (στην περίπτωση του 1Χ/10Χ), θα δούμε ότι το μέγιστο BW το δίνει μόνο στο 10Χ ενώ στο 1Χ το περιορίζει.

2) καλό είναι να μην χρησιμοποιούμε το κορκοδειλάκι ως γείωση, αλλά εάν είναι δυνατόν να τυλίγουμε γύρω από τη γείωση σύρμα η οποία θα απέχει μόλις 1-2 εκατοστά από τη βελόνα του probe.

figure_01.gif


Κατά αυτόν τον τρόπο στους ψηφιακούς παλμογράφους, μπορούμε να καταγράψουμε την χαμηλότατη τιμή θορύβου που μπορούν να μετρήσουν.

Σε μένα σε μία δοκιμή που έκανα με κάποιο εκδοσης 1.1 του Νίκου, ενώ στην αρχή με κορκοδειλάκι μου μέτραγε από 4,5-7mV θορύβου, με τη μέθοδο αυτή η διακύμανση έπεσε από 0,7-2mV

Καί μέ τίποτα συνδεμένο στό κανάλι κάτω από 0.5mV RMS δικό του θόρυβο δέν μπορεί ούτε ό δικός μου νά δείξει πού έχει καί 500uV/div σκάλα. Άρα πολύ καλά είσαι. Μέτρα σέ RMS καλύτερα γιά θόρυβο γιατί Vpp μπορεί νά μήν βγάζει άκρη μέ τά τυχαία σκασίματα λευκού θορύβου καί νά σού γράφει λιγότερο καί από ότι RMS. Ανάλογα πώς είναι τά μετρητικά του φτιαγμένα στό firmware. Ό παλμογράφος είναι γιά νά δούμε ότι δέν υπάρχει ταλάντωση γιατί έχει μεγάλο εύρος συχνοτήτων πού σκανάρει, ή νά δούμε γιά παρεμβολές EMI & RFI, πολύ hum, γιά θόρυβο είναι απλά ενδεικτικός. Άν δούμε ύποπτα παχιά γραμμή κάτι παίζει καί γιά θόρυβο. Μετά πάμε σέ αληθινό spectrum analyzer γιά μεγάλο εύρος ή σέ κάρτα PC γιά 20-40 kHZ βία πρίν ανεβάσει δικό της θόρυβο.

attachment.php

H παραπάνω συζήτηση είχε γίνει στο νήμα με τα σχετικά για το βουβάλι. Την αντιγράφω εδώ για συνέχεια, για να μην χαλάσω το νήμα εφόσον το θέμα είναι σχετικό με τον τρόπο μέτρησης θορύβου σε παλμογράφο του Salas reg.
 
Απάντηση: Re: Shunt Regulator V 1.1 (rev 2) by Salas

Σε συνέχεια του παραπάνω και προς διερεύνηση του θορύβου του ρεγκ (όχι της ταλάντωσης), βάζω το παρακάτω capture που προέρχεται από μία δοκιμαστική πλακέτα diy που έχει στηριχτεί πάνω στα σχέδια του Salas έκδοσης 1.1

Προς Θεού δεν δίνεται με σκοπό τη σύγκριση με την πρωτότυπη Back in Black, αλλά έχω δύο τέτοιες πλακέτες για να κάνω τις γενικές δοκιμές μου.

Αυτή έχει φτιαχτεί με υλοποίηση γύρω στα 0,7+Α ρεύμα πάνω στην R101 (3,9) και τεχνικό φορτίο περίπου 11+ ωμ.

Όπως βλέπετε στη φώτο στην έξοδο έχουν συνδεθεί δύο probe που πάνε στον ίδιο παλμογράφο, όπου το κάθε κανάλι έχει ρυθμιστεί με BW 20MHz και με div στα 2mV (το οριζόντιο time είναι στο 100μs).
To κόκκινο έχει συνδεθεί τυπικά έχοντας ως γείωση το κορκοδειλάκι του probe, ενώ το κίτρινο έχει συνδεθεί με τη μέθοδο που είχε προαναφερθεί στη συζήτηση.
Ο παλμογράφος μετρούσε και στα δύο κανάλια την τάση κορυφής και την rms όπως πρότεινε ο Νίκος.
Υπόψη εάν αφαιρεθούν τα probe και δεν συνδεθούν πάνω στον παλμογράφο, με αυτές τις ρυθμίσεις καταγράφεται θόρυβος από 0,320-0,400mV

Κανάλι κόκκινο

Vp = 2-3mV
Vrms=0.800-0.880mV

Κανάλι κίτρινο
Vp=0.8-1.0mV
Vrms=0.13-0.14mV

Οπότε το τρυκ δουλεύει και ίσως είναι ο καλύτερος τρόπος να μετρήσετε το θόρυβο του reg σας, δίχως τα προβλήματα που παρουσιάζει το μακρύ καλώδιο της γείωσης του probe.
 

Attachments

  • 100us.jpg
    100us.jpg
    84.6 KB · Views: 254
  • SalasV1_1_diy.jpg
    SalasV1_1_diy.jpg
    48.7 KB · Views: 260
Καλησπέρα στο forum και στον Νίκο (Salas)

Περιμένω σε λίγες μέρες κάποιες πλακέτες Salas BIB 1.1 και θα ήθελα πριν κάνω τους υπολογισμούς μου για την συσκευή την οποία θέλω να τροφοδοτήσω (ένα πρώτο στάδιο τελικού αρχικά, και ένα προενισχυτή line Βorbely dual class A).

Για το πρώτο έχω κάνει μετρήσεις και ξέρω ότι χρειάζεται 75mA στα +-30V και στο + και στο - της τροφοδοσίας. Το τελευταίο θα ήθελα να το "τρέξω" με σύνολο ρεύματος 200mA δηλαδή περίπου 125mA πάνω από την κατανάλωση.

Παρακολουθώντας τα νήματα του Salas είδα κάποια στιγμή ότι για τα 200mA π.χ χρειάζεται μια αντίσταση RX01 4.7 Ohm με τρία LED, ενώ χρησιμοποιώντας το MS Excel SSLV1.1 Calculator V1a για τον υπολογισμό βγαίνει μια αντίσταση 5.9+. Είναι καλύτερα να πειραματιστώ με κάποιες αντιστάσεις πριν καταλήξω και πάρω μια καλή ποιοτική αντίσταση συγκεκριμένης τιμής;
Όσο αφορά την τιμή της τάσης (30V) υπάρχουν πολλές περιπτώσεις για την επιλογή των στοιχείων (LEDs, Zener(s), αντίσταση, trimmer).
Ποια είναι κατά την γνώμη σας η καλύτερη περίπτωση για ένα driver στάδιο τελικού ενισχυτή; (+-30V 75mA).


Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Θάνος
 
Κανονικά θα σου απαντήσει ο ίδιος.
Για τις αντιστάσεις εγω ειχα διαλεξει απο κοντινές τιμες γυρω στην αρχικη τιμη στοχο.
Για το τελευταίο ερωτημα διάβασε καλά τις οδηγίες. Υπάρχει σίγουρα απάντηση ανάλογα με την χρήση που θες. Αυτη τη στιγμή δεν θυμάμαι απ έξω
 
Κανονικά θα σου απαντήσει ο ίδιος.

Για τις αντιστάσεις εγώ είχα διαλεξει απο κοντινές τιμες γυρω στην αρχικη τιμη στοχο.
Για το τελευταίο ερωτημα διάβασε καλά τις οδηγίες. Υπάρχει σίγουρα απάντηση ανάλογα με την χρήση που θες. Αυτη τη στιγμή δεν θυμάμαι απ έξω


Ευχαριστώ supersonic

Είναι λίγο "δελφικές" οι αναφορές στο manual, γιαυτό και ζητάω την καλύτερη πρακτικά για την εφαρμογή μου. Φυσικά και υπάρχουν πάνω από δύο τρόποι για να επιτευχθεί η τάση. Για παράδειγμα λέει για την επιλογή της τάσης:

d. 38V Mosfet reg. 2 1.9V LED, 33V 1/2W Zener, 220 Ohm R303. Other parts jumper.
e. 25-40V Mosfet reg. 2 1.9V LED, 6.8k R303, 5K trimmer. Other parts jumper.

Η d. είναι για μια σταθερή τάση ( κακή επιλογή γιατί λόγω ανοχών ημιαγωγών και άλλων παθητικών δεν πρόκειται να επιτευχθεί), ενώ η e. είναι μια επιλογή για μεγάλο (σχετικά) εύρος τάσης με τελείως διαφορετικά στοιχεία (καθόλου zener π.χ.)

Αυτό που ψάχνω είναι η καλύτερη πρακτικά επιλογή (μόνο led ή zener και leds και trimmer κτλ. ) για την περιοχή των 30V.
 
Απάντηση: Re: Shunt Regulator V 1.1 (rev 2) by Salas

Καλησπέρα στο forum και στον Νίκο (Salas)

Περιμένω σε λίγες μέρες κάποιες πλακέτες Salas BIB 1.1 και θα ήθελα πριν κάνω τους υπολογισμούς μου για την συσκευή την οποία θέλω να τροφοδοτήσω (ένα πρώτο στάδιο τελικού αρχικά, και ένα προενισχυτή line Βorbely dual class A).

Για το πρώτο έχω κάνει μετρήσεις και ξέρω ότι χρειάζεται 75mA στα +-30V και στο + και στο - της τροφοδοσίας. Το τελευταίο θα ήθελα να το "τρέξω" με σύνολο ρεύματος 200mA δηλαδή περίπου 125mA πάνω από την κατανάλωση.

Παρακολουθώντας τα νήματα του Salas είδα κάποια στιγμή ότι για τα 200mA π.χ χρειάζεται μια αντίσταση RX01 4.7 Ohm με τρία LED, ενώ χρησιμοποιώντας το MS Excel SSLV1.1 Calculator V1a για τον υπολογισμό βγαίνει μια αντίσταση 5.9+. Είναι καλύτερα να πειραματιστώ με κάποιες αντιστάσεις πριν καταλήξω και πάρω μια καλή ποιοτική αντίσταση συγκεκριμένης τιμής;
Όσο αφορά την τιμή της τάσης (30V) υπάρχουν πολλές περιπτώσεις για την επιλογή των στοιχείων (LEDs, Zener(s), αντίσταση, trimmer).
Ποια είναι κατά την γνώμη σας η καλύτερη περίπτωση για ένα driver στάδιο τελικού ενισχυτή; (+-30V 75mA).


Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Θάνος

Δεν έχω φτιάξει μέχρι στιγμής ρεγκ αυτής της τάσης.
Από τις οδηγίες του Salas προκύπτει ότι: "25-40V, χρησιμοποιείστε για ημιαγωγό εξόδου τύπο Mosfet. 2Χ1.9V LED, 6.8k R303, 5K trimmer. Τα άλλα μέρη να βραχυκυκλωθούν".
Για την τιμή της αντίστασης RX01 είναι καλύτερα να πειραματιστής και αφού καταλήξεις στην επιθυμητή τιμή, μόνο τότε να προχωρήσεις σε ποιο ποιοτική τιμή αντίστασης.
Το ρεγκ είναι σαφώς παραμετροποιήσιμο αλλά επηρεάζεται και από ένα πλήθος παραγόντων (Vf led, Vgs Mosfet) τα οποία εάν δεν τα έχεις μετρήσει ακριβώς πρωτύτερα, θα σου "αλλοιώσουν" την απαιτούμενη τιμή της RX01 που είχες πρωτύτερα υπολογίσει μέσω του excel αρχείου.
 
Για την αντίσταση του CCS ναι συνήθως κάνουμε δοκιμές με απλές τσιμεντένιες, και όταν βρούμε αυτή που θέλουμε βάζουμε κάποια πιο ακριβή. Προσωπική επιλογή οι Caddock.

Για την τάση αναφοράς, ο μπούσουλας είναι να χρησιμοποιήσεις όσο λιγότερα και όσο το δυνατόν πιο αθόρυβα εξαρτήματα μπορείς. Σε τέτοια μεγέθη τάσης ο πιο αδύναμος κρίκος γίνεται η ζένερ που είναι και από τα πιο θορυβώδη εξαρτήματα. Θα χρειαστεί να την φιλτράρεις καλά. Θεωρώ ότι οι αντιστάσεις θα δώσουν πιο καλό αποτέλεσμα, χωρίς να το έχω δοκιμάσει βέβαια. Κρατάω μια πισινή γιατί νομίζω επηρεάζουν την αντίσταση εξόδου? Μπορεί να τα θυμάμαι από άλλο κύκλωμα... Σχεδίαζα να φτιάξω ένα στα 21V, αλλά έχει μπει στο ψυγείο το project λόγω έλλειψης χρόνου.
Σε κάθε περίπτωση, το τρίμμερ είναι αναντικατάστατο για την αρχική ρύθμιση μιας και πάντα υπάρχουν ανοχές και αποκλίσεις. Αφού καταλήξεις και το κλειδώσεις, μπορείς να το αντικαταστήσεις με μια αντίσταση για να μειώσεις ακόμη περισσότερο το θόρυβο. Όχι ότι χρειάζεται βέβαια... Ειδικά αν βάλεις κανένα γρήγορο τεφλόν στο φίλτρο.
 
Για την αντίσταση του CCS ναι συνήθως κάνουμε δοκιμές με απλές τσιμεντένιες, και όταν βρούμε αυτή που θέλουμε βάζουμε κάποια πιο ακριβή. Προσωπική επιλογή οι Caddock.

Για την τάση αναφοράς, ο μπούσουλας είναι να χρησιμοποιήσεις όσο λιγότερα και όσο το δυνατόν πιο αθόρυβα εξαρτήματα μπορείς. Σε τέτοια μεγέθη τάσης ο πιο αδύναμος κρίκος γίνεται η ζένερ που είναι και από τα πιο θορυβώδη εξαρτήματα. Θα χρειαστεί να την φιλτράρεις καλά. Θεωρώ ότι οι αντιστάσεις θα δώσουν πιο καλό αποτέλεσμα, χωρίς να το έχω δοκιμάσει βέβαια. Κρατάω μια πισινή γιατί νομίζω επηρεάζουν την αντίσταση εξόδου? Μπορεί να τα θυμάμαι από άλλο κύκλωμα... Σχεδίαζα να φτιάξω ένα στα 21V, αλλά έχει μπει στο ψυγείο το project λόγω έλλειψης χρόνου.
Σε κάθε περίπτωση, το τρίμμερ είναι αναντικατάστατο για την αρχική ρύθμιση μιας και πάντα υπάρχουν ανοχές και αποκλίσεις. Αφού καταλήξεις και το κλειδώσεις, μπορείς να το αντικαταστήσεις με μια αντίσταση για να μειώσεις ακόμη περισσότερο το θόρυβο. Όχι ότι χρειάζεται βέβαια... Ειδικά αν βάλεις κανένα γρήγορο τεφλόν στο φίλτρο.

Eυχαριστώ lemon & dimkasta .

Όντως πρέπει να δοκιμάσω τις τάσεις στα leds για δω πόση πτώση έχουν για τον υπολογισμό του ρεύματος (αλλά και της τάσης).
Δεν ξέρω αν τα minikits που δίνει ο tea-bag, diyaudio έχουν συγκεκριμένα leds και ποιά τάση έχουν, θα το δω μάλλον στην πράξη.

Τι εννοείς φίλε dimkasta για το γρήγορο teflon; Σε ποια θέση εννοείς? C101-C102




schematic_bib1_1_Salas_zpsdebf3e6d.jpg.html
[/IMG]
 
Last edited: