Shunt Regulator V 1.1 (rev 2) by Salas

Αρχικά, πες ένα ευχαριστώ και στα παιδία που μετέφρασαν τις οδηγίες στα ελληνικά,
Θα τις βρεις εδώ:
www.avclub.gr/forum/downloads.php?do=file&id=86

Δεν έχει ακροδέκτες/κλέμες-πλακέτας (εάν θές)
Δεν έχει πυκνωτές (οδηγίες)
Δεν έχει διόδους (οδηγίες)

Θα χρειαστεί να υπολογίσεις τις αντιστάσεις R101 που χρειάζεσαι και τις μεταβλητές R105 (οδηγίες)

Μη βιάζεσαι :-)
 
εγώ να βιαστώ?
εγώ απλώς ....μαγειρεύω πριν πεινάσω.

Το ευχαριστώ στα παιδιά είναι δεδομένο. Το avclub πάντα πρωτοπορεί σε τέτοια θέματα. Σίγουρα θα έχει πληροφορία και για όσους δεν χρειάζονται την μετάφραση.
Αλλωστε και ο αρχικός συντάκτης εδώ συχνάζει.
Δεν θα έχουμε πρόβλημα.
Απλά προσπαθώ (-ούμε) να μαζέψουμε όλες τις ελλείψεις ώστε να καλυφθούμε από όσο το δυνατόν λιγότερες πηγές (=κόστος, μεταφορικά, καθυστερήσεις)
 
Τα υλικά που δεν υπάρχουν στο κιτ έχουν άμεση επίπτωση στην ποιότητα του ήχου.
Αν κάποιος σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τις πλακέτες σε καλή υλοποίηση (βλέπε Sabre DAC)
και έχει το ανάλογο σύστημα καλό θα είναι να επιλέξει προσεκτικά τα υλικά του αν θέλει να
πάρει μόνο θετικά αποτελέσματα σ' όλους του τομείς.

Ακόμα και τα υλικά πριν από το κύκλωμα δίνουν τον χαρακτήρα τους στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα

Καλύτερα υλικά σημαίνει μεγαλύτερο μέγεθος, περισσότερο κόστος αλλά και πηγές προμήθευσης.
Σ' αυτό δεν βοηθάει και χωροταξικά η υπάρχουσα πλακέτα οπότε νομίζω πως υπάρχουν δύο λύσεις
Φτιάχνετε δική σας πλακέτα ή χρησιμοποιείτε και τις δύο πλευρές τις πλακέτας (αν το ύψος του
κουτιού σας το επιτρέπει) Έτσι μπορείτε να προμηθευτείτε τα υλικά από μια πηγή χωρίς να
σας απασχολεί το μέγεθός τους (τα λιγότερα μεταφορικά καλύπτουν το αυξημένο κόστος των
καλύτερων υλικών)
 
SSLV1.1 Excel calculator

Υπολογίζει τά settings, δείχνει τίς καταναλώσεις στίς ψύκτρες. Γιά 4 LED βάλτε απλώς διπλή τιμή σέ ένα από τά 3 Vf στά κελιά LEDs Voltage.
Προσφορά τού μέλους Lazybutt (Fred) από τό forum diyA.
 

Attachments

Απάντηση: SSLV1.1 Excel calculator

Ευχαριστούμε για τη συνεχή υποστήριξη και στο ελληνικό φόρουμ... :fahne90:
 
Re: SSLV1.1 Excel calculator

Υπολογίζει τά settings, δείχνει τίς καταναλώσεις στίς ψύκτρες. Γιά 4 LED βάλτε απλώς διπλή τιμή σέ ένα από τά 3 Vf στά κελιά LEDs Voltage.
Προσφορά τού μέλους Lazybutt (Fred) από τό forum diyA.

Εξαιρετικό σε προδιαγραφές !
Μένει να το χρησιμοποιήσουμε και στην πράξη όταν φτάσουν τα πλακετίδια....
 
Θα ήθελα μία επεξήγηση, όταν χρησιμοποιούνται παραπάνω από ένα Salas σε κύκλωμα στις παρακάτω περιπτώσεις:

1) Ας πούμε ότι το κύκλωμα χειρίζεται σε διαφορετικές θέσεις συνδέσμων τύπου molex τις τάσεις και σε κάποια molex, υπάρχει το γνωστό V+/0/V-, εδώ είναι λογικό να θέσουμε μαζί όλα τα 0 των δύο Salas (τάσης και sense), αυτό πιστεύω ότι είναι κατανοητό.
2) Σε μερικές των περιπτώσεων το κύκλωμα ξεκινά με μια ενιαία τάση σε ένα molex και εν συνεχεία μέσα στο κύκλωμα υπάρχουν σημεία που υποβιβάζουν τη τάση σε άλλες μικρότερες - αναγκαίες των ψηφιακών μερών - με σύνηθες regulator όπως των απλών 780Χ ή σε πιο σπάνιες περιπτώσεις με άλλα Shunt κυκλώματα. Σε αυτήν την περίπτωση τι είναι προτιμότερο να γίνει :
2α) να γίνει η τροφοδοσία στην αρχική τάση εισόδου (molex) με τα V+ και 0 (τάσης και sense), ενώ στις υποτάσεις να δοθεί μόνο το τμήμα των V (τάσης και sense) και οι αντίστοιχες γειώσεις να γυρίσουν στο molex της αρχικής τροφοδοσίας.
2β) να γίνει η τροφοδοσία στην αρχική τάση εισόδου (molex) με τα V+ και Ο (τάσης και sense), ενώ στις υποτάσεις να πάνε και τα V (τάσης και sense) αλλά και οι αντίστοιχες γειώσεις στα σημεία που ήταν οι γειώσεις των αρχικών ρεγκιουλέιτορ.

Για το μεν 2a πως είναι ο βέλτιστος τρόπος μέτρησης της κυμάτωσης στον παλμογράφο, γιατί εάν βάλουμε το probe στα V και τη γείωσή του στο σημείο "αστέρας" για παράδειγμα είναι σίγουρο ότι θα γίνεται της "πόπης"...δηλ. είναι γνωστό ότι όσο απομακρύνεται η γείωση του probe η κυμάτωση ανεβαίνει στα ύψη.
 
Νίκο το περίμενα, ότι θα ζητούσες σχέδιο...

Αντί για σχέδιο θα χρησιμοποιήσω δύο φώτο από τις δουλειές που έχουν γίνει στο φόρουμ.

Πάμε στην περίπτωση (1) και χρησιμοποιώ μια φώτο από την τελευταία δουλειά του Δ. Δημητρακούδη, βάζω και αυτήν την εύκολη περίπτωση για να μπορέσουν και στο μέλλον μέλη που θα προχωρήσουν με τα SSLV να έχουν μια γενική ιδέα.
attachment.php


Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχουμε ένα τριπλό molex, ο Δημήτρης έχει πάρει τα 4 καλώδια από το κάθε SSLV και τα έχει ενώσει όλα στο τριπλό molex, όλες οι γειώσεις μαζί στο κέντρο και αριστερά και δεξιά οι τάσεις με τα αντίστοιχα sense καλώδια.

Πάμε τώρα σε αυτή τη φώτο, που καλύπτει την περίπτωση (2)
attachment.php


Εδώ τι βλέπουμε, το συγκεκριμένο κύκλωμα δέχεται μία εισερχόμενη τάση γύρω στα 15V (ας ξεχάσουμε τα εισαγωγικά δίοδος, ασφάλεια, πυκνωτής) και αρχίζει και τη μοιράζει στο κύκλωμα. Για μεν τα ψηφιακά χρησιμοποιεί ένα 7805 για μεν τα λοιπά ένα 7810 ή 7812 μετέπειτα (κάνει και μία άλλη "στριφτή" στην αναλογική πλακέτα, αλλά δεν υπάρχει νόημα να την αναλύσω στο παράδειγμά μας).
Έστω ότι θέλουμε να αντικαταστήσουμε το ψηφιακό μέρος (5V) αλλά και το λοιπό "αναλογικό" μέρος των τάσεων (12V) με τα SSLV, εδώ τώρα ποια είναι η βέλτιστη λύση η 2α ή 2β
Να αναφέρω ότι στο (-) του μεγάλου πυκνωτή εισόδου, έχει βάλει σχήμα γείωσης τύπου αστέρα, οπότε ας θεωρήσουμε ότι αφαιρείτε ο πυκνωτής και στη θέση του πάει ένα διπλό molex για το παράδειγμά μας.
 
Άν σπάσεις σέ ξέχωρες τροφοδοσίες τών υποσυστημάτων, τό καλύτερο είναι νά πάς στά επιμέρους σημεία πού υπάρχει χωρητική αποσύζευξη. Άς πούμε κάθε έξοδος τωρινού regulator τσίπ πάει σέ κάποιο πυκνωτή καί έχει καί ένα bypass εκεί, ΚΟΚ. Έτσι γλυτώνεις αυτεπαγωγές πλακέτας πού χαλάνε τήν ακρίβεια παρακολούθησης. Άν αυτά τά πυκνωτάκια αποσύζευξης είναι κεραμικα Multilayer, COG, κλπ καί δείς αντιδράσεις, βγάλτα καί κάνε τεστ αντικατάστασης μέ 10-22-33-47uF Tantalum. Άν οί επιστροφές γείωσης πάνε σέ ένα (-) ενός μεγάλου κεντρικού πυκνωτή γιά όλες τίς επιμέρους πρόσεξε στό τέλος μήν γίνει λούπα. Άν έχεις αρμονικό χαμηλόσυχνο μπορεί νά χρειαστεί νά χακάρεις μέ τή φαλτσέτα.
 
- Οπότε μιλάμε για την υποπερίπτωση (2β), δηλ. τάσεις και γειώσεις στα αντίστοιχα πόδια των ρεγκιουλέιρορ 780Χ. Ήδη μια φορά που το είχα δοκιμάσει στα 5V, ο μικρός κεραμικός αποσύζευξης δημιουργούσε πρόβλημα.
Εννοείται ότι δοκιμάζεις και βλέπεις το πως θα μαζέψεις τα όποια προβλήματα.

- Αυτό με τη λούπα δεν το πολυκατάλαβα και εάν θυμάμαι καλά από το κύκλωμα, όλες οι γειώσεις όλων των ρεγκιουλέιτορ επικοινωνούν με το (-) της θέσης του μεγάλου πυκνωτή.
 
Τώρα αναφέρονται σέ έναν κεντρικό κόμβο σέ ένα μάστερ ρεζερβουάρ, άν πάς μέ επιμέρους ανεξάρτητα καί όχι μέ ένα μάστερ σάντ 15V μόνο, οί γειώσεις τους θά εξακολουθούν νά επικοινωνούν εκεί. Επειδή δέν ξέρω τό λεϊάουτ λοιπόν, λέω άν δείς χάμ μήπως πρέπει νά ξεχωρίσεις τά πράγματα σέ εκείνο τόν κόμβο. Άν.
 
Το κύκλωμα αυτό το έχω δοκιμάσει και με SSLV 1.1 Shunt στα 12V και ένα Murata reg 7805SR sta 5V και με LM317 στα 12V και SSLV 1.0 στα 5.0.
Έχω δει ότι όταν πάει SSLV 1.Χ στο ψηφιακό (5V) το dac κερδίζει τόσο σε noise, όσο και σε snr. Εάν πάει το SSLV στην αρχική τάση των 12V και αφήσω το Murata 7805SR το κύκλωμα χάνει και σε noise και σε snr σε σύγκριση με το SSLV, επίσης διαφοροποείται και η απόκριση συχνότητας, με το SSLV να έχει μεγαλύτερο πλατό (ίσιωμα). Θα μου πεις αναμενόμενα όλα αυτά.

Επειδή θα αλλάξω κουτί και θα έχω πλέον χώρο, θέλω να αντικαταστήσω όλες τις τάσεις με SSLV (γιατί θα παίζω μέσω διακόπτη μεταξύ παθητικής εξόδου και ενεργητικής εξόδου) οπότε θα θεωρούνται κρίσιμες τόσο οι ψηφιακές τάσεις (5V) όσο και οι αναλογικές (12V).

Με τη φράση σου "να ξεχωρίσω τα πράγματα σε εκείνον τον κόμβο" εννοείς μήπως χρειαστεί (στην περίπτωση του hum) να ξεχωρίσω τις γειώσεις μεταξύ αναλογικού και ψηφιακού, κόβοντας την ένωσή τους σε κάποιο σημείο με φαλτσέτα;
 
Το είχα δει Νίκο, απλά ζήτησα επιβεβαίωση μήπως και δεν είχα καταλάβει καλά, όταν θα καταπιαστώ με το κύκλωμα θα ενημερώσω για την πορεία... ευχαριστώ και πάλι.
Τουλάχιστον τα όσα γράψαμε μέχρι τώρα θα αποτελέσουν και κάποιον οδηγό για όσα παιδιά θέλουν να βάλουν τις κατασκευές σου και θα προβληματιστούν στο πως να ενωθούν.
 
Καλύτερα νά πάς τούς νέους ακροδέκτες όσο πιό κοντά στά τσιπάκια πού τροφοδοτούσαν τά τοπικά regulators, στήν άλλη άκρη τών γραμμών εξόδου τους δηλαδή, νά γλυτώσεις αποστάσεις αυτεπαγωγής δρόμων πλακέτας. Επίσης οί τοπικοί ηλεκτρολυτικοί πού ήταν στίς εξόδους τών παλιών regulators καί τά bypass δέν χρειάζονται. Άν τά bypass τών chips πού μένουν ώς φορτία είναι αντιδραστικά μέ τά shunts, εκείνα νά αλλάξεις μέ ταντάλια.
 
ΟΚ, Νίκο θα ακολουθήσω όλες αυτές τις προτάσεις, θα επανέλθω όταν προχωρήσω στο σχέδιο υλοποίησης.
 
Επανέρχομαι στο θέμα μετά από αρκετό καιρό, με μια ερώτηση
Στο χαμηλής τάσης (με τα λεντ), υπολογίζουμε την αντίσταση, για το ρεύμα διαιρόντας το 2 με το απαιτούμενο ρεύμα και στο μεσαίας τάσης το 0,6 με το απαιτούμενο ρεύμα.
Ο προ που θα τροφοδοτήσω θέλει περίπου 5mA, το ίδιο το regulator τι ρεύμα χρειάζεται, ώστε να το προσθέσω στα 5mA για να υπολογίσω την αντίσταση που θα χρησιμοποιήσω?
 
Αν και έχω αρκετό καιρό να καταπιαστώ με το κύκλωμα, από τις μεταφρασμένες οδηγίες θυμάμαι ότι ένα περιθώριο 70-150mA από το απαιτούμενο φορτίο είναι υπεραρκετό για να καλύψει και τις εσωτερικές ανάγκες του κυκλώματος.
Επειδή σε σένα το φορτίο είναι πολύ μικρό, μόλις 5mA, θεώρησε το συνολικό 80-150mA ως υπεραρκετό για το σχέδιό σου.
 
Ευχαριστώ φίλε μου
Για τη δική μου περίπτωση τα 2 κανάλια θέλουν 10mA και η τάση που δουλεύει είναι 35 βολτ μονή. Στη v1με τα λεντ έβαλα μια αντίσταση στην είσοδο 82 Ομ, οπότε το ρεύμα είναι περίπου 25mA, δηλ πολύ κάτω από τα 80-150mA.
Στην είσοδο έδωσα 42 και βολτ και στην έξοδο πήρα τα 35 βολτ ρυθμίζοντας το τρίμερ
Ο προ δούλεψε πολύ καλά, η δε τάση στην έξοδο του ρεγκ παρέμεινε σταθερή 35βολτ κατά τη λειτουργία
Αν χρειαζόταν 80-150mA, για να δουλέψει σωστά το ρεγκ, λογικά θα έπρεπε να έχω πτώση τάσης
Μήπως τελικά οι απαιτήσεις σε ρεύμα του ρεγκ είναι πολύ χαμηλότερες?