Shunt Regulator V 1.1 (rev 2) by Salas

Γεια σου lemon και ευχαριστώ για τις συμβουλές.

-Μετράω πάνω στο φορτίο
-Short Ground clip?? Εξήγησε το λίγο. Τα πινς μου τις τροφοδοσίας δεν είναι ιδιαίτερα κοντά μεταξύ τους.
-το BW είναι 20MhZ.
-το Χ10 που βοηθάει?

Έστριψα τα καλώδια τροφοδοσίας μεταξύ τους και προς στιγμή είδα βελτιωση. Αλλά ήταν πρόσκαιρη και το REG επηρεάζεται πολύ από αυτά. (Τα κουνάς και αλλάζει η τάση - ΔΕΝ είναι θέμα επαφής πάντος)

Μάλλον πρέπει να δοκιμάσω και τους 100uF και 0.1uF (πρέπει να τους βγάλω, το bypass σημαίνει βρασυκύκλωμα στην περίπτωσή μου, είναι προς την γη)

Θάνος

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Shunt Regulator V 1.1 (rev 2) by Salas

Νίκο απόλυτα κατανοητό σε ευχαριστώ !!!

Περεταίρω και βάση του εγχειρίδιου:

Με 220uF C101 & 4.7uF MKT C104 2X1.9V LED (D105-106), 6,8Kohm (R103) ,15K trimmer (R105) , jumper at Ζener (D101) είναι ένταξη για την περιοχή τάσεως που με ενδιαφέρει?

Επίσης
Το SSLV1. Calculator για 50 volts & 200mA στο φορτίο μου δίνει:
R101 8,9 ohm

Πρέπει να προσέξω τίποτε άλλο?

Ευχαριστώ

Απάντηση: Re: Shunt Regulator V 1.1 (rev 2) by Salas

H διόρθωση με δίοδο έκανε αρκετή διαφορά και τώρα το ρεύμα ανέβηκε από τα 123 στα +180mA. Είμαι ευχαριστημένος και με αυτό (το + rail είναι στα 195mA)
To πρόβλημα με την τάση παραμένει και φαίνεται ότι έχω μια ταλάντωση των 200-250mV p-p με συχνότητα 15-21ΚΗz όπως φαίνεται στον παλμογράφο.

Τα καλώδια που έχω συνδέσει τον προ με τον regulator δεν τα έχω στρίψει και δεν ξέρω αν παίζει τόσο ρόλο.

Ευχαριστώ

Βγάλε τούς 0.1u από τίς γραμμές τροφοδοσίας στό φορτίο.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Shunt Regulator V 1.1 (rev 2) by

Νίκο απόλυτα κατανοητό σε ευχαριστώ !!!

Περεταίρω και βάση του εγχειρίδιου:

Με 220uF C101 & 4.7uF MKT C104 2X1.9V LED (D105-106), 6,8Kohm (R103) ,15K trimmer (R105) , jumper at Ζener (D101) είναι ένταξη για την περιοχή τάσεως που με ενδιαφέρει?

Επίσης
Το SSLV1. Calculator για 50 volts & 200mA στο φορτίο μου δίνει:
R101 8,9 ohm

Πρέπει να προσέξω τίποτε άλλο?

Ευχαριστώ

15Κ τρίμμερ πρέπει νά φτάσει. Γιά 8R9 μιλάς μέ 4 πράσινα λεντάκια φαντάζομαι.

Απάντηση: Re: Shunt Regulator V 1.1 (rev 2) by Salas

Γεια σου lemon και ευχαριστώ για τις συμβουλές.

-Μετράω πάνω στο φορτίο
-Short Ground clip?? Εξήγησε το λίγο. Τα πινς μου τις τροφοδοσίας δεν είναι ιδιαίτερα κοντά μεταξύ τους.
-το BW είναι 20MhZ.
-το Χ10 που βοηθάει?

Έστριψα τα καλώδια τροφοδοσίας μεταξύ τους και προς στιγμή είδα βελτιωση. Αλλά ήταν πρόσκαιρη και το REG επηρεάζεται πολύ από αυτά. (Τα κουνάς και αλλάζει η τάση - ΔΕΝ είναι θέμα επαφής πάντος)

Μάλλον πρέπει να δοκιμάσω και τους 100uF και 0.1uF (πρέπει να τους βγάλω, το bypass σημαίνει βρασυκύκλωμα στην περίπτωσή μου, είναι προς την γη)

Θάνος

Θάνο,
Συνήθως η κατάληξη του probe είναι όπως αυτό της παρακάτω φώτο. Αυτή η διάταξη με το μακρύ καλώδιο για γείωση δημιουργεί υψηλή αυτεπαγωγή και στη μέτρηση θορύβου τα κάνει σαλάτα...

1mhw277a1_l.jpg

Αντί για αυτή τη διάταξη χρησιμοποιούμε τη διάταξη της παρακάτω φώτο, η οποία έχει πολύ μικρή αυτεπαγωγή και είναι ιδανική για μέτρηση χαμηλού θορύβου.
Έχουμε αφαιρέσει το γάντζο που μπαίνει πάνω στην ακίδα, έχουμε αφαιρέσει πλήρως το κορκοδειλάκι και έχουμε φτιάξει ένα σπιράλ σαν της φώτο. Τέτοια σπιράλ εκτός ότι υπάρχουν έτοιμα προς αγορά, φτιάχνεις πολύ εύκολα σε διάφορα μεγέθη από το έτοιμο σπιράλ που έχουν πίσω τους πολλά rca βύσματα, κόβεις το επιθυμητό μέγεθος και προσαρμόζεις το ίσιο σε 2-3 μεγέθη που να βολεύουν αναλόγως της απόστασης που θέλεις να μετράς. Εναλλακτικά και γρήγορα, μπορείς να τυλίξεις λίγη κόλληση γύρω από το probe και να κάνεις μια γρήγορη μέτρηση...αλλά είναι μαλακή και συνήθως δυσκολεύει στη μέτρηση γιατί στραβώνει εύκολα.

PSo3N.jpg

images

Όταν μετράμε τροφοδοτικά, δεν θέλουμε πλήρη BW του παλμογράφου γιατί ανεβάζει τη μέτρηση του θορύβου. Συνήθως θέτουμε όριο τα 20MHz ενώ στο probe τα 10Χ γιατί πολλά probe στο 1Χ είναι γύρω στα 6-8MHz που είναι χαμηλά και λογικά θα δώσουν ακόμη πιο χαμηλό θόρυβο.
Εάν εσένα ο παλμογράφος σου πάει μέγιστο στα 20MHz....ΟΚ άστο έτσι και βάλε το 10X μόνο στο probe.

Ξαναμέτρα και πες μας...
Μανόλης

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Shunt Regulator V 1.1 (rev 2)

15Κ τρίμμερ πρέπει νά φτάσει. Γιά 8R9 μιλάς μέ 4 πράσινα λεντάκια φαντάζομαι.
Νίκο σε έχασα,
R101 8,9 ohm για 200ma ρεύμα στο φορτίο σωστά?

Τη εννοείς όταν λες 4 λεντάκια?

Για D102-103-104 πράσινα λεντάκια?

Το τέταρτο που αναφέρεις είναι στο voltage reference area? εκεί έχεις δυο θέσης D105-106 + μια θέση για δίοδο D101.

Ο Νίκος δεν αναφέρεται στην περιοχή αναφοράς τάσης, αλλά στην περιοχή που έχει 4 led εν σειρά (βλέπε βέλος στη φώτο)

Attachments

• IMG_0325s_zpsa1dc1747.jpg
    IMG_0325s_zpsa1dc1747.jpg
    170.9 KB · Views: 150
Ευχαριστώ Μανόλη για τις οδηγίες και τις φωτο για το probe.

Τελικά υπεύθυνη για την ταλάντωση ήταν η καλωδίωσή μου.
Άλλαξα όλα τα καλώδια, τα μεν τροφοδοσίας με σχετικά χοντρό χαλκό στριφτό με την γείωσή του, αλλά την διαφορά την έκανε η αλλαγή των sense καλωδίων με RG174 λεπτό ομοαξονικό καλώδιο. Όλα ήρθαν στην θέση τους.
Μάλιστα επειδή έχω ένα stereo προ στην ίδια πλακέτα και στην ουσία τροφοδοτώ μόνο το ένα κανάλι (θα φτιαχτεί άλλο salas για το άλλο), δοκίμασα και άφησα τους πυκνωτές 100uF και 0.1uF πάνω στο δεύτερο κανάλι για να δω κατά ποσο επηρεάζουν και δεν είδα καμμία διαφορά στην συμπεριφορά των reg. Το μόνο που μένει να δω είναι αν βελτιώνουν (οι πυκνωτές) ή
επιδείνωνουν τον όποιο θόρυβο.

Θα επανέλθω με μετρήσεις με το probe που προτείνει ο Μανώλης, με την διαφορά ότι η απόσταση που έχω μεταξύ τροφοδοσίας και γείωσης είναι σχετικά μεγάλη (5-6cm)

Eυχαριστώ
Θάνος

Μερικές φορές η καλωδίωση κάνει άτιμα παιχνίδια, σε ευαίσθητα κυκλώματα.

Προτείνω,
1) Να μετρήσεις πρώτα από τη μεριά του ρεγκ, με πολύ κοντό ground clip
2) Να κάνεις και τη μέτρηση που θέλεις από την πλευρά του κυκλώματος, φτιάχνοντας ένα short ground clip με μεγάλο U για τη γείωση (τόσο όσο να φθάνει).

Γενικά όταν έχουμε μεγάλες αποστάσεις μεταξύ +/- ή μακριά καλώδια (παρόλο που εδώ τα sense κάνουν δουλειά), ο κανόνας λέει ότι για να δούμε τη κυμάτωση και το θόρυβο του τροφοδοτικού μας, μετράμε πάντα από την πλευρά του τροφοδοτικού.

Εάν παρακολουθείς τον αυστραλό D.Jones, έφτιαξε τελευταία ένα καλό βίντεο για το πως μετράμε θόρυβο και κυμάτωση σε τροφοδοτικά και καλές τεχνικές προσέγγισης. Με το συγκεκριμένο ψηφιακό που έχεις μπορείς να μετρήσεις καλά μέχρι και την τεχνική που σου είπα...για τα περαιτέρω θέλεις ή πολύ καλό ψηφιακό ή κυρίως αναλογικό (Α-Β) με διαφορική προσέγγιση.

Πάντως πιό πολύ μέ παρεμβολή παρά μέ αυτούσια ταλάντωση έμοιαζε εκείνη ή κυματομορφή...

Re: Απάντηση: Shunt Regulator V 1.1 (rev 2) by Salas

Ο Νίκος δεν αναφέρεται στην περιοχή αναφοράς τάσης, αλλά στην περιοχή που έχει 4 led εν σειρά (βλέπε βέλος στη φώτο)
Παιδία συγγνώμη μπερδεύτηκα,

Κοιτούσα την φωτογραφεία από το manual δεν θυμόμουν ότι η πλακέτες μου είναι με 4 led.

Πρέπει να προσέξω τίποτε άλλο στην περιοχή αναφοράς τάσης?

Είμαι ένταξη με 220uF C101 & 4.7uF MKT C104 2X1.9V LED (D105-106), 6,8Kohm (R103) ,15K trimmer (R105) , jumper at Ζener (D101) για την περιοχή τάσεως που με ενδιαφέρει?

Δέν ζητάει νά βάλεις καί 220μF καί 4.7μF. Ή τό ένα ή τό άλλο. Αφού πρόκειται γιά οδηγό στάδιο ενισχυτή δέν νομίζω νά προτιμήσει τό παραπάνω φιλτράρισμα τής πηγής τάσης σέ μF από τήν ποιότητα ενός πλαστικού φίλμ. Άν έχεις όρεξη συγκρίνεις καί τίς δύο περιπτώσεις γιά προσωπική εκτίμηση στόν συγκεκριμένο ενισχυτή βέβαια.

Άν βάλεις φετάκι μέ π.χ. 3.5mA IDSS (Q103,203,303) αυτό θά δώσει 18 μέ 20% λιγότερο ρεύμα στή συγκεκριμένη θέση (λόγο μικρού VDS=VBE). Άρα μέ δεδομένο ρεύμα νά τρέχει μέσα στήν πηγή τάσης 3mA μπορείς νά υπολογίσεις τά πάντα γιά αυτήν. Ξέρεις ότι έχεις ένα VBE ~0.6 Βόλτ λόγω τού τρανζίστορ εκεί, δύο λέντ τών 1.8-1.9 Βόλτ καί τό υπόλοιπο θά είναι I*R (6.8Κ στό δικό σου). Δηλαδή (3*6.8)+(0.6+3.8)=20.4 + 4.4=24.8 Βόλτ μέ τό τρίμμερ στό μηδέν.
Καλό θά είναι τό τρίμμερ νά δίνει περίπου τόν στόχο σου στό μέσον τής διαδρομής του γιά ευχέρεια καί μοιρασμένη τήν ισχύ μέσα του. 15Κ/2=7.5Κ*3mA=22.5V. Σύν 24.8 πού είχες, ίσον 47.3 Βόλτ. Άρα ξεκινάς κοντά στά 50 αλλά λίγο πιό κάτω όταν τό τρίμμερ είναι στό μέσον. Καί ασφαλής καί μέ άνετο περιθώριο άλλα 7.5Κ στροφών. Καί ένα λίγο πιό αδύνατο φέτ νά πέσει πάλι τό καλύπτει. Νά γιατί ή βάση είναι ή γνώση τού IDSS. Ελπίζω τό ανέλυσα κατανοητά ώστε νά μήν υπάρχουν απορίες καί από άλλους, νά μπορούν νά αναφερθούν καί στό μέλλον.

Last edited:
Καλημέρα Νίκο, θέλω να τροφοδοτήσω ένα dac & usb to i2s και έχω παραγγείλει για το c101 220uf ηλεκτρολυτικό και για το c103 10uf MKT.
Λάθος; Να βάλω και εκεί ηλεκτρολυτικό;

Δέν είναι λάθος. Μπορείς νά δοκιμάσεις καί ηλεκτρολυτικό C104 μέ R107 jumper αντί ΜΚΤ C103+R107 βέβαια. Επειδή αναφερόταν στήν περιοχή τάσης θεώρησα ότι εννοεί C102 καί όχι C104 πού έγγραψε.

Δηλαδή 2,5 αμπέρ;
Άμα θέλουμε να τροφοδοτήσουμε δυο τροφοδοτικά με ένα μετασχηματιστή πρέπει να πάρουμε 60VA ή καλύτερα δυο ξεχωριστούς των 30VA?

Καλύτερα δύο ξεχωριστούς. Καί 1.25Α δέν θά είχε ζόρι αλλά μέ 30VA πυρήνα είναι πλήρως άνετα.

Οι r core θεωρητικά έχουν καλύτερη ηλεκτρική απομόνωση από το δίκτυο του ρεύματος και είναι περσότερο ανεκτικοί στα παράσιτα.
Όμως εμφανίζουν χειρότερη ηλεκτρική απόδοση (ζεσταίνονται περισσότερο από ισοδύναμους torodial και για το ίδιο φορτίο)
και εχουν μεγαλύτερο παρασιτικό ΗΜ πεδίο.

Οι torodial έχουν καλύτερο συντελεστή απόδοσης, αλλά χρειάζεται καλός σχεδιασμός (είναι περισσότερο απαιτητικοί κατασκευαστικά)
και καλής ποιότητας αντιπαρασιτικό στη σύνδεση με το δίκτυο.

Οι κλασικοί είναι κατώτεροι από τους ανωτέρω (τουλάχιστον θεωρητικά), όμως συχνά κάνουν την έκπληξη,
πιθανότατα διότι υπάρχει μεγάλη εμπειρία στη κατασκευή τους οπότε προκύπτουν επιμελημένα κομμάτια.
Σίγουρα είναι μεγαλύτεροι όσο αφορά το μέγεθος, συγκρινόμενοι με τους ισοδύναμους των ανωτέρω κατηγοριών,
ενώ χρειάζονται και μεγαλύτερη προσοχή στη τοποθέτηση.

Υ.Γ Υπάρχουν ακόμα διαθέσιμες πλακέτες, για τα τροφοδοτικά salas; κάποιο link;