Shunt Regulator V 1.1 (rev 2) by Salas

Παράληψή μου για τα Reflektor-D να μην αναφερθώ ότι δεν έχουν αρνητικό κύκλωμα.
Στέλιο, εννοείς όπως μετατρέπουμε δηλαδή τους Μ/Τ από δύο ζεύγη σε μεσαίας λήψης, έτσι; Νομίζω ότι το ίδιο εννοεί και ο Νίκος.

Νίκο και το bib, όπως και όλα τα προηγούμενα, δεν γίνονται διπολικά εάν ενώσεις δύο θετικά σε σειρά και πάρεις μεσαία λήψη; Υπάρχει κάποιο πλεονέκτημα στα θετικά και αρνητικά κυκλώματα;

Μόνο άν υπάρχει λόγος νά γίνει κάτι floating ή άν δέν γίνεται αλλιώς γιατί δέν υπάρχει ή άλλη πολικότητα. Μέ θετικά καί αρνητικά διατηρείς πραγματική γή 0. Στήν floating περίπτωση είναι συμμετρικά νοούμενο σημείο αναφοράς.

Re: Απάντηση: Shunt Regulator V 1.1 (rev 2) by Salas

Εδώ είσαι είτε για τροφοδοτικά BiB είτε για τροφοδοτικά Reflektor-D

Μανολη - Νικο SALAS σας ευχαριστω για την βοηθεια και τις επεξηγησεις.
Αυτο το σχημα εφτιαξα και εγω αλλα δεν δουλευε .Μολις τα δυο 0 neutral απο positive negative Bib ενωνονταν τα led εσβηναν και μετρουσα γυρω στα 5 βολτ αντι 12V Ειχα υποψιαστει τι εφταιγε αλλα δεν εδινα σημασια γιατι τα δυο Bib , ξεχωριστα δουλευαν αψογα .Ειχα κανει λαθος τα τυλιγματα του μετασχηματιστη .Ξεχωριστα ολα καλα .αλλα οταν ενωσα τα neutral για αρκετη ωρα οι διοδοι αρχισαν να καπνιζουν ο Μ/Τ υπερθερμανθηκε ,εβαλα τα τυλιγματα σωστα και ολα καλα. το DAC με NE5532 0,3 L και 3mv to R με LME 49880 4 και 6 mv οφφσετ. Περιμενω το isolator chip .... και να σεταρω την Αμανερα με ξεχωριστο τροφοδοτικο .

Αφού δεν έγινε πυρ-ανάλωμα ο Μ/Τ πάλι καλά.
Αλλά και μέσω των σφαλμάτων μαθαίνουμε...

Παράληψή μου για τα Reflektor-D να μην αναφερθώ ότι δεν έχουν αρνητικό κύκλωμα.
Στέλιο, εννοείς όπως μετατρέπουμε δηλαδή τους Μ/Τ από δύο ζεύγη σε μεσαίας λήψης, έτσι; Νομίζω ότι το ίδιο εννοεί και ο Νίκος.

Μανόλη αυτό γίνεται μόνο αν έχεις μετασχηματιστή με δύο ανεξάρτητα ζεύγη. δεν γίνεται με μεσαία λήψη. Καλό είναι όταν παραγγέλλουμε μετ/τη να τον ζητάμε με δύο ανεξάρτητα τυλίγματα για μεγαλύτερη ευελιξία.

Στέλιο το ίδιο ξέρω, ότι από διπλά ανεξάρτητα ζεύγη μπορείς να φτιάξεις και Μ/Τ μεσαίας λήψης (+/0/-), το αντίθετο όχι.
Απλά δεν ήξερα, εάν υπάρχει και κάποιο άλλο παραθυράκι που δεν γνώριζα σε αυτή τη μεθοδολογία, αλλά μόλις είχα ανατροφοδότηση ότι όλα είναι ΟΚ.

Το V1.1 κατέβηκε άνετα στα 4V / 200mA συνολική κατανάλωση με Μοσφετ στην έξοδο(IRF9530). Δε φάνηκε κάποιο πρόβλημα στον παλμογράφο. Υπάρχει λόγος να βάλω MJE15031?

Μέχρι εκεί πού κατεβαίνει ή κάθε κατασκευή μέ MOSFET, όχι λόγος αλλαγής σέ BJT (άλλη λίγο πιό πάνω άλλη λίγο πιό κάτω ανάλογα τίς ανοχές σέ VGS, γιά αυτό δίνω 5V γενικό όριο).

Μέχρι εκεί πού κατεβαίνει ή κάθε κατασκευή μέ MOSFET, όχι λόγος αλλαγής σέ BJT (άλλη λίγο πιό πάνω άλλη λίγο πιό κάτω ανάλογα τίς ανοχές σέ VGS, γιά αυτό δίνω 5V γενικό όριο).
Αυτό ήθελα ν' ακούσω για να μην ξεκολλάω. Ευχαριστώ!

Απορίες:
Χρειάζεται να βάλουμε φίλτρο emi;
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλα χρώματα λεντ όπως άσπρα ή μπλε αν έχουμε και μας περισσεύουν;
Μπορούμε ένα από τα λεντ αντί να τα κολλήσουμε πάνω στο pcb να το βάλουμε με καλώδιο στην πρόσοψη του κουτιού;

Ευχαριστώ

Εφόσον μιλάμε για ψηφιακά, μόνο καλό κάνουν (ΕΜΙ) σε αφρόντιστες γενικά γραμμές.

Μπορείς να βάλεις ότι χρώμα θέλεις, αρκεί το Vf που έχουν να σε βοηθήσει στην πτώση τάσης που ζητάς.

Γιατί όχι, δεν βλέπω κάποιο θέμα με 10-15εκ. καλώδιο (προσωπική γνώμη αν και δεν το έχω δοκιμάσει), θα το μετρήσεις όμως να δεις μετά από κάποιο χρόνο εάν κάτι αλλάζει.
Το ευτύχημα με αυτά τα shunt, είναι ότι με την πάροδο του χρόνου η ολίσθηση πάει προς τα κάτω και όχι το αντίστροφο.

Για λαμπάτο buffer θα κάνει τίποτα το φίλτρο; Καλό; Κακό; Αδιάφορο;
Επίσης τα φίλτρα για τα ιατρικά μηχανήματα είναι καλύτερα; Κάνουν για ήχο;

Μιας και έχουμε μπει σε mode αποριών, ας ρίξω και εγώ μια δικιά μου που με ταλανίζει εδώ και λίγο καιρό.

Έχω διαβάσει ότι δεν κάνει να ανάβουμε τα BiB χωρίς φορτίο. Γιατί αυτό; Αν το ανάψουμε χωρίς φορτίο τι άλλο θα γίνει εκτός από το ότι το css current θα γίνει όλο shunt?

Δεν ειμαι ο ειδικός σε αυτά, αλλά είναι σίγουρο Δημήτρη ότι θα το πάρεις στο χέρι όπως καλά γνωρίζεις.

Τώρα μάλλον ρωτάς να σου περιγραφεί η διαδικασία για ποιο λόγο καίγεται...αυτά ο Salas.

Νομίζω οτι τα γραμμικά τροφοδοτικά χωρίζονται σε εκείνα που πάνε με Voltage Mode και σε εκείνα που πάνε σε Current Mode, θαρρώ πως τα BiB πάνε με το πρώτο mode ενώ τα Reflektor με το δεύτερο και για αυτό έχουν επαυξημένες δυνατότητες στις κακοτοπιές.
Θυμάμαι όταν έφτιαχνα το πρώτο BiB από λάθος έκαψα το ένα mosfet, στο reflektor που λόγω στραβωμάρας είχα βιδώσει το ασανσέρ της κλέμας αλλά το άκρο της αντίστασης ήταν από κάτω και στην ουσία δεν πάταγε καθόλου...δεν έπαθε τίποτα παρόλο που το άναψα 2-3 φορές γιατί δεν έβρισκα τι έφταιγε...μέχρι να βάλω τα γυαλιά μου και να ξεστραβωθώ!

@ Spynet = εάν το μπάφερ είναι σκέτο μόνο του, δεν θα έβαζα φίλτρο με τη καμία. Εάν ακολουθεί dac, θα έβαζα.

Όταν sense & force δεν ειναι συνδεδεμένα να κλείνουν βρόγχο, δεν υπάρχει αναφορά τάσης και κάτι μπορεί να ξεφύγει. Αν είναι συνδεδεμένα, τότε είναι μόνο θέμα ζέστης στην ψύκτρα εξόδου/κοινή.

Θα ηθελα καποιος που γνωριζει τα Bib BJT+ στα 3.3V να απαντησει στο εξης οταν ζεσταινονται ανεβαζουν την ταση εξοδου οπως και τα Βib IRF ή την κατεβαζουν Γνωριζω πολυ καλα τα D-Reflector οτι την κατεβαζουν. Tα BIB BJT+ ομως ?

Όταν τα είχα στήσει και με BJT είχα δοκιμάσει το drift και σε ελάχιστη τάση εξόδου, νομίζω έτεινε προς τα κάτω αλλά κάνε δοκιμή με dummy γιατί δεν θυμάμαι καλά, πάνε χρόνια. Νομίζω όταν με δύο λεντ στο Vref ήταν αυτό.

Νικο ευχαριστω για την απαντηση
το θεμα ειναι οτι δεν εχω bib BJT , θελω να παρω τροφοδοτικα για analog AVCL-AVCR του DAC
Tα D-REFLECTOR προοριζονται καθαρα για ψηφιακα κυκλωματα και οχι για analog stage ?
ειδα και το γραφημα της αντιστασης εξοδου των BJT real flat...