Σημειακή αναβάθμιση Home Cinema

Panoramix

Moderator
Staff member
31 January 2012
11,964
Θεσσαλονίκη
Με τα πολλά και με τα λίγα, είπα σιγά σιγά να αρχίσω τα συμμαζέματα σε κάποια τμήματα του συστήματος μου. Έχοντας δώσει βάση στο δικάναλο κομμάτι παραμέλησα κάποια πράγματα. Αφού άρχισα να συνειδητοποιώ πως στο θέμα του δικάναλου η οποιαδήποτε αναβάθμιση (εκτός ίσως ενός πιο μαλακού και μουσικού dac που και πάλι δύσκολο) θα απαιτούσε την Άρτα και τα Γιάννενα για να ακούσω σημαντική διαφορά, είπα λοιπόν να ασχοληθώ με το home cinema που στην τελική είναι και πιο παρείστικο.

Στην αρχή σκέφτηκα να κάνω κάτι με τα surround ηχεία. Αυτή τη στιγμή για surround έχω τα tannoy sensys dc2 από το παλιό σεταπ ενώ μπροστά έχω τα pmc fb1i και το tb2 για κεντρικό. υπογούφερ είναι το επίσης παλιό velodyne vx10ii που όμως ειδικά λόγω ξύλινου πατώματος και οικοδομής δεν το παίζω καν στο τέρμα. Ο ραδιοενισχυτής είναι ο παμπάλαιος ενισχυτής marantz sr7400 με τον οποίο πρόσφατα συνειδητοποίησα ότι κάτι τρέχει αφού όταν ο δικάναλος προενισχυτής (adcom gfp 750 που με τελικό τον ομοσταυλο 555se ταίζει τα fb1i) μπαίνει σε λειτουργία passthrough ακούω από τα ηχεία βόμβο ο οποίος σταματάει όταν αποσυνδέω τα rca που ταίζουν την ανίστοιχη είσοδο στον προ. Έλπιζα να τον κρατήσω περισσότερο η αλήθεια είναι και να περάσω πρώτα σε αλλαγή προβολέα ονειρευόμενος τον epson 8100 αλλά αυτά περί ορέξεως. Για benq 1070 με βλέπω. Αφήστε που σε κανα δίχρονο το 4κ θα μας κατσικωθεί και θα το φάω το ξενέρωμα... Γενικά τις αγορές μου αρέσει να τις βλέπω με βάθος 5ετίας.

Τα προς αναβάθμιση στοιχεία είναι ο ραδιοενισχυτής λοιπόν και τα ηχεία surround. Από πλευράς χαρακτήρα τα tannoy με τα pmc είναι τελείως αλλού και δεν αφήνουν περιθώρια κατανόησης. Για τα ηχεία η πρώτη σκέψη όπως έχουμε ήδη ψιλοσυζητήσει με το συμφορουμίτη dalanik είναι κάτι σε βάσης τοποθετημένα σε έπιπλα με κάποια σχετική περιποίηση για να τα φέρω και σε συμμετρία σε σχέση με τη θέση ακρόασης. Απαραίτητη προυπόθεση είναι η φλατ απόκριση όσο αυτό γίνεται και σα λύση η καλύτερη για το περιορισμένο budget μου (400 ευρώ max) φαίνεται να είναι η αγορά μεταχειρισμένων ηχείων βάσης της Ελληνικής audio spectrum (sirene - artemis etc). Έχετε κάποια άλλη σχετική πρόταση που να ταιριάζει με το χαρακτήρα των pmc?

Ως προς τον ενισχυτή, ο sr7400 με τα tannoy (δηλωμένα small προφανώς και κροσαρισμένα στα 120hz) σα surround και το γαιδουράκι tb2 για κεντρικό δε θα έλεγα οτι είναι χαλαρός αλλά όταν ζεσταθεί δείχνει να το έχει το πράγμα με το κεντρικό. Βάζοντας πιο ζόρικα ηχεία πίσω λοιπόν, θεωρείτε πως ο marantz 6007 θα με καλύψει ή καλύτερα να ξηλωθώ λίγο παραπάνω και να πάω στον 7005 αφήνοντας το 4Κ? Ο 7007 είναι όνειρο απατηλό δυστυχώς. Με διαφορά λίγο πάνω από 300 ευρώ από τον 6007 θα μπορούσα να πω ότι αν τελικά ο 6007 παραζορίζεται παίρνω ένα τελικό ακόμα για το κεντρικό και βγαίνω στα ίδια λεφτά. Πέραν της ισχύος όμως μεταξύ των δύο μοντέλων μήπως υπάρχει ουσιαστική διαφορά και στις επιπλέον δυνατότητες και στην ποιότητα των προενισχυτικών σταδίων? Να σημειώσω πως η αγορά θα γίνει κατά 99% από έξω γιατί τα μοντέλα βγαίνουν στανταράκι 200 ευρώ πιο φτηνά σε σχέση με την Ελλάδα. Στην περίπτωση αυτή, αγοράς από Αγγλία ή Γερμανία θα ισχύει η εγγύηση στην εδώ αντιπροσωπεία? Την pioneer την έχω απορρίψει καθώς για διπλό hdmi ξεφεύγει σε χρήματα αλλά και δεν πιστεύω ότι θα πολυαγαπηθεί με τα pmc. Ενώ για denon, από μια πρόχειρη ματιά είδα πως από έξω δεν υπάρχουν κομμάτια πλέον παρά μόνο τα καινούργια μοντέλα οπότε η τιμή αρπάζει προς τα πάνω, ενώ οι marantz βγαίνουν φτηνότεροι έξω απόσο οι denon εδώ.

Re: σημειακή αναβάθμιση home cinema

Φυσικά όχι άμεσα αλλά σε τρια χρόνια από τώρα δεν είναι απίθανο. Γοητεύομαι από την ιδέα του καλύτερου ενισχυτή η αλήθεια είναι. Ψάχνοντας είδα πως ο 7005 βγαίνει μόλις 100 ευρώ λιγότερο από τον 7007 και κάποια στιγμή μπορεί να καταριέμαι τον εαυτό μου που δεν τον επέλεξα. Από την άλλη ως προς την ισχύ του 7007 σε σχέση με τον 6007 στον πρώτο δηλώνουν κατανάλωση 660w ενώ στον άλλον 650w. Βέβαια ο πρώτος ζυγίζει 13 κιλά ενώ ο άλλος 11,4 και δεν ξέρω και τι γίνεται από πλευράς μεγέθους πυκνωτών. Επίσης ο πρώτος ενσωματώνει μια τεχνολογία που λεγεται current feedback topology. Τώρα τι σημαίνει αυτό... Τέλος ο 7007 έχει audyssey multieq xt pro ενώ ο δεύτερος audyssey multieq xt. Καταλαβαίνει κανείς κάτι από αυτά?

Current feedback είναι όταν η έξοδος τροφοδοτεί την είσοδο. Στους marantz παίζει γιατί μπορούν να το έχουν. Είναι πολύ γρήγοροι ενισχυτές και έτσι, το current feedback, παρ' όλο που κάνει έναν ενισχυτή πιο αργό, οι marantz παραμένουν γρήγοροι.
Έχω την αίσθηση ότι το έχουν και οι πιο μικροί, αλλά δεν μπορώ να πάρω και όρκο αν δεν δω διάγραμμα.

Απάντηση: σημειακή αναβάθμιση home cinema

εγω πιστευω πως αξιζει τα 100 παραπανω για 7007
ημουν και εγω αναμεσα σε 3313 και 7007 αλλα ηταν 350 παραπανω ο marantz....

Το φλέγον ερώτημα τελικά είναι κατά πόσο αξίζουν τα 1000 του sr7007 σε σχέση με τα λιγότερα από 700 του sr6007. Πάντως αν κατάλαβα καλά και οι δύο επιδέχονται διενίσχυσης στο κεντρικό κανάλι, γεγονός πολύ ευχάριστο αν όντως ισχύει. Το τροφοδοτικό πάλι θα θέτει τα όρια αλλά όπως και να το κάνουμε θα είναι πιο άνετο το υπόλοιπο κύκλωμα.

ψάχνοντας βρήκα κάποια οξύμωρα. Οι μετρήσεις από πλευράς ισχύος του sr7007 είναι αυτές: http://www.hometheater.com/content/marantz-sr7007-av-receiver-ht-labs-measures
Αντίστοιχες είναι και οι μετρήσεις του sr7005. Το παράδοξο είναι ότι ενώ στο site δεν υπάρχουν μετρήσεις του 6007, υπάρχουν του 6006 και του denon 2313 που θεωρητικά είναι πάνω κάτω τα ίδια μηχανήματα και αυτές είναι έστω και ελαφρώς, καλύτερες από τους μεγάλους:
http://www.hometheater.com/content/marantz-sr6006-av-receiver-ht-labs-measures
http://www.hometheater.com/content/denon-avr-2313ci-av-receiver-ht-labs-measures
Στο σχετικό άρθρο για τον 7007 και ο συντάκτης παρουσιάζεται σχετικά απορρημένος με τη διαφορά τιμής. Ως πιθανό λόγο θεωρεί την ύπαρξη ενός συστήματος hdam (Hyper-Dynamic Amplifier Module) στα προενισχυτικά καθώς και current feedback ενώ μετά αναφέρεται στα σχόλια και η ύπαρξη ενός συστήματος antijitter.
Επίσης το άλλο οξύμωρο που προκύπτει από τις παραπάνω μετρήσεις είναι ότι ενώ ο 7007 είναι ελαφρώς πίσω από τους μικρότερους σε στερεοφωνική και επτακάναλη λειτουργία, ξαφνικά στην πεντακάναλη παίρνει κεφάλι με σχεδόν 15w ανά κανάλι.
Τι θέλω και τα ψάχνω...

Καλύτερα να μην εστιάζεις τόσο πολύ στην ισχύ αφού οι διαφορές είναι μικρές. Νομίζω ότι η σημαντικότερη διαφορά της σειράς 6000 από την 7000 δεν είναι η δύναμη αλλά το ηλεκτρονικό κύκλωμα. Τα μοντέλα της σειράς 7000 φοράνε το πολύ εξελιγμένο chip sharc dsp στα 400 MHz το οποίο διαχειρίζεται την αποκωδικοποίηση των HD formats καθώς και τα audyssey DSX και multEQ XT. Αρα είναι σαφώς πολύ πιο εξελιγμένα όσο αναφορά τον τομέα του ήχου.

Οντως. Αυτο που φοβομουνα εγινε. Μαλλον τα αξιζει τα λεφτα ο μεγαλος.

Τι θέλω και τα ψάχνω...

Κάτσε να σου πω τώρα ότι από κομμάτι σε κομμάτι, ίδιοι ενισχυτές μπορεί να έχουν διαφορά. Οπότε... .

Υπ' όψη ότι όπου να 'ναι βγαίνει ο 7008 που τινάζει τη μπάνκα στον αέρα και είναι καλύτερος από τους προκατόχους του (με 9 κανάλια). Αλλά και πάλι, θεωρώ ότι ελλείψεως κανονικού A/V σε σειρά 8xxx (έχει μόνο seperates) και οι τρεις την έχουν την ισχύ που λένε πάνω κάτω.

ο βομβος που εχεις,μπορει να ειναι βροχος γειωσης,πραγμα που σημαινει οτι και νεο ενισχυτη να παρεις,υπαρχει η πιθανοτητα παλι να εχεις βομβο.
Υποθεση κανω.

Δηλαδη υπαρξη η ανυπαρξια γειωσης; παντος ενω προ και τελικος εχουν iec με γειωση ο μαραντζ εχει μονο φασης ουδετερου.

εγω εχω πολυκαναλο και δικαναλο,ο συγκεκριμενος δικαναλος μου δημιουργουσε βροχο γειωσης(ο βομβος που λεγαμε) και οταν του εβαλα ενα καλο πολυμπριζο,σταματησε.
Με τον προηγουμενο δικαναλο δεν ειχα προβλημα.

Η αλήθεια είναι πως δεν το έψαξα έτσι. Μάλλον πρέπει σε πρώτη φάση να δοκιμάσω τα preouts του avr κατευθείαν πάνω στον τελικό. Αν συνεχίσει να αποκλείσω τον προενισχυτή έτσι. Θα παίξω και με πολυκότητες και τα σχετικά μπας και δω αλλαγή. Από πολύπριζο έχω κλέψει ένα του Έκτορα του συμφορουμίτη και φαίνεται αξιοπρεπέστατο ενώ από καλώδια πέραν του avr που φοράει το χαζομαμίσιο τα υπόλοιπα είναι supra. Θα βγάλω από το cd να το δοκιμάσω και αυτό. Λες να δοκιμάσω και από άλλη πρίζα σε άλλη γραμμή να δώσω στον avr?
Πάντως το κάνει μόνο όταν είναι συνδεδεμένα τα preouts στο htpassthrough του προ. Στο δικάναλο δεν υπάρχει θέμα.

κανε τη δοκιμη,αλλα μαλλον το ιδιο θα σου κανει.
Πρεπει να δοκιμασεις και με τις γειωσεις των φις,καλυπτοντας τες με μονωτικη.
Ειναι λιγο μανουρα το θεμα.

το ιδιο παθαινω και εγω με το σαμπ το velodyne.οταν δεν ειναι συνδεμενο στον ενισχυτη κανει θορυβο και αν ακουμπησω τα βυσματα με πεταει το ρευμα......

Πάντως χτες που ασχολήθηκα είδα πως από πλευράς πολικότητας ή με άλλο καλώδιο αλλαγή δεν υπάρχει. Συνδέοντας είτε απευθείας τον τελικό είτε μέσω του προενισχυτή το αποτέλεσμα ήταν βόμβος όταν ο avr ήταν σε standby, ίσως λίγο λιγότερος βόμβος όταν ο avr ήταν αναμμένος και καθόλου βόμβος όταν ο avr ήταν τελείως κλειστός. Τωρα η αλήθεια είναι πως από μηχανήματα που έχουν φτιαχτεί να παίζουν με γείωση δεν ψήνομαι καθόλου να την αφαιρέσω :(
Αναρωτιέμαι μήπως το θέμα προκύπτει από το ότι ο avr δεν έχει γείωση ενώ οι προ και τελικός έχουν... Επίσης για να πειραματιστώ έπρεπε να κλείσω και το μετασχηματιστή της Αθηνάς των Τσακιριδαίων και να τα συνδέσω όλα πάνω στην έξοδο της που έχει μόνο τα φίλτρα γιατί και ο μετασχηματιστής της μου έβγαζε βόμβο. Μικρότερο μεν αλλά έβγαζε. Δεν είμαι σίγουρος μήπως βέβαια από εκεί ο βόμβος ήταν αποτέλεσμα των δονήσεων που έχει ο Μ/Σ όταν λειτουργεί και όχι θέμα της Αθηνάς αυτό καθ εαυτό.

οταν σου λεω να αφαιρεσεις τη γειωση,δεν εννοω μονιμα,αλλα να δεις αν αλλαζει κατι.
Να αποκλεισεις δηλαδη το ενδεχομενο να ειναι η γειωση.

Μάλλον τα κατάφερα να απομονώσω τις γειώσεις στον προ και τον τελικό βάζοντας μονωτική ταινία πάνω στο σχετικό ακροδέκτη που κάνει ένωση με τη πρίζα του πολύπριζου. Ο βρόχος συνέχισε. Να θεωρήσω πως το ενδεχόμενο αυτό έχει αποκλειστεί?

θα σε απογοητευσω,οχι.
Υπηρχε ομως πιθανοτητα,το ιδιο μου εκανε και μενα.
Το μπερδεμα νομιζω οτι προκαλειται,απο τις διαφορετικου τυπου γειωσεις που χρησιμοποιουν οι πολυκαναλοι.
Αν βεβαια ειναι βροχος γειωσης και δεν ειναι κατι αλλο.
Δοκιμασε να βγαλεις και ολα τα καλωδια (εκτος των ηχειων βεβαια)και ν'αφησεις μονο τη συνδεση των δυο ενισχυτων.
Δυστυχως δεν μπορω να σε βοηθησω παραπανω.