Σκέφτομαι για Άγιο Όρος...

Re: Σκέφτομαι για Άγιο Όρος μετά το Πάσχα...

Λοιπόν έτοιμες και οι κρατήσεις διαμονής. Έχουμε και λέμε. Πρώτη μέρα 3/7 κράτηση για τέσσερις στη μονή Γρηγορίου και για τέσσερις στη μονή Ξενοφώντος. Την επόμενη 4/7 κράτηση για όλους στη μονή Μεγίστης Λαύρας. Την τρίτη ημέρα 5/7 κράτηση για όλους (7) στη Μονή Βατοπεδίου.

Τώρα έχουμε μόνο κράτηση στα ακτοπλοικά.

Ευχαριστούμε ξανά για την οργάνωση και την συνολική βοήθεια. Την κράτηση για τα ακτοπλοοικά την κάνουμε ατομικά μέσω ιντερνετ ή μπορούμε να τα βγάλουμε επιτόπου;

Εφ όσον κλείσατε διαμονητηριο για συγκεκριμένη μερα μπαίνετε με το πλοίο της γραμμής εκεινη τη μερα βγαζοντας εισιτήριο μισή ωρα πριν.
Αν θα μπείτε με ταχυπλοο θέλει τηλεφ κρατηση

το πλοίο της γραμμής είναι μεγάλο (παντόφλα) και είναι υπολογισμένο για τον κόσμο που παίρνει καθημερινά διαμονητήρια (200-250 δεν θυμάμαι πόσοι επιτρέπεται να μπούν).
τα ταχύπλοα είναι έξτρα δρομολόγια για μέσα και έξω, χωράνε λίγο κόσμο και φυσικά είναι πολύ πιό ακριβή πολυτέλεια. Και θέλουν τηλεφωνική κράτηση.

όπως αντίστοιχα αφού μπείτε (αν πάτε Δάφνη) με της γραμμής, εκεί σας περιμένει ανταπόκριση με τα πούλμαν (τρόπος του λέγειν 30ετίας και με πρώτη πάνε) για να πάτε Καρυές ή τις βασικές διασταυρώσεις προς μοναστήρια.

όλα αυτά είναι υπολογισμένα για τους ημερήσιους που μπαίνουν μέσα.
Όλα τα άλλα ταχύπλοα και λεφωρειάκια ταξί θέλουν κλείσιμο και ...χρήμα.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

αλλά βλέπω εσείς δεν θα κατεβείτε Δάφνη, αλλά Μονή Γρηγορίου.
Συνεπώς 4η μέρα από Βατοπέδι θα πάτε Καρυές πόδι το πρωί και μετά θα πάρετε τα πούλμαν για Δάφνη και μετά έξω με της γραμμής
(εκτός αν ο Βλάσης έχει κάτι άλλο στο νού του, αλλά υποθέτω παρακολουθεί).

Επίσης δεν ξέρω αν ειπώθηκαν να πω κανά δυό απαραίτητα...
πάρτε
μικρό φακό
παντόφλες (αν θέλετε - συνήθως δίνουν)
ένα κατωσέντονο πανωσέντονο (κάπου δίνουν)
ένα προσόψι
Πάρτε αντικουνουπικό, καπέλο, αλλαξιές (για 4 μέρες), ανοιχτόχρωμα ρούχα, ένα μπουφανάκι πχ αντιανεμικό και αδιάβροχο, παπούτσια τρέκινγκ ή γενικώς αρβυλάκια ξεκούραστα.
Φωτ μηχανές κλπ τα καλύψαμε.
Ξηρά τροφή για δύσκολους στο φαί. Νομίζω είναι νηστεία τώρα, άρα μπαίνετε Παρασκευή = θεωρητικά αλάδωτο. ΣΚ κάτι καλύτερο θα έχει.
Πχ, κρακεράκια, μπισκοτάκια, σοκολατίτσες πάρτε από το σούπερ της γειτονιάς σας γιατί ακόμα και Ουρανούπολη θα είναι ακριβά.
Νεράκι επίσης.
Πάρτε πολύμπριζα ή ταφ γιατί ακόμα και όπου έχει ρεύμα (σχεδόν παντού) θα γίνεται ουρά ποιός θα φορτίσει πρώτα και τί.
Ψώνια αναμνηστικά στις Καρυές ή Δάφνη πριν φύγετε. Ίσως και στις μονές κάποιο κομποσκοίνι, βιβλιαράκι κλπ.
Ταυτότητα SOS. Χωρίς = δεν μπαίνετε.

Δεν κάνει ζέστη γι αρβυλακια; ;

Χαμηλό αθλητικό δεν ;;

Καλησπέρα σας,

Στέλιο πολύ λυπήθηκα που δεν τα κατάφερες... πραγματικά κρίμα!!! Μου φάνηκε περίεργο που δεν δέχθηκαν ούτε την ατομική είσοδο για τάμα... Την επόμενη φορά θα σου στείλω ΠΜ από νωρίς.

Για τους υπόλοιπους.
1. Θα μπούμε με το πρωινό δρομολόγιο του πλοίου Αγία Άννα. Φεύγει από την Ουρανούπολη για το Άγιο Όρος στις 06.30 επομένως εμείς θα έχουμε φύγει από τη Θεσσαλονίκη στις 04.00. Θα πάρω τηλέφωνο εγώ στο Γραφείο Προσκυνητών και θα ζητήσω τα διαμονητήρια να είναι πρωί στο καράβι.
2. Κράτηση θα κάνω και στο ταχύπλοο από τη Μεγίστη Λαύρα προς το Βατοπέδι. Ουσιαστικά δεν χρειάζεται αλλά καλό είναι να λαμβάνουμε τα μέτρα μας.
3. Στην επιστροφή από βατοπέδι στις Καρυές θα δηλώσουμε από το βράδυ στο λεωφορειάκι, άρα θα γλυτώσουμε το περπάτημα.

Όλα όσα ανέφερε ως εξοπλισμό ο Δημήτρης ισχύουν. Θα έλεγα αντί για προσόψι μια πετσέτα μπάνιου. Το αντικουνουπικό ας είναι ένα ή δυο, δεν είναι ανάγκη να έχουν όλοι. Το ίδιο και τα ταύ για τις πρίζες. Τα αρβυλάκια μάλλον είναι υπερβολή , άλλωστε δεν θα έχουμε καθόλου περπάτημα. Τα αθλητικά είναι μια χαρά αλλά αποφύγετε τα έντονα χρώματα που είναι σητ μόδα (π.χ. ροζάκια, κιτρινάκια, κλπ.) Το ίδιο και στις στάμπες στα Τ-shirts. Καλό είναι να μην υπάρχουν. Προσωπικά δεν πήρα ποτέ παντόφλες. Βολεύομαι με τα παπούτσια.

Επίσης καλό είναι να έχετε μαζί σας ένα μακρυμάνικο πουκάμισο διότι τον τελευταίο καιρό ολοένα και πιο συχνά βλέπω γκρίνια για τα κοντομάνικα.

Δημήτρη πού θα σε βρούμε;

Δεν βλέπω συνάντηση. ...
Θα ειμαι απο Δευτέρα μεσα αλλα για λιγο. Υπάρχει και επόμενη είσοδος που δεν εχει καθοριστεί ακόμα

Καλό προσκύνημα και καλά να περάσετε .
Καλό είναι να αφήσετε ένα αυτοκίνητο στο λιμάνι στην Ιερισό ... 11.45 πμ έχει δρομολόγιο απο Βατοπαίδι -Ιερισό με το ''ΠΑΝΑΓΙΑ'' καθημερινά
( αν έχει λίγο καιρό και δεν πάει Ιβήρων φευγει και στις 10.00 ) για να γλυτώσετε την ταλαιπωρία της Δάφνης.
Βατοπαίδι είμαι ότι θελήσεται με χαρά να βοηθήσω αν μπορώ .
Αργύρης

Ευχαριστούμε πολύ για τις συμβουλές. Έχουμε διανυκτέρευση στο Βατοπέδι στις 5/7. Αν είσαι εκεί με χαρά να βρεθούμε.

Αυτοκίνητο θα έχουμε αφημένο στη Δάφνη καθώς από εκεί θα ξεκινήσουμε τα χαράματα με το Αγία Άννα. Όμως θα πάρω το τοπικό ΚΤΕΛ από Ιερισσό για Δάφνη και θα το πάρω.

Όλα τα 'χε η Μαριωρή... Στο όρος ψηφίζουνε(-με)? :flipout:

Εγώ ψηφίζω Άγιον όρος.
Αν ψήφιζα στο δημοψήφισμα θα ήμουν στο ΌΧΙ για λόγους συνειδησεως και όχι κομματικούς.

Εγώ προσωπικά πιστεύω πως δεν έχω το δικαίωμα να απέχω από ένα τόσο σημαντικό γεγονός που κρίνει το μέλλον μου. Επομένως, αν τελικά επιβεβαιωθεί το δημοψήφισμα, με βαριά καρδιά θα απέχω από το προσκύνημα

-2 λοιπόν και αναμένουμε και τους υπόλοιπους.
Κάθε άποψη σεβαστή γιατί η δημοκρατία είναι μεγαλείο.

Απάντηση: Σκέφτομαι για Άγιο Όρος μετά το Πάσχα...

Παρακολουθώ το νήμα και με μεγάλη στεναχώρια δεν συμμετείχα στο προσκύνημα, για καθαρά προσωπικούς λόγους, αν και είχα εκδηλώσει ενδιαφέρον από την αρχή. Έχω επισκεφθεί το Όρος για μια συνεχή δεκαετία, με την ίδια ομάδα προσκυνητών, και ήθελα να το επαναλάβω με τους φίλους από το forum που έχω γνωρίσει.

Αν είχα το (σημερινό) δίλημμα, θα ακολουθούσα το πρόγραμμα γιατί πιστεύω, όπως ο Παναγιώτης, ότι αυτές οι ευκαιρίες δεν παρουσιάζονται κάθε μέρα, ακόμη και αν πραγματοποιηθεί, τελικά, το δημοψήφισμα.

Προφανώς, κάθε άποψη (πρέπει να) είναι σεβαστή και συμφωνώ απόλυτα (στο θέμα αυτό) με τον Παναγιώτη.

Μέχρι τέλους θα παλεύω με τη συνείδηση μου για να αποφασίσω. Δεν είμαι σίγουρα εκτός. Μη με ξεγραψετε ακόμη.

Έχω να πάω στο Άγιο Όρος 11 χρόνια.
Μου δίνεται η ευκαιρία να επισκεφτώ ξανά το περιβόλι της Παναγιάς και μάλιστα με φίλους.
Φίλους καθημερινούς άσχετα αν δεν υπάρχει η οπτική επαφή.
Η ζωή μου ανέκαθεν ήταν ΟΧΙ σε κάθε προδότη της πατρίδας μου.
Το έδειχνα και το δείχνω καθημερινά στη ζωή μου αγαπώντας της πατρίδα μου και τους συνανθρώπους μου,
οπότε πιστεύω ότι όλα αυτά επηρεάζουν πιο πολύ το μέλλον της χώρας μου από μία ψήφο την ερχόμενη Κυριακή.
Και τελειώνω με μια προσωπική λεπτομέρεια.
Πριν 4-5 μέρες πήρα τηλέφωνο τον πνευματικό μου στη Μονή Γρηγορίου τον πατέρα Ιγνάτιο για να τον πληροφορήσω για τον ερχομό μου στις 3 Ιουλίου στη Μονή.
Θα είναι όλες αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη και είχε προγραμματίσει να επιστρέψει στο Άγιο Όρος στις 3 Ιουλίου.
Στις συμπτώσεις και στην τύχη δεν πιστεύω οπότε δεν μπορώ να αγνοήσω τα σημάδια.
Το Ταξίδι στο Άγιο Όρος είναι ταξίδι ψυχής και εσωτερικής παρακίνησης.
Ναι είναι και η φωτογραφία και η παρέα αλλά πάνω από όλα είναι και το πάτημα πάνω στο μικρό αλλά κοντινότερο στον ουρανό σκαλάκι.
Ούτε στιγμή δεν μπήκα στο δίλημμα από εχτές που έμαθα για το δημοψήφισμα.
Άγιον Όρος χωρίς πίεση ή αγανάκτηση δεν είναι υποχρέωση είναι επιλογή.

Απάντηση: Σκέφτομαι για Άγιο Όρος μετά το Πάσχα...

Συγχαρητήρια για το κείμενο που έγραψες και, κυρίως, για την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων που έβαλες.
Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τον Παναγιώτη.

Μάκη υπερβολικός είσαι.
Ωστόσο και εγώ χαίρομαι που εδώ μέσα έχω γνωρίσει τόσους πολλούς αξιόλογους ανθρώπους.