Σκέφτομαι για Άγιο Όρος...

Re: Σκέφτομαι για Άγιο Όρος μετά το Πάσχα...

Βλάση εχεις ρεύμα τελικά.
Το σκέφτεσαι να κατέβεις στις επόμενες εκλογές;

δεν με ενδιαφέρει η πολιτική Παναγιώτη. Έχω ήδη αρνηθεί δυο φορές να είμαι υποψήφιος, τη μια σε κόμμα εξουσίας. Η πολιτική χρειάζεται πλέον πιο νέους ανθρώπους.

Απάντηση: Σκέφτομαι για Άγιο Όρος μετά το Πάσχα...

https://youtu.be/7y8QKc9I3vw

Είδα αυτή τη δουλεία ενός Ρώσου και σκέφτηκα να τη μοιραστώ μαζί σας.

Η εποχή που τράβηξε τα πλάνα είναι Άνοιξη, ενώ εμείς σχεδιάζουμε το προσκύνημα για καλοκαίρι, αλλά στα 9 λεπτά παρουσιάζει πολλές μονές και χαρακτηριστικά μέρη του Όρους, που αξίζει να τα δουν όχι μόνο όσοι δεν το έχουν επισκεφθεί αλλά και όσοι έχουν πάει.

Παναγιώτη, ο στρατιώτης δεν πάει στον πόλεμο χωρίς όπλα, εκτός αν είναι ... γιωτάς ...

Μέσα κι εγώ για Ιούλιο, αν και φοβάμαι μήπως είμαστε ήδη πολλοί...

Μπορούμε να χωρίσουμε σε δυο ομάδες - τυπικά τουλάχιστον...

Ο Βλάσης έχει τη γνώση για το ποιοι και πως.
Αναμένουμε τη δική του πληροφόρηση.

Οι 4 πρώτοι που μου έδωσαν τα στοιχεία τους (ΑΔΤ, Ονοματεπώνυμο κι όνομα πατρός κι έτος γέννησης) έχουν πλέον άδεια εισόδου για 3/7. Όποιος θέλει να μας ακολουθήσει, ας μου στείλει με ΠΜ τα στοιχεία του.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Μάκη μου έδωσες ακόμη έναν λόγο να πάρω μαζί την panasonic.

Παναγιώτη να ξέρεις ότι η λήψη βίντεο απαγορεύεται στο Όρος.

Δεν εχω στειλει τα στοιχεια μου μιας και μου ειναι αδυνατον (και) το ΣΚ 4-5/7 ...

Δεν εχω στειλει τα στοιχεια μου μιας και μου ειναι αδυνατον (και) το ΣΚ 4-5/7 ...

Κρίμα Ντίνο... μήπως να μου στείλεις τα στοιχεία σου να κάνω κράτηση, μήπως κι αλλάξει κάτι; Διότι αν τελικά ελευθερώσεις εκείνο το ΣΚ, θα μπορέσεις να πάμε παρέα. Αν όχι απλώς θα χαθεί η κράτηση. Αν δεν κάνεις κράτηση και τότε συμβεί κάτι κι ελευθερώσεις το ΣΚ, δεν θα μπορέσεις να μας συνοδεύσεις.

pm εστάλθει. Αν υπάρχει χώρος για έναν ακόμη

Καλησπέρα σας... πλέον όλοι έχετε άδεια εισόδου για το Άγιο Όρος για τις 3/7. Ο καθένας ονομαστικά. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν συμβεί κάτι σε μένα ή και σε κάποιους από εμάς, τότε κάποιος ή κάποιοι απλώς θα πάνε στην Ουρανούπολη, στο Γραφείο Προσκυνητών, θα δώσουν το ΑΔΤ τους και θα πάρουν το πολυπόθητο διαμονητήριο για την είσοδο τη συγκεκριμένη ημέρα.

Σήμερα το βράδυ, καλώς εχόντων των πραγμάτων θα σας κάνω ένα πρόγραμμα, λίγο περίπλοκο, αλλά ο σκοπός του είναι από τη μια να δούμε όσο το δυνατόν περισσότερα και με φωτογραφικό ενδιαφέρον, κι από την άλλη να μπορέσουμε να είμαστε μαζί όλοι για μια ή για δυο διανυκτερεύσεις. Επίσης, αν κάποιος, κάποιοι θέλουν να εξομολογηθούν, έστω για πρώτη φορά στη ζωή τους (για όλους και όλα υπάρχει η πρώτη φορά) να υπάρχει η δυνατότητα αυτή και ο εξομολόγος να τους αντιμετωπίσει σαν νέους στο μυστήριο κι όχι με υπερβολική αυστηρότητα.

Θα δείτε για 1-2 μέρες το πρόγραμμα, όπως θα το γράψω εδώ στο νήμα (και πάνω στο χάρτη) και αν δεν υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις, τότε να κάνω κρατήσεις και στις μονές, ώστε να κλείσουμε με τα διαδικαστικά.

Επίσης καλό είναι, τώρα που έχουμε τσεκάρει είσοδο-έξοδο (είσοδος 3/7 έξοδος 6/7 ) να δείτε οι Αθηναίοι τις πτήσεις Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Συμφέρουν και σίγουρα θα είστε πιο ξεκούραστοι.

Από θεσσαλονίκη μάλλον θα είμαστε δυο αυτοκίνητα, άρα δεν θα υπάρξει πρόβλημα στο πήγαινε έλα Ουρανούπολη.

Μην ντραπείτε να ρωτήσετε οτιδήποτε, είτε εδώ στο νήμα, είτε με ΠΜ.

Ο Θεός να μας αξιώσει να βρεθούμε και να πάμε.
Έχω πνευματικό στη μονη Γρηγορίου και θα με εξυπηρετούσε να περάσουμε από εκεί.
Όπως και να έχει όμως ακολουθώ το πρόγραμμα που θα ορίσει ο Βλάσης απο την στιγμή που είναι και ο οργανωτής του ταξιδιού.
Με ryanair θα πάω και θα γυρίσω Αθήνα στις 2/7 και 6/7 οποίος θέλει να πετάξει μαζί μου για παρέα ας μου στείλει pm να του στείλω τις ώρες των πτήσεων μου.

Ο Θεός να μας αξιώσει να βρεθούμε και να πάμε.
Έχω πνευματικό στη μονη Γρηγορίου και θα με εξυπηρετούσε να περάσουμε από εκεί.
Όπως και να έχει όμως ακολουθώ το πρόγραμμα που θα ορίσει ο Βλάσης απο την στιγμή που είναι και ο οργανωτής του ταξιδιού.
Με ryanair θα πάω και θα γυρίσω Αθήνα στις 2/7 και 6/7 οποίος θέλει να πετάξει μαζί μου για παρέα ας μου στείλει pm να του στείλω τις ώρες των πτήσεων μου.

Θα περάσουμε οπωσδήποτε.

Πρόταση προγράμματος

Ξημερώματα Παρασκευής (περίπου 3,45 πμ.) αναχώρηση από Θεσσαλονίκη με τα δικά μας αυτοκίνητα. Όποιοι ταξιδιώτες έχουν έλθει από την Αθήνα και διανυκτερεύσει στη Θεσσαλονίκη θα τους μαζέψουμε από τα ξενοδοχεία τους.
Άφιξη στην Ουρανούπολη στις 5.45 περίπου.
Αναχώρηση στις 6.30 με το καράβι Αγία Άννα. Θα δούμε με το σούρουπο κάποια κελιά μοναχών, σκάλες μονών και τις μονές Δοχειαρίου, Ξενοφώντος, Αγίου Παντελεήμονος.
Άφιξη στη Δάφνη (μικρό λιμάνι Αγίου Όρους) στις 7.45. Εμείς θα συνεχίσουμε την κρουαζιέρα μας με κατεύθυνση τη μύτη του Άθωνα. Θα δούμε από το καράβι τις μονές Σιμωνόπετρα, Γρηγορίου, Διονυσίου, Αγίου Παύλου και τις σκήτες Νέα Σκήτη, Αγία Άννα, τα Κατουνάκια και τα απόκρημνα Καρούλια. Δεν θα σταματήσουμε, αλλά θα πάρουμε το δρόμο της επιστροφής με το καράβι.
Εκεί θα γίνει το split. Προτείνω οι μισοί να διανυκτερεύσουν στη μονή Γρηγορίου. Μπορούν είτε να πάνε με το καράβι Αγία Άννα κατευθείαν στη μονή (που είναι πάνω στο κύμα και να φθάσουν εκεί στις 9.45. Είτε να αποβιβαστούν κάπου αλλού (π.χ. είτε στη σκήτη της Αγίας Άννας που είναι πολύ φωτογραφική σκήτη, είτε στη Νέα Σκήτη είτε στη μονή Αγίου Παύλου. Προσωπικά θα τα έκανα όλα. Δηλαδή θα κατέβαινα στην Αγία Άννα, θα ανέβαινα με τα πόδια στο κέντρο της σκήτης (1845 σκαλοπάτια μετρημένα) κι από εκεί με κατηφόρα θα πήγαινα στη Νέα Σκήτη, που επίσης είναι πολύ φωτογραφική κι έχει πολλά πλάνα. Στις δυο σκήτες κανείς δεν θα σας πει τίποτε για τρις μηχανές, μάλιστα στη Νέα Σκήτη υπάρχει κι ο παπά Νίκονας (Νικονιαν) που θα τον βρείτε από το αυτοκόλλητο της ΝΙΚΟΝ στην εξώπορτά του. Η μονή Αγίου Παύλου από τη Νέα Σκήτη είναι 30 λπτ. Με τα πόδια. Ωραία ανακαινισμένη μονή. Μετά κατεβαίνουμε με τα πόδια στη θάλασσα, στο μώλο, από όπου θα περάσει και πάλι (για δεύτερη φορά) η Αγία Άννα στις 14.45. Αν είστε εκεί θα σας πάρει και θα σας αφήσει στη μονή Γρηγορίου. Εκεί θα μείνει το πρώτο γκρουπ. Μην ανησυχείτε, το μεσημέρι θα έχει ύπνο, άρα θα ξεκουραστείτε. Διανυκτέρευση.
Το δεύτερο γκρουπ θα συνεχίσει για τη Δάφνη, όπου θα φθάσει στις 10.30. Θα ρεμπελέψει και θα περιμένει το μεγάλο φέρρυ, που θα έλθει στις 12.00. Θα πάρει το φέρρυ της επιστροφής με προορισμό τη μονή Ξενοφώντος, όπου προβλέπεται διανυκτέρευση. Είτε θα πάρει κατευθείαν στη μονή, είτε θα κατεβεί στη μονή Αγίου Παντελεήμονος, όπου θα ανεβεί και θα προσκυνήσει και με πολλή πολλή προσοχή θα βγάλει και καμιά φωτογραφία, διότι ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ Της ΜΟΝΗΣ. Από εκεί με το παραλιακό μονοπάτι πηγαίνουμε στη μονή Ξενοφώντος, όπου θα έχει διανυκτέρευση. Προαιρετικά επίσκεψη στη μονή Δοχειαρίου. Ωραία μικρή μονή αλλά ζόρικοι οι μοναχοί και κυρίως ο ηγούμενος, άρα η φωτογράφιση εντός της μονής ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ.
Και τα δυο γκρουπ θα ακολουθήσουν από το μεσημέρι και μετά το πρόγραμμα της κάθε μονής, δηλαδή ύπνο μεσημεριανό, μετά εκκλησία (εσπερινός), τράπεζα (δηλαδή φαγητό όλοι μαζί), μετά απόδειπνο στην εκκλησία και προσκύνηση των αγίων λειψάνων. Είναι και η καλύτερη ώρα για εξομολόγηση. Υπόψη ότι είναι Παρασκευή, επομένως αυτή τη μέρα το φαγητό θα είναι αλάδωτο.
Και οι δυο μονές έχουν φάτσα δυτικά άρα θα έχουν πολύ έντονο σούρουπο με magiclight ίσως και bluelight. Ειδικά στη Γρηγορίου. Πολλές καλές ευκαιρίες για φωτογράφιση.
Την επόμενη ημέρα Σάββατο ξύπνημα προαιρετικό ξημερώματα ή πριν το ξημέρωμα και πηγαίνουμε στην εκκλησία για όρθρο (εγώ τουλάχιστον το αποφεύγω) κ αι για θεία λειτουργία. Μετά τη Θεία Λειτουργία θα έχει τράπεζα, δηλαδή φαγητό. Και θα είναι καλό. Το πρώτο γκρουπ θα είναι στο μώλο στις 10.30 για να πάρει το καράβι για Δάφνη. Θα φθάσει στις 11.10. Εκεί θα περιμένει το άλλο γκρουπ, που θα έλθει από την Ξενοφώντος.
Το δεύτερο γκρουπ, θα ακολουθήσει το ίδιο πρόγραμμα. Δηλαδή εκκλησία και φαγητό και θα τελειώσει περίπου στις 9.00 το πρωί. Το καράβι, το μεγάλο φέρρυ, θα περάσει στις 11.00 περίπου και θα φθάσει στη Δάφνη στις 12.00. Εκεί μαζί με τους υπόλοιπους που θα έχουν φθάσει από τη Γρηγορίου θα πάρουμε όλοι μαζί το λεωφορείο για Καρυές, την πρωτεύουσα του Αγίου Όρους. Μισή ώρα διαδρομή. Στις Καρυές δεν θα έχουμε καθόλου ελεύθερο χρόνο. Θα πάρουμε απευθείας το σχετικό ταξί Mercedes 4X4 βανάκι που θα μας πάει στη ρουμανική σκήτη του Τιμίου Προδρόμου, που είναι η πιο κοντινή στη μύτη. Εκεί φωτογραφίες κλπ. Επίσκεψη μέχρι τη μύτη, όπου θα δούμε τη σημαία, ίσως και το μοναχό που χαιρετά τα πολεμικά αεροσκάφη. Όποιος θέλει κατεβαίνει και στο πολύ απόκρημνο σπήλαιο του Αγίου Αθανασίου.
Στη συνέχεια με το πόδι και ακολουθώντας χωματόδρομο χωρίς κροκάλες και χωρίς καμιά υψομετρική διαφορά, θα πάμε προς τη Μονή Μεγίστης Λαύρας, όπου θα διανυκτερεύσουμε όλοι μαζί, ναι όλο το γκρουπ. Μεσημεριανή κατάκλιση δεν θα έχει διότι θα έχουμε φθάσει απομεσήμερο. Απόγευμα κανονικά εκκλησία (εσπερινός) στη συνέχεια τράπεζα (φαγητό), απόδειπνο στο ναό. Θα υπάρχει και ώρα για βόλτα φωτογραφική (σούρουπο γαρ και blue light αλλά πιο περιορισμένα τα θέματα σε σχέση με την άλλη πλευρά).
Την Τρίτη ημέρα. Το πρόγραμμα λέει ότι κανονικά περιμένουμε το βανάκι για να μας γυρίσει στις Καρυές. Όμως παραδοσιακά το βανάκι έρχεται πολύ νωρίς, δηλαδή στις 07.30-08.00 άρα δεν προλαβαίνει κανείς ούτε να τελειώσει η πρωινή εκκλησία, ούτε την πρωινή τράπεζα και φυσικά δεν προλαβαίνει να βγάλει φωτογραφίες. Γι αυτό προτείνω να μην πάρουμε το βανάκι, αλλά να περιμένουμε το καινούριο καράβι που έρχεται από την Ιερισσό. Αυτό φθάνει μέχρι τον κόλπο της Μορφονού στις 10.30. Θα είμαστε εκεί την ώρα που πρέπει. Είτε με άλλο βανάκι είτε με το πόδι. Επιβίβαση στο καράβι μέχρι τη μονή Βατοπεδίου. Περίπου 50 λεπτά διαδρομή με το καράβι και θα δούμε αρκετές μονές (Καρακάλλου, Ιβήρων, Σταυρονικήτα, Παντοκράτορος), και σκάλες (τουλάχιστον 3) και μερικά κελιά.
Άφιξη στο Βατοπέδι σχετικά νωρίς, πριν το μεσημέρι. Όποιος θέλει ξεκούραση, όποιος θέλει μπορεί να επισκεφθεί είτε τη σκήτη του Αγίου Δημητρίου (κοντινή απόσταση), είτε τα ερείπια της παλιάς Αθωνιάδας. Αλλά και η μονή έχει ωραίες γωνίες για φωτογράφιση. Το απόγευμα εκκλησία, τράπεζα, απόδειπνο, ανάπαυση και –μάλλον- ομιλία από τον ηγούμενο γέροντα Εφραίμ.
Την επόμενη ημέρα το πρωί εκκλησία, τράπεζα και με βανάκι πάμε στις Καρυές. Θα έχουμε λίγη ώρα για φωτογράφιση στα στενά των Καρυών (πολύ γραφικά) και επίσκεψη στο ναό του Άξιον Εστί. Από εκεί λεωφορείο και κάθοδος στη Δάφνη. 12.00 θα πάρουμε το καράβι για έξω. 15.30 θα βρισκόμαστε στον Άγιο Πρόδρομο για σουβλάκια στον Μιλτιάδη. Μετά Θεσσαλονίκη.

Αν κάποιος επείγεται, μπορεί να πάρει το ταχύπλοο και να είναι στην Ουρανούπολη στις 12.30 και στις 15.00 στη Θεσσαλονίκη.

Δείτε το πρόγραμμα και πάνω στο χάρτη και τα ξαναλέμε...

Βλάση είσαι Αρχηγός.
Αυτή τη στιγμή η ryanair έβγαλε σε προσφορά 2/7-6/7 με 34 ευρώ!
Εγώ πριν λίγες μέρες έδωσα 43 ευρώ.:bigcry:
Γρηγορίου δηλώνω ότι θέλω να πάω λόγω του πνευματικού μου αλλά και γνωστού συνομηλίκου μου από Τήνο που είναι πια εκεί μοναχός.

Καλημέρα.
Ευχαριστούμε για το πρόγραμμα. Προσωπικά, ερχόμενος από Βόλο θα βάλω μια διανυκτέρευση Πέμπτη Ουρανούπολη. Για την Παρασκευή όποιο γκρουπ βολέψει. Θα προτιμούσα σε αυτό με το περισσότερο περπάτημα, γύρισμα.

Θα πω μονο οτι σας ζηλευω (με την καλυτεροτερη των εννοιων) πααααρα πολυ, και θα ηθελα να ειμαι παρεα.