Σκέφτομαι για Άγιο Όρος...

Απάντηση: Σκέφτομαι για Άγιο Όρος μετά το Πάσχα...

.
τον Σεπτεβριο εχω πολυ δουλεια λογω τουρισμου
no problem τα παραταω και ερχομαι

Παναγιωτη εκτος απο φωτο θελουμε και περιγραφη εντυπωσεις του οδοιπορικου !

Re: Σκέφτομαι για Άγιο Όρος μετά το Πάσχα...

και κάποιες φωτογραφίες του οδοιπορικού
πρώτο βράδυ Ουρανούπολη
19481346809_3019f6625a_z.jpg
[/url]2015-07-02 ouranoupoli port_R003048 by miltos, on Flickr[/IMG]

Εν πλω για Μονή Γρηγορίου
19667997645_ca1999866f_z.jpg
[/url]2015-07-03 en plo pros moni grigoriou_R003059 by miltos, on Flickr[/IMG]

19480026290_4b02046524_z.jpg
[/url]2015-07-03 en plo pros moni grigoriou_R003061 by miltos, on Flickr[/IMG]

19641849356_fb42a90035_z.jpg
[/url]2015-07-03 en plo pros moni grigoriou_R003062 by miltos, on Flickr[/IMG]

Στην μονή Αγίου Γρηγορίου

19047135973_61dc9b6074_z.jpg
[/url]2015-07-03 moni grigoriou__R003063 by miltos, on Flickr[/IMG]

19480054768_e4c18c95c9_z.jpg
[/url]2015-07-03 moni grigoriou__R003064 by miltos, on Flickr[/IMG]
Άποψη της Μονής Γρηγορίου επιστρέφοντα από Κατουνάκια
19481487059_e8a803acfb_z.jpg
[/url]2015-07-04 moni grigoriou_R003081 by miltos, on Flickr[/IMG]
Στο λιμάνι της Δάφνης περιμένοντας το λεωφορείο για Καρυές
19481467189_768111e591_z.jpg
[/url]2015-07-04 dafni port_R003082 by miltos, on Flickr[/IMG]

Μονή Μεγίστης Λαύρας

19668136385_fca308ff6c_z.jpg
[/url]2015-07-04 moni megistis lavras_R003085 by miltos, on Flickr[/IMG]

19045385674_c4ca82c551_z.jpg
[/url]2015-07-04 moni megistis lavras_R003088 by miltos, on Flickr[/IMG]

Στο λιμανάκι της Μορφονού περιέντας το ταχύπλοο για Μονή Βατοπεδίου
19480164350_f4b3089cfc_z.jpg
[/url]2015-07-05 limani morfonou_R003101 by miltos, on Flickr[/IMG]

19045601904_ba9ffb510b_z.jpg
[/url]2015-07-05 limani morfonou_R003106 by miltos, on Flickr[/IMG]

Και τέλος Μονή Βατοπεδίου
19045620774_43c8149f82_z.jpg
[/url]2015-07-05 moni batopediou_R003119 by miltos, on Flickr[/IMG]

19047017503_e8931bfe24_z.jpg
[/url]2015-07-05 moni batopediou_R003122 by miltos, on Flickr[/IMG]

Μίλτο είσαι κρυφή δύναμη τελικά.
Αθόρυβα την έκανες τη δουλειά σου.:a0210::SFGSFGSF:

Μίλτο είσαι κρυφή δύναμη τελικά.
Αθόρυβα την έκανες τη δουλειά σου.:a0210::SFGSFGSF:

Ευχαριστώ Παναγιώτη. Το χρώμα το αφήνω σε εσένα

Μιλτο κάποιες έχουν εντυπωσιακά κάδρα αλλά γιατί σεπια?

Μιλτο κάποιες έχουν εντυπωσιακά κάδρα αλλά γιατί σεπια?

Kαλησπέρα. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος. Στην παρούσα φάση μου κάθεται καλά στο μάτι και το έχω βάλει προεπιλογή στην Ricoh για το jpeg. Υπάρχει και το raw αρχείο για κάθε ενδεχόμενο

Ωραία κάδρα, θυμίζουν άλμπουμ του παπού μου (καλό είναι αυτό)...

ωραιες φωτογραφιες δειχνουν ακριβως αυτο που θελουν να πουν
το σεπια ομως με χαλασε λιγο

Re: Απάντηση: Σκέφτομαι για Άγιο Όρος μετά το Πάσχα...

Πολύ ωραία κάδρα... μπράβο!!

από την πλευρά μου όμως θα προτιμούσα το σκληρό κοντράστ τουλάχιστον στο Α/Μ.

Εγώ ψηφίζω χρώμα σε όλα αλλά και το σέπια του Μίλτου εδώ πέρα νομίζω ότι έχει μια διαφορετική χάρη.

Πολυ ομορφες παιδια, μπράβο σας..
Μας ανοίγετε την 'ορεξη'.

Δεν έχω προλάβει να επεξεργαστώ τις φωτογραφίες που έβγαλα αλλά μπορώ να πω δύο λόγια για το ταξίδι.
Μετά από πολλές αντιξοότητες και εμπόδια και με τη συμμετοχή του Μίλτου που ήταν καταλυτική ξεκίνησα να πραγματοποιήσω το ταξίδι.
Έφυγα το πρωί της Πέμπτης από την Τήνο με το πλοίο της γραμμής γεμάτος σκέψεις και προβληματισμούς.
Μετά από ένα 4ωρο ταξίδι έφτασα στη Ραφήνα όπου και πήρα το λεωφορείο για το αεροδρόμιο.
Έφτασα 2 ώρες νωρίτερα από την πτήση μου στο αεροδρόμιο αλλά ομολογώ ότι δεν είχα διάθεση για βόλτες ή φωτογραφίες.
Είχα καιρό να μπω σε αεροπλάνο και είχα ένα ψιλοάγχος αλλά η πτήση με την ryanair ήταν άψογη.
Στη Θεσσαλονίκη με περίμεναν οι κουμπάροι μου όπου και με παρέλαβαν και ξεκινήσαμε να θυμηθούμε τα φοιτητικά μας χρόνια.
Έβγαλα αρκετές φωτογραφίες από την πόλη ειδικά κοντά στο Λευκό Πύργο και αργά το βράδυ μαζευτήκαμε.
Έπεσα για ύπνο μετά τις 1 και στις 5 το πρωί το ξυπνητήρι βαρούσε αδυσώπητα.
Έπειτα από μισή ώρα είμαστε στα ΚΤΕΛ Χαλκιδικής και το ταξίδι ξεκινούσε.
Η νύστα μου ήταν ανυπόφορη αλλά δυσκολεύομαι να κοιμηθώ σε πούλμαν οπότε οι 2 1/2 ώρες πέρασαν κουραστικά με ελάχιστο ύπνο.
Γύρω στις 8 παρά αν θυμάμαι καλά φτάσαμε στην Ουρανούπολη και τηλεφώνησα στο Μίλτο για να βρεθούμε.
Ευτυχώς ο Μίλτος είναι συνομήλικος μου και βρήκαμε κοινά στοιχεία επαφής.
Παραλάβαμε τα διαμονητήρια μας πληρώνοντας τα 25 ευρώ και καθίσαμε για πρωινό.
Ενώ στο ξημέρωμα επικρατούσε η απόλυτη ηρεμία όσο περνούσε η ώρα ένα βοριαδάκι δυνάμωνε σιγά σιγά.
Κατά τις 10 παρά επιβιβαστήκαμε στο πλοίο για Δάφνη και ανεβήκαμε στο κατάστρωμα για να έχουμε πεδίο βολής ελεύθερο.
Έλληνες δεν υπήρχαν πολλοί μάλλον λόγω του Δημοψηφίσματος πιο πολλοί ήταν Ρώσοι και Σέρβοι και αρκετοί Καλόγεροι.
Αέρας φυσούσε αλλά όχι σε ενοχλητικό βαθμό αντιθέτως δρόσιζε.
Η εικόνα στο πλοίο η συνηθισμένη με παρέες προσκυνητών και μοναχών και γλάρους να πετάνε δίπλα μας για να ταϊστούν.
Καλοκαίρι και η uv ακτινοβολία ήταν έντονη όχι όμως μέγιστη όπως άλλες μέρες.
Που και που κανένα συννεφάκι έπαιζε κρυφτό με το ήλιο αλλά δεν επηρέαζε πολύ.
Άφθονες εικόνες μέχρι να φτάσουμε στη Δάφνη.
Εκεί μετά από λίγη αναμονή πήραμε το μικρότερο πλοίο για να πάμε στη Μονή Γρηγορίου.
Φτάνοντας στη Μονή Γρηγορίου αφοσιωμένοι στις φωτογραφίες κοντέψαμε να μείνουμε μέσα στο πλοίο.
Στη Γρηγορίου μας υποδέχτηκαν με το κλασικό λουκούμι και το ρακί και μας οδήγησαν στα δωμάτια μας.
Ήταν μεσημέρι και ώρα ξεκούρασης την οποία χρειαζόμασταν.
Στο δωμάτιο μείναμε με άλλους 2 προσκυνητές λίγο ιδιόμορφους αλλά όχι ενοχλητικούς αν εξαιρέσουμε το ροχαλητό.
Ο Μίλτος προετοιμασμένος είχε ωτοασπίδες.
Τα δωμάτια πεντακάθαρα με ζεστό νερό στα μπάνια και υπέροχη θέα.
Το απόγευμα πήγαμε στον εσπερινό και μετά είχε τράπεζα όπου είχε υπέροχα μαγειρεμένα νερόβραστα ρεθύθια με ντομάτα και αγγούρι σαλάτα.
Έπειτα είχε προσκύνηση των Αγίων Λειψάνων απόδειπνο και μια πολύ ωραία συζήτηση.
Μετά από όλα αυτά κατεβήκαμε στον Αρσανά για φωτογράφιση στο Magic Light.
Εκεί μετά από λίγο συνάντησα τον Πνευματικό μου και έναν Καλόγερο από την Τήνο και μαζί με το Μίλτο κάναμε ένα πολύ ωραίο περπάτημα με πολύ ωραία συζήτηση.
Γυρίσαμε στο δωμάτιο και αρχίσαμε να παλεύουμε με το ροχαλητό.
Η ηρεμία στο μπαλκόνι μπροστά από το δωμάτιο ήταν μοναδική και παραδεισένια.
Το πρωί είχε όρθρο και λειτουργία και μετά τράπεζα με υπέροχο μουσακά και για γλυκό σοκολατόπιτα και κόλλυβα.
Τα είπαμε λίγο με τους γνωστούς μας μοναχούς μας έδωσαν δώρο από ένα βιβλίο και αναχωρήσαμε για Δάφνη και Καρυές.
Πήραμε το καράβι προς την αντίθετη πλευρά για να πάμε προς τα κατουνάκια και στην επιστροφή του να πάμε στη Δάφνη.
Φτάνοντας στη Δάφνη είχαμε αρκετή ώρα αναμονή για να περιμένουμε το καράβι από Ουρανούπολη να έρθει ώστε να φύγουμε με το λεωφορείο για Καρυές.
Η εμπειρία με το λεωφορείο μοναδική με ανήφορο Γολγοθά σε κακό χωματόδρομο όπου μπροστά μας προπορευόταν 2 φορτηγά.\
Κλειστά παράθυρα λόγω σκόνης και κόσμος στριμωγμένος, ευτυχώς εμείς καθόμασταν.
Μετά από μισή ώρα ίσως και παραπάνω φτάσαμε στις Καρυές όπου και άρχισε μια μικρή ταλαιπωρία γιατί κανένα βανάκι δεν ήταν διαθέσιμο να μας πάει στη Μεγίστη Λαύρα.
Πολύ αναμονή και γκρίνια προς τους υπευθύνους.
Τελικά οι δυο μας μαζί με άλλους τέσσερις τους πείσαμε να μας πάνε αλλά με κόστος 11 ευρώ το άτομο.
Η διαδρομή παραπάνω από μία ώρα σε κακοτράχαλο χωματόδρομο με αρκετή ζέστη.
Το στομάχι μου χόρευε salsa χειρότερα και από 9 μποφόρ στο καβοντόρο.
Όταν φτάσαμε στη Μονή ήταν πια κοντά στις 4 το μεσημέρι και η κούραση μας ήταν πολύ μεγάλη.
Ενώ λέγαμε να πάμε και κανέναν κοντινό περίπατο τελικά κοιμηθήκαμε μέχρι τον εσπερινό στις 5.
Τα δωμάτια ήταν πιο μεγάλα και όχι τόσο καλά όπως στη Γρηγορίου όπως και τα μπάνια.
Το δύσκολο ήταν ότι μαζί μας έμειναν 2-3 πολύ ιδιόμορφοι τύποι χωρίς καμία πνευματικότητα.
Εδώ φταίω και εγώ που συνέχιζα τις συζητήσεις μαζί τους οι οποίες δεν ταίριαζαν στο χώρο.
Είχαν και αυτοί όπως και όλοι μας μία πικραμένη ιστορία να πουν.
Η τράπεζα εδώ είχε πολύ ωραίο μυδοπίλαφο και καρπούζι.
Το βράδυ δεν κατάφερα να κοιμηθώ πολύ γιατί το ροχαλητό ήταν ακόμη εντονότερο.
Φαγητό δε φάγαμε το πρωί γιατί έπρεπε να φύγουμε πολύ νωρίς για να πάμε στο Λιμανάκι να περιμένουμε το πλοίο για Βατοπέδι.
Γύρω στις 7:30 αν δεν κάνω λάθος φτάσαμε στη Μορφωνού και περιμέναμε για 3 ώρες να περάσει το καράβι.
Μένω σε νησί αλλά χρόνια είχα να ακούσω τον ήχο που κάνει μόνο η θάλασσα.
Η ηρεμία εκεί ήταν σπάνια και παρά την πολύωρη αναμονή ήταν μια ήσυχη διέξοδος.
Γύρω στις 10:40 ήρθε το πλοίο το οποίο ήταν μικρό και μόνο για επιβάτες και όχι για οχήματα.
Ενώ δεν είχε πολύ καιρό κουνούσε υπερβολικά ώστε να μην μπορούμε να βγούμε έξω για φωτογραφίες.
Μετά από καμιά ώρα φτάσαμε στο Βατοπέδι όπου δεν μοιάζει με τίποτα άλλο στο Άγιον Όρος.
Τρομερή οργάνωση και τα δωμάτια θύμιζαν ξενοδοχείο.
Παρόλα αυτά εμβαθύνοντας θα πω ότι η πνευματικότητα του χώρου είναι πολύ έντονη ειδικά στη λειτουργική ζωή.
Οι φωτογραφίες εδώ απαγορεύονταν εκτός αν έβρισκες τον Ηγούμενο ή ένα μεγαλύτερο Γέροντα να σου δώσει ευχή
όπως και κάναμε και δεν ήταν κάτι το τρομερό ή δύσκολο.
Το μεσημέρι ξεκουραστήκαμε μέχρι τον εσπερινό και μετά από αυτόν πήγαμε στην Τράπεζα όπου είχε ψάρι το οποίο δεν τρώω.
Ευτυχώς βολεύτηκα με ψωμιά και με ένα πιλάφι που υπήρχε.
Μετά είχε προσκύνημα στα Άγια Λείψανα και μια πολύ ωραία ξενάγηση.
Κατεβήκαμε και εδώ στο λιμανάκι για το υπέροχο Magic Light και ο Μίλτος έπιασε κουβέντα με έναν Πατέρα.
Κάναμε μία καταπληκτική κουβέντα οι τρεις μας και άλλα δύο παιδιά από την Κύπρο.
Ίσως και μόνο για αυτή τη μία ώρα μπορεί να άξιζε όλο το ταξίδι.
Ανεβήκαμε στο Αρχονταρίκι όπου και εκεί προλάβαμε λίγο από μία συζήτηση ομιλία.
Στο δωμάτιο είμασταν μόνοι μέχρι το βράδυ όπου ήρθε ένας παππούς ο οποίος ήταν πολύ ήσυχος.
Μετά τη πρωινή λειτουργική ζωή όπου όπως προείπα είχε κάτι το ξεχωριστό πήγαμε στην τράπεζα όπου είχε σαλάτα και φρούτα.
Πριν φύγουμε πήγα για μία ώρα και βοήθησα συλλέγοντας φασολάκια όπως μας ζήτησαν όσοι μπορούσαμε και θέλαμε.
Στις 11:30 αφήσαμε πίσω αναμνήσεις και μπήκαμε στο καράβι για Ιερισσό.
Κοντά στις 13:00 αν θυμάμαι καλά πατήσαμε στον έξω κόσμο και μετά από λίγη αναμονή πήραμε το λεωφορείο για Θεσσαλονίκη.
Ο Βλάσης μας περίμενε στα ΚΤΕΛ όπου και μας παρέλαβε και πήγαμε όλοι μαζί στην αρχή να τσιμπήσουμε κάτι και μετά για καφέ όπου μας κέρασε.
Εγώ πήρα το δρόμο της επιστροφής για το αεροδρόμιο και ο Μίλτος για Βόλο.
Δεν μετάνιωσα στιγμή που άφησα το Δημοψήφισμα και ακολούθησα τη συνείδηση μου.
Γνώρισα και ένα εξαιρετικό παιδί όπως ο Μίλτος εξαιτίας του οποίου έγινε και το ταξίδι γιατί οφείλω να ομολογήσω
ότι μέχρι τελευταία στιγμή και όσο πλήθαιναν οι ακυρώσεις ήμουν στο μεταίχμιο του Ναι και του Όχι.
Πολύ θετικός, μετρημένος και χωρίς γκρίνια ή μιζέρια ακολουθούσε το καθημερινό μας πρόγραμμα.
Τα προσωπικά του βιώματα μου έδωσαν 'έμπνευση γιατί είναι και αυτός ένας μαχητής της ζωής.
Τελικά πολλές φορές πίσω από το πληκτρολόγιο υπάρχουν ξεχωριστοί άνθρωποι.
Εν συντομία σας έγραψα μερικές σκέψεις.
Ελπίζω τις υπόλοιπες μέρες να σας έχω έτοιμες και φωτογραφίες.

Παναγιώτη,
Πιστεύω ότι με την ευλογία της Παναγίας πήρες τη σωστή απόφαση, για το ταξίδι στο Άγιο Όρος (θέλω να πιστεύω ότι συνετέλεσα και εγώ, σε ένα μικρό βαθμό, με τις παροτρύνσεις μου) και, όπως αποδεικνύεται από το λιτό αλλά πολύ περιεκτικό και ενημερωτικό κείμενό σου, άξιζε τον κόπο και την όποια ταλαιπωρία αυτό το προσκύνημα.

Περίμενα ότι θα πρόσθετες και τη μοναδική και χαρακτηριστική προσφώνηση των προσκυνητών προς τους μοναχούς ("Ευλογείτε") αλλά είναι τόσα πολλά που βιώνει κάθε προσκυνητής και μάλιστα στην πρώτη του επίσκεψη στο Όρος που εύκολα γίνεται κατανοητή η παράλειψη μερικών λεπτομερειών.

Να είσαι καλά και να το επαναλάβεις ...

Παναγιώτη ευχαριστούμε που μοιράζεσαι μαζί μας το ταξίδι σου. Ελπίζω την επόμενη φορά να είμαστε παρέα!

Στάθηκα στο ότι δε σου αρέσει το ψάρι, έμεινα έκπληκτος !!

Μάλλον έχω θέμα με τα κόκκαλα.
Αν είναι φιλέτο ή καθαρισμένο το τρώω.

Μάλλον έχω θέμα με τα κόκκαλα.
Αν είναι φιλέτο ή καθαρισμένο το τρώω.
Ακριβώς το ίδιο κι εγώ. Μην σας κάνει εντύπωση τίποτα. Τα παιδικά βιώματα μένουν. Ελπίζω την επόμενη φορά να είμαστε μαζί.

για το ροχαλητό συνιστάται walkman με ακουστικά ψείρες που εφαρμόζουν. Σε νανουρίζει πολύ καλύτερα.
Ωραία περιγραφή. Ταιριάζει 100% με τις δικές μου εμπειρίες.